Monday, February 16, 2015

I drömmarnas värld

Kommer du ihåg dina drömmar? Ofta har jag ett minne av drömmen när jag vaknar men väldigt snabbt blir minnet litet suddigt och oklart. Det sägs att om man skriver ned sina drömmar kan det hjälpa till att minnas dem. Oftast hinner jag inte att göra det på morgnarna eftersom det gäller att bli klar i tid till att gå till jobbet.

Några drömmar jag haft minns jag trots att det var mycket länge sedan jag hade drömmarna. När jag var liten hade jag några mardrömmar som upprepade sig flera gånger. Varje gång vaknade jag mycket obehaglig till mods. Sedan försvann drömmarna och kom aldrig tillbaka.
När Michael och jag bodde på Hawaii hade jag en mycket intensiv och levande dröm som jag fortfarande minns mycket väl trots att det var 10 år sedan. Det var en mycket stark, symbolisk dröm för situationen som jag befann mig i då.
Den gångna natten drömde jag om min pappa. Nu minns jag inte egentligen vad drömmen handlade om men det var en mycket levande dröm där min pappa och jag pratade med varandra. Jag tror inte att jag haft någon så levande dröm om min pappa sedan han gick bort 2001. Han och jag stod varandra mycket nära och i drömmen jag precis hade fanns det mycket glädje att få återse varandra. Jag tolkar det som ett gott tecken. :)

Jag har haft några få sanndrömmar. Drömmar som har visat på händelser som senare skedde. Jag är helt övertygad om att man kan få föraningar om sådant som kan komma att ske. Sedan finns det givetvis alltid möjligheten att saker och ting ändras trots allt.

Ofta tycks drömmar vara ett enda sammelsurium av händelser och människor där omöjliga saker händer. Bland den mest intressanta typen drömmar tycker jag är de där jag träffar människor som jag inte alls känner i mitt vakna liv men där jag kan minnas hur personen eller personerna ser ut trots att jag aldrig sett dem tidigare.

En spännande film jag såg för några år sedan med Leonardo Di Caprio är Inception där man stjäl information från människor när de drömmer. En klart sevärd film där man inte riktigt vet vad som är verklighet och drömmarnas värld.

Berätta gärna om dina tankar om drömmar och vad de betyder för dig.

Medan USAs östkust försvinner under allt större snömängder och folk huttrar i rekordkyla, har vi i mina trakter rena sommartemperaturerna. Min termometer visade på ca +14 idag men andra platser kom upp till +18-20. Så varmt skall det definitivt inte vara här bland bergen i februari. Och nu ser torkan ut att ha etablerat sig igen med sol framöver.

När jag gick en promenad idag kom en stor grupp fåglar som cirklade över mig ett tag. Efter en liten stund begav de sig norrut. Så tidigt brukar inte fåglarna börja komma tillbaka.


Berget i morgonsolen häromdagen. Har en känsla av att snön smälter i rekordfart i den ovanliga värmen.

24 comments:

Desiree said...

Oftast brukar jag inte komma ihåg mina drömmar men jag har haft en period nu på sistone då jag kommer ihåg betydligt fler. Antar att det har att göra med om man vaknar upp mitt i drömfasen eller inte. Lättare att komma ihåg om man vaknar upp då man drömmer aktivt. Drömmar hjälper ju oss att bearbeta en hel del av det vi varit med om.
Helt otroligt vilken skillnad i temperatur och klimat mellan öst och västkusten i USA. Hoppas att snön inte smälter för snabbt på berget för det är väldigt vackert nu med sin snö.
Kram!

Annika said...

Jag minns vissa drömmar. Tydligt.
Men de flesta glömmer jag snabbt. Kan minnas en dröm ibland under dagen om jag får en viss känsla av ngt, "just det, så här kändes det i drömmen inatt".
Berget är som en dröm (no pun intended). Otroligt vackert med snön. Ja, nog är vädret ur led. Vi fick så lagom med snö, kanske 15 cm. OCH det är så kallt, och så vackert. jag har precis varit ute och fotat, och njutit.
Kramar!!!

Anonymous said...

