Wednesday, January 27, 2016

Björntassar

Strax före jul fick jag ett litet presentkort till Ellie's Cafe av en av lärarna inom skolan. Det var inte på särskilt många dollar men jag kunde i alla fall köpa något gott vilket var trevligt.

Jag hade nästan glömt bort presentkortet och hittade det när jag gick igenom en del papper. När jag kom till caféet på eftermiddagen för några dagar sedan fanns det inga bakverk eller "pastries" kvar så det var bara att komma tillbaka en annan dag. Jag såg till att vara där innan 12 och då hade de mer att välja på.

Oftast äter jag inte bakverk men nu blev det i alla fall ett par så kallade "bear claws" som smakade riktigt gott. :) Så här beskriver Wikipedia "bear claws": "A bear claw is a sweet breakfast Danish pastry, originating in the United States during the mid-1920s. It is an almond-flavored, yeast-raised pastry often shaped in a large, irregular semicircle with slices around the outside, or rectangular with partial slices along one side. As the dough rises the sections separate, evoking the shape of a bear's toes. Bear claws contain almond paste and sometimes raisins."Ofta tycker jag att bakverk här i USA är väldigt söta. Dessa bear claws var helt okej faktiskt. Men inte är det som hembakat som oftast blir mycket mindre sött. Har ni som läser några bakverk eller andra kakor, bullar muffins osv som ni gärna bakar?
Jag har ett recept på en så kallad "sconeskaka" som jag fick när jag gick i skolan och vi hade hemkunskap och denna kaka har jag bakat många gånger. Tycker den är mycket god.

24 comments:

Marina said...

Originellt namn, men visst ser de ut som björntassar. För egen del har jag lite svårt med "danish Pastry" just på grund av att de oftast är så väldigt söta.

Annika said...

Jag gillar bakverk med mandelmassa (finns föralldel väldigt få bakverk som jag INTE gillar so no surprise there ;) ). Vi har två caféer med goda mandelmassecroissants - det ena är verkligen himmelskt!

Baka är också väldigt kul och nu har jag ju dessutom en kitchenaid så nu har det blivit mer jästbröd och sånt som jag tidigare var lite rädd för.
Kram.

Annika said...

Alltså, mandelmassa...det är nog det godaste som finns i bakverk. Som i semlor och annat kaffebröd. OJ vad jag älskar det.
Mandelmassecroissants har vi hos mig också. Akta dig vad goda de är. Äter dem egentligen bara vid Thanksgiving.
En björntass skulle jag gärna smaka.
Annars gillar jag kaffebröd som blåbärsmuffins och crumbcakes. Bakar aldrig själv. Aldrig.
Men jag har vänner som gör det med den äran!!
Kramar!

Steel City Anna said...

Sconeskaka later spannande! Aldrig hort talas om. Jag bakar aldrig langre forutom nat enkelt som en sockerkaka eller muffins, men inget som ska jasa och knadas :) har turen att ha ett bageri i narheten som gor svenska kardemummasnurror sa det ater jag ibland. Engelska scones blir det nan gang ocksa men mest for att upplevelsen med afternoon tea ar sa mysig. Jag haller med, det mesta ar alldeles for sott. Nat som jag gor ganska ofta ar smorstekta bananer. Ocksa nat jag borjade med som ung som hangt kvar :)

Malin said...

Tycker också allt är väldigt sött här, men amerikanerna är ju bra på brownies och doughnuts ;)

Anonymous said...

Hej fina bilder men varnings triangel för produkterna.
Enligt mej. Kanske är jag lite förståndig. Hälsningar Stig. :)

Desiree said...

Jag tycker också att scones kakan låter spännande. Du får gärna lägga ut receptet. Bear Claws såg också goda ut. Jag tycker mig ha sett något liknade här men de heter säkert något annat. Jag har förvisso aldrig provat en sådan men de låter ju smarriga. Min C älskar mandelmassa så denna hade verkligen varit något för honom. Jag måste säga att jag gillar smulpajer mycket. De kan man variera beroende på vad man har och använda både bär eller annan frukt. Äppelkakor gillar jag också för de brukar bli så goda och saftiga. Ibland är ju Lava cakes to die for om man är sugen på choklad. Men amerikanska tårtor är jag inte mycket för. De är snygga och dekorativa men frostingen gör att de blir alldeles för söta.

Anne-Marie said...

Marina: De här var faktiskt inte så söta vilket var trevligt. Jag brukar aldrig köpa bakverk men ville ju gärna använda mitt presentkort. Jodå, litet björntass ser man nog. :)

Anne-Marie said...

Annika: Bakverk köper jag faktiskt aldrig men nu var det ju ett litet presentkort som jag gärna ville använda.
Mandelmassa är fantastiskt gott. Tror att det är vanligare i Sverige än i USA med just mandelmassa. Eller har jag fel?
Jag brukade baka bröd i Sverige men när jag kom hit kom jag av mig eftersom jag aldrig riktigt lyckats få till det med torrjästen av någon anledning.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Visst är mandelmassa fantastiskt gott. :) Jag gillar det också mnycket.
Sådana "avancerade" saker som croissants med mandelmassa tror jag inte finns här. ;) Här har vi ju inte så stort utbud som bekant.
Jag brukar egentligen bara äta några små ekologiska kakor som "efterrätt" efter middagen. Köper faktiskt aldrig bakverk men nu blev det ju pga presentkortet.
Jag kan baka men det blir inte så ofta av någon besynnerlig anledning. Sconeskakan är riktigt god.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: När jag gick på högstadiet och vi hade hemkunskap bakade vi denna kaka och detta recept har hängt med även till USA. Jag har redan skrivit om denna kaka på bloggen där jag även lade ut receptet - mycket god kaka: http://bo-i-usa.blogspot.com/2010/11/baka-pa-hog-hojd.html
Trevligt med bageri i närheten som har litet svenskt. :)
Scones är gott det också.
Amerikanska kakor och bakverk är nästan alltid alldeles för söta.

