Monday, January 25, 2016

Mellan Weed och Yreka

... ligger Shasta Valley. En så kallad "high desert" där det regnar mycket mindre än i omgivande områden och det blir varmare på sommaren. Snö är ovanligt såvida det inte kommer ett oväder från norr. De flesta oväder kommer söder och väster ifrån. När jag hade kommit tillbaka från Hawaii och bodde hos min vän i Lake Shastina kom ett snöoväder från norr och jag hade inte hunnit köpa snöskyffel. Snöröjningen i Lake Shastina är inte alls lika bra som i Weed och Mt Shasta så även 20 cm snö ställer till det.

Förra måndagen när det var helg här i USA (Martin Luther King Day) åkte jag till staden Yreka där det finns litet fler affärer. Jag behövde en del saker som jag inte kan hitta i Weed och Mt Shasta och dagen bjöd på en del sol till att börja med. Så här på vintern får man anpassa sig till hur vädret är. Eftersom det kan blåsa ordentligt i Shasta Valley är det inte särskilt roligt och enkelt att köra om det blåser alltför mycket.

Man kan köra antingen den stora motorägen I-5 där det är mycket trafik och många lastbilar. Med min lilla bil som inte går att köra så fort känns det mindre roligt att köra där eftersom alla kör så fort. Till och med många lastbilar passerar mig. :)
Men som tur är kan man även åka "bakvägen" vilken i stort sett går parallellt med motorvägen. Man ser I-5 då och då men det är tillräckligt långt mellan vägarna för att inte behöva se I-5 hela tiden. Det är den gamla vägen som alla använde innan I-5 hade byggts. Old Highway 99 är en trevlig väg med två filer och man färdas utmed åkrar, kullar och bara några få hus. Och det är inte många bilar som tar den vägen heller. "My kind of road". ;)

När jag hade klarat av alla inköp i Yreka började nästa front komma in och det blåste rätt ordentligt. Även molnen började torna upp sig. Eftersom jag inte ville stanna provade jag att fota med ena handen på ratten och den andra på kameran. :) Kanske inte tillrådligt men det gick bra eftersom jag kunde sakta ner. Alla bilder är alltså tagna inifrån min bil.

Som vanligt går alla bilder att klicka på för att bli större.
Jag tycker Mt Shasta är så imponerande från den här sidan. Man ser verkligen hur stort berget är.

28 comments:

Från Glam till Damm said...

Vilka vackra bilder!

Ja, och tänk så dramatiskt det kan bli med vädret i USA.

Kram, Anneli

Katta said...

Det fina berget!

Annica said...

När man åker på mindre trafikerade vägar så hinner man se naturen. På de stora har man fullt upp med att kolla trafiken.
Så fina bilder! Och Mt Shasta är magiskt!
Kram från rimfrostigt norr!

Desiree said...

Mt Shasta ar verkligen mycket vackert. Imponerande fina foton som du tagit medan du korde. Mindre vagar tycker jag battre om for de ar finare och man far se mer av landskapet. Tar dem garna om jag inte har brattom.
Kram!

Steel City Anna said...

Verkligen ett speciellt landskap. Stora vidder och höga berg, vackert!

Annika said...

One of these days...då ska jag besöka dig.
Norra CA är verkligen min melodi!
Så vackert.
Ja, nog är vädret dramatiskt i detta stora land. Överallt!

Gunilla Nardin said...

Berget ar lika vackert fran alla hall.Imponerande!
Gillar heller inte de stora motorvagarna vi har har. Sa kan jag, tar jag alltid en mindre trafikerad rutt. Det kanns laskigt att bli omkord av dessa monsterlangtradare.De kor igenom sodra Frankrike, ofta
ifran Spanien med frukt och gront, och vidare genom Italien och upp i Europa. Hastighetsbegransningar respekteras tydligen inte alltfor
mycket!
Vackert med ett snoklatt Mont Shasta i ar.
Ha en bra vecka Anne-Marie
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Anneli: Tack! :)
Vädret i mina trakter kan bli intensivt ibland, framför allt riktigt kraftiga vindar.
Det intressanta är att man inte alls pratar i media lika mycket om starka vindar här som man gör om lika starka vindar i till exempel östra USA.
Kramar!

Anne-Marie said...

Katta: Visst är det imponerande och vackert!

Anne-Marie said...

