Saturday, February 14, 2015

Alla Hjärtans Dag med långhelg

I USA firar man inte lika många religiösa helger som vi gör i Sverige. Här firar man sina gamla presidenter. Det tackar vi för. :)

Förra helgen var en långhelg eftersom vi kom ihåg Abraham Lincoln. På måndag den 16 februari firar vi President's Day eller Washington's Birthday som dagen också ibland kallas. Det är för att minnas USAs första president George Washington. Fast numera tycks man även inkludera nuvarande och andra tidigare presidenter.
Dagen är en så kallad Federal Holiday vilket innebär att till exempel posten och bankerna har stängt. Och min skola håller också stängt. Affärerna brukar dock ha öppet som vanligt. Och givetvis har vi President's Day Sale, det vill säga olika reor dagen till ära. :)

Jag ser fram emot ytterligare en långhelg med 3 dagars ledighet men jag kommer inte att sitta och rulla tummarna. Eftersom jag inte tycks ha tillräckligt med energi de dagar jag jobbar att gå igenom mina saker blir det ett projekt. Det finns mycket mer jag har att gå igenom. Ett annat projekt är att börja med deklarationen och alla blanketter som man numera måste fylla i om man har utländska bankkonton vilket jag ju har. Det är helt otroligt med denna rapportering som skall göras beträffande de tillgångar som finns utanför USA. Dels blanketter som skall fyllas i och skickas in med själva deklarationen och dels en elektronisk rapport som görs separat.

Idag firar man Valentine's Day eller Alla Hjärtans Dag både i Sverige och i USA. Ingen helgdag men en dag då man kan komma ihåg nära och kära. Mataffären i Mt Shasta var fylld med rosa och röda ballonger igår.

Tycker att Nalle Puh har en bra inställning till kärlek. :)


Ha en fin Alla Hjärtans Dag/Valentine's Day!


Båda bilderna lånade från nätet.

24 comments:

Annica said...

Vilken tur att ni har en massa presidenter som ska firas. ;) Skönt för dig att ha en och annan långhelg nu när du har mycket att göra. Hoppas ändå du hinner ta lite "Valentinsk" ledighet.
Här är den extra-hjärtliga dagen slut och vi har precis tagit steget in i andra halvan av februari. Oj, vad tiden rusar!
Nalle Puh är en mycket klok nalle. :)
Nu har vi lite kyligare igen, 16 minus för tillfället. Det är för mycket, tycker jag. Runt 5-6 minus är lagom. Och så gärna sol över de vita vidderna. Inte dumt alls.
Ha en fin helg! Kram!

Marina said...

Valentine's day är väl egentligen en bra dag att fira, men tyvärr har det blivit alldeles för kommersialiserat för min smak. Här dignar affärerna av hjärtan och nallebjörnar och kort i kollossalformat plus att blommorna ökar massor i pris.

Anne-Marie said...

Annica: De gamla presidenterna är inte dumma alls. ;)
Har gjort en del av min deklaration idag. Här skall man deklarare både "federal" och "state", dvs till IRS och till Kalifornien. Nu återstår rapporteringen om mina svenska konton. Mycket bökigare faktiskt med den rapporteringen än den "vanliga" deklarationen.
Nalle Puh är väldigt vis och trevlig. :)
Här var det runt +15 idag! Och detta den 14 februari. Helt otroligt.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Håller helt med dig om att det blivit litet väl kommersiellt också för min smak. Massor med ballonger, kort och annat som lockar till mer köp.
Bättre att vara som Nalle Puh. ;)

Fullblodsekologen said...

Vi har också långhelg. I morgon är det "Måndag-efter-Karnelval" och folk är lediga (vilket kan behövas efter 72 timmars ihärdigt Karnevalsfestande). Ha en skön söndag! Kram/Annelie

My kids' Mom said...

Godmorgon,

Visst är det härligt med lite extra ledighet. Här var skolan stängd även i fredags så det blir en 4-day weekend för oss.

Vad gäller blommor i affärerna här i USA så tycker jag inte att de är något vidare bra på det. I Sverige är man mycket bättre på det där med blommor och arrangemang. Det går ju dessutom trender inom det området och det har amerikanerna missat totalt.

Ha en skön dag och lycka till med sorteringen av grejer. Det brukar kännas så skönt efteråt.

Kram, Anneli

Cecilia RockBabe Kärvegård said...

Vad skönt att ni får ledigt för att fira Presidenter. Det låter krångligt med deklarationen så jag önskar dig lycka till med det.