Anne-Marie said...

Malin: Visst är mycket här i USA alldeles för sött.
Jag har en svaghet för brownies faktiskt. :) Bakar inte själv men om jag någon gång bjuds så äter jag gärna.

Anne-Marie said...

Stig: Ja, vem vet, kanske du är förståndig. ;)
Jag äter sådana här bakverk så sällan att jag tror att jag överlever. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har faktiskt skrivit tidigare om denna sconeskaka och där lade jag ut receptet: http://bo-i-usa.blogspot.com/2010/11/baka-pa-hog-hojd.html
Bear claws är rätt goda och de här var inte alls särskilt söta vilket ju annars hör till i USA.
Mandelmassa är verkligen gott. Har alltid tyckt om smaken.
Du har ju bakat massor med goda kakor vad jag förstår. Smulpaj har jag faktiskt aldrig gjort. Choklad är jag svag för och äter litet mörk choklad rätt ofta. Bara ett par bitar efter middagen. :)
Amerikanska tårtor smakar inte gott eftersom de har alldeles för mycket socker. Tycker inte om smaken.

Gunnel said...

Jag håller med dig om att amerikanska bakverk är väldigt söta. Det jag gillar bäst är cheesecake. Den äkta är betydligt godare än "fuskvarianterna" här hemma.
SV: Jag har tyvärr förvirrat många på min blogg idag. Vi har ännu inte bokat någon Dallasresa, men det kommer. Jag tänkte att inlägget bara skulle vare en "låtsastävling" och det borde jag naturligtvis ha skrivit. Trevlig helg

Anne-Marie said...

Gunnel: Cheesecake kan oftast vara god men fortfarande tycker jag att den också kan vara för söt.
Jaha, du kör litet "på låtsas" hos dig. ;) Det går väl bra det också. Du får berätta mer när du bokar och vet när ni åker.
Ha en fin helg!

olgakatt said...

Amerikansk frukost kan vara förskräcklig, t ex pannkakor med sirap eller ettersöt yoghurt med söta flingor. Den värsta jag bjudits på bestod av "sweet rolls" där varje gäst bestods en enorm vetebulle. Torr som fnöske och karamellsötad växte den i munnen och kunde med nöd sköljas ned med den ljusbruna vätska man kallade kaffe. Detta var det enda som serverades. Sen mådde jag illa i flera timmar. Kom att tänka på detta eftersom björntassarna kallades frukostbullar i beskrivningen. Till en kopp gott, starkt kaffe på eftermiddagen skulle en björntass nog smaka bra!

Min plats i solen said...

Björntassarna såg väldigt goda ut. :) Själv är jag en riktig gottegris då det kommer till bakverk. Godis skulle jag ha mycket lättare att sluta äta men bakverk... nej, det skulle bli svårt. Och dessutom tycker jag om att baka så det bakas ofta och gärna här hemma. Gärna något med choklad. En kombo som uppskattas av hela familjen. :)

Trevlig helg på dig Anne-Marie!♥

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag håller helt med dig om amerikanska frukostar. Det enda jag kan tänka mig - om jag äter ute - är att äta pannkakor och kanske litet sirap. Svenska frukostar är så mycket bättre.
Hemma äter jag osötad yogurt med banan som har en naturlig sötma.
Den där torra vetebullen/frukostbullen låter inte god. Björntassen jag åt var inte så farligt söt vilket var trevligt.

Anne-Marie said...

Lotta: Björntassarna var goda. :) Jag äter dock egentligen aldrig bakverk. Bara om jag blir bjuden. Det enda jag äter hemma är ekologiska kakor och mörk choklad.
Har ju sett dina trevliga bakresultat på din blogg. :) Choklad är gott - och nyttigt. Om den är mörk.
Trevlig helg Lotta! Kram!

debbie said...

varken dina eller ems björnramar ser ut som de vi köpte i min hemstad, men jag minns att de var jättegoda. tyvärr finns inte bageriet längre, det var ett litet hembageri som ett par hade i bottenvåningen av sitt hus. tre av deras sju barn var diabetiker, så de hade alltid alternativ som inte var så söta, och det var rätt ovanligt på den tiden, och just björnramarna var helt ok, nästan som svenska karlspaderbullar med äppelfyllning.

Anne-Marie said...

Debbie: Har man hembakade björnramar/tassar blir det säkert väldigt gott. Allt man köper är ofta sötare och inte alls lika gott som hembakat. Tyvärr blir de mindre bagerierna färre och färre.

Charlie sa ... said...

Din sconeskaka ser ut som den kaka jag brukade baka och tappat receptet till! Om du har tid o lust skulle jag bli jätteglad om du skickade till mig!

KRAM

Anne-Marie said...

Lotta: Du kanske fick receptet i hemkunskapen du också. :) Det var där jag fick det. Har skickat via FB.
Kram!