Tuesday, February 10, 2015

Nu fick jag så jag teg

Troligen läste vädergudarna mitt inlägg om att det varken regnat eller snöat under hela januari. På 2-3 dagar fick vi ungefär 20 centimeter regn! Ja, centimeter, inte millimeter.

Weed kallas ibland för "windy Weed" vilket är helt korrekt. När det blåser, då blåser det ordentligt. Redan på torsdagen var det svårt att ta sig fram utomhus och inte var det bättre på fredagen. De stora träden vajade betänkligt i den starka vinden.
Och det började även regna på fredagen. Inte något litet lätt duggregn utan störtfloder som skapade stora sjöar i grannskapet. På fredagen fick vi ungefär 10 centimeter regn och jag höll tummarna för att inga läckage skulle uppstå i huset eller att delar av taket skulle blåsa bort.
Redan på fredagen började rapporter strömma in till nyhetskanalerna om strömavbrott, översvämningar och skador på grund av vinden och regnet.

På lördagen blev det en liten paus mellan ovädren och det var faktiskt möjligt att ta sig fram utomhus vilket jag utnyttjade och åkte in till Mt Shasta och gjorde min veckohandling.

Men på söndagen var det dags igen. Inte fullt så starka vindar som på fredagen men nog blåste det. Det som däremot var mer påtagligt var regnet. Timme efter timme med störtregn som till slut ledde till översvämningar "downtown" Weed. På kvällen hade vi till och med blixtar och åska. En del av Weeds Main Street stod under vatten och bilder hos Facebook visade allt vatten.
Jag var faktiskt väldigt tacksam att jag bor litet högre nu än vad jag gjorde tidigare. Gatan där jag tidigare bodde ligger mycket lägre och sluttar nedför - jag bodde i slutet av denna sluttning. Jag tog en promenad dit igår och såg hur vattnet grävt djupa kanaler utmed asfalten. Där jag bor nu rinner vattnet i andra riktningar och bort från "mitt" hus.

Jag tror att det går att klicka på den här länken och se ett foto som visar översvämningen i Weed (från Yreka News Facebooksida) - utan att logga in till Facebook. https://www.facebook.com/113166052045141/photos/a.733263156702091.1073741825.113166052045141/1022493954445675/?type=1&theater

Och om ni har Facebook-konto kan ni se hur mycket vatten som forsar fram i floder och vattenfall efter regnen. Den här mannen bor i Mt Shasta-området och man kan se hans sida utan att vara "friend" med honom men man måste logga in: https://www.facebook.com/steve.lewis.3720

Mitt hus verkar ha klarat sig utan några uppenbara skador men jag såg en del tak som hade fått skador av de kraftiga vindarna och sandsäckarna stod på långa rader "downtown" Weed.

Trots allt regn som kom hos oss är det fortfarande en omfattande torka i Kalifornien. Även hos oss eftersom den pågått så länge. Länken jag har i högerspalten till kartan som visar torkan är rätt talande.

Nu skall det bli sol och +15-20 denna veckan! Inte direkt februariväder där jag bor utan mer aprilväder. Och långtidsprognosen tycks visa på mer torka framöver. Men nog var det trevligt att se regnet även om det blev litet väl mycket av det goda på en gång.

Något helt annat - i förra veckan fick jag ett email från en kvinna på Kalmars Läns Tidning. Hon håller på att skriva reportage om utlandssvenskar och det verkar som om jag kommer att komma med på ett hörn. :) Får berätta mer om det när det tydligen blir aktuellt i mars med en artikel.

Här är några bilder från mitt hus och min gata medan regnet vräkte ner.


Och ett större träd föll i vinden vid skolans parkeringsplats.


22 comments:

Annica said...

Förlåt, det här var inte meningen! Någonting blev alldeles fel med leveransen - det var ju snö jag skulle skicka. Och i LAGOM mängd! ;)
Allvarligt talat, det verkar som Weed-vädret är helt galet. Vilka regnmängder! Ingenting är vettigt. Ni är väldigt drabbade av vädergudarnas nyckfullhet. Det gamla svenska uttrycket "dit det bär, så bär det" är passande.
Man undrar: Vad ÄR det med vädret - överhuvudtaget? Det spårar ju ur mer och mer. Här har vi - om vartannat - sträng kyla, varmgrader, massor av snö, regn, blåst. Just nu är det ca 7 grader VARMT! I Norrbotten! I februari! Det är bara inte klokt.