För många år sedan drömde jag att jag befann mig instängd i ett rum som fattat eld. Jag vaknade och i mitt sömndruckna tillstånd tyckte jag att mitt sovrum pulserade av ett orange ljus, som eldslågor. När jag vaknat tillräckligt insåg jag att ljuset kom ifrån en snöplog som stannat på gatan utanför mitt fönster med det orange varningsljuset ("blandaren" på biltaket) påslaget. Jag var helt paralyserad! Det tog flera minuter innan jag kunde röra mig, få i mig ett lugnande glas vatten, småskratta och somna om. Det var riktigt läskigt. :-) Ja, vädret har fått fnatt. Vår i luften på måndagen och iskyla på tisdagen. Det är ingen ordning på allting, som Pippi Långstrump sa./Susanne

Alice Lindbom said...

Hej! Roligt att du skriver om drömmar! Det är något som fascinerat mig länge.
Själv upplever jag numera mina drömmar som något ganska jobbigt. Jag drömmer nämligen väldigt mycket. Vaknar de flesta morgnar med känslan av att inte ha sovit. Jag kommer alltid ihåg mina drömmar och därför känns det som om jag hållit igång hela natten. Skulle vara skönt med en drömlös natt för en gångs skull och få känna sig utvilad när man vaknar.
Drömmarna handlar om allt möjligt, väldigt sällan mardrömmar. Tur det i alla fall. Dock finns det ibland en koppling till händelser som starkt påverkat mig i verkliga livet. Är jag inne i en period med mycket stress brukar även de känslorna finnas i drömmarna.
Borde bli bättre på att skriva ner vad jag drömt varje morgon. För under dagen glömmer jag ofta bort händelserna, men det händer att jag senare blir påmind. Drömmarna har i vissa fall blivit som verkliga minnen. Lite jobbigt och knepigt...
Har rådfrågat min läkare om detta ämne, eftersom det stör mitt vardagliga liv, men hon ansåg att det är något man växer ifrån alternativt att man går igenom vissa perioder när man drömmer olika mycket. Blev inte riktigt nöjd med det svaret eftersom jag under flera års tid kämpat med detta. Vet inte om de kan vara ärftligt, min pappa är nämligen likadan. Ja, vi får se hur länge de håller i sig...
Långt inlägg blev det, hoppas ni orkar läsa!
Hälsningar från Alice

Anne-Marie said...

Desiree: Roligt att du kommer ihåg många av dina drömmar. Jag tycker att jag inte minns särskilt bra även om jag vaknar när jag drömmer mer aktivt. Drömmarna tycks blekna rätt snabbt efter det att jag vaknat.
Utan drömmar skulle vi troligen bli tokiga rätt snabbt. ;)
Bilder jag sett på all snö i Boston ser helt otroliga ut. Så brukade Mt Shasta se ut ibland. När det fortfarande snöade här på vintern.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Vissa drömmar minns jag fortfarande som om jag precis hade haft dem trots att det kanske var 10-20 år sedan jag drömde. Tror att den sortens drömmar har en djup betydelse och viktiga budskap till oss. Minns så väl den drömmen jag hade på Hawaii och som var så tydlig med sitt budskap.
Non taken. ;) (the pun) Man ser redan att snön smält en del på berget. Idag hade Mt Shasta runt +18. Det känns så otroligt fel i februari. I södra Kalifornien (typ San Diego) är det ju alltid sommar, men inte hos oss.
De talade om en "record breaking cold" som skulle komma till vissa delar av östra USA på onsdag och torsdag. Stay warm!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Susanne: Vissa drömmar är helt klart påverkade av yttre faktorer som din dröm. Andra tycks ha en mycket djupare betydelse. Intressanta är drömmarna i alla fall tycker jag.
Mt Shasta hade runt +18 idag! Så skall det inte vara hos oss i februari. Pippi Långstrump var en klok tjej. :) Min idol när jag var runt 9-10 år. Då gick TV-serien med Pippi för första gången i svensk TV.

Anne-Marie said...

Hej Alice, Välkommen hit!
Jag har också haft några drömmar när jag varit helt utmattad när jag vaknar. Du kanske bearbetar mycket när du sover och det kan vara en anledning till att du drömmer mycket.
En återkommande dröm jag har är att jag skall hinna med något i drömmen och inte gör det. Allt jag gör i drömmen tar mycket längre tid än vanligt och jag blir försenad. Rätt klart budskap där tycker jag. Jag upplever att jag inte har tillräckligt med tid i min vardag.
Vet inte om "vanliga" läkare egentligen kan hjälpa till med det du beskriver. Tror att intensiva drömmar kan ha mycket att göra med hur ens vardag ser ut och om det finns jobbiga/stressiga saker i den.
Bland de mest intressanta drömmar jag haft är de där jag är medveten om att jag drömmer och faktiskt kan påverka vad som händer i drömmen.
Tack för din kommentar!

