Friday, February 6, 2015

Svenskar och tulpaner

Säg tulpaner och vi svenskar får något lyriskt i blicken. :)

Så här års köps det många snittulpaner i Sverige. De hör senvintern och den tidiga våren till.
Jag minns "haven" av tulpaner som fanns att köpa på Hötorget i Stockholm när jag bodde där. Det var en njutning att se alla vackra färger.

Där jag bor är snittulpaner mycket ovanligt och jag har mest sett enstaka krukor med tulpaner. På andra håll i USA finns det snittulpaner men av någon anledning tycks människor i Siskiyou County inte ha upptäckt denna fina blomma.

Eftersom jag haft tulpan"abstinens" sedan jag kom hit blev jag extra glad häromdagen när en av lärarna som undervisar i min byggnad kom med en liten bukett. Hon bor i staden Ashland i södra Oregon där det finns litet mer variation på utbudet i affärerna.
Jag berättade för henne om svenskar och tulpaner :) och sade att jag verkligen uppskattade hennes bukett.


Häromdagen skrev jag om torkan och uteblivna vintrar. Jag undrar om vädergudarna kanske läste mitt inlägg eftersom vi har haft världens oväder sedan igår. Ingen snö men enorma mängder med regn och blåst som fått fönstren att skallra och de stora träden att nästan böja sig. Måste erkänna att så stark blåst gör mig litet nervös och orolig. Har inte sovit särskilt bra under två nätter. Och regnet har kommit i stora sjok som har skapat mindre sjöar i grannskapet.
Fortfarande regnar det och blåser ordentligt och vi lär få mer under helgen. Tydligen skall det inte snöa men jag antar att det kommit en del snö uppe på berget.

Jag är tacksam att det ännu inte blivit strömavbrott på grund av ovädret, framför allt då jag är hemma idag. Skolan är stängd eftersom man bestämt att vi tydligen firar Lincoln Day i förskott. Den 12 februari infaller Lincoln's Birthday (Abraham Lincoln som var en av USAs presidenter) men skolan har alltså stängt redan idag. Denna dag är en så kallad "legal holiday" i vissa stater, bland annat Kalifornien.

Nu hoppas jag bara att vinden skall avta så att jag får sova litet mer i natt.

22 comments:

Gunnel said...

Tulpanen är en vacker blomma och det känns lite vårlikt att ha dem inomhus, även om vi kan köpa dem på vintern med. Blåst är inget kul. Det är klart skillnad på blåst och blåst. Vi är tack och lov förskonade från större hemskheter här som tornados och liknande. Ha en trevlig helg

Marina said...

Tulpaner är på något vis förknippade med våren och ljuset. Just av den anledningen blir det lite fel när de finns att köpa redan före jul, men ok, fina är de i alla fall.

Fullblodsekologen said...

Jag har också tulpanabstinens. Njut av din bukett. Kram/Annelie

Anonymous said...

Tulpaner - gillas i hög grad.
Trader Joe´s säljer dem 10 for 4.99.
Har köpt nu två veckor i rad. Dom
håller sej fina i en vecka och jag
njuter av den. Gillar deras
förmåga att vrida sej åt olika håll.
Man vet aldrig hur buketten ser ut
efter att blommorna satts i vatten.

På väg till mitt voluntär jobb på min up-scale loppis. Hej, hej!

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Men vilka fina tulpaner! Ja, det är härligt att strosa omkring i tulipanhavet på Hötorget. Jag brukar köpa stora fång för jag tycker att en vacker tulpanbukett i många färger lyfter ett helt rum. Hoppas att du får sova ordentligt snart. Är det inte telefonsamtal till Sverige så är det oväder som ställer till det. :-) Här i Sverige är stormen Ola på gång. Varningar utfärdade. Tycker för övrigt att stormar inte "kan" heta Ola! De ska ha respektingivande och kraftfulla namn, som Tor eller...nåt. :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag köpte alltid snittulpaner på senvintern/våren när jag bodde i Stockholm. Och min mamma älskade tulpaner och hade ofta en bukett hemma.
Blåst är inte kul. Inte när man har så stora träd som vi har. Det blir ett mycket kraftigt ljud och när det dessutom regnar så att det blir sjöar - då känner man sig rätt liten.
Ha en fortsatt fin helg!

Anne-Marie said...

Marina: Det verkar som om vi svenskar tycker väldigt mycket om just tulpaner.
Numera verkar man ju kunna köpa alltmer året runt så kanske det är likadant med tulpanerna.

Anne-Marie said...

Annelie: Nu har tulpanerna jag fick börjat slå och de lyser verkligen vackert.
Vi får bilda en Facebookgrupp "Utlandssvenskar med tulpanabstinens". ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Trader Joe's finns inte där jag bor. Vet inte riktigt hur långt man måste åka för att hitta den närmaste butiken.
10 för 4.99 låter billigt. Trevligt att du har tulpaner lättillgängligt där du bor. Har en känsla av att det finns ett större utbud av snittulpaner på den östra sidan av USA.
Hoppas att din dag blev bra med din upscale loppis. Här i Weed blev det översvämning i en secondhand/loppis-affär igår pga den kraftiga vinden och det otroligt intensiva regnandet.

Anne-Marie said...

Susanne: Nu är mina tulpaner faktiskt ännu finare eftersom de slagit ut mer.
Jaha, du är Stockholmsbo. Trevligt med Hötorget och alla vackra färger.
Det kommer nog att bli litet dåligt med sömnen tills alla oväder dragit förbi. I morgon och måndag kommer nästa. Igår natt vräkte regnet ner och var så intensivt att det slog upp från gatan och fler sjöar bildades.
Ola låter inte som någon vinterstorm alls. Såg att man hade rubrik om Ola hos DN. Hos oss namnger man också vinterstormarna vilket jag tycker känns litet onödigt.
Tor låter onekligen litet mer som ett passande namn. :)

Annica said...

