Sunday, February 8, 2015

Det här med "stuff"

Oavsett vart jag tar vägen måste jag minska mängden saker jag har. Jag har inte särskilt mycket som säkert framgått på bloggen men visst har jag samlat på mig en del under mina år i USA. Nu i april blir det 18 år som jag bott här.

Just nu håller jag på att gå igenom precis allting jag har. Antalet möbler jag har är lätträknade men jag har en hel del papper och olika dokument som måste gås igenom.
Jag har medvetet hållit mängden av "stuff" som jag har på en låg nivå ända sedan jag kom till USA. Merparten av det jag hade i min lägenhet i Kärrdal blev kvar i Sverige och nu, efter mammas bortgång, har mina ägodelar för alltid försvunnit. Ännu har jag inte saknat något och förhoppningsvis kommer jag inte att göra det framöver heller.

Det känns som om jag tillbringat många timmar att gå igenom, slänga, ge bort och skala ned ända sedan min pappa gick bort 2001. Eftersom båda mina föräldrar och Michael är borta har det inneburit att släppa taget om mycket. Och jag är tacksam att jag har den förmågan och inte känner att jag behöver hålla fast vid saker av nostalgiskäl.
Jag hade nog undrat litet hur det skulle kännas att bara lämna mammas lägenhet i stort sett intakt och bara stänga dörren med vetskapen att jag aldrig skulle se något av det som fanns där igen. Det gick bra och som sagt, jag har inte saknat något ännu så länge.

Min pappa var en så kallad "hoarder", det vill säga han samlade på sig saker och ting och hade svårt att göra sig av med sådant som kanske inte egentligen behövdes längre. En stående fras var att "det kan komma till användning". När villan i Enebyberg byggdes om lånade till och med hantverkarna verktyg av pappa eftersom han hade fler än vad de hade.
Villan var proppfull när pappa gick bort och kanske det är en anledning till att jag inte velat samla på mig.

När Michael och jag flyttade till Hawaii hade vi hyrt en mycket stor container och tog med oss mycket av det vi hade. Min flytt tillbaka till Kalifornien i augusti 2005 bestod av ca 15 kartonger som jag skickade med det billigaste portot via posten. Det var allt jag ägde då här i USA. Jag hade fortfarande fler saker i min mammas lägenhet än vad jag hade här i USA.

Nu går jag igenom vartenda papper och bestämmer om jag skall spara eller slänga det. Det känns bra men samtidigt är det litet uttröttande. Igår slängde jag litet äldre och slitna kläder och skor i en sopsäck. Det var den sortens kläder och skor som inte var värda att ge bort. Och idag har arbetet med att gå igenom papper och sortera fortsatt. Det tar sin tid eftersom jag måste gå igenom precis allt jag har och fatta beslut vad jag skall göra med varje sak och papper.

Jag pratade med en god vän i Colorado idag som också håller på att gå igenom sina ägodelar. Hon vill sälja sin condo och bo i sin RV som hon köpte förra året. Samtidigt som det är litet tröttande att göra sådana här genomgångar känns det bra. Och det är en del av processen att lämna något bakom sig och gå vidare.

Hur ser ni läsare på "stuff"? Har ni mycket? Litet? Sparar ni eller går ni igenom och slänger?

Den geniala amerikanske komikern George Carlin pratar om "stuff". Tyvärr finns han inte längre men han har många träffsäkra och roliga monologer. :)

30 comments:

Annica said...

Lysande träffsäkert om "stuff" av George Carlin!
"Det kan komma till användning" och "det kan vara bra att ha kvar", är två meningar som jag ofta använt. Din far och jag skulle nog ha haft en del att prata om. ;) Jag har nämligen också svårt att göra mig av med prylar även om jag blivit LITE (pyttelite) bättre med åren. Jag tycker om att ha välbekanta och kära saker omkring mig, de ger mig en ombonad och hemtrevlig känsla.
Jag önskar att jag var mindre "pryl-beroende" men nu är jag så här och får acceptera det. Men jag jobbar på "problemet". ;)
Nu i vinter ska jag också gå igenom papper och dokument för att strimla och slänga allt som inte behövs eller är aktuellt längre. Mycket är redan sorterat och kastat men mycket återstår och det tar tid att kolla allt.
När man ska flytta så önskar man att man bara hade några kläder och skor att ta med sig. För i flyttbestyr så har man ALLTID för mycket "stuff".
Kram! Och lycka till med sorterande och kastande.

