Monday, February 2, 2015

Vad har de för sig i banken efter tre?

När jag bodde i Sverige stängde i stort sett alla bankkontor klockan 15. Att hinna med ett bankbesök under en vanlig arbetsvecka var inte alldeles lätt.
Efter en titt på de största svenska bankernas hemsidor verkar öppettiderna ha utökats en del men fortfarande tycks en hel del kontor stänga 15. Och om man har öppet litet längre under måndag-torsdag så stänger man tidigare på fredagarna.
Och många kontor verkar öppna först klockan 10 på morgonen.

Samtalen jag ringde nyligen till Sverige var till några av dessa bankers kontor - kommer troligen att återkomma till det i ett annat inlägg - och det var ju inga vanliga kontorstider där man öppnar 8 på morgonen utan det var 9.30 eller 10. Därav den mycket sena timmen i Kalifornien.

Som jag skrivit om flera gånger här på bloggen är i stort sett alla öppettider mer generösa i USA och det gäller även bankernas öppettider.
Även om alla orter är små där jag bor så har vi en hel del bankkontor och nästan alla dessa kontor har mer generösa öppettider än vad svenska banker tycks ha. Har faktiskt inte sett ett enda bankkontor här som öppnar 10 och stänger 15. Många av SE Bankens kontor i Stockholm verkar ha sådana öppettider.

Min bank har öppet 9-17 måndag-torsdag och på fredagen slår man på stort ;) och har öppet 9-18. Mycket bra tycker jag då man faktiskt kan hinna till sitt bankkontor även om man arbetar.

Det här är bankkontoret i Mt Shasta men även banken i Weed har samma generösa tider.
När jag tog fotot såg jag inte ens att berget speglade sig i dörren och så ser man ytterligare en utility pole. ;)


Den här klassikern kanske kan passa. :) Från revyn "Lådan" från 1968 - "Vad i helvete har de för sig i banken efter tre?" Ja, man kan undra.

44 comments:

em said...

Min penninglösa bank har bara öppet till tre, en dag i veckan. De övriga dagarna stänger man klockan ett.
Inte alldeles enkelt att anpassa sig till!
Margaretha

Marina said...

Ja, frågan är vad man ska till banken och göra över huvudtaget...i alla fall ska det väl inte ha med pengar att göra...;)

a kitchen in the country said...

Tyvärr verkar det som om de svenska bankerna gör sitt bästa att avskaffa bankkontor överhuvudtaget. De vill att allt ska skötas via nätet numera. Och de flesta av de kontor som finns kvar hanterar ej längre pengar. Jag kan förstå att dagens teknik ger möjligheter till effektiviseringar men vi skapar allt mer ett samhälle som sköts via internet och allt mindre möte mellan människor. Trots alla möjligheter är människor ensammare än någonsin. Känns som en tråkig och alarmerande utveckling.

Ta hand om dig Anne-Marie.♥

Kram

eastcoastmom said...

Jag var just på Citibank här i stan och då såg jag att de ska sluta med lördagsöppet. Men annars ha de bra öppettider!

olgakatt said...

Har man ärende till banken som kräver mänskligt möte får man vackert beställa tid numera! Snart ska de nog ha betalt per minut också. Undrar om man kan skicka räkning för den egna tiden framför datorn med bankärenden? Resevaluta får jag åka 15 eller 20 mil för att skaffa, banken besudlar sig icke med reda pengar.

Andra året i Hjo said...

Möjligen stänger många banker fortfarande kl 15.00. Men i övrigt måste man säga att det hänt rätt mycket i gamla Svedala. Fredag klockan 18 och sedan stängt fram till måndag. Ja, lite öppet hade väl Konsum även på lördagen. Det gällde att inte glömma köpa mjölk.

Katta said...

Idag finns ingen anledning att besöka banken, anser jag. Deras goda service gör det möjligt att lösadet mesta vid datorn. Sedan har de telefon service på andra tider än bankens öppet tider.

Annika said...

