Thursday, August 14, 2014

Ingen rusningstrafik

Idag var det Staff Orientation Day inom skolan. Alla lärare, chefer och annan kontorspersonal var på plats och det var anföranden och grupparbeten som gällde. Det var måttligt intressant om jag skall vara helt ärlig. Det känns som om vi har dessa dagar varje år innan höstterminen börjar och en massa bra idéer och tankar förs fram som sedan tycks hamna i något "svart hål". Jag pratade en hel del med en av de lärare som undervisar i "min" byggnad - hon har sökt ett annat jobb i Portland, Oregon, men vet inte ännu om det blir något med det. Ytterligare en person som tröttnat på hur skolan drivs. Jag tycks vara i gott sällskap. :)

Weed är en collegestad som helt klart är litet lugnare under sommaren när många elever åker hem. Skolan har en hel del elever som inte bor här lokalt. Men då Weed bara har runt 3000 invånare är det aldrig rusningstrafik. Vi har inga bilköer och vi har bara två trafikljus.
Numera har jag svårt att förstå hur jag stod ut i Stockholms mycket intensiva trafik. Jag minns de överfulla bussarna och tunnelbanetågen och det är något jag inte alls längtar tillbaka till. Och biltrafiken skall vi bara inte tala om. Bilköerna som finns på alla stora infartsleder.

Jag körde aldrig bil i Sverige och skulle jag ge mig ut i trafiken där skulle jag troligen vara en stor trafikfara och orsaka trafikkaos. ;) Rondeller har vi inte här och jag har aldrig kört i någon. Inte ens i USA skulle jag vara någon bra bilförare i en större stad eftersom jag bara kört på mindre orter och inte alls är bra på ett högre trafiktempo och samtidigt hinna se skyltar och annat som händer.

Nej, jag gillar en mindre ort med litet trafik och ett lugnare tempo. Som sagt, Weed har två trafikljus och Mt Shasta tre. Det räcker bra tycker jag. :)

Ett av Weeds trafikljus. Vi har många lastbilar som åker genom Weed. De kommer från Oregon och kör en genomfartsled som mynnar på motorvägen I-5.

20 comments:

Anonymous said...

I Washington State finns det en del, har själv kört i en i Spokane. Så det är inte främmande för US. http://www.wsdot.wa.gov/Safety/roundabouts/washingtons.htm

/T

em said...

Det gäller bara att ta reda på statens, eller landets, regler om rondellkörning, innan man kastar sig ut i trafiken. I Sverige har ju fordon i rondellen förerträde, vilket man får glömma bort i UK.
I min lilla by har vi två rondeller, men inga trafikljus eller parkeringsautomater - men det kanske kommer.
Margaretha

Annika said...

Ja, nog är det mkt lugnare att köra på landet. Njuter då jag kör i Närpes med omnejd på sommaren. Hyr alltid bil. rena, rama terapin att ratta sig fram där.
Här är det hektiskt i trafiken. Överallt. hela tiden. Natt och dag. Och mkt, mkt trafik.
Ibland stressas jag. Ute på I-95 (interstate mellan Maine och Florida) kör jag hels inte. Helst inte på The Beltway--Washington DCs ringled-- heller, om jag kan undvika det. SÅ hektiskt och stressigt där att jag nästan får panik. Undviker sådant.
I Sthlm är trafiken rätt hektiskt och jag tycker bilförare är buffligare där än i DC.
Rondeller har vi inga här i the burbs, men i DC (i stan) är det rätt gott om dem.
Reston vimlar av trafikljus och trafikerade vägar. Men det finns mkt lugn här också, som du vet...
Kramar!!

Marina said...

I Singapore har jag inte kört alls, men det beror till största delen på att tunnelbana och buss fungerar så himla bra samt att taxiär väldigt billigt, så jag behövde egentligen inte köra. Här i Sverige däremot skulle jag inte klara mig utan bilen. (eller det skulle jag väl om jag var tvungen, men ändå...)

Anonymous said...

Jag känner igen det där med möten och gruppdiskussioner inför skolstarten från min tid i svenska skolvärlden. De tankar och idéer som kom fram försvann alltid i kaoset av nya elever och schemakrockar och kom aldrig mer tillbaka.

När jag jobbade på svenska skolan i Seattle hade vi våra lärarmöten i cafeterian på Ikea. Trevligt och praktiskt tills de slutade sälja "riktig" mat och godis där.

olgakatt said...

Ja, herregud, så många meningslösa möten man varit med om. Och de möten som var till nytta slutade man med för att "effektivisera" så att all vettig internkommunikation försvann.
Nu går jag bara på de möten jag själv vill, dvs praktiskt taget inga alls.

Vår by har 5000 invånare, en rondell och ett trafikljus vilket du kanske skulle tycka var lagom. Dessvärre är du nog väldigt överkvalificerad för de jobb som kan tänkas finnas.

Anne-Marie said...

T: Jag menade inte att rondeller inte finns i USA. Med "här" avsågs mina trakter. Troligen finns det inte lika många rondeller i stora delar av USA som i Sverige. När min mamma levde och vi åkte med taxi från den del av Täby där hon bodde till Arlanda fanns troligen 5 rondeller på en kort sträcka.