Annica: Jag gillar absolut inte de stora vägarna där alla kör så fort. Föredrar den litet lugnare takten på de mindre vägarna.
Berget syns inte alltid i sin helhet så från Shasta Valley kan man se hela berget och dess bas vilket jag tycker är rätt imponerande.
Kram från ett dimmigt Weed!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack! Jag ville helst inte stiga ur bilen eftersom det blåste ordentligt så jag provade att ta genom bilens fönster. Inget jag gör ofta dock. :)
De mindre vägarna är trevliga och lugnare. Fortfarande tycker jag att folk har rätt bråttom och många kör om mig.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Det jag inte tog kort på var de kullar som finns i Shasta Valley som lär vara rester från ett utbrott som Mt Shasta hade för länge sedan. Det är ju en vulkan som fortfarande anses vara aktiv.
De stora vidderna har man inte riktigt till exempel i östra USA på samma sätt. Självklart finns det där också men det är vanligare här.

Anne-Marie said...

Annika: Det tycker jag låter som en bra idé/ :)
Norra Kalifornien skiljer sig rätt mycket från övriga delar med berg och stora, stora skogar. De finns givetvis också i Sierra Nevada -området - har dock inte varit där.
Vädret, som du ju också har färsk erfarenhet av ;), kan verkligen vara intensivt ibland.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Berget syns bara som "halvt" för det mesta, dvs man ser inte basen. Tyckte det var kul att få en bild med hela berget.
I USA har man enorma mängder med lastbilar för transporter av gods och liknande och de kan verkligen köra fort ibland. Många kör om mig trots att jag kör den hastighet som de skall hålla.
Människor i min del av Kalifornien är glada att se ett snöklätt berg i år. :) Vi får se om det fortsätter med regn och snö.
Ha en fin vecka!
Stor kram!

Anonymous said...

Hej fina bilder. Nu är jag hemma efter 20 dagar på sjukhus.
Hemma i udde. Oj vad jag njuter. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Underbara bilder. USAs nordvästra stater är mäktiga.
Skickligt att få så fina foton från bilen.
Önskar mer svenskar ville turista i "The American West",
"The big sky country". Men man måste ha tid på sej för
att kunna köra de stora avstånden därute. Och det är
inte mycket neonljus heller. :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Hej Stig,
Välkommen hem igen! Det var ett "äventyr" du varit med om.
Förstår att du njuter av att vara hemma.
Roligt att du tyckte om bilderna.

Anne-Marie said...

Ruth: Tack! Jag blev själv litet förvånad att bilderna blev såpass bra som de blev. Kanske jag skall köra och fota mer. ;)
Eftersom de flesta tycks tro att Kalifornien slutar efter SF och the Bay Area blir det inte så många som bor här.
USAs västra stater har enorma ytor med litet folk och mycket himmel. Och ja, man behöver tid för att köra långa avstånd.

Tredje året i Hjo said...

Jag brukar fota med hundkopplet i handen samtidigt, funkar ibland, ibland inte eftersom min svarte vän behagar dra iväg med ett ryck. Hoppas bilen inte är lika ryckig.

Anonymous said...

Verkligen vackert! Så mäktigt!

Channal said...

Idag har vi haft vårväder här på ostkusten! Sol, plusgrader, fågelkvitter och barmark. Var det verkligen tjock is på Bråviken, snö och -17 förra veckan?!! Känns konstigt! Men vi har inte dessa extrema väderomslag som USA! Tycker det är lite läskigt med alla oväder.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Hans: Nej, min bil rycker inte. ;)
Kan tänka mig att din fyrbente vän inte är lika pålitlig som min lilla bil.

Anne-Marie said...

Lena: Tack! Visst är landskapet mäktigt här i allra nordligaste Kalifornien.

Anne-Marie said...

Anna: Vädret tycks ha någon slags jojo-effekt numera litet överallt.
Idag har vi riktig dimma och det är råkallt.
Antar att din snö har försvunnit om det blivit så varmt nu.
Kramar!

Annika said...

Älskar att vara uppe på höglandet (speciellt västra sidan av klippiga Bergen, åt Utah-hållet som jag tänker på men jag föreställer mig att det är ungefär samma där du körde. Det är så speciellt däruppe. Kram.

Anne-Marie said...

Annika: Har faktiskt aldrig varit i det området du nämner. När man flyger ser man väldigt tydligt, tycker jag, hur stora delar av USA ser ut med berg, rätt stora områden som är torra och inte alls det där gröna som finns längre österut.
Kram!

Maria said...

Hwy 99 är verkligen rolig att köra. Man vill bara stanna hela tiden och knäppa kort. hoppas du hade en fin dag. Har inte varit i Yreka på länge, men gillar stämningen där.

Kram

Anne-Marie said...

Maria: Ja, du har ju säkert kört den vägen också. :) Gillar den mycket. Det var en mellandag innan ett nytt oväder kom in. Yreka är okej men ingen stad jag längtar efter. Föredrar Ashland i södra Oregon. Men dit kommer jag rätt sällan.
Kram!