Det verkar bli allt bökigare med bankärenden hemma. Min pappa var tvungen att åka in till stan nyligen för ett enkelt bankärende som banken i förorten borde ha löst. Men se, de hade INGA kontanter. På banken!! Så pappa fick åka in till stan till huvudbanken och köa och vänta.
Inte så kul.
Nåja, nu är väl den saken löst iaf. BRA! Men bök för honom som snart är 82 blev det.
OCH nej, han använder absolut ingen internetbank. Svårt för de äldre detta.
Absolut, öppettiderna här är ju otroliga vad gäller det mesta.
Kramar!!

Anonymous said...

Jag minns nästan inte när jag var på en bank senast! Sköter allt via datorn. Lönen går ju direkt in på kontot och fasta utgifter sköts automatiskt via bankgiro och de få räkningar som är kvar efter det betalar jag också vid datorn. Kontanter har jag inte haft på jag vet inte när! För mig och många är detta praktiskt och inte konstigt, men jag förstår att alla som inte har tillgång till dator eller inte kan sköta en har det svårt. Större affärer kräver nog ett bankbesök, men då får man som någon skrev här boka tid. Jag undrar också "vad i helvete har dom för sig..." :-)./Susanne

Annica said...

Det är inte ofta jag besöker min bank men för någon vecka sedan var det dags. Jag ringde och kollade öppettiderna och fick veta att de var 09:00-18:00 måndag-torsdag och 09:00-16:00 på fredagar. Min omedelbara reaktion fick mig att förvånat utbrista: Nämen, ojdå!
Jag levde kvar i tron att alla banker stängde 15:00 varje dag (utom möjligen en eftermiddag i veckan).
Det är skrattretande - men egentligen tragiskt - att bankerna knappt befattar sig med kontanter längre. Vi får ett allt sårbarare samhälle som är helt beroende av elektricitet, datorer, maskiner. Det behöver inte hända särskilt mycket så faller de flesta samhällsfunktioner. Försvinner elen så måste bl.a. butiker, banker och kontor utrymmas och stängas ner. Dörrarna är eldrivna, kassorna likaså. Datorerna lägger av.
I en galen värld med allt mer terror, krig och oroligheter så ter sig utvecklingen ganska skrämmande. Förutom vad människor kan ställa till med så kan ju även olyckor och naturen bidra till problem.
Man kan undra hur vi ska fixa det här. Ordning och kaos ligger skrämmande nära varandra. Tänker jag ibland pessimistiskt...
Kram från snörika norr!

Anne-Marie said...

Margaretha: Oj, det var inte mycket öppet.
Har man ett arbete och måste besöka ett bankkontor hur gör man då? Hmmm.
Och att banker inte har pengar i Sverige är för mig totalt absurt.

Anne-Marie said...

Marina: Inte i Sverige i alla fall. ;) Ibland kan man ju faktiskt behöva besöka ett bankkontor. Det jag måste lösa i Sverige kräver faktiskt ett personligt besök. Har man inget kontor och inga öppettider - vad gör man då?
Och det där med kontanter - don't get me started. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tycker att banker har ett samhällsansvar som täcker ALLA som bor i Sverige - inte bara de som har en dator och kan hantera en dator. Tänk på alla äldre personer som kanske inte ens har en dator hemma. Min mamma hade inte någon och var tvungen att bege sig till bankkontor ibland.
Det är inte bara att samhället blir mer opersonligt och att folk sitter hemma och gör allting via nätet utan det är också alarmerande tycker jag att man i Sverige blint förlitar sig på teknologin. Det senaste jag läste var att man nu provar att chippa personalen på ett teknikföretag i Stockholm. Mycket skrämmande utveckling tycker jag.
Ha det gott och kram till dig!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Lördagsöppet på bank har jag aldrig sett där jag bott i USA men du bor ju i en litet större stad. :)
Posten hade faktiskt lördagsutdelning i Sverige när jag var ung.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag var faktiskt inne på ett Nordeakontor i Täby Centrum när jag var i Sverige i augusti 2013. Där kunde man ta kölapp och fick hjälp.
Jag gillar inte alls utvecklingen i Sverige där man i stort sett kräver att alla människor skall kunna hantera en dator och göra allt via nätet. Det finns många äldre personer inte har någon dator - min mamma var en av dessa personer.
Och att banker inte har pengar/kontanter låter så konstigt i mina öron att jag fortfarande inte riktigt fattar att det är så det är numera i Sverige.

