Wednesday, February 4, 2015

Fråga till er läsare om mobiltelefoner i Sverige

När jag lämnade Sverige 1997 var mobiltelefonerna i Sverige stora och få. Det var absolut inget alla ägde och man ringde fortfarande mest från de landbaserade telefonerna. Numera tycks mobilen nästan vara något man "måste" ha för att klara sig i dagens Sverige.

Så här såg mobiltelefonerna ut från Ericsson på 90-talet - litet annorlunda än dagens smartphones. :)


Bilden lånad från: http://www.mobilephonehistory.co.uk/ericsson/ericsson.php

Man köper biljetter till kollektivtrafiken i Stockholm via mobilen - vet inte hur det är i övriga Sverige - och det senaste jag hört är att man på vissa platser måste köpa SMS-biljetter för att kunna använda offentliga toaletter. http://www.veteranen.se/nyheter/toalettbesok-bara-for-teknikkunniga/. Och det finns säkert fler områden där man behöver ha en mobiltelefon för att kunna utföra olika tjänster.

För yngre personer är det en självklarhet att använda mobilen i alla möjliga sammanhang men för bland annat äldre (precis som vi "avhandlade" i mitt förra inlägg om banker) stängs man ute från olika delar av samhället om man inte har en mobiltelefon och har tillgång till dator. Jag skall erkänna att jag tycker det börjar gå litet väl långt i Sverige med användandet av mobiltelefoner och kraven på att använda den för olika slags betalningar.

Jag skulle inte klara mig utan min dator och jag är inne på den stor del av min vakna tid. Mobiltelefonen däremot är jag inte alls lika beroende av och använder väldigt litet. Och min gamla - med antikvärde troligen ;) - mobiltelefon använder jag bara till telefonsamtal och SMS vid enstaka tillfällen. Den kan inte ens ta foton.

Men jag har insett att jag måste ha en mobiltelefon i Sverige - vid ett kortare eller längre besök - eftersom jag inte har min mammas lägenhet som bas längre. Min amerikanska mobil skulle inte gå att använda i Sverige (den är för gammal) så det jag troligen fick lov att göra vore att köpa en telefon i Sverige och ha kontantkort. Verkar enklast så eftersom man vet att telefonen verkligen fungerar i Sverige.

  1. Vilka affärer kan ni rekommendera i Stockholmsområdet som säljer mobiltelefoner som inte är låsta till en viss operatör? 
  2. Och hur fungerar det med kontantkorten? Anledningen till att jag frågar är att den telefon jag har - en så kallad Tracfone - används oftast med kontantkort men dessa går via den mobiloperatör som finns just där man är. Tracfone har avtal med alla de stora amerikanska mobiltelefonföretagen och använder deras nät. Mycket smart tycker jag. Finns det något liknande i Sverige eller köper man ett kontantkort som hör till ett teleföretag som Telia, Tele2, osv?
  3. Och min sista fråga - en telefon som är en 3G -telefon, kan den användas på ett 4G-nät?

Ja, som ni ser vet jag i stort sett ingenting om mobiltelefoner i Sverige men jag hoppas att ni som läser har mycket bra information. :)

Min antika mobiltelefon som fungerar väldigt bra fortfarande. Har nog aldrig haft ett avbrutet samtal tror jag och den har ett klart ljud. Och batteriet räcket mycket länge. Den här köpte jag hos Walmart för en billig penning 2005 och sedan har jag laddat den med Tracfones kontantkort sedan dess.

34 comments:

Mrs Clapper said...

Det finns överallt höll jag på att säga. Clas Olsson tex, de har från 299kr och uppåt beroende på vad man ska använda telefonen till. En som kostar 1599kr som är mycket bra är denna Sony:
http://m.clasohlson.com/se/Mobiltelefon-Sony-Xperia-E3/38-6694
Den har även en mycket bra kamera! En fördel är ju också att kunna koppla upp mot gratis wi-fi med den, ett lätt sätt att hålla koll på mail osv. Då går det ju även att ringa gratis över hela världen via tex appen Viber.
Men ska du "bara" ringa med den så finns det ju väldigt billiga.
Jag skulle undvika att köpa mobilen via tex butiken 3, de vill ofta sälja på saker man inte behöver. Clas Olsson kan man lita på :)

Kontantkorten köps via operatör, men funkar på samma sätt, de hoppar över så de alltid har täckning. De största skulle jag säga är 3, Telia och tele2. Och att ha täckning är inga problem!