Antagligen är jag den enda svensk som aldrig köper snittblommor. Och jag menar aldrig. De enda blomster jag någonsin sätter i vas är älsklingsblommorna, löjtnantshjärtan. Förr hade jag massor av krukväxter men när de blev fula och vissnade så slutade jag att köpa nya. Nu har jag inte en enda levande växt. Det går bra det också.
När jag skriver detta så dånar blåsten utanför fönstren. Det är väl rester av norska stormen Ole som nu sveper över Sverige. Det är länge sedan det blåst så kraftigt här som det gör just nu. Jag ser att i vissa vindbyar så bågnar fönsterrutorna. Det är obehagligt när det är så här starka vindar. Inte undra på att du sovit dåligt.
Hoppas det lugnat sig hos dig, speciellt med blåsten. Och ska det regna så kunde det väl göra det på ett "snällt" sätt. :)
Ha det gott! Kram!

Desiree said...

Tulpaner är så himla fina. En av mina absouta favoritblommor. Jag tror man blir lyrisk av dem just för att de väcker de där vårkänslorna och skänker glädje med sina vackra färger när det ännu är vinter. Köper en ny bukett i stort sett varje vecka här nu. Unnar mig den glädjen. Men jag minns i AL att det också var lite svårt att hitta tulpaner som snittblomma ibland att man oftare kunde hitta dem på just kruka.
Vilken fin bukett du fått, underbart. Den får du njuta av.
Kram!

Unknown said...

Hej!
Om man vill flytta till USA, har du några poster eller allmänna tips om hur man ska gå tillväga?

Andra året i Hjo said...

Tulpaner är vackra, särskilt på odlingarna i Holland. Till Amsterdam borde man också resa. Nu till våren, absolut.
Hoppas det slutar blåsa!

Anne-Marie said...

Annica: Jag kan ibland känna att jag inte vill klippa av levande blommor ute i naturen så de blommorna plockar jag faktiskt aldrig in numera. De är vackrare i naturen och får ha sin cykel medan de står kvar i marken. :)
Köper egentligen aldrig snittblommor men får jag säger jag inte nej. :)
De oväder som drar fram - både hos oss och i Sverige - tycks bli mer intensiva allteftersom åren går. Igår skulle det ha regnat och blåst men det blev inget av det. Nu böjer sig träden igen och det blåser alldeles för mycket. Det har regnat en del men inte som det gjorde i fredags. Det var rena syndafloden då.
Ha det gott du också! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Kanske snittulpaner är vanligare i Sverige. Vet inte om jag sett tulpaner i kruka där.
Numera finns det ju så väldigt många fina färger på tulpanerna. De jag fick står sig väldigt bra och som du har visat på dina tulpanbilder är de ju vackra även när de börjar bli litet utblommade.
Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Om du vill flytta till USA måste du ha antingen ett green card eller ett arbetsvisum. Det är helt annorlunda jämfört med Europa där du kan flytta friare mellan olika länder. USA är väldigt restriktivt och det är en omfattande process att immigrera. Här kan du läsa mer om green card och litet om arbetsvisum:
http://bo-i-usa.blogspot.com/p/arbeta-i-usa.html
Har du fler frågor kan du skriva till mig via email: attboiusa@yahoo.com

Anonymous said...

Ja, här i UK är det ju samma situation som hos dej. Men nu har jag mina buketter och njuter i fulla drag!

Anne-Marie said...

Hans: Holland måste vara väldigt fint med alla sina tulpanodlingar.
Har aldrig besökt någon av dessa odlingar men sett bilder.
Nu blåser det igen! Igår skulle det ha blåst och regnat men det blev inget av det. I fredags var det rena syndafloden pga allt regn. De har sagt att det skall komma mer regn idag. Vi får se hur det blir. Men efter dessa stormar lär det bli torrt igen.

Anne-Marie said...

Lena: När jag fick den fina buketten mindes jag vad du hade skrivit om tulpaner hos dig. England/Wales och USA påminner en hel del om varandra. Inte så konstigt kanske eftersom engelsmännen kom till USA och slog sig ner - i alla fall på östkusten.

Annika said...

Jag köper tulpaner varje vecka. Just nu har jag dem i kruka, Jag köpte kruktulpaner istf snitt igår.
Tycker om dem.
Jag slutar köpa dem när det våras. Det är verkligen en vinterblomma för mig.
Jag tror jag älskar påskliljor ännu mer, väntar tills att de ska börja sälja dem som snitt. Det borde bli snart. Jag brukar köpa stora mängder påskliljor och se dem slå ut.
Trevligt att du fick en bukett.
ja, jag såg att ni fick riktigt oväder hos dig. Jag är som du, avskyr hård blåst.
Har mkt svårt att sova då vinden ylar.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Du har väl ofta snittulpaner hos dig - lyckliga dig. :) Kruktulpaner är helt okej också men det blir inte riktigt samma sak.
Jaha, du ser det som en vinterblomma. Intressant. Kanske de säljs mer i Sverige också nuförtiden under vintern.
Jag såg faktiskt påskliljor i mataffären i Mt Shasta i lördags. De tycks vara mer poppis här än tulpanerna.
OMG vilka oväder vi fick. Skriver nog om dessa. Jag vet inte om jag sett den typen regn tidigare. Jag funderade faktiskt på Noahs ark här igår kväll. ;) Och regnen har lett till översvämning i Weed och på olika platser.
Kramar!!