Wednesday, August 27, 2014

Vilken bra artikel och No soup for you!

Många USA-bloggar handlar om en mycket annorlunda tillvaro än vad jag har här i Weed. De skrivs av svenskar som bor i mer välmående delar av det här landet och det är en sida av USA. Den andra sidan - vilken omfattar allt fler amerikaner - är den tillvaro jag ser runtomkring mig med människor som kämpar för att ha ett drägligt liv. I Dagens Nyheters nätupplaga såg jag den här artikeln häromdagen. Vad bra den är. Läs den eftersom den verkligen visar hur det är i dagens USA.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-fattiga-och-de-rika/

USA har förändrats väldigt mycket sedan jag kom hit och många av dessa förändringar kom efter 11 september 2001. Då klubbades lagen "The Patriot Act" igenom och den visar sig nu inom egentligen alla områden i USA med mer kontroll, övervakning och inblandning av polisen i alla möjliga sammanhang. Och den har lett till olika regler och lagar som "sipprar" igenom i det amerikanska samhället.

Vi har många tiggare och hemlösa i min del av Kalifornien. Såg också i Stockholm i augusti förra året att det fanns många tiggare och hemlösa. Det var ett inslag i gatubilden som inte alls fanns på det sättet när jag bodde i Sverige.

De tiggare och hemlösa vi har här har nog inte så stor framgång att få pengar eftersom vi som bor här också har ont om pengar. Siskiyou County är det tredje fattigaste "länet" i Kalifornien. Bara två "län" är fattigare än vad vi är och det finns 58 "län" i Kalifornien. Talande siffror. Medelinkomsten i Siskiyou County är litet drygt 240,000 kronor per år. De som har det bäst i Kalifornien tjänar runt 600,000 kronor per år.

Trots fattigdomen där jag bor finns det inga "soup kitchens" vad jag vet. De finns - eller kanske fanns - i större usträckning i storstäderna. I USA finns det många religiösa och privata välgörenhetsorganisationer som hjälper hemlösa med mat.

Nu har flera städer bestämt att det är illegalt att utöva så kallad "food sharing". Gör man det kan man bli bötfälld och kanske till och med hamna i fängelse. Några städer där man inte bör vara hemlös eller vilja hjälpa de hemlösa är: Raleigh, North.Carolina; Myrtle Beach, South Carolina; Birmingham, Alabama; and Daytona Beach, Florida. Och de har gott sällskap med ytterligare ca 30 städer.

Hemlösa kommer inte att försvinna från gatorna bara för att man inför förbud. Det är mycket större och mer omfattande problem som ligger till grund för hemlöshet. Det är dock inte bara hemlösa som behöver hjälp för att kunna äta sig mätta i dagens USA. Även "vanliga" amerikaner behöver hjälp. Idag finns det mellan 45-50 MILJONER amerikaner som inte klarar sig om de inte får "food stamps" för att kunna köpa mat.

http://usatoday30.usatoday.com/news/nation/story/2012-06-10/cities-crack-down-on-homeless/55479912/1?AID=10709313&PID=4003003&SID=bd54nkxqr2ei

http://www.nbcnews.com/news/us-news/food-feud-more-cities-block-meal-sharing-homeless-n113271

Minns ni Seinfeldepisoden om "the Soup Nazi". :) Även om den inte handlade om hemlösa känns atmosfären litet bekant. No soup for you!

28 comments:

Desiree said...

Tack för tipset om artikeln i DN den ska jag ta och läsa. Jag såg bara rubriken om att klyftorna mellan fattiga och rika håller på att bli större i USA. Oj blir förvånad över att man inte får dela ut mat heller i Birmingham, AL. Inne i stan och de norra förorterna finns gott om fattiga människor. Vi hade det bra och bodde i ett välmående medelklass område. Public transportation var det ingen som var intresserad av att få i vårt område minns jag. Då skulle ju bara fattiga och med andra ord potentiella inbrottstjuvar kunna ta sig ut dit. Utan bil från vårt område var det omöjligt att ta sig någonstanns.
Bilden med alla tiggare fanns inte heller i Stockholm för så länge sedan. Under de senaste åren har det formligen exploderat av folk som sitter i varje kvarter numer eller går runt på tåg och tunnelbanor.
Kram och hoppas du har fått sova lite mer och sluppit allt för mycket oväsen från granntjejerna.

Katta said...

Intressant läsning. Jag ska läsa artikeln i DN. Som Desirée skriver, hoppas du fått lite sömn nu. Kram

Annika said...

