Friday, January 30, 2015

Vinter med regn och snö - ett minne blott

När jag växte upp på 60-talet var det alltid snörika vintrar och ordentlig kyla. Min pappa fotade mig utomhus bland snödrivorna där jag nästan försvann bland all snö. ;)
Vi åkte skidor och pulka och det gjorde vi varje vinter. Spark gick att åka på vägarna och det gjorde vi också.
Sedan började vintrarna bli mer "gröna" på 70-talet och det var inte lika självklart att man kunde åka skidor och utöva andra vintersporter.


Sparken har funnits under lång tid - bilden lånad från Runeberg.org

Eftersom jag alltid bodde i Stockholmsområdet var det relativt "snälla" vintrar - Stockholm ligger ju på havsnivå så det blir oftast inte lika kallt och snörikt som det kan bli på andra platser. Därför var jag rätt oförberedd på vad Mt Shasta hade att komma med - en plats som ligger ca 1000 meter över havet. Eftersom både Mt Shasta och Weed ligger så högt över havet kommer det snö varje vinter även om vi befinner oss i Kalifornien. Kom snö, vore kanske en mera korrekt beskrivning.

Min första vinter här var en så kallad El Nino vinter - det vill säga det kom väldigt mycket nederbörd. Under flera månader regnade det mest där vi bodde men i februari slog vädret om och det kom otroliga mängder snö under ett par dagar. Det snöade oavbrutet under 2-3 dagar och jag såg snötäcket växa för varje timme som gick. Vi blev i stort sett insnöade och det tog ett par dagar att skotta 1,5 meter snö.

Förra vintern var det knappt något regn eller någon snö i Mt Shasta-området. Och vi såg resultatet under sommaren - enorma skogsbränder som ödelade stora områden här i norra Kalifornien. Och som trogna bloggläsare minns brann 1/3 av Weed upp i den förödande branden i september förra året. Hade det inte varit så torrt som det var, hade möjligen effekterna blivit mindre.

När lågtrycken började komma i slutet av förra året hoppades nog alla att torkan skulle brytas - i alla fall till viss del. Hela december regnade det och det kom en hel del snö uppe på berget. Men i och med årsskiftet har vi återigen gått in i torkan. Hela månaden har varit torr förutom några få dagar med litet lätt regn. Skidanläggningen uppe på Mt Shasta öppnade men har fått stänga igen och människor står utan arbeten.

Jag blir ledsen när jag ser snön smälta uppe på berget under januari. En månad som borde kunna ha mycket regn och snö. Efter februari är vi i stort sett inne i våren och då är chanserna till regn mycket mindre.

Som jag skrivit om tidigare får stora delar av Kalifornien sitt dricksvatten från snömängderna uppe i Sierra Nevada och andra bergsområden. Finns det ingen snö där, blir det ännu mer katastrofartat med tillgång på vatten.

Jag tror att det inom en nära framtid kan bli så att människor blir tvungna att lämna Kalifornien på grund av brist på vatten. Flyktingar från torkan.

Just nu har jag många tankar och funderingar om vart jag skall ta vägen och att jag kommer att lämna Kalifornien - och kanske även USA - är del av de tankarna. Det är väldigt mycket att ta reda på och sätta sig in i. Men jag kommer att fatta ett beslut inom en nära framtid.

Här kommer några bilder från januari 2013 när det fortfarande snöade i Weed. Detta är alltså två år sedan - senaste gången då vi hade litet mera snö. Mycket skrämmande faktiskt. Bilderna är från skolan och min gata.



28 comments:

Annica said...

Som du läst på min blogg så har snön, i två dygn, vräkt ner över min plats på jorden. Och mer ska det bli, enligt väderfolket. Vi kan börja exportera den vita varan. Säg bara till när ni vill ha första leveransen! ;)
Det är konstigt att det numera inte verkar finnas några gränser för ytterligheterna. Endera är det torka och värme eller också massor av nederbörd och kyla. Var är det för fel på LAGOM???
Min barndoms vintrar minns jag som snörika och kyliga, men med någon enstaka mild och snöfattig. Det var antingen eller. Numera är det ingen ordning alls, det är snö och kyla, regn och plusgrader om vartannat.
Hoppas ni får massor av regn/snö. Snarast!
Ha en skön helg! Kram från en insnöad norrbottning! ;)

Annica said...

Glömde skriva: Vackra vinterbilder! Så fint med kontrasterna mellan solbelysta och skuggiga partier. :)

Anonymous said...