Fullblodsekologen said...

Hade en jobbarkompis som var besatt i att analysera både sina egna och andras drömmar. Varje dag i fikarummet på jobbet frågade hon vad folk drömt och började nysta i vad drömmen betydde.
Själv drömmer jag en hel del men det är i regel trevliga drömmar och när drömmarna är sådana är det ju faktiskt riktigt roligt att drömma. För några år sedan däremot när jag hade ett helt annat liv fullt med stress drömde jag kanske inte direkt mardrömmar men i alla fall ganska så frustrerande drömmar.
Ha en fin onsdag!! Kram/Annelie

Andra året i Hjo said...

Såg mängder av snö på TV, kan det ha varit i Boston? Drömmar är underliga, själv drömmer jag ofta obehagliga drömmar om en tentamen i plugget som hänger över mig. Måste ha haft en traumatisk skolgång. Är ju 100 år sedan och måste bearbetas än. Märkligt.

Anonymous said...

Eftersom jag förde Pippi Långstrump på tal och du berättade att hon var din barndoms idol kan jag inte undanhålla dig detta: Jag ser Pippi, aka skådespelerskan Inger Nilsson, då och då i tunnelbanan. Tror att hon måste bo i närheten av mitt arbete. Hon ser alltid pigg och glad ut./Susanne

Anne-Marie said...

Annelie: Eftersom jag sällan minns mina drömmar har jag inte mycket att analysera. ;) Men vissa minns jag glasklart även om jag kanske hade drömmen för 10 år sedan.
Trevliga drömmar låter bra. Tror nog mycket beror på hur ens liv ser ut och vilka drömmar man har. Stress tror jag ofta leder till jobbiga och frustrerande drömmar.
Ha en fin onsdag du också! Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Bostom har fått helt otroliga mängder snö. Kanske ett par meter vid det här laget. Vi brukade ibland få 1-2 meter snö. Det var på den tiden vi fortfarande hade vintrar i nordligaste Kalifornien.
Det låter som om du kanske borde "ta itu" med din tentamen. :) Måste ha varit traumatiskt om du fortfarande drömmer om den.

Anne-Marie said...

Susanne: Trevligt för dig att se "Pippi". :) Och jag såg Astrid Lindgren ett par gånger när jag jobbade på Västmannagatan. Jag brukade promenera till Odenplan och Astrid bodde någonstans där i närheten.
På tal om Astrid Lindgren och hennes böcker. Läste du att man ändrar i hennes böcker eftersom vissa ord inte "får" användas numera? Fattar inte att man kan låta böcker vara ifred. De skrevs i en annan tid men vad är det för fel med det?

Äventyret framtiden said...

Jag drömmer ofta sanndrömmar, men givetvis också drömmar som är rent hobbelbobbel. Det undermedvetna jobbar när man sover. Det finns mycket jag kunde skriva om mina drömmar som har slagit in men folk kan bli spökrädda för mindre, så det får räcka så här ;).

Ditt berg är så vackert!
kramar!

Annika said...

Drömmar är väldigt spännande. Jag har haft några få sanndrömmar som du (fast det var snarare så att de "flaggade" katastrofer som höll på att hända eller möjligheter jag hade inom mig men inte var medveten om i vaket tillstånd - då jag drömde dem var de svårförståeliga men efteråt var det alldeles tydligt vad de hade flaggat om. Så det kanske är mer rätt att kalla dem intuitiva drömmar).

Ofta drömmer jag samma dröm igen och igen. Under hela avhandlingstiden drömde jag samma dröm om att jag försökte gå hem men att vägen blev längre och längre och nya hinder tillkom. Nu drömmer jag den drömmer mer sällan men det förekommer. Tror att det är extra viktigt att lägga märke just till upprepade drömmar.

Har jag haft en tydlig dröm så brukar jag oftast berätta om den direkt på morgonen för min man - gärna på hundpromenaden - och så pratar vi om vad den betyder. På så sätt kan man få tag i känsloläget och sånt som ligger under ytan och gnager just då.