Anne-Marie said...

Hans: Visst har saker och ting ändrats - både till det bättre och det sämre - i gamla Svedala. Det verkar variera väldigt beroende på var man bor när jag läser kommentarerna hur bankerna har öppet/stängt.
Men de flesta mataffärer i Sverige har väl ändå öppet rätt många timmar på lördagar?

Anne-Marie said...

Katta: Då frågar jag - hur gör en person som inte har tillgång till dator? Det finns säkert en del äldre som inte har eller kan hantera en dator. De blir utestängda från samhällsservice som jag tycker borde omfatta alla som bor i Sverige.
Visst kan man göra mycket via datorn men ibland krävs personliga besök. Det var vad jag fick veta när jag ringde häromnatten. Det gick minsann inte att göra via telefon eller nätet.

em said...

Ja, du Anne-Marie, det är inte lätt alla gånger, att få till ett besök på banken. Men det här är en liten ort, och många kan nog slinka in på en fikarast. Och man kan alltid beställa tid, för de är ju som sagt alltid där efter öppettiden.
Och i sanningens namn har de fullt upp även då. Till alla som undrar vad man ska på banken att göra, vill jag påpeka att i samband med ett dödsfall hjälper de till med den mesta byråkratin. Avsluta konton, fixa lagfarter och massor med saker som jag inte klarar på egen hand.
Margaretha

Anne-Marie said...

Annika: Just det där att allt fler banker inte hanterar kontanter i Sverige låter så konstigt i mina öron. Visst förstår jag hur de resonerar men samtidigt borde ju en bank faktiskt ha med pengar att göra. Annars kunde de byta namn och kalla sig bibliotek. ;) En bank skall vara öppen och man skall kunna prata med en "levande" person och man skall kunna ta ut pengar eller vad man nu vill göra. Det är i alla fall hur jag känner.
Verkligen bökigt för din pappa.
I Sverige tycks man vilja lösa allt via nätet. Och som jag skrev till Lotta så är det senaste tydligen nu att börja chippa personal. Skulle aldrig gå med på att bli chippad.
Gillar att bankerna här i USA faktiskt har pengar - även om det inte är alldeles lätt att ta ut kontanter, man måste redogöra även för mindre summor - och att de har kontor som är öppna!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Du har nästan amerikansk "customer service" hos din bank. ;) Skillnaden tycks vara att man i Sverige vill stänga tidigare på fredagar vilket man inte gör i USA. Det kanske har med facket att göra - svenska fackföreningar har ju litet mer "klös" än de amerikanska.
Jag håller helt med dig om dina tankar kring sårbarheten. Minns så väl ett mycket stort strömavbrott i Stockholm under början 80-talet när elen försvann i hela södra Sverige. Min mamma och jag åt lunch på Sturekatten (ett ställe i Stockholm med långa anor) när det hände. Nu var det mitt på dagen så det var ingen fara men när vi kom ut på gatorna såg vi att alla affärer, banker osv stängde. Folk strömmade ut från alla allmänna "inrättningar" och upp från tunnelbanan (den blev ju också strömlös). Vi kunde ta en buss till min farmor som bodde på Kungsholmen men det var en mycket underlig känsla att se hur samhället stängdes ner på så kort tid. Och det var ett långt strömavbrott som varade många timmar. http://www.sydsvenskan.se/sverige/1983-slocknade-hela-sverige/
Det där med kontantlösa banker är absurt tycker jag. Och som jag skrivit till ett par andra - nu har man börjat chippa personal på ett företag i Stockholm. Jag tror att jag drar till skogs snart. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Jag betalar räkningar via nätet och jag gör väldigt mycket via min dator men just att kunna gå in på en bank tycker jag om. I USA har vi många fler sätt att betala och hantera betalningar - checkar, money orders, kontanter osv. I Weed kan man inte betala sin räkning för vatten/avlopp/sopor på annat sätt än att gå in på deras kontor eller lägga en check i deras lilla "brevlåda" som de har utanför kontoret. Det du! :) Även om det är mycket gammaldags gillar jag det.
Jag gillar inte utvecklingen i Sverige att man helt tycks vilja överge kontanter. Det är otroligt sårbart och vill "storebror" spåra dig går det mycket lättare med ett kort. Jag betalar väldigt mycket med kontanter och det är många som gör i USA. Visst, många betalar med kort också men valmöjligheterna finns. Jag är glad att min mamma inte behöver vara med om utvecklingen utan kontanter (hon gick ju bort i juli 2013) eftersom hon inte hade någon dator och inte ville ha någon heller. Tror att många äldre i dagens Sverige känner sig väldigt utsatta och utanför.