En 3G telefon kan inte användas på 4G nätet, däremot är 3G nätet ju mest utbyggt så det är absolut inga problem med att använda den. Jag har en 4G mobil men extremt sällan är den på 4G, även i Stockholm city.

Åsa said...

Jag kan inte svara på frågorna om mobiltelefoner, men jag håller med om att det är för mycket att kräva attman ska ha mobiltelefon för att kunna åka buss och annat. Man ska inte vara tvungen att ha mobil! På det temat tycker jag det är intressant att här i Portugal kan man betala sina räkningar på bankomaten om man inte har internet så man kan betala det på datorn hemma. Man går till bankomaten, loggar in med sitt kort och väljer betala, knappar in summa och mottagarens kod som anges på räkningen och godkänner. Det tycker jag är bra! Man ska inte förutsätta att folk har mobil och dator!

Anonymous said...

Jag håller med Mrs Clapper och vill bara tillägga: låt dig inte luras av snygga och charmigt leende unga män i olika köpcentrum som hejdar dig för att sälja mobiltelefoni på längden och tvären. Gå därifrån bums! Clas Ohlsson är bra!/Susanne

Channal said...

Kontantkort finns att köpa överallt! De flesta har smartphones. Som små datorer! Ett gissel! Alla pillar på sina mobiler. Inte många som köper sin telefon. Du binder dig till ett abonnemang. Telia är stora. Själv har jag 3. Ringer gratis till mina döttrar som har samma abonnemang. iPhone är störst här i Sverige. Skulle du skaffa dig en då skulle du bli fast.

KRAMAR Anna

Katta said...

När jag själv var utlandsboende och reste till Sverige (eller andra länder) köpte jag och köper fortfarande alltd ett sim kort dit jag reser. Då får jag tillgång till att ringa och sms;a. Det är väl mest prolem för oss när vi reser till USA då ni har ett eget sysem. Dock fungerar min telefon i dual mode också numera. Förr betalde jag ca 99 kr månad för att få ett simkort med nyttjande av internet, vilket jag tycker är ett bra pris. Det finns billiga telefoner att köpa i Sverige med ett SIMkort, tror de kostar kring 300 kr.

Anonymous said...

Hej, va med från början med mobilerna
Va med och tillverkade den stora ericsson. Jag lånade en sådan. En helg. Ja det va bara jag som hade mobiltelefon då. Bra tipps du får.
Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Hej, va med från början med mobilerna
Va med och tillverkade den stora ericsson. Jag lånade en sådan. En helg. Ja det va bara jag som hade mobiltelefon då. Bra tipps du får.
Hälsningar Stig.

olgakatt said...

De käcka tillropen ovan om att täckning inte är ett problem stämmer tyvärr inte! T o m i tättbefolkade Skåne och på vissa ställen i centrala Stockholm kan det visst vara dålig täckning. Rent generellt lär Telia ha bäst täckning men övriga operatörer börjar knappa in.
Äldre modeller av flera smartphones kan fås till mycket billigt pris idag, t ex iPhone 4s 8 Gb kan du nästan få gratis. Kontantkort är inget problem, du kan ringa alla operatörer från samma.

Man ska behålla sin fasta telefon så länge det går och att skaffa en ny fast är oerhört dyrt numera. Att unga människor därför bara har mobil är inte så konstigt,
På din bild väcker T28-modellen nostalgi! En sådan har jag haft. Hade alltid Ericsson tills iPhone kom. Nu kan jag inte tänka mig nåt annat.

olgakatt said...

PS. Till kollektivtrafiken funkar det olika på olika orter. I Skåne går det inte att köpa biljett på tåget, man måste ha köpt den innan man stiger på. Antingen i automat på stationen för kort eller pengar eller med mobiltelefonens app. I Stockholm åker jag i lokaltrafiken och T-banan med plastkort som man laddar i automat.
Kollektivtrafiens betalsystem är en djungel! Bäst är det på sommaren i Skåne. Då löser man ett sommarkort och åker så mycket man vill i två månader! Kalasbra.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Tack för bra tips! Tänk att det finns så billiga telefoner även i Sverige. Skall kolla länken till Sony-telefonen. Rätt fantastiskt att telefonerna har så bra kameror numera. Inget jag ju alls är van vid med min antika mobil. ;)
Och jag är ju inte heller van vid att kunna koppla upp mig till internet via telefonen.
Kan tänka mig att Sverige har bra täckning eftersom de flesta svenskar använder sina telefoner så flitigt.
Antar att man måste ha olika nätverk parallellt eftersom man inte kan kräva att folk skall byta telefoner hela tiden. Även om kanske många gör det ändå. I USA har man fortfarande kvar 2G-nätverk men det håller på att fasas ut.