Hej, jag mins att spark kunde man åka varje dag om vintrarna. Men nu
är det inte många sparkåkar dagar.
Klimatet har blivigt förändrat. Fina
bilder med snö. Hälsningar Stig.

Marina said...

Just nu har det i och för sig kommit rätt mycket snö över stora delar av Sverige, men visst kan det kännas som om det var "bättre förr", om det nu var det, eller om et är minnet som spelar oss ett litet spratt. jag menar, som jag kommer ihåg det så sken alltid solen hela sommarlovet också...;)

Gunnel said...

Jag tycker det känns likadant här. Dt var alltid massvis med snö när jag var barn och ända fram t.o.m. mina barn började skolan. Sen har dte varit lite si och så med vintrarna. Nåt år har det slagit till och då blir det katastrof, för ingen är beredd. Södra Sverige har idag ingen vinter att tala om alls. Lika bra att införa tre årstider. Ha en fin helg.

Andra året i Hjo said...

Verkar bekymmersamt att bo i Kalifornien - pga vattenbristen. Här hemma tycks det finnas hur mycket som helst. Vintrarna var betydligt kallare och snörika när man var barn i Västmanland. Klimatet har förändrats pga människan, kanske utan också.

Anonymous said...

Jag minns också mina barndomsvintrar som mer snörika, men undrar samtidigt om jag lurar mig själv. Som liten och mycket kortare i rocken än idag var ju allt högre och större i både möbler och snödrivor. Jag vet inte, utan ler istället åt minnena av sparkåkning och hur vi byggde snökojor och grävde tunnlar i drivorna. Snöoväder är på gång i stora delar av Sverige och meteorologen Lisa Frost (jo, hon heter så!) varnar på radio för blötsnö som kan falla ner från träden och skada människor och bilar. Så du är i uppbrottstagen, Anne-Marie. Jag förstår att det är många tankar som snurrar och blir nyfiken på vad det är som har föranlett detta. Vad det än är så får du en uppmuntrande tummen upp från mig. Att bryta upp efter så många år kan inte vara lätt oavsett orsak./Susanne

My kids' Mom said...

Hej,

Hemma i Dalarna som alltid varit relativt snösäkert har vi också börjat se stora förändringar med bl. annat gröna jular, vilket ju är trist. Men nu verkar vintern ha kommit därhemma i alla fall.

Det där du skriver om vattnet är läskigt. Tur att vi har valmöjligheter.

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Annica: Beställning är gjord! :) Sverige tycks ha en ordentlig vinter på många platser. Inte bara hos dig.
Visst har vädret och klimatet förändrats mycket sedan till exempel 60-talet. Och nog är vädret mera extremt över stora delar av jorden.
Problemet hos oss är att det i Kalifornien - inte i andra delar av USA i så stor utsträckning - är en torka. Och en mycket dramatisk sådan. Och detta är ett faktum. Resultatet ser vi i naturen med fler och större skogsbränder, sjöar som i stort sett försvunnit, mindre orter som kanske måste få in vatten via lastbil osv.
Tror inte att torkan kommer att försvinna inom en rimlig framtid.
Roligt att du tyckte om mina bilder - tack! Jag sade till mig sjäkv - aha det är så snö ser ut. ;)
Ha en fin helg och kram!

Anne-Marie said...

Stig: Finns det folk som åker spark numera? På 60-talet var det inte alls ovanligt vad jag minns.
Visst har klimatet förändrats. Den som säger något annat är litet som strutsen - stoppar huvudet i sanden. ;)
Roligt att du tyckte om bilderna.

Anne-Marie said...

Marina: Sverige verkar ha en litet mer vinterlik vinter i år.
Visst kan man minnas fel om barndomen och vädret men jag skriver utifrån ett vuxet perspektiv sedan jag kom till Kalifornien. Vi har haft vintrar vartenda år tills för två år sedan. Torkan är ett faktum i Kalifornien. Inget snack om den saken. Sjöar som försvunnit, enorma skogsbränder, mindre orter som inte har dricksvatten osv. Nej, den här staten kommer att få stora - mycket stora - problem framöver.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nog har klimatet förändrats successivt under vår livstid. Inget snack om den saken.
Det som pågår i Kalifornien är dock litet mera dramatiskt eftersom torkan har blivit så markant bara under de senaste två åren.
Hur denna enorma stat med så stor befolkning skall lyckas lösa det hela återstår att se.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Hans: Det finns nog många i Kalifornien som "stoppar huvudet i sanden" och väljer att inte se vad som pågår. Men att det är en historisk torka och att det har stora effekter efter bara två år är ett faktum. Med 38 miljoner människor tror jag att det kommer att bli ordentligt kännbart mycket snart.
Jordens klimat har alltid förändrats men med litet drygt 7 miljarder människor har det självklart en viss (troligen rätt stor) påverkan.