Ja, i artikeln nämns ju Fairfax County och där ligger Reston o där bor jag, i Fairfax Co. Otroligt välmående, som du vet.
USAs näst rikaste kommun, efter vår grannkommun Loudon här i VA.
Visst, det blir en bubbla, på ett sätt. Samtidigt är det stor mångfald. Det är inte bara en sorts människor som bor här utan det är diversitet.
MEN du behöver inte åka långt ifrån välmående, rika Northern Virginia för att hitta fattigdom. Det räcker med att åka en liten bit sydväst så syns den tydligt.
Public Transportation har vi, och tunnelbanan har just kommit till vår del av Fairfax co, till Reston. De flesta gillar det massor, men många tror att det blir mer inbrott etc nu när den kommit. "It'll bring in the riff raff". Lite av det som Desiree skriver ovan. DET tror INTE jag. Jag välkomnar tunnelbanan av hela mitt hjärta. Nu slipper vi ta bilen in till DC!
Visst, ett land med stora klyftor bor vi i. Och det är farligt lätt att fastna i bubblorna, att tro att det är så överallt.
Men det ideella arbetet är stort, food banks finns det och även i rika Fairfax Co finns det många som lever under existensminimum, och de har det mer än tufft eftersom allt, allt, allt är SÅ dyrt här.

Ja, I sthlm var det otroligt många tiggare, överallt. Även i förorterna.
OCH idag berättade min kompis som är fr Hälsingland (som varit hemma i sommar) att de även finns där.
Så detta är nog ngt som breder ut sig över hela västvärlden.

Hoppas du har det LUGNT nu.
Kramar!!

Anonymous said...

Hej, ja vart är vi i framtiden om 13 år. Ja att det blir tuffare,
det blir det säkert.

Här vill en del yrkesgrupper ha,
5 000 kr mer i månaden. Alla yrkesgrupper är lika viktiga. Ja,
förr i tiden var inte löne skildnaderna så stor. Men nu,
skiljer det mycket mellan låg och
höginkomsttagare. Att man inte
får hjälpa fattiga med mat. Ja,
det är ju inte bra. Hälsningar
Stig.

Anonymous said...

Min dotter volunterade vid Reston Homeless Shelter, som ligger precis bredvid vårt fina bibliotek. Jo då, det finns många hemlösa i rika Fairfax county. Hon berättade att många kvinnor kom med sina barn, på grund av "wife beating"; rädda för sitt och barnens liv.
Det är sant att klyftan mellan rika och fattiga blir vidare och vidare. Stock market går upp, men det är dåligt med jobb för dem som inte har college eller specialutbildning.

Yrken som är nödvändiga för samhället att fungera, ses ner på. Har ni hört någon som stolt sagt:
"Min son/dotte fick just sitt certifikat som "master electrician-carpenter-rörmokare, etc."?

Ruth i Virginia

Annika said...

Just det, så sant som Ruth skriver. Tror att The Homeless Shelter i Reston, och de övriga i Fairfax co, alltid är proppfulla.
Sant, utan en college-degree kommer man inte långt idag.

Annica said...

Även här i Norrbotten, ja i hela Norden, sitter det numera många tiggare utanför affärer, gallerior och varuhus. Men, det är inte svenskar eller nordbor, utan det är fattiga människor från bl.a. Rumänien som kommer hit och tigger. Man undrar hur de har haft råd med resan hit...
Sverige har inte fattigdom på det sättet som i vissa delar av USA - än så länge. Men visst finns det människor som har det knalt och verkligen får vända på varenda krona. Och allting blir ju bara dyrare och dyrare.

Det är ofattbart att så många amerikaner lever så fattigt. På sikt kommer det säkert att påverka hela världsekonomin eftersom USA fortfarande är ett mäktigt land, trots sin sviktande ekonomi. Alla länder är ju beroende av Amerika på ett eller annat sätt. Man undrar oroligt hur allt detta ska sluta. Både för den enskilda människan och för nationen som sådan.