Marina said...

Usch ja! Jag tillhör de som säger "att det kan vara bra att ha", men jag har blivit bättre och jag fortsätter jobba på det! Jag håller också på att rensa ut eftersom vi är på väg att flytta hemåt så småningom och har fullt utrustat i Sverige - troligen alldeles för mycket stuff, så nu gäller det att bestämma vad som ska med och vad som inte ska med. Och om vi tar med något så innebär det att vi måste ta bort något istället när vi kommer hem...!

My kids' Mom said...

Hej,
När jag sålde villan i Mora hade vi en massa loppisar där jag hade rensat ut och då gick det till så att jag tittade på allt jag hade, föremål för föremål och ställde mig själv frågan: Älskar jag det här? Och om svaret var nej så äkte det i loppislådorna direkt. Jag frågade inte mej själv: Tycker du om det här utan använde den starkare känslan och på så sätt blev det en fantastisk utrensning av prylar. Ju äldre jag blir ju mindre betyder saker, men eftersom jag har bott över hela världen så vill jag hålla i vissa föremål som berättar historien om mitt liv så att säga...

Kram och ha en fin kväll!

Anneli

Anne-Marie said...

Annica: George Carlin var fenomenal. Han har en monolog om "airport security" som var från tiden innan 11 september 2001 - mycket träffsäker monolog. Kan bara förställa mig vad han skulle ha att säga om "vansinnet" som råder ute på flygplatserna numera i USA.
Du och min pappa hade säkert kunnat ha trevliga pratstunder om "stuff". ;)
Jag var mer beroende av prylar när jag var yngre. Alla flyttar och olika boenden har gjort mig mer "härdad" att känna mig helt okej med mindre.
Jag har inte många prylar att gå igenom men just pappren och dokumenten måste gås igenom nu.
Det vore väldigt trevligt att bara ha ett par väskor. Vem vet, det kanske blir nästa steg. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Tror nog att de allra flesta har mycket "stuff". Väldigt få människor lever som riktiga minimalister. Det jag har märkt är att jag använder rätt få saker. Egentligen skulle jag kunna skala ner ännu mera men vet inte om jag är riktigt redo. Flyttar innebär alltid att man måste gå igenom sina saker.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Bra sätt att gå igenom sina saker som du beskriver. Jag har väldigt få prylar så har inte mycket att göra mig av med. Men jag skulle nog kunna göra mig av med ytterligare en del.
Det jag går igenom nu är framför allt papper och dokument och där handlar det mest om vad som behöver sparas och andra viktiga papper.
Självklart vill man spara vissa saker som har extra stor betydelse.
Ha en fin vecka. Kram!

Gunnel said...

Oj, vad jag kände igen mig i din beskrivning. Jag är en storsamlare och tänker efter både två, tre och fyra gånger innan jag möjligtvis lägger undan en sak på ett annat ställe....inte slänger. Jag har faktiskt börjat bättra mig nu, och tänkt göra en stor genomgång, ungefär i stii med din. Jag undrar så hur det kommer att kännas efteråt. Tomt, kanske? Kram

Desiree said...

Jag är inte speciellt sentimental utan kan slänga och ränsa bort utan problem. Men det är klart att man sammlar på sig. Det blir så lätt så. Det som är bra då man flyttar och vilket vi gjort med jämna mellanrum hittills är att man tvingas gå igenom allt man har och ta ställning till om man ska ta med, ge bort och slänga. Det sista blir nu att gå igenom några få saker som är kvar i lägenheten i Stockholm som vi precis sålt. Ska upp där i påsk och gå igenom det allra sista.
Jag kan förstår att du inte vill sammla på dig allt för mycket om din pappa var en storsammlare. Jättebra att gå igenom alla papper noga även om det är ett långtråkigt jobb.
Kram

Annika said...

Usch, jag har för mkt stuff. Alldeles för mkt.
Ibland rensar jag i röran, men jag skulle kunna vara mkt strängare.
Blir dessutom galen av för mkt grejer, så det är inte helt lätt, haha!!
Bra att du nu går igenom allt. Sen får vi se vart vindarna bär.
Kramar!!!

Anonymous said...