Anne-Marie said...

Susanne: Visst kan man minnas fel om sin barndoms väder men min pappa tog många foton på vår villa och trädgård under 60-talet och det var mycket snö.
Jag skriver ju från ett vuxet perspektiv om mitt liv i Kalifornien och det jag varit med om här. Att det är en torka som vi haft sedan 2 år tillbaka är ett faktum som ingen kan förneka - möjligen strutsen ;) - och att det kommer att få stora - troligen mycket stora - effekter är helt klart. Med en befolkning på 38 miljoner i Kalifornien kommer allt fler att känna av vattenbristen.
Det kommer att komma mer om vad jag skall göra framöver (när jag vet själv ;)) och varför. Vet inte hur länge du följt min blogg men jag har skrivit under rätt lång tid att jag är "klar" i Weed och det här området. Tack för dina uppmuntrande ord och tummen upp! Det behövs eftersom jag mest troligt kommer att ta ett "bungyjump". "Stay tuned". :)

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Dalarna tycks ha en del snö i år om man får tro dina bilder som du visade alldeles nyligen.
I Sverige är väl inte snötäcket uppe i bergen det som avgör hur mycket dricksvatten som finns. Det är ju så stora delar av Kalifornien får sitt dricksvatten. Såg på TV häromdagen att man mätt "the snow pack" uppe i Sierra Nevada och det var mycket låga och oroande siffror.

När storstäderna i Kalifornien (LA, SF och kanske San Diego) drabbas då kommer det att bli mer uppmärksammat om vattenbristen. Folk kommer att bli mycket mer rädda än vad de hittills blivit eftersom det mest varit små orter som drabbats.

Kram!

Desiree said...

Jag minns att det var rätt bra med snö i Stockholms området även under 70 och 80- talet då jag växte upp. Sedan vintrar med mindre snö men när vi bodde i Sverige åren 2010-2012 var det åter igen mer rejält med vinter. Torkan blir onekligen ett större och större problem i Kalifornien.
Kram

olgakatt said...

På min breddgrad i norra Skåne kan det vara helgrönt en vinter, helvitt en annan och halv-vitt en tredje. Statistiskt är februari den kallaste månaden. Men vi är beredda på vilket väder som helst!
I södra Kalifornien har det tydligen regnat mycket sen i höstas även om det inte räcker på långa vägar att kompensera för pren av torka. Hoppas det regnar länge än och att det trots allt kommer snö på ditt berg!
Lycka till med flyttplaner!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror att Sverige fortfarande har ett mer varierat klimat, även om givetvis klimatet förändrats även där. Jag minns att det var en stor skillnad mellan vintrarna på 60-talet och sedan de mer "gröna" vintrarna på 70-talet.
Torkan i Kalifornien kommer att få enorma effekter både för privatmänniskor och jordbruket.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Eftersom Kalifornien normalt sett är torrt egentligen mellan april och oktober "måste" det regna och snöa under vintern för att det inte skall bli en torka. I Sverige kommer ju nederbörden egentligen året runt. Inte här i Kalifornien ens när klimatet är "som det skall".
I södra Kalifornien har det regnat en del och det regnade här i december men att hela januari är torr som den varit i större delen av Kalifornien är inte alls normalt. Meteorologerna pratade så sent som igår kväll om hur torr januari varit. Och de såg bekymrade ut. Det var mer lokala meteorologer i södra Oregon.
Tack för lyckönskningarna! Det är mycket att bli klar över och ta reda på så jag kommer att ha fullt upp. :)

Anonymous said...

Jag minns också mina barndoms vintrar som du beskriver dem.
Fina "gamla" bilder och intressant läsning!

Anne-Marie said...

Lena: Du är ju litet äldre än mig och upplevde även vintrar på 50-talet. Antar att de kanske också var "riktiga" vintrar.
Roligt att du tyckte om inlägget och bilderna.

Angelina said...