Det var ju för väl att dina störande grannar blev vräkta. De borde ha fått flytta genast. Och de borde aldrig ha fått flytta in, överhuvudtaget. Hoppas nu innerligt att kommande hyresgäst(er) sköter sig bättre. Det är så viktigt att ha lugn och ro omkring sig i hemmiljön. Var ska man annars vila och hämta kraft? Jag blir oerhört störd av ljud och numera är det väldigt tyst och lugnt i mitt hus. Annat var det förr, under några år var det "lite livat" när grannarna hade tonårsbarn som både spelade högljudd hockey (i trapphallen) och musik (hemmavid).
Jag skulle absolut må gott av att bo i en tyst stuga i skogen. ;)
Nu håller jag tummarna för att dina nya grannar är tysta, lugna och skötsamma.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Kul att du tänker läsa artikeln - den var verkligen bra och beskriver - tycker jag - hur det är i dagens USA. Många i Sverige tycks ha en mycket mera rosenröd bild av USA som inte stämmer med verkligheten.
Intressant det du skriver om kollektivtrafik och att den ansågs dra till sig skumma typer.
Så är det ju inte alls i Sverige. Där går ju bussar, tunnelbana och pendeltåg även till mer välbeställda områden.
En mycket underlig inställning egentligen i USA måste jag säga att man inte vill ha kollektivtrafik.
Romerna tycks ha "tagit över" många delar av Sverige just när det gäller tiggeri. Trist att det blivit så.
Jag har sovit bättre de senaste två nätterna. Fortfarande känner jag mig litet stressad och jag hoppas ju att tjejerna verkligen flyttar ut. Tydligen hade deras "coach" (de är athletes) kontaktat hyresvärden så man får hoppas att hon inte ger med sig.
Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Det var verkligen en bra och beskrivande artikel. Jag till och med skrev till artikelförfattaren och tackade henne för att ha skrivit den.
Det har varit litet bättre med sömn de senaste 2 nätterna. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tänkte på dig när jag läste om Fairfax.
Det är intressant egentligen att jag numera bor i en så fattig miljö eftersom jag växte upp i Sveriges rikaste kommun (Danderyd). Jag har verkligen fått se båda varianterna av livsstilar.
Du har nog mer diversifierat hos dig än vad vi har. Fast vi har en hel del väldigt fritänkande personer också - de andliga i Mt Shasta, de som vill går ur Kalifornien och skapa staten Jefferson osv. En annan slags diversifiering kanske.
Som jag skrev till Desiree tycker jag det är en märklig inställning egentligen här i USA betr. kollektivtrafik. I Stockholmsområdet är det ju inte alls så. Tvärtom.
Jättebra tycker jag att ni fått tunnelbana hos er.
Många har det otroligt tufft i dagens USA. Det ser jag verkligen här i Weed. Många ser riktigt fattiga ut.
Tiggarna och de hemlösa tror jag tyvärr kommer att bli fler över stora delar av västvärlden.
Just nu är det lugnt (kl 18) - vi får se senare. Och nu ser jag att brandröken drivit in igen i Weed. Fy sjutton vad jag är trött på hettan och brandröken.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Stig: Man undrar hur världen kommer att se ut om kanske 10 år. Ibland känns det litet nedslående faktiskt.
5000 kronor låter inte dåligt. Och vi som precis fått våra löner återställda till den nivån de var på för 2 år sedan. Och då har allt annat i samhället gått upp mycket mer sedan dess.

Anne-Marie said...

Ruth: Jag tror de hemlösa finns överallt numera. Kanske fler på vissa ställen än andra.
Hemskt att kvinnor skall bli slagna på det sättet. Att behöva fly hemmet.
Klyftorna blir större och större. Det märker jag här i Weed också även om de flesta haft det rätt dåligt ställt hela tiden.
Nej, utan utbildning kommer man nog ingenvart i dagens samhälle. Men frågan är om man ens får jobb med en utbildning.

Anne-Marie said...

Annika: Tror som du att man inte kommer långt utan en högre utbildning. Tyvärr finns det nog även många högutbildade som inte har jobb idag.

Anne-Marie said...

Annica: Romerna tycks ha kommit till många delar av Sverige och kanske även övriga Europa. Hemskt att man i Rumänien inte kan ta hand om sina egna.
Och ja, man kan ju undra hur de kommit till Sverige. Liftat? Eller finns det organiserad flykting"trafik" som här i USA? Gränskrisen i USA består tydligen till stor del av grupper som tjänar pengar på att föra in alla illegala personer.
USA kommer att bli ett förändrat land mycket snart tror jag. Många talar om att dollarn möjligen kommer att kollapsa. Hur blir det kan man undra. Det skulle få stora återverkningar i hela världen.
Hyresvärden var girig - hon höjde hyran och verkade inte bry sig om att de tidigare hyresgästerna bara flyttade ut pga hyreshöjningen. Och hon erkände faktiskt att hon gjort ett misstag som hyrt till tjejerna. Tydligen hade deras "softball coach" kontaktat henne så man får ju innerligt hoppas att han inte lyckas övertala henne och de blir kvar.
Kram!!

Anonymous said...

När det gäller ”food sharing” tror jag mest det gäller att man vill ha kontroll på platsen där det händer. Som privatperson får man inte stå och dela ut mat var som helst till behövande.
Man får ej använda parker eller stora parkeringsplatser där allmänheten vistas tex. Hjälpa någon får man säkert gärna göra.
Samlas det en stor grupp med människor behöver det vara på ett lämpligt ställe så det fungerar på rätt sätt.
Ett par ställen av de du nämner är stora turistmål och det kanske hjälper till att denna regel finns.

Vi har Soup Kitchen (bor e j I en stor stad). Öppet för alla 365 dagar om året. 1.000 portioner kan serveras och maten doneras av ett par kända butiker varje dag.
Vi har Food Banks /Pantry. Vi har en hel del food insamlingar. Speciellt inför stora helger.
Alla stater har Food stamps och detsamma gäller för Medicade/läkare. Allt inkomstbaserat.
Många människor är i stort behov av hjälp och man får hjälpa så gott man kan.
Trevlig Helg
Kram
BM

malix said...

konstigt att skillnaderna är så stora konstigt tycker jag att den som har inte ser den som inte har, hemlösheten här finns ju oxå men de flesta som sitter och tigger är rumänier vilket är tragiskt att de åker så långt. Vissa pratar om ligor andra inte. Själv vet jag inte vad jag tycker gör ont att se dom och ger jag dom inget så skäms jag, ger jag dom så känner jag att det är fel för vad hjälper det. Tror de var rumänska socialarbetare i Borås för ett tag sedan för att se hur de hade det. Men då försvann tiggarna. Rumänien säger att det människor som kommer hit har bostad i sitt hemland, och har jobb om de vill. Antagligen är det så att det i alla fall är under nödtorften för de väljer ju att åka hit och ser det som att de får det bättre än hemma. Det är svårt det där med fattigdom och hemlöshet. Mycket som inte stämmer så som det borde vara
ha en fin dag

Channal said...

Älskar Seinfeld och den scenen hör till en av favoriterna. Hemskt med den ökade fattigdomen i denna rika värld! En sann kristen dela med sig och ger till de behövande! Jag har uppfattat att amerikanen har en starkare tro i jämförelse mot svensken. Då rimmar det dåligt med förbud! Klart vi måste stå upp mot orättvisor! Får du rösta nu här i valet i september?

KRAM Anna

Anne-Marie said...

BM: Det är möjligt att vissa platser är mindre lämpliga än andra för sk "food sharing" men jag tycker detta visar ett mönster vart man är på väg i USA. Fler och fler regler som ibland är absurda. Nanny-staten breder ut sig tycker jag.
Vad bra att det finns hjälp med soup kitchens där du bor. Jag har aldrig sett något liknande här i mina trakter. Tror att en hel del personer har det riktigt tufft eftersom det inte finns några härbärgen eller soup kitchens.
Det blir allt fler i USA som har det svårt och det tycker jag att artikeln visar väldigt bra.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Det Sverige jag minns hade en del hemlösa och en mindre mängd tiggare. Det har uppenbarligen förändrats ordentligt under de senaste åren.
Att just Rumänien inte tycks kunna ta hand om sina medborgare undrar man ju vad det kan bero på. Eller så tror de som kommer till Sverige att det bara är guld och gröna skogar. Vilket det ju inte är numera. Jag undrar om myten om Sverige som fanns tidigare fortfarande finns kvar.
Ha det fint!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är Soup Nazi-episoden riktigt rolig. Framför allt då Jerry väljer soppa framför flickvän. :)
Det finns fler som är öppet kristna i USA än i Sverige.
Förbuden kommer uppifrån - från de som bestämmer. Inte folket.
Amerikaner är annars mycket för att ge till välgörenhet.
Jodå, jag är röstberättigad.
Kram!!

tennswede said...

Som boende i Södern sedan 1994 och med erfarenhet från östra KY med svärföräldrar och fru därifrån så måste jag påpeka att det är inte så konstigt att de är fattiga i stor mån. Infrastrukturen finns inte i bergen.Transporterna blir för svåra så väldigt få företag vill etablera sig där. Många vill inte flytta och då blir det svårt att få ett vetigt jobb. Droger har tagit över och många av dessa människor kan inte anställas p.g.a. av att de är fångade i welfare traps. Min fru som är född i KY jobbar på ett community college i KY och ser dagligen många unga människor som inte ens kan komma i tid till ett jobb som de måste gå till för att få welfare. Nej, det behövs lite mer ruter i en del av dessa människor. Jag säger inte att alla lever så här men det finns många här i TN och KY som inget annat vill än att sitta hemma och hålla på med Meth. Jag är väldigt mån om allas lika värde och att hjälpa dem som vill hjälpa sig själv. Men jag är trött på de som utnyttjar sytemet och vägrar att inse att man kna inte bo i ett skjul tre mil från närmsta småstad och hoppas att man får ett jobb. Jag kommer från en krisbygd i Sverige, och jag var tvungen att flytta. Jag krävde inte att saker skulle komma till mig. Jag vet att livet är inte lätt alla gånger men faktum är att delar av Östra KY är inte hållbart för företag att etablera sig i. Samma sak här i TN i en del counties. Många har inte förstått att man kan inte ha verksamhet och service på platser som är utfolkade. Samma problem som i min hembygd i Småland. Jag låter hård men jag tror det krävs lite andra tag nu.

Anne-Marie said...

Tennswede: Nu handlade mitt inlägg ju inte riktigt om varför människor inte har tillräckligt med pengar, ett arbete, hem osv utan mera om att det blir illegalt i fler och fler områden att hjälpa fattiga och hemlösa. Det visar litet vart USA är på väg och det var det jag i första hand ville föra fram.
Jag håller dock helt med dig om att det inte är möjligt kanske med dagens pengagiriga värld att ha välmående områden överallt. Och det finns säkert många människor som inte klarar att ta sig ur en ond cirkel med missbruk, inga pengar, kanske inget hem osv. Detta är tragiskt och finns nog överallt i hela världen.
Vi har sådana människor även i Weed-området och det är trist att de inte har tillräckligt med motivation för att ta sig ut sin situation.
Absolut - hårdare tag kan behövas. De större problemen finns dock på en helt annan nivå bland de som styr och ställer i detta landet och i andra länder.

tennswede said...

Skulle vilja förtydliga att det var artikeln jag syftade på. Menade inte inlägget som sådant.Jag blev lite ivrig som vanligt. Ha en bra Labor Day weekend.

Gunilla N said...

Ett sadant bra inlagg du kom med dar, och artikeln i DN var mycket intressant. Detta ar ju ett sa komplex problem som finns overallt. Pa satt o vis vore det nog battre om foodsharing skedde inomhus , dar ocksa socialassistenter skulle kunna hjalpa till.jag menar da fanns ju den hjalp som finns att fa pa ett och samma stalle.
Det ar helt otroligt att det finns sa manga fattiga i Usa,man
baxnar nar man ser siffrorna.

Trevligt iaf att du blev av med
dina storande grannar! Hoppas de
haller sig darifran nu.

Ha nu en mysig helg "i lugn och ro"!
Stor Kram!!
Gunilla

Anonymous said...

Intressant! Så mycket jag inte visste! Ha en bra helg!

Anne-Marie said...

Tennswede: Inga problem att bli ivrig. :) Ha en fin labor day helg!

Anne-Marie said...

Gunilla: Tack - roligt att du tyckte om inlägget.
Dagens Nyheter artikeln var mycket bra och belysande tycker jag hur stora klyftorna faktiskt är i dagens USA. Ofta ser man bara den "glassiga" sidan av USA genom många bloggar och hemsidor. Men den sidan tillhör en minoritet.
Jag tror att food sharing och att göra det illegalt bara är ett "symptom" av mycket större problem i det amerikanska samhället och politiken. Läste att man i Norge tydligen vill göra det illegalt att tigga.
Vet inte om du såg att mina grannar fick 30 dagar på sig att flytta så de är här fortfarande. Det har varit lugnare men fortfarande många som kommer och går. Råkade träffa min hyresvärd igår i affären och hon hade fått frågan från deras "coach" (de är med i något av skolans sportlag) om man inte kunde vara litet mera "forgiving". Hyresvärden tycks fortfarande vilja vräka tjejerna och jag hoppas att hon inte ändrar sig.
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Lena: Roligt att du hittade något intressant att läsa. :) Ha en fin helg du också!