Jag bor tillsammans med en fantastiskt snäll och sparsam sambo, men detta innebär en del trassliga sladdar till gamla apparater, 80-talskostymer som är ur modet och borta från den nuvarande kroppshyddan för länge sen, mobiltelefoner sen 90-talet som ej funkar, fjärrkontroller ehh till vad? I min garderob finns det ett överflöd av tomma galgar då jag rensar bort sånt som jag ej trivs i längre. inte hittar jag något nytt heller som är snyggt... Svårt att rensa i resten av röran. Jag är nog en "röda-korset-inplogare" :-)Med vänlig hälsning Pia/ Norrtälje

Anonymous said...

Du har så rätt! Att gå igenom och sortera och kasta bort/spara är en del av processen. Jag har en svaghet för "stuff", men det är good stuff...intalar jag mig. :-) Har under många år samlat på mig väskor, skor, scarfs, porslin, möbler och smycken. Jag köper inget krafs, utan allt är av god kvalitet och har kostat därefter. En del saker har ökat i värde, så jag sitter på en liten förmögenhet i stuff. :-) Jag använder allt så att inget står och samlar damm. Böcker är en annan svaghet och jag är innehavare av en imponerande bokhyllevägg i pedant ordning. Ja, det var min "bekännelse". :-) Lycka till med plockandet!/Susanne

Channal said...

Hej! Jag har haft lite micropaus från blogg världen. Har jag missat något? Är det klart att du ska flytta till Sverige? Spännande!

Att slänga och göra sig av med gamla saker är en skön känsla. Som en rening!! Men det är svårt... fast behövligt!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag är tacksam att jag har relativt lätt att göra mig av med saker framför allt när jag varit tvungen att ge upp så mycket efter mina föräldrars och Michaels bortgång.
Ja, du kanske känner en tomhet ett tag. Jag har passerat det stadiet. :) Tycker det är rätt skönt att gå igenom och kunna göra mig av med mer.
Kram!

olgakatt said...

Jag är gift med en ekorre - det kan vara bra att ha- det hör jag ofta. Själv är jag åtminstone litet bättre på att rensa ut. Rensade nyligen en skogarderob och ställde fram ett par kassar med helt OK skor som jag inte längre kan gå med pga en öm tå. De tömdes snabbt av sammanlagt 4 olika personer som blev jätteglada. Ett enda par står kvar men de går säkert åt snart också. Jag blir glad när någon kan använda grejorna så jag slipper slänga!

Ibland har maken rätt - han är fena på att laga saker med hjälp av nån urgammal pryl han köpte för typ 5 kr 1963 eller sparade efter sin far.
Men reser gör jag med lätt bagage! Monologen är fantastiskt rolig!
Lycka till med din "feng tjohej"!

Anne-Marie said...

Desiree: Människor som bor kanske 40 år i samma bostad och har en del utrymme tror jag lätt samlar på sig. Det är rätt bra att flytta med jämna mellanrum så att man blir tvungen att gå igenom det man har. Men "hoarders" som min pappa till exempel tycks inte ha förmågan att kunna göra sig av med saker och ting. Såg en show med Oprah Winfrey en gång som talade om just hoarders och det är helt enkelt en psykologisk "störning" som har de effekterna.
Just det ja, ni sålde er lägenhet. Det måste kännas bra att inte behöva ta hand om den längre.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tror nog att de flesta inte är så "snåla" med saker som jag är. När Michael gick bort ställde jag mig frågan - vad behöver jag och vad använder jag? Och utifrån såg jag till att bara ha litet av olika saker. Och jag gjorde ett mycket medvetet val att bara ha lättare möbler som jag själv kunde bära. Så är det fortfarande.
Kom igenom en hel del under den långa helgen men har fortfarande mycket att gå igenom.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Pia: Det låter litet "kaosartat" hemma hos dig. ;)
Ibland hjälpte jag min pappa att gå igenom saker i hans rum och det blev snyggt och höll sig så under kanske 2-3 veckor. Sedan var det kaos igen. Jag köpte en rolig "skylt" till honom i England en gång som sade "It's my mess and I love it!" Den gillade han. :)
Det är svårt att hitta kläder som är bra och snygga tycker jag. Jag har fortfarande en hel del äldre kläder som är bra. Men behöver jag något nytt är det svårt att hitta en bra stil. Tycker att modet som är idag inte alls passar mig.

Anne-Marie said...

Susanne: Det jag har är inte värt mycket. Tur är nog det eftersom jag möjligen måste skala ned ännu mer beroende på vart jag tar vägen. Jag skulle nog kunna skala ned mer men givetvis måste jag ha kvar en del av praktiska skäl.
Min pappa var inte bara en "hoarder" utan även en "bokoman". Han hade ca 20,000 böcker i källaren i villan i Enebyberg. Tyvärr fick vi bara ge upp alla böcker när han gick bort.
Tack! Jag kom en bra bit på väg den gångna helgen.