Hejsan Anne-Marie! Min första kommentar här inne efter att ha läst din blogg då och då under några års tid. Tack för att du delar med dig!
Jag har hört om vattenbristen men det är svårt att förstå vidden av den. Är det lika illa i hela Kalifornien eller är några ställen mer utsatta? Jag och min familj är i processen att flytta till USA, och San Diego (eller Los Angeles) är var vi pratar om att bosätta oss i.. Men det kanske inte vore så smart.. Köpa hus, skapa liv osv för att slutligen behöva rycka upp och flytta, njaaee.. Omöjligt jag vet men ändå försöker jag se framför mig hur det kan komma bli.. Kanske lika bra att satsa på någon annan delstat?

Gunilla Nardin said...

Jag hade en sparkstotting (som vi kallade den) nar jag var riktigt liten.Och ja, vintrarna pa den tiden var kalla och med mycket sno.
Aven i Goteborgstrakten.

Sa trist med denna brist pa regn och sno hos er.Kanske som du sager sa blir det massutflyttning fran Cali om det fortsatter sa.
Hoppas du finner ut hur ditt nya liv kommer att gestalta sig snart.
Det ar ju ett stort och viktigt beslut att ta,sa det maste ta den tid som behovs.
Vi har just nu fint vader med sol och ca 13-15 grader varmt.Perfekt
for Februari manad.

Ha en fin vecka AM
Stor Kram ifran Frankrike
Gunilla

Gunilla Nardin said...

Forresten , sa vackra foton, och med mycket sno pa gatorna. Fint!
Gunilla

Annika said...

Ja, nog har vintern fått sig en knäck. Nästan överallt.
Inte bra, inte alls.
Jo, jag minns stränga vintrar från barndomen på 70 och 80-talen i Sthlm. Spark kunde vi aldrig åka, dock. Mkt för att de sandade överallt. men jag såg aldrig ngn som hade spark i den förort där jag växte upp. Däremot i Österbotten, där var det sparkföre ofta. Härligt.
Men i Sthlm åkte vi mkt skridskor, pulka etc. Härligt.
Visst, jag minns också att det kunde komma mkt snö, och sen töade det bort rätt snabbt. Som här, på ett sätt.
Vissa vintrar var strängare. Numera verkar vintern hemma fått sig en rejäl smäll.
Jag hoppas att ni ska få regn och snö, men det verkar ju inte hoppfullt. Följer med spänning din framtid.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Angelina: Välkommen till kommentarsfältet! :)
Jag skulle personligen aldrig rekommendera Kalifornien till någon som vill flytta till USA. Inte bara pga torkan utan pga att staten i stort sett är bankrutt. Urusel ekonomi och väldigt många underliga lagar och regler som bara finns här. Nej, tror att du och din familj skulle få ett bättre liv någon annanstans. Torkan är historisk och det kommer att bli mycket stora effekter troligen i hela staten även om vissa områden kanske fått känna på mer av torkan än andra. När de stora städerna drabbas, då kommer det att ta en ände med förskräckelse.

Anne-Marie said...

Gunilla: Sparkstötting sade vi nog också ibland. Den var väldigt bra eftersom vi inte hade någon bil och min mamma kunde skjutsa mig till skolan och sedan enkelt komma hem igen med sparken.
Natten som gick fick vi faktiskt en del regn. Vädergudarna kanske läste mitt inlägg. ;) Jag till och med vaknade ett par gånger av regnet. Men det behövs sådana enorma mängder med regn och snö för att torkan skall ta slut att det inte "hinns med" eftersom januari redan är slut. Och Kalifornien skulle framför allt behöva ett djupt snötäcke uppe i bergen vilket vi inte har eftersom det är så varmt.
Oj, det är ett mycket stort steg jag kommer att ta framöver men det känns litet bråttom av olika anledningar. Samtidigt måste jag ha all fakta innan så stora beslut kan tas.
Det var mycket snö vintern 2012/2013 men sedan har det "tagit slut". Roligt att du tyckte om bilderna.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom "the Polar Vortex" numera befinner sig mest över östra USA av olika anledningar (de flesta inte naturliga. Inget jag kommer att gå in på här på bloggen dock) blir det kallt där medan västra USA har vår- och sommartemperaturer mitt i vintern.
Sanda gjorde man nog inte direkt i Enebyberg på 60-talet. På den tiden "hattade" vädret inte som det gör numera. Det vill säga det höll sig kallt och snön var snö och smälte inte till vatten/is var och varannan dag.
Norra Sverige och Dalarna tycks ha fått mycket snö den senaste tiden. Har sett snötyngda träd och höga vallar på en del bloggar.
Ja du, det blir inget litet beslut jag snart måste fatta. men det är dags. Jag är på "övertid" i Weed.
Kramar!!