Anne-Marie said...

Margaretha: Kan tänka mig att mindre orter är rätt annorlunda än till exempel Stockholm.
Visst måste man kunna besöka en bank. Annars kunde man ju helt avveckla bankerna. Det kanske inte vore så dumt det heller. :)
Och jag har förstått att de svenska bankerna gör miljardvinster medan kunderna inte får någon ränta, inte någon service och får betala för alla tjänster. Kanske madrassen är ett bättre alternativ!

Anonymous said...

Pengarna i madrassen... Vill minnas att det begåvade radarparet Hasse & Tage även gjorde något roligt av det i Hasses monolog "Gammal man" där Hasse säger att han gömt sina pengar i madrassen därför att hans barn trodde säkert att "inte kan gubbfan vara så tokig att han gömt pengarna i madrassen". För säkerhets skull hade han även låst in madrassen i bankfacket. :-)/Susanne

Desiree said...

Vi har posten som bank här och det funkar riktigt bra. De har relativt genrösa öppettider och även lördagsöppet. Klagar inte. Men det mesta kan man trots allt fixa via nätet som är smidigt. Posten är ju helt borta i Sverige i princip det är ju mataffärer som har tagit över den servicen och banker tror jag också är på utdöende iallfall bankkontor.
Kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Haha! :) Bankfack är inte säkra. I USA konfiskerar ibland staten pengar och andra värdesaker i folks bankfack. Helt utan anledning. Folk har haft kanske smycken i ett bankfack och kommit dit och hittat ett tomt fack. Hade ett bankfack tidigare men det har jag inte kvar.

Anne-Marie said...

Desiree: Det låter ju bra att kunna använda posten som bank. Men det är klart då måste det finnas postkontor. :)
Jag tror att många äldre har det knepigt i dagens samhälle eftersom de inte alls vuxit upp med tekniken som vi har gjort.
Jag tror att hela bankvärlden måste göras om och förnyas (tänk bara på alla pengar som Wall Street-bankirerna försnillat här i USA) men tills dess måste det nog finnas kontor så att alla i samhället kan använda sig av tjänsterna.
Kram!

Anonymous said...

Sände pengar till Vietnam förra veckan.
Vet inte om jag kunnat göra det över nätet, för det behövdes en massa information.
Jag har en liten bank alldeles i närheten där jag bor, och jag gillar att gå dit och ta ut pengar i stället för att använda ATM maskinen, för damerna som jobbar där är så trevliga. Brukar ge dom hembakade chocolate chip cookies då och då. Åh ja, jag använder riktiga pengar, när det gäller små summor. Att betala räkningar på nätet är bra.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Vet inte heller om sådana överföringar går att göra via nätet. Ofta är ju sådana transaktioner lättare att göra om man får hjälp av de som är mer sakkunniga - som bankpersonal. Men jag har en känsla av att vi kunder skall göra mer och mer på egen hand, som till exempel att checka in på flygplatser.
Verkligen trevligt att du har så fina bankdamer. :) Kan inte ens föreställa mig att man i Sverige skulle komma på tanken att ta med sig kakor till bankpersonal. Fint av dig att bjuda på litet gott.
Jag föredrar att betala med kontanter vid till exempel matinköp. Vet att de flesta använder kort - även i USA - men ibland fattar jag inte att folk inte betalar väldigt små summor, som bara några få dollar, med kontanter utan att de tar det via sitt bankkort. Tar ju ofta mycket längre tid vid kassan att hantera en korttransaktion.