Anne-Marie said...

Anna: Nej, du har inte missat några "stora nyheter". :) Jag vet ännu inte exakt vart jag tar vägen. Det jag vet är att jag måste ta mig till Sverige relativt snart och ta hand om mina tillgångar efter min mammas bortgång. Tror nog att jag måste vara i Sverige ett tag först för att se om jag skulle klara av att flytta dit permanent. 18 år är en lång period att bo utomlands.
Jag har inte direkt svårt numera att göra mig av med saker och ting. Inte efter allt jag släppt taget om under de senaste åren.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kan man ge bort är det givetvis det bästa. De kläder och skor jag slängde var så gamla att de var gulnade nästan. Så gamla kläder har jag. ;) Och skorna var litet trasiga. Nej, inget man vill ge bort.
Har gett bort till secondhandaffärer här tidigare och det är väldigt bra.
Min pappa var mycket händig och kunde laga i stort sett vad som helst - dels pga sin händighet och dels pga att allt fanns i villan. Alltid fanns en lösning oavsett vad det rörde sig om.
Tack! Jag kom en bra bit på väg med papprena under helgen.

Mimmi i MA said...

Oj, stuff… Det har jag verkligen för mycket av. Jag har fortfarande inte gått igenom allt efter flytten (1.5 år sen), men till våren skall jag försöka ha klart "behålla" högen, "ge bort" högen, och "kasta" högen. Jag har definitivt en släng av "hoarding", det är ett som är säkert, men jag jobbar på det. ;)

Anne-Marie said...

Mimmi: Det är lätt att samla på sig. Och har man dessutom plats är det ännu lättare att det blir en del. Du är nog inte ensam om att ha en släng av "hoarding". :)

Andra året i Hjo said...

Stuff - vi slängde massor när vi flyttade till Hjo. Ändå blev det 90 stora flyttkartonger på flyttlasset, förutom allt annat förstås. Man samlar på sig.

Anonymous said...

Imorgon traskar jag iväg till en vintage-butik med en stor papperskasse full av scarfar! Du inspirerade mig, Anne-Marie. :-) Allt är i mycket gott skick och jag tror inte att de blir svårsålda. I helgen kommer jag att göra en räd bland smyckena. Det är ju riktigt roligt det här! :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Hans: Har man en rätt stor villa blir det mycket man samlar på sig. Att bo mindre är rätt bra faktiskt eftersom man inte kan samla på sig.

Anne-Marie said...

Susanne: Vad bra att mitt inlägg inspirerade dig. :) Och att till och med kunna sälja och få pengar för dina scarfar var inte dåligt. Visst är det skönt - och till och med roligt - att kunna göra sig av med saker och ting. You go girl! ;) Ett amerikanskt uttryck att man gör något bra.

Anonymous said...

Jag funderar på en sak med dessa papper man sparar på (likaså jag). Kan man inte scanna in alt. fota allt och spara på en usb-sticka, det skulle ge mycket plats till övers!

/Sara

Anne-Marie said...

Sara: Det kan man nog göra. Det skulle dock ta mig flera år att göra om jag skulle scanna vartenda papper jag måste spara. Om du vill komma över och jobba för mig går det bra. ;)

*bernie# said...

Hej,
Jag stiftade precis bekantskap med din blogg samt "problemet" med stuff.
Lösning på alla problem stavas ofta "Evernote", antingen fotografera av dokumenten med din mobiltelefon alternativt en skanner med arkmatare.
Jag har en äldre Fujitsu Snapscan, den tar in ca 20-30 sidor per minut. Tidningsartiklar, dokument, visitkort etc.

Detta är nog den smidigaste lösningen:
https://www.evernote.com/market/feature/scanner?backtotop=b&utm_expid=78171129-101.OpZEQQQLS9Ofun65a_pv5g.2&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.se%2F

Att spara papper i onödan är bara "dumt"

Anne-Marie said...

Bernie: Välkommen hit!
Min mobiltelefon är rätt antik så den tar faktiskt inga bilder. Eftersom du är ny här har du nog inte sett de inläggen.
Tack för tips och länk. Får fundera på bästa lösningen. Det var ju inte någon direkt billig maskin - $495 är rätt saftigt tycker jag.
Men alltid bra med tips. :)