I kväll i Nordnytt (våra regionala TV-nyheter) var det ett reportage om en renägare som varit tvungen att samla ihop sina renar i hägn och utfodra dem p.g.a. den djupa snön. Renarna klarar inte av att krafsa sig ner genom snön till renlav och annat ätbart på marken. Mannen sa att det var första gången han behövt nödmata sina djur.
Hur ska det bli med vår planet? Det känns som en relevant undring.
Kram från varma(!) Norrbotten!


Charlie sa ... said...

Men å vad det regnar hos dig nu!!! Vilka mängder. Inget lagom här inte. Här snöar det var och varannan dag. Precis som Annika blir jag inte riktigt klok på alla varianter. Förra veckan var det -15 grader!

Just nu tjafsar jag med vår internetleverantör. Håller på att få en hjärtattack på kuppen! Så bökigt och omständigt.

KRAM

Mimmi i MA said...

Oj, det ser ut att öst ner riktigt ordentligt!

Desiree said...

Trots oväder och regn så känns det ändå positivt att ni fått en hel del regn. Även om det blev kortvarigt och inte alls räddar upp torkan på något sätt så måtte det ändå vara välkommet. Skönt att du bor lite högre nu så att du slipper oroa dig för vattenskador och annat. 15-20 grader låter som rena sommaren. Stora växlingar i vindar och väder nu i dina trakter.
Kramar!

Gunnel said...

Oj, vilket skyfall! Konstigt att vädret nästan aldrig är lagom mycket....antigen för mycket eller för lite. Hos mig känns det som vår nu, och det har börjat torka upp lite på marken så skogsstigarna är snart klar att gå på. Ha en trevlig vecka.

Anonymous said...

Oh, det kan man kalla nederbörd uppifrån, vilket oväder!
Kul om du kommer med i reportage i tidningen. För två somrar sedan sökte man i min lokaltidning i Sverige svenskar som bodde utomlands och var på besök "hemma". Det blev ett helsidesinlägg om mej och min blogg fanns med.

Annika said...

Oj vad regn ni fick. Allt eller inget. Verkligen.
Men, visst förstår jag att du njöt av det också. Hoppas att det blir lite nederbörd framöver också, och då i lite mer lugna former.
Undrar också vad det är med vädret? Så skumt. Speciellt vintrarna.
Roligt med tidningen.
Jag har också varit med i tidningen, en lokaltidning, med min blogg för ngra år sen. Det var kul!!!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Troligen fick leverantören fnatt på vägen. ;)
Tur att du inte skickade snö eftersom vi troligen hade fått ett par meter snö vilket hade varit värre än regnet. Inte snön i sig men mängden snö.
Vädret i Weed och på många håll verkar vara helt ur led numera. Antingen får vi torka eller så dränks vi. Nu ser det torrt ut framöver. Kanske detta var vad vi fick ifråga om nederbörd denna vinter. I Kalifornien är det ju så att det i stort sett inte regnar från april till september. Till skillnad från Sverige där det ju ofta kan regna under sommaren. Denna långa period utan regn inträffar även när det är helt normala väderförhållanden.
Antar att det är slaskigt hos dig med tanke på all snö ni fick alldeles nyligen.
Kram!

Anonymous said...

Hej, det händer mycket i weed.
Det va ju dramatiska dagar med regn. Hälsningar Stig.

Channal said...