em said...

Du får tänka om Anne-Marie, svenskar är inte så tråkiga och ogina som du tror. För inte så länge sedan kom jag in i djuraffären där en kund just lämnade över en kartong med något hembakat.
Själv brukar jag ge bort fudge eller annat hembakat till institutioner och företag, som har hjälpsam personal.

Anonymous said...

Jag skrev att jag aldrig hanterar kontanter, men det gör jag ju visst! När jag är i NY har jag alltid en bunt småsedlar som jag använder till dricks! Men det är enda gången. Svenska sedlar vet jag nästan inte hur de ser ut längre. Det har kommit nya sedlar i år, och de ska vara prydda med kändisar som Greta Garbo och Astrid Lindgren om jag inte missminner mig. Trevligt./Susanne

Gunilla Nardin said...

Lite battre stallt ar det val har i Frankrike kanske. Min bank stanger kl.6 vardagar , men har aven oppet lordag fm.Bra tycker jag!
Fast kontanter har de inte har heller. Da blir det att ga till Bankmaten. Men annars kan jag inte klaga. Min svenska bank har faktiskt telefontid tills sent, tycker det nodvandigt nu, nar man ska skota sina bankaffarer pa natet ,och fastnar pa nagonting.

Ha det gott AM
Stor Kram
Gunilla

Fullblodsekologen said...

Ha, ha den hade jag aldrig hört. I Spanien, i alla fall i min del, undrar vi också vad helvete de gör på banken efter tre för då är de stängda här med.
Sist jag var inne såg jag en lapp om att man enbart kan betala sina räkningar tisdag och torsdag mellan 10,30 - 12,30!!!! Det är så dumt så man finner inga ord. Självklart hade jag lyckats pricka in en av dessa dagar och kön ringlade sig långt utanför banken. Tror aldrig jag hört så många svordomar som under den stunden.
Ha det gott! Kram/Annelie

My kids' Mom said...

Hej,

Ja, i Sverige får man springa för att hinna till banken, men jag tror att de flesta bankar via internet och därmed varken behöver tala med någon eller gå dit då man i princip kan göra allt själv elektroniskt.

Här i San Diego är de flesta banker även öppna till kl. 15 på lördagar och till 18 de andra dagarna.

Ha en toppen dag!

Kram Anneli

Anonymous said...

Min bank har i GA har öppet till klockan 5. Kvällsöppet fredagar och öppet lördagar. Vi har även fortfarande postutdelning på lördagar.
Anne-Marie
Har man ett kort där man samlar MileagePlus bonus poäng så använder man gärna kortet även vid små inköp. Kortköp tycker jag fungerar mycket snabbt och smidigt.
Ha en bra dag.
BM

Anne-Marie said...

Margaretha: Så bra att du själv tar med dig något om du bemöts av trevlig personal. Och att även andra gör det. Nu var det ju i första hand bankpersonal som jag skrev om men om det även gäller bankpersonal i Sverige är det bara att "lyfta på hatten". :) Jag har inte alls sagt och skrivit att svenskar är tråkiga och ogina - förstår inte var du fått det ifrån. Mitt svar till Ruth hade att göra med det jag upplevt i Sverige i förhållande till banker och deras personal. Ingenting annat ifråga om hur svenskar möjligen är eller inte är.

Anne-Marie said...