Anne-Marie said...

Åsa: Håller helt med dig. Att mer och mer styra över till betalningar via mobil känns litet snävt. Det måste ju finnas alternativ även för de som inte har mobil eller vill använda en mobil till betalning. I artikeln jag länkade till fanns det en notis om att man tydligen haft betalning för parkeringplats bara via mobil någonstans i Sverige. Men att man insett att det kanske inte var så smart utan att alternativ måste finnas.
Det du säger om betalning via bankomaten låter ju smart. Vet inte om man kan göra det där jag bor. Har aldrig kollat upp eftersom jag betalar mina räkningar via nätet och min dator.

Anne-Marie said...

Susanne: Tror inte att det vore någon risk i mitt fall. :) Sådana försäljare ser jag på långt håll. Visste inte att Clas Ohlsson hade ett så stort utbud av mobiltelefoner. Värt att kolla upp.

Anne-Marie said...

Anna: Jag har ingen kreditvärdighet i Sverige efter alla år utomlands - jag finns ju inte heller i några register så jag måste köpa kontantkort. Skulle inte ens få teckna abonnemang om jag inte låter någon gå i god för mig. Sådana är reglerna. Det skulle ta rätt många månader att komma in i alla register och få en kredithistoria.
Jodå, jag vet hur alla pillar på sina mobiler. Blir full i skratt och tycker det ser litet löjligt ut nästan med alla som inte kan slita sig från sina mobiler.
Vet inte om jag skulle bli fast. Tror inte det. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Katta: Om jag hade en litet nyare telefon skulle jag nog kunna få den upplåst och köpa ett SIM-kort för användning i Sverige. Men den är för gammal helt enkelt.
USA verkar alltid ha egna system - även inom måttsystemet.
Skall kolla upp Clas Ohlsson litet eftersom det tycks vara en bra affär enligt andra kommentarer. Det låter bra att man inte behöver betala flera tusen kronor för en telefon.

Anne-Marie said...

Stig: Du har tydligen gjort allt möjligt. :) Mobilerna var onekligen litet större och mera otympliga på 90-talet.
Jättebra att ha en blogg där man kan få tips från de som läser. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Bra att höra olika erfarenheter om till exempel täckning. Där jag bor finns det vissa områden som inte alls har bra täckning men för det mesta tycks min lilla mobil ha bra uppkoppling. Givetvis inte mitt ute i skogen men där behöver man ju oftast inte ringa. :)
Det låter bra att mobiler går att köpa relativt billigt numera. Vet inte om jag riktigt förstår vad du menar att man kan ringa till alla operatörer från samma kontantkort. Trodde att olika kort gav uppkoppling till specifika leverantörer.
Fast telefon är allt färre som har även här i mina trakter. Många har bara sin mobil. Jag har hållit kvar vid min fasta telefon men den går numera över internet vilket gör att jag inte har någon telefon om det blir ett långt strömavbrott.
Jag har ett plastkort som jag tog med mig tillbaka till USA för kollektivtrafiken i Stockholm. Och det kan jag ju ladda igen när jag är där.

Marina said...

Om du bara ska ringa och skicka sms med telefonen kan du lika gärna köpa ett kontantkort till den telefon du har. Till buss och tunnelbana är det ju kort eller automatbiljett som gäller (eller i Stockholm kan man väl värn köpa biljett (remsa) innan man åker. Så mobil är ju inget måste, om man inte vill ha den till annat.

Fullblodsekologen said...