Vilket härligt citat!

Önskar dig en suverän söndag!

You Rock!!!

Anne-Marie said...

Annelie: Det låter som en dags extra ledigt behövs efter så många timmar med festande. :)
Ha en bra söndag! Kram!

Anne-Marie said...

Godmorgon Anneli,

Härligt med 4 dagars ledighet. Det skulle jag behöva eftersom jag har mycket kvar att gå igenom. Jag går igenom vartenda papper jag har sparat på under de senaste 18 åren!

Blommor hos dig är troligen mycket bättre än hos mig. :) Här finns knappt blommor. Finns en del i kruka men knappt snittblommor. Helt otroligt egentligen.

Kram!

Anne-Marie said...

Cecilia: De gamla presidenterna är inte alls dumma. ;)
Den amerikanska deklarationen är troligen en av de allra knepigaste i världen men om man har utländska bankkonton - vilket jag fortfarande har i Sverige - blir det ytterligare knepigare.
Ha en fortsatt bra söndag!

olgakatt said...

Hörde om en svensk kvinna som föddes i USA av svenska föräldrar och bodde i USA tills hon var tre månader gammal. Nu är hon vuxen och riskerar att USA vill ha deklarationer av henne i och med den nya rapporteringen från banken i Sverige! Hoppas det inte stämmer men man vet ju aldrig.....

Anne-Marie said...

Olgakatt: Om hon är amerikansk medborgare (vilket hon troligen är eftersom hon föddes i USA) skulle hon ha deklarerat hela sitt vuxna liv. USA kräver att dess medborgare deklarerar oavsett var de bor. Tjänar man mindre än $95,000/år behöver man inte betala skatt men deklarera skall man göra ändå. Så har hon inte gjort det har hon inte följt de regler som finns.
Bankkontona är något annat än själva deklarationen. Det regelverket heter FATCA och det trädde i kraft relativt nyligen. Svenska banker tror jag har börjat kartlägga sina kunder genom att ställa frågor. Är man en så kallad US Person (medborgare, green card osv) skall banken rapportera till Skatteverket i Sverige som sedan i sin tur rapporterar till IRS i USA.
Så amerikanska medborgare är mycket "påpassade". Det är en anledning till att många numera avsäger sig sitt medborgarskap om de bor utomlands.
Jag är alltför väl medveten om alla dessa regler. Tur att man har två medborgarskap. :)

Katta said...

A-M du får mig att tänka på alla deklarationer jag gjorde ett tag.Den amerikanksa, den malajsiska och den svenska. Det var rätt mycket jobb att sätta sig in i alla reglerna överallt. Därav gav jag upp mitt Green Card. Skönt att du fått lite längre ledigt. Ha de gott och hoppas våren är på väg hos dig.

Anonymous said...

Jag hoppas att du får en skön ledighet och att du inte bara är duktig och nyttig utan unnar dig lite lättja också. Jag har tillbringat Alla Hjärtans dag på Karolinska sjukhusets akut efter att ha slagit på rumpan i trappan när jag skulle bära ner några kartonger i källaren. Blåslagen, en spricka i handleden och lite uppskakad, annars helt okej. Läkaren tyckte att jag såg så ynklig ut att han bjöd mig på ett chokladhjärta. Det var gulligt och jag blev rörd och grät en skvätt till. :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Katta: Visst är det mycket att tänka på om man har flera olika länders deklarationer. Sveriges deklaration är ju oftast rätt enkel om man inte har några extraordinära saker man haft för sig. Bara att skriva under egentligen för de allra flesta.
USAs deklarations"djungel" är rätt jobbig faktiskt. Framför allt när man har utländska bankkonton.
Våren borde inte vara på väg här redan men det tycks den vara trots allt. Ha det gott du också!

Anne-Marie said...

Susanne: Men snälla du så olyckligt med ditt fall. Det låter ju inte som någon höjdare precis och dessutom med en spricka i handen. Jag vet hur det kan vara att falla. För 2 år sedan föll jag väldigt olyckligt på svart is på skolans parkeringsplats och gjorde illa fotleden så svårt att jag fortfarande har vissa känningar.
Vilken gullig läkare som du fick hjälp av. :)
Jag jobbar på och det får bli vila litet senare. :)

Desiree said...