Spännande :)

Channal said...

Nu är jag riktigt trött på vintern! Men bergstoppen är så vacker med snö och blå himmel!

Jag hade också upprepade mardrömmar som barn. Minns dem än! Klassiska var att springa men inte komma någon stans. Ibland kan jag vakna och vara precis slut! Berättar jag meddetsamma vad jag drömt så minns jag det ett tag. Annars försvinner det direkt! Sällan jag dröm er mardrömmar nu för tiden och det är jag glad för.

KRAM Anna

Anonymous said...

Jag drömmer natuligtvis lika mycket som andra, men minns väldigt få drömmar. Ibland när jag vaknar kommer jag ihåg dem, men efter 5 sec är de borta. Min man brukar ofta komma ihåg sina drömmar. Vi brukar inte kalla det drömmar, utan thinking rubbish, för det är ju oftast vad det är. Senaste drömmen han berättade för mej så spelade han fotboll i engelska landslaget och ingen märkt att han var 60 år och egentligen aldrig har spelat fotboll i hela sitt liv. Inte är det en framtidsvision i alla fall! Eller så krävs det inte mer för engelska landslaget,ha, ha!!!

Anne-Marie said...

Karin: Sanndrömmar kan nog vara skrämmande för en del. Jag tycker de är fascinerande. Och jag kan även få klara insikter i vaket tillstånd som visar sig vara sanna långt i förväg innan de sker. Så var det med 11 september 2001. Sådana som du och jag kanske är moderna "häxor". ;) Hobbelhobbeldrömmar är nog de vanligaste dock för mig.
Jag blir ledsen när jag ser allt det vita på berget smälta i rasande fart i värmen som vi har. Men vad gör man.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det intressant och spännande med sanndrömmar. Som jag skrev till Karin kan jag även få insikter/föraningar i vaket tillstånd. Du nämner att dina drömmar kan flagga för eventuella "katastrofer". Jag hade en sådan föraning i vaket tillstånd innan 11 september. 6 månader innan det hände.
Upprepade drömmar har absolut viktiga budskap. Jag har haft många drömmar om att jag aldrig blir klar med något i drömmen och blir försenad. Ser symboliken väldigt klart i den sortens drömmar.
Jättebra metod som du beskriver att berätta om drömmen för någon annan. Alla drömmar som jag fortfarande kommer ihåg anser jag vara mycket viktiga och livsavgörande drömmar.

Anne-Marie said...

Anna: Förstår att du kan vara trött på vintern. Vi har dock inte haft någon vinter i år heller som vi alltid brukar ha annars om åren. Mycket oroande och obehagligt med denna örändring i klimatet. Och torkan har tagit Kalifornien i ett stadigt grepp igen.
Just den sortens drömmar du berättar om hade jag också som barn. En av mina upprepade mardrömmar var att jag hörde steg komma från ett annat rum och jag försökte komma undan. Av någon anledning kom någon aldrig efter mig som tur var men obehagskänslan kan jag faktiskt fortfarande känna.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Visst är de allra flesta drömmar "thinking rubbish". Ett sätt för det undermedvetna att bearbeta dagens händelser. Och utan drömmar lär vi bli tokiga (mer än vanligt ;) väldigt snabbt.
Din mans dröm var verkligen rolig. Och i drömmarna går det ju att göra de mest osannolika saker. Eller så är det som du säger att det engelska landslaget inte kräver mer. ;) Tack för att du delade med dig.

Anonymous said...

Channal skrev om att drömma att man måste springa men att man inte kommer någonstans. Ja, det är en klassiker! Intressant att vi människor kan drömma lika. Jag kan även drömma att jag är jagad och springer in i ett hus, drar igen dörren och vrider dörrvredet men när jag trycker ner handtaget för att kolla att dörren verkligen är låst så är den inte det! Panik! Jag vrider och testar, vrider och testar, men dörren går inte att låsa. Minns aldrig vad som händer sedan i drömmen. En annan klassiker är väl drömmen att gå hemifrån med bar underkropp. :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Jag tror att det finns en hel del drömmar som många av oss drömmer. Jag har också drömt flera gånger att jag inte kommer någon vart i drömmen trots att jag försöker.
Din dörrdröm låter ju inte som någon höjdare. Tur att det är en dröm. :) Kunde man inte låsa dörren i verkliga livet vore det ju rätt panikartat.