Wednesday, August 20, 2014

Svalaste sommaren på 90 år - varmaste juli någonsin

Det har varit dåligt med inlägg här på bloggen de senaste dagarna och inte har jag hunnit med att läsa andras bloggar heller. De första dagarna av höstterminen har tagit musten ur mig. Det har varit väldigt intensivt under dagarna så när kvällen har kommit har jag inte haft någon större energi.

Eftersom vädret påverkar oss människor varje dag och vi här i västra USA har en mycket konstig vädersituation kändes det aktuellt att skriva litet mer om hur det är denna heta och torra sommar.

Något verkar konstigt med rubriken för det här inlägget, eller hur. Men den är inte osann.
I den östra delen (halvan) av USA har det varit den svalaste sommaren på ungefär 90 år medan det har varit den kanske varmaste juli någonsin här i västra USA. Jag är alltför väl medveten om värmen, snarare hettan, som vi har haft sedan den sista juni. Det var då den började och den tycks fortsätta också nu i augusti. Jag är faktiskt tacksam att nätterna börjar bli längre eftersom det har blivit svalare på nätterna.

Hettan har gjort att även bränderna blir mer långvariga. I förra veckan startade 20!!! nya bränder i ett område här i norra Kalifornien. I morse var berget återigen insvept i ett tjockt brandröksdis och jag hade aska på min bil. Jag tror att torkan kommer att fortsätta under lång tid framöver. Det har till och med gjorts officiella uttalanden om att delar av Kaliforniens befolkning kanske kommer att få flytta från Kalifornien framöver. Finns det inget vatten kan människor givetvis inte bo här.

Det som har hänt i sommar är att en "osynlig barriär" tycks ha delat USA i två delar - den västra med torka och hetta och den östra med mycket regn och kyligare väder. Det är rätt markant tycker jag när man ser den här kartan. Så skall det absolut inte se ut under sommaren i USA. Det skall vara en mycket jämnare temperaturfördelning över kontinenten under sommaren.

Detta var läget för några veckor sedan men så här har det sett ut i stort sett hela sommaren - och faktiskt även i vintras.


Det som driver vädret i USA och över hela världen är jetströmmarna. De höga vindbältena med mycket kraftiga vindar. När man flyger kan man antingen vinna ordentligt med tid eller bli försenad beroende på just jetströmmarna. Jag minns en flight från Sverige till USA när jag missade ett anslutande flyg på grund av den kraftiga jetströmmen. Vi hade motvind eftersom vindarna blåser från väst till öst.

Östra USA har haft väldigt få riktigt heta dagar denna sommar medan vi i västra USA har levt i en bastu under många veckor nu. Så här skriver väderlekstjänsten om södra Oregon - vi är för små här i norra Kalifornien för att bli omnämnda ;) men det är samma situation här. "Record breaking heat is the main story for July 2014 in the Medford area. This month breaks the record for the highest average maximum temperature set back in 1911; the highest average minimum temperature set in 2013; and the highest average monthly temperature also set back in 2013. July started off as a scorcher with the first triple digit day of the year occurring on the 1st of the month. High pressure allowed for conditions to remain hot throughout most of July with 25 days reaching above 90 degrees and 13 days reaching triple digits."

90-100 grader fahrenheit är mellan +32-38 grader och över 100 grader börjar röra sig uppemot +40 grader. Litet småvarmt alltså.

Den här hemsidan talar om att temperaturerna stadigt sjunkit i USA de senaste 80 åren. Det gäller alltså inte den västra delen av USA - vilken man oftast tycks glömma bort - utan den östra halvan. Något känns väldigt ur balans. http://liveweatherblogs.com/index.php/community/groups/viewdiscussion/773-coldest-coldest-summer-ever-2014-keeps-setting-record-low-temps?groupid=25

Bilden lånad från nätet.

18 comments:

Gunnel said...

Vilka extrema temperaturer ni måste stå ut med. Även om vi haft en varm sommar här så g¨r det inte att jämföra med hur det varit hos dig. Nu närmar sig hösten och då blir det väl förhoppningsvis bättre. Ha det bar.

Desiree said...

Det är verkligen extrema och märkliga situationer när det gäller väder runt om i världen. Inte så mycket lagom. Man undrar om detta är ett naturligt cykliskt förlopp eller om vi människor har förstört mer av denna planet än vad vi tror. Jag hoppas innerligt att ni får lite regn och svalka.
Kram!

Anonymous said...

Hej, när värmen är över hos er
kommer det mycket regn. Vad hjälper
det när allt har torkat sönder.
Matpriserna kommer att rusa i höjden. Fast, vi har ju matöverskott i europa. När inte,
ryssarna köper mat av oss. Vi får,
billiga varor till oss. Men det tar
kanske en månad. I finland rear dom
mat som skulle exporteras till
ryssarna. Så usa kommer kanske
köpa den mat som ryssarna skulle äta. Så du kanske får äta europa mat. Och frukt. Att klimatet,
tuffare för er. Och det kan,
gå fort. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Gunnel: Vi får se hur det blir i höst. Det verkar som om nästan alla är eniga om att torkan i Kalifornien kommer att fortsätta. Litet svalare blir det säkert när dagarna blir kortare.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror att det finns olika orsaker till det märkliga vädret över hela världen. Det låsta väderläge som vi har med riktigt varmt i väster och relativt svalt i öster är inte normalt.
Jag skulle gärna ha regn under flera veckor. Kanske med någon soldag då och då. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Stig: Jag tror att det kanske blir svalare men att torkan fortsätter. Jag har inte hört någon som tror annorlunda.
Intressant med matutbudet du beskriver. Kalifornien har ju varit USAs "bread basket" under lång tid men det är troligen slut med det nu.
Klimatet är helt klart ur led. Det är bara att konstatera.

malix said...

vädret verkar verkligen spela spratt, fast här hemma är det mest regn nu och mycket regn många människor får sina hem förstörda.
Det hade ju vart lite bättre det regnade hos er då för här är det blött. Tror vi kommer komma se mera av väder rekord fram över
Ha en fin dag

Annika said...

Sant, här på östkusten har man haft en osedvanligt sval sommar. Tror att meteorlogerna sagt att vi endast haft ett par dagar över 90F, 32 C.
DET är högst ovanligt.
Ingen klagar, alla gillar det.
I Sverige och i norden var det ju en enorm hetta vecka ut och vecka in under hela tiden jag var där i somras. Har aldrig upplevt ngt liknande där.
Visst värmeböljor som kommer under perioder, men 6 veckor!! Otroligt.
Ja, ni har haft det torrt och hett. Förstår att det känns. Sådant börjar ju tära efter ett tag även på oss människor. Och ja, jag vet ju vad det gör med naturen...
Hoppas innerligt att ni ska få regn. På denna kust har vi nog fått vår beskärda del.
Nu ska jag ner till NC, där lär det ska bli 34 grader då vi flyttar in imorrn.
Kramar!!!

Anonymous said...

Det är nog den första augustinånaden sen jag kom hit (1975), som jag inte stånkat och stönat i fuktig hetta. Man kan även vara utomhus mitt på dagen, och kvällarna är helt underbara.

Det verkar ganska hopplöst för Kalifornien att få vattenresurserna återställda till, vad som anses, normalstandard. Och bränderna...
Såg just att flera hem förstörts i Bakersfield. Hoppas rök och aska i Weed blir kortvarigt.

Ruth i Virignia

Första året i Hjo said...

Knepig situation med vädergudarna i USA. Och hemskt med alla skogsbränder. Här hemma verkar det som om hösten redan har kommit. Något tidigt kan tycka. Vi hoppas att det rätar upp sig och att september blir fin.

Annica said...

Det tycks som om vädret oftare går till ytterligheter numera. Det är extrem torka, värme, kyla, regn. Tänk om det - och allting annat! ;) - kunde få vara `lagom´. Sedan betyder ju förstås `lagom´ olika för olika personer.

På många håll i världen börjar vädret uppföra sig alldeles galet. Det som händer i västra USA är verkligen skrämmande. Man undrar hur det ska sluta.
Här i Sverige är det nu allvarliga översvämningar, bl.a. i Halland och uppåt Värmland, och folk får se sina hus förstöras. Och p.g.a. torkan tidigare i sommar så fick den rasande skogsbranden i Västmanland svåra konsekvenser.

I ärlighetens namn så är vi människor inte bara helt oskyldiga offer när det gäller klimat och natur. Vi måste nog ta på oss skulden åtminstone till en del av eländet. Vi borde ha lyssnat och lärt mer av världens naturfolk som visste hur man levde med och av naturen utan att förstöra den. Å andra sidan så skedde klimatförändringar och naturkatastrofer även förr i tiden. Men visst verkar de bli fler och fler nu?

Och så är det fredag igen - tiden rusar. Anne-Marie, jag önskar dig och alla dina bloggläsare en skön augustihelg!

Anne