Skönt med långhelg. Det blir långhelg för oss här kommande helg då det är karevalstider i Basel då.
Kan ju absolut behövas lite extra tid om det är mycket papper att fylla i och gå igenom. Pust, det där med deklarationer är inte kul.
Kram och hoppas att du får något lite mer roligt och trevligt att se fram emot och göra under denna långhelg också.

Annika said...

Jag gillar v-dagen!!
Den blir vad man gör den till. Trots att jag inte köper blommor, ballonger och choklad i mataffären blir jag glad över att se DEM där. Det piggar upp.
Ja, vi firar lite, men med god mat och lite choklad.
Why not, liksom.
Att det inte går trender i hur man gör buketter och arrangemang tycke jag är rätt skönt. Det behöver inte gå trender i allt. Ja du vet. Och ska man ha lite annat än mataffärernas buketter går man till en blomsteraffär, där kan de ju sin lite trendigare sak.
Ingen långhelg här idag. ja inte för Peter, men för många andra förstås. Men ack och OOOOO vad det var folk i mataffären, vi har ju en snöstorm i faggorna. Och de är isande, isande kallt.
Bökigt med deklarationerna. jag har två konton hemma, men inte speciellt mkt pengar på ngt av dem. Så jag tror nog jag slipper undan...
Kramar!!

Krönikören said...

Det är inte så att de lägger till en dag för varje president? Då är snart hela året ledigt ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Just det ja, ni har karneval i Basel snart. Alltid skönt med någon extra ledig dag.
Deklarationen här i USA för mig har blivit mer komplicerad pga arvet från mamma. Jag kom över vissa gränser när det gäller mina tillgångar i Sverige. Och man skall ju även fylla i elektroniskt för banktillgångar. Antar att du och C kanske också måste göra detta pga era tillgångar och då ni är amerikanska medborgare.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Du och Peter verkar ha haft en mysig Vdag vid fonduegrytan och inomhus. :)
Absolut - denna dagen blir vad man gör den till. Jag ägnade mig åt genomgång av papper och deklaration. Inte så spännande men det känns som om jag kommit en bra bit på väg.
Vi har faktiskt ingen blomsteraffär i Mt Shasta längre. Låter ju helt otroligt. Det fanns en när jag kom hit men den har försvunnit. Weed har faktiskt en affär som jag tror säljer lösa blommor. Du vet - jag bor i glesbygden. ;)
Helt otroligt med denna skillnad i väder mellan öst- och västkusten. Här skiner solen och det kommer troligen att bli uppemot +15 idag. Så varmt skall det inte vara här bland bergen i februari.
Nej, har man inte så mycket i banken behöver man inte rapportera. Mammas arv är både på gott och ont.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Krönikören: :) Det vore kanske en bra idé eftersom vi har väldigt litet semester i USA.

Evas Kvarnaro said...

Kärlek måste vi ha, om aldrig så lite . . . . .
alla hjärtans dag kunde få vara fler på året, att man tänker mer på varann och visar mer kärlek än elakhet.
Jag gillar den dagen och då passar jag på och ge goda vänner, släkt o barn m.m. några extra vackra ord. Ja antingen sms, email med fina bilder som passar till den personen, post vykort, personliga påhälsningar med tulpaner eller choklad, jordgubbar i en hjärteask, ja nämn det . . . .
Så jag har fullt upp denna dag,
hi hi hi . . . och jag trivs med det.
På söndagen hade jag fyra att gratulera två barnbarn 26 - 16 år,
de är kusiner bor 25 mil ifrån varann
två vänner som jag besökte på lördagen och sen bjöd mannen ut på 'krogen' en stund på kvällen.
Så vissa helger är det full rulle som du förstår.
Så vackert Valentine's Day bild du valt till ditt inlägg.
Nalle Puh är alltid så rar med vänliga ord till alla, så borde man vara.

Hjärte kram/ Eva

Anne-Marie said...

Eva: Alla dagar borde egentligen vara dagar när man tänker på nära och kära.
Du är omtänksam. :) Hoppas att de som får dina presenter uppskattar gåvorna.
Din Alla Hjärtans Dag var fylld med aktiviteter hör jag. Kul med trevliga aktiviteter som de du berättar om.
Jag har "begravt mig" i att gå igenom mina papper och andra saker inför en trolig flytt. Inget är dock klart ännu i dagsläget betr. en flytt. Och den amerikanska deklarationen med tillhörande rapportering är något av det mest komplicerade som finns.
Hittade en antik Valentine's Day bild som var trevlig.
Nalle Puh är en riktigt vis björn. :)
Kram tillbaka!