Vilka extrema väderförhållande ni har i USA! Tycker att det är lite läskigt faktisk!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Lotta: Det var väldigt intensivt med regnet vi fick. Tydligen var det ananasexpressen som var i farten. :) Det är det som kallas Pineapple Express och som innebär att mycket fuktig luft kommer från Hawaii. Den kommer in över Kalifornien och kan ge otroliga mängder regn.
Dessa växlingar är litet jobbiga tycker jag. Ena dagen kallt, nästa varmt, inget regn, ösregn och kanske snö.
Hoppas att du fick ordning på ditt internet. Jobbigt med sådana samtal.
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Vi hade troligen haft mer snö än vad du har om det hade snöat. Kanske 2 meter i värsta fall. Hoppas att du inte försvinner bland all er snö. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det var väldigt välkommet med regnet. Men det hade varit bättre om det hade kommit litet mer "utportionerat" och inte fullt så mycket på en gång. Men jag är tacksam för all väta.
+15-20 är helt absurda temperaturer i februari. Vi "skall" ha kanske +5 eller något liknande.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det var litet väl intensivt med så mycket regn på bara ett par dagar. Men givetvis välkommet med tanke på torkan som Kalifornien har.
Härligt att du och Santos kan vara ute i skog och mark. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Det var som i filmer där det ofta tycks vräka ner regn. :) Mycket intensivt. Men nu ser det ut att bli torrt igen.
Kul med lokaltidningarna som uppmärksammar utlandssvenskar. Ofta får jag känslan av att man i Sverige är litet misstänksam gentemot svenskar som bott/bor utomlands - varför vet jag inte. Så positiva artiklar är jättebra.

Anne-Marie said...

Annika: Det var litet svårt att njuta av regnet medan det pågick eftersom det var så otroligt intensivt. Vinden och regnet gjorde att jag inte alls sov bra på flera nätter. Det var alldeles för många ljud pga ovädren.
Vintrarna i nordöstra USA tycks ha blivit mycket kallare och mer snörika medan vi har nästan sommarvarmt och ingen snö i västra USA.
Väldigt trevligt att lokaltidningar uppmärksammar utlandssvenskar. Ibland känns det som om utlandssvenskar behöver litet positiv PR. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Stig: Ja, det var en litet lätt dramatisk väderhelg i Weed.
Tack för dina mail - har inte hunnit svara ännu.

Anne-Marie said...

Anna: USA har dramatiskt väder och har nog alltid haft det men de senaste åren har det blivit mer markant.
Sverige verkar också få mer dramatiskt väder tycker jag. Fler stormar och intensiva vindar.
Man kanske skulle bo under jord. ;) Det finns ju hus som ligger delvis under markytan.
Kram!!

Anonymous said...

Men uj, uj, uj, sicket läskigt väder! Här i Stockholm har det varit vår i luften idag och människor går omkring och småler och kisar i solen. Man glömmer lätt att det bara är februari en sådan här dag. Jag är dock av den åsikten att vinter ska vara vinter så jag ser gärna att det snöar och knarrar under skorna när man promenerar. När du bestämmer dig för var du ska ta vägen får du väl göra en ordentlig väderkoll på platsen för du har väl fått nog av vädergudarnas spratt gissar jag./Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Japp, det var intensivt minst sagt med regnet och blåsten under helgen. Tur att det inte blev större skador än vad det blev.
I Sverige blir man alldeles "till sig" ;) så fort solen visar sig. Ser litet lustigt ut tycker jag numera. Men jag minns ju hur jag själv var när jag bodde där och tog tillvara på soltillfällena.
Jag tror att vädret blivit så "ur balans" nu att det nog inte går att - med historisk data - få en bra bild av hur vädret är på en plats. Tyvärr.

Krönikören said...

Spännande med reportaget, du får berätta mera sen. Spännande med vädret också men på ett mindre bra sätt.

Jag läste att de milda vintrarna gör att det blir mer stormar och annat busväder istället. Man undrar ju hur det ska sluta.

Anne-Marie said...

Krönikören: Alltid trevligt att få kunna berätta om hur det är att bo i en del av USA som inte är så känd för de flesta svenskar.
Nu har vi gått in i torkan igen. Medan det är metervis med snö och mycket sträng kyla i östra USA hade Mt Shasta +18! häromdagen. Helt fel. Vi "skall" ha mycket kyligare och i februari regnar och snöar det för det mesta. I alla fall var det så fram till för ett par år sedan.