Jag köpte den allra billigaste modellen på Pixmania. Det är typ en 2002-modell från bilden. Har haft den jättelänge medans min man hela tiden har behövt byta ut sina hypermoderna telefoner med alla möjliga tekniska funktioner för de gått sönder.
Har ett refillkort hos Telia som jag laddar enbart när jag är i Sverige för 50:-/månad. För 5-6 år sedan hade jag lite problem med täckning där ute i min småländska skog, men numera har jag aldrig det problemet.
Kram från ett iskallt Katalonien!/Annelie

Jane said...

Du behöver bara köpa ett kontantkort till den du har. Alternativt, köpa en annan mobil i USA som inte är låst och köpa kontantkort. Om man har en smartphone so är man fast. Jag gör allt via telefonen. Lyssnar på radio, onlinebanking, whatsapp, etc.

Jane

Andra året i Hjo said...

Till ingen hjälp tyvärr.
Jag är beroende av datorn, fullkomligt och helt. Och min nya iPhone 6 plus är bara så läcker. Så mobil och dator är ett måste för mig.

Annika said...

Ja, nu har du fått tips.
:)
Jag tycker också du ska kolla in mobiler här i US, upplåsta. Du kan köpa dem billigt.
Tex en iphone 4s.
Då du kommer hem köper du bara simkort och byter.
Ja, smartphones har verkligen sina fördelar, jag är totalt fast i min också. Radion är nog det bästa, att kunna lyssna på SR och Pandora och annat när jag vill. Och kamerorna förstås...och instagram...och whats app, FaceTime och iMessage....
Men att betala för toa, buss och annat via dem tycker jag bara låter såååå jobbigt,
Men som Olgakatt säger så får du köpa ett kort på SL och ladda på. Det är smidigt det också.
Så gör jag.
Nej, det brukar inte vara problem för mina gäster från Sverige med deras mobiler här. Antar att sådant är totalt automatiskt i de nya lurarna. De byter system utan att blinka. Min Iphone funkar lika bra i Sverige som den finkar här. Men min gamla Nokia funkade också utmärkt i bägge länderna, och den köpte jag i Finland i början av 00-talet. Inga som helst problem att ha den i US.
Mobil för dig kommer att ordna sig ganska lätt!!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Min telefon är låst för det amerikanska nätet och då den är så antik går den bara via 2G-nätet. Tror inte att det skulle fungera särskilt bra att använda denna "dinosaurie" i Sverige.
Jag har ett plastkort som jag använde förra gången jag var i Stockholm. Det laddar man hos SL eller något ombud. Nej, remsorna tror jag helt har försvunnit nu. Tror det var för 1-2 år sedan som de gick i graven.

Anne-Marie said...

Annelie: Jag tror att de äldre modellerna var mer robusta. Precis som allting annat så blir tekniken sämre och går sönder snabbare.
Låter praktiskt med ditt refillkort. Jag kan ju inte ha något abonnemang eftersom jag inte har någon kredithistoria i Sverige. Men ett vanligt kontantkort skall jag väl kunna köpa.
Tror att täckningen blir allt bättre överallt.
Kram från ett blåsigt och regnigt! (ja, kan du tänka dig) Weed.

Anne-Marie said...

Jane: Som jag skrev till Marina är min telefon låst till det amerikanska nätet och den är så gammal att den bara går via 2G-nätet. Tror inte att jag vill ta tid på att låsa upp den och se om den möjligen fungerar. Bättre att köpa en telefon som man vet fungerar i Sverige.
Jag tror faktiskt att jag inte skulle bli fast framför en smartphone eftersom jag egentligen inte gillar det trådlösa. Men man måste ju kunna ringa om man är i Sverige. Tidigare använde jag min mammas landbaserade telefon men det går ju inte nu.

Anne-Marie said...

Hans: Tack i alla fall för din kommentar. :) Tror att många tycker att iPhone är läcker, precis som du. Datorn skulle vara svårt att klara sig utan. Framför allt på jobbet eftersom jag jobbar framför datorn hela dagen.

Anne-Marie said...