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag fick lära mig rondellkörning om jag återvände till Sverige och hade bil. Det finns säkert rondeller i Kalifornien men jag har faktiskt aldrig sett någon.
Din by låter trivsamt liten. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag känner mig väldigt ovan vid mycket trafik och hinner inte med att se alla skyltar och annat som händer om tempot är högre. Och det är självklart en träningssak att köra i mer trafik.
När Michael och jag var tvungna att åka till San Francisco pga mitt green card fick han alltid köra. Han hade bott i Berkely så var helt klart van vid mer trafik.
Jag skulle nog inte riktigt klara av att köra i den typen trafik du beskriver - det skulle krävas en hel del träning först.
Trafiken i Stockholm är otroligt intensiv tycker jag och inte är bilisterna särskilt hänsynsfulla.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Vad trevligt med kollektivtrafik och billiga taxibilar. Det vore roligt att ha det utbudet. Vi har inte ens taxibilar där jag bor. Ibland undrar jag vad det är för avkrok jag bor i. ;)

Anne-Marie said...

Sara: Det verkar som om de anställda ofta har många bra idéer som kommer fram men att sedan ledningen kanske har helt andra planer och de idéerna som kom fram bara går ut i tomma intet.
Möten på IKEA låter ju trevligt. :) Sådana "finesser" har vi inte här.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det verkar som om ofta logiken kring det som fungerar och bra idéer bara försvinner.
Vad bra det låter med "mötesfrihet". :) Vår Staff Orientation Day är "mandatory", dvs vi måste vara med på den. Vi fick skriva våra namn två gånger på listor - en på morgonen och en efter lunchen. Inget "skolk" där inte.
Din by låter bra. Större än Weed är den till och med.

Desiree said...

Det är skönt med lugnare trafik. Jag minns att jag tyckte trafiken var väldigt hektisk då jag flyttade till B-ham,AL först ville jag helst inte köra men det gick ju inte. Så efter ett tag s¨å vande jag mig och blev bekväm även med att köra där. Däremot så vågade jag aldrig köra i Atlanta, GA. Där var det riktigt hektiskt. Nog beror det mycket på vana och övning. I Alabama fanns det inte heller direkt taxibilar. Jo fast bara de som tog folk ut till flygplatsen i princip. Det var aldrig någon som åkte taxi annars.
Trevlig helg

Channal said...

Skönt med lite trafik! I min stad är det lugnt. I Stockholm med dessa köer är vidriga men jag har inga problem att köra bil där. Kommer jag fel så kommer jag alltid fram ändå. Det är kul att köra bil =) tycker jag!

Have a beautiful weekend! KRAM Anna

Anne-Marie said...

Desiree: Visst handlar det mycket om vana och övning. Jag kanske helt enkelt är litet feg. Trafiken runt till exempel San Francisco är hemsk tycker jag. Högt tempo och många som kör litet "farligt". Jag är nog en riktig "lantlolla". ;)
Vad bra att du blev bekväm med att köra där du behövde köra.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Anna: Små städer är behagliga på många sätt eftersom man oftast slipper köer och att trafiken är lugn.
Vad duktig du är som kan köra i Stockholm utan att tycka det är obehagligt. Har man en modern bil finns oftast GPS antar jag och det finns inte i min bil från 1999. :)
Have a great weekend! Kram!!

Annica said...

Människors tid, energi och idéer används ofta på alldeles fel sätt och till fel saker. Så mycket resurser som bara slösas bort utan att det blir något positivt resultat av dem. Och någon vettig uppföljning blir det sällan...

Så skönt med gles trafik! :) Ringlande bilköer, ohälsosamma avgaser och stressade förare är inget att sakna.
Trots att jag älskar att köra bil (är uppväxt i en "bilfamilj") och under en period av mitt liv körde lastbil/långtradare så har jag aldrig tyckt om att köra i städer. Nej, det är mycket trevligare att köra genom böljande landskap och få njuta av fina vyer.
Storstäder kan man besöka men absolut inte bo i! Det har alltid känts härligt att komma hem till lugnet när man varit ute "i stora världen". :)

Fortfarande gillar jag dock lastbilar så din bild får verkligen tummen upp! Skulle gärna sitta där i korsningen och se långtradarna passera. ;)
Trevlig helg! Kram!


Anne-Marie said...

Annica: Visst är det synd att tid slösas bort på möten som skulle kunna leda till något bra men som ofta inte gör det.
Jag tycker verkligen om den lugnare trafiken vi har. Står inte alls efter att vara i hetsig biltrafik.
Men vad intressant att du har kört lastbil! Häftigt! Har du skrivit om det på din blogg?
Jag skulle inte vilja vara lastbilschaufför här i USA. Det tycks som om många lever under rätt tuffa förhållanden.
Tyvärr har jag det inte så lugnt hemma numera pga de nya hyresgästerna (collegetjejerna). Saknar verkligen mina tidigare grannar. Men annars är det rätt lugnt i Weed. Det märks dock att många ungdomar är tillbaka nu och det blir med en gång mycket stökigare.
Ha en fin helg! Kram!

Första året i Hjo said...

Låter som om du skulle gilla Hjo, vi har inte något stoppljus!

Anne-Marie said...

Hans: Hjo låter bra. Jag kommer. :)