Susanne: Om du är i USA måste du nästan ha kontanter. Som du skriver skall man ge dricks i kontanter i USA och här ger man ju dricks till personal på restauranger.
Svenska pengar är vackra tycker jag. Dock inte de amerikanska sedlarna. De ser väldigt intetsägande ut faktiskt. Och ja, jag läste att man skall bränna en massa sedlar när man byter ut de svenska pengarna.

Anne-Marie said...

Gunilla: Det låter ju väldigt förnämligt att "din" bank har öppet på lördagsförmiddagarna. Det har jag aldrig varit med om.
Intressant att bankerna inte vill hantera kontanter i olika länder. Antar att man vill att allt skall skötas elektroniskt. Men hur går det för alla äldre som inte klarar av den nya tekniken? Tycker synd om dem.
Många svenska bankers telefonservice har väl öppet stor del av dygnet men om man måste ha hjälp vid ett personligt besök hjälper ju inte det.
Ha det bra! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Visst är sången med Hasse och Tage härlig. :) Kanske du kunde stämma upp den i kön utanför din bank. ;)
Men du, det låter ju väldigt begränsat med de tider du nämner. Kan verkligen förstå att folk svor i kön. Har en känsla av att Spanien kanske inte är fullt lika "modernt" som Sverige i vissa sammanhang som att göra "allt" via nätet och mobilen. Precis som USA inte är lika modernt som Sverige. Ha det bra!
Kramar!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Om man kan klara av saker och ting elektroniskt och via datorn är det ju bra men ibland behöver man ju faktiskt gå till banken. Och alla äldre som kanske inte har en dator eller klarar av tekniken måste tycka att det blir jobbigt ibland.

Lördagsöppet på banken har jag aldrig varit med om men du bor ju i "bubblan" ;) så det förvånar mig inte.

Ha det bra! Kram!!

Anne-Marie said...

BM: Antar att din stad är litet större än Weed och Mt Shasta och kan ha mer generösa öppettider hos bankerna. :)
Jodå, vi har också postutdelning på lördagar. Antar att du såg mitt svar till någon om postutdelning på lördagar. Det jag avsåg var att vi hade postutdelning i Sverige på lördagarna när jag var liten. I USA har det alltid varit lördagsutdelning så länge som jag minns.
Jag vet att jag är gammaldags när det gäller betalning och att jag helst vill betala med kontanter. Många, även där jag bor, betalar med kort. Det jag förvånas över är att många inte ens tycks ha kontanter numera - inte ens till små inköp.

Anonymous said...

Betr. postutdelning

Påminner mej om när jag jobbade på kontor i Sthlm 1947-51. Det var utdelningar både förmiddag och eftermiddag. Även på lördag. Som ni kanske inte vet, så jobbade vi halvdag på lördagarna.
Femdagarsvecka upptäckte jag först i USA.
:)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Det var inte dåligt med postutdelning två gånger per dag. Det hade jag hört att man jobbade halvdag på lördagarna. Intressant att man arbetade kortare veckor i USA.

tennswede said...

Jag servicen här är ju betydligt bättre än i Sverige överlag. Lördagsöppet har de flesta banker och credit unions här I Knoxville, TN. Pengar kan man använda men Sverige håller ju på och bli kontantlöst. Det blir problem att tanka när man är på bilsemester i Sverige eftersom amerikanska kort inte har någon PIN. Vi har ju en ATM pin men den går inte att använda vid köp utomlands. Det krävs en speciell PIN. Tur att man har morsan som bor i Sverige med sig när man far runt i Svedala.

Anne-Marie said...

Tennswede: Intressant att så många platser i USA har lördagsöppet hos bankerna. De platser jag bott på har inte haft det.
Ja, det samhälle som håller på att mer och mer ta form i Sverige utan kontanter tror jag kan leda till problem.
Vilken tur att jag har mitt kort genom Nordea som är kopplat till mitt bankkonto. :) Det kortet borde ju fungera (debetkort) på de flesta håll.