Annika: Jättebra med en blogg och att man kan fråga sin läsare. :)
Du och jag "diskuterade" ju detta med en upplåst amerikansk telefon. Läste en del artiklar om dessa telefoner på nätet och ibland verkar det som om dessa telefoner fortfarande inte fungerar som de skall utanför USA. Tror nog att jag hellre köper en telefon i Sverige som man vet verkligen fungerar. Har sett en del telefoner som faktiskt är litet billigare och verkar bra.
Inte så konstigt kanske att "alla" i Stockholm har sina smartphones klistrade i handen. :) De verkar beroendeframkallande.
Det där att betala via mobilen för allt möjligt tycker jag verkar väldigt begränsande. Hoppas att man tar sitt förnuft till fånga.
Jodå, jag har ett plastkort för kollektivtrafiken från mitt besök i augusti 2013 som jag bara laddar hos SL eller något ombud. Det är väldigt praktiskt. Där kan jag i alla fall hur det fungerar. ;)
Intressant att mobilerna ställer om sig automatiskt. Det är självklart också något som jag kommer att fråga när det blir aktuellt.
Kramar!!

Evas Kvarnaro said...

Hej, ett intressant ämne i ditt inlägg
som jag behövde läsa om själv.
Dina frågor och bloggarnas svar var mycket intressanta.
Man behöver sätta in sig i många av 'samhällets' utvecklingar, allt går så fort så man hinner knappt med allt.
Jag har och typ en sådan telefon som du men en Samsung som jag haft i 12 år, men nu kände jag att jag var 'tvungen' skaffa nåt nytt. Jag fick moraliskt stöd från ett av barnen det behövdes minsann i en djungel av mobiltelefoner. Jag ville ha en med
'touch' skärm och det är väl nästan bara det som gäller nu. Så nu har det, plus en kamera som jag behövde
eftersom min vanliga inte var okej.
Så nu sitter jag här och försöker lära mig lite av 'teknikens under'
den är enorm. Dator använder jag sen ca fem år tillbaka, blev även där 'tvungen' att lära mig och hänga med vad som händer med barn och barnbarn.
Datorn kan jag nu inte vara utan, betalar också räkningar på nätet, det är smidigt. Men tycker synd om alla 'äldre' som inte kan nåt om mobiler m.m. som verkligen behövs nu i samhället för olika ändamål.
På vissa platser måste du ha mobil för att kunna gå in på en toalett.
Nu tycker jag samhället 'går för långt', 'de' väntar väl bara på att alla 'gamlingar dör ut snabbt så 'de' slipper få extra jobb med att hjälpa
de 'överblivna' äldre äldre.
Känner en 94 årig dam som absolut ville lära sig lite om datorer. Till och med hennes barn tyckte det var en onödig 'grej' för henne att lära sig.
Men hon var tuff och enveten, gick på kurs och är riktigt duktig på det nu.
Skypar med med barnbarnsbarn som befinner sig i olika länder och får mycket tillbaka genom dem. För nämligen de yngre tyckte hon var kul som 'vågade' sig på detta ämnet.
Jag har några vänner i min ålder (66)
som inte vill och något om datorer eller det viktigaste att kunna sända sms. Man måste väl 'hänga med' lite i denna värld och inte vara så negativ då kan man ofrivilligt bli 'utanför' samhället.
Givetvis är det alltid en gräns på hur mycket man 'sitter' vid datorn och 'pillar på mobilen'.
Vad bra att du fick så många svar som även jag lärde mig något av.
Jaja fråga barnen är inte alltid lätt när man bor på olika håll i landet (en dotter på Irland just nu)

Jag 'skulle bara', säger jag ofta,
. . . . tacka för ditt inlägg,
se vad många meningar det blev, *fniss*
Lycka till med mobilerna.
Eva


Gunilla Nardin said...

Ja tyvarr AM, sa kan jag inte ge dig sa manga rad nar det galler mobiler. Har precis bytt till en ny Sony Experia. Dom ar verkligen bra, kan rekommenderas,bade nar det galler ljud, och foton, som blir knivskarpa. Sa jag fotar hellre med den nu. Ar ingen Iphone fan alls. Men de sista ar val battre an nar jag anvande mig av dem. Som manga sager, sa BLIR man lite fast med en smartphone.
Hade en likadan Nokia som du tidigare,som stod sig lange.

Du har fatt sa manga klyftiga kommentarer, sa det fixar sig helt
sakert med mobil nar du reser till Sverige.
Ha en go weekend
Stor Kram
Gunilla
*

Anne-Marie said...

Eva: Välkommen hit! Har sett ditt namn och kommentarer hos andra bloggar jag läser.
Det är väldigt bra med en blogg eftersom man kan få tips och hjälp av sina läsare.
Jag tycker utvecklingen går litet väl fort faktiskt. Man behöver inte byta telefon 1 gång/år som säkert en del gör. Och jag tror att de telefoner som du och jag har/hade var mer hållbara faktiskt. Hade jag ingen dator skulle jag säkert vilja ha en mobil som kunde hantera internet men nu klarar jag mig utmärkt med det jag har. Men man måste ju kunna ringa i Sverige så vid ett besök och en ev. flytt måste jag ha en nyare mobil.
Tycker precis som du att det kan inte vara lätt att vara äldre i dagens Sverige med alla krav på att kunna hantera ny teknik. Jag är faktiskt tacksam att min mamma inte behöver vara med om detta (hon gick bort juli 2013) eftersom hon absolut inte var en tekniskt lagd person.
Häftigt med äldre personer som antar en utmaning som den du beskriver och som lyckas bra. Att hålla på med sin mobil hela tiden tycker jag verkar litet onödigt. Tror nog att jag inte skulle göra det - men man vet ju aldrig.
Tack för din långa och trevliga kommentar. :)

Anne-Marie said...

Gunilla: Vad bra att du är nöjd med din mobil.
Det är rätt fantastiskt faktiskt att mobilerna tar så bra foton numera. Kanske till och med bättre ibland än en "vanlig" kamera.
iPhone vet jag inte om jag skulle vilja ha. Tycker att de verkar litet onödigt dyra och har en känsla av att de lever på sitt namn utan att kanske vara så mycket bättre än andra telefoner.
Jättebra att få tips från sina läsare. :)
Ha det gott! Stor kram!

Gretas Gotland said...

Jag har en smartphone från LG med ett Teliaabonnemang. Med den har jag rest både i Europa och USA och den byter automatiskt till en operatör i landet jag befinner mig i, så jag kan alltid ringa, sms:a och surfa. Väldigt många affärer, matställen och fik har ju gratis WiF som man kan surfa på och det funkar oavsett land. Och här hemma i Sverige fungerar den ju som en fast telefon vad gäller ringande, det spelar absolut ingen roll vilket abonnemang personen jag ringer till har, man kommer alltid fram. Däremot har ju en del operatörer gratis samtal på menyn om man ringer till någon med samma operatör. Alla telefonmärken sänker priserna på sina "gamla" modeller så snart en nyare kommit ut, så vill man inte ha den absolut senaste modellen så är det lite köparens marknad. Lycka till!

Anne-Marie said...

Gretas Gotland: Välkommen hit! Intressant att mobilerna kan byta operatör beroende på var du befinner sig. Jag trodde att ett abonnemang med till exempel Telia bara gällde inom Telias nätverk. Undras just hur det fungerar rent praktiskt eftersom man ju inte har ett abonnemang hos till exempel amerikanska AT&T (en av de stora teleoperatörerna i USA). Det visste inte jag att det kunde fungera så. Gratis wifi tycks komma mer och mer både i USA och Sverige.
Jag vet att allt fler har gjort sig av med den fasta telefonen och bara har mobil. Det är samma sak i USA.
Det går säkert att hitta bra modeller även om de är litet "äldre", dvs kanske ett år eller så. ;)
Tack för dina tip!

Jane said...

Telefonen blir ju upplåst automatiskt när abonnemanget går ut, och om det är 2 eller 3G är ju bara intressant vid trådlöst, det påverkar inte om telefonen fungerar i Sverige eller ej. Din telefon fungerar ju även med det amerikanska sim-kortet i Sverige, även om det blir dyrt. Jag använder min iphone som jag köpte i USA; men nu med ett tyskt sim-kort. Det bästa med en smartphone är - enligt mig - att jag kan skypa, använda appar som sveriges radio, online banking, kolla mejl, helt värt att prova.

Anne-Marie said...

Jane: Jag har inget abonnemang på min amerikanska telefon utan har bara kontantkort.
Jag har aldrig fått den minsta mottagning i Sverige med min mobil. Vet inte egentligen hur du menar. Har satt på den flera gånger och det bara säger att det inte finns någon service. Inte kan amerikanska sim-kort fungera i Sverige? Min telefon gör i alla fall inte det - oavsett en ev. kostnad.
Jag vet att de flesta älskar sina smartphones. Jag har mina reservationer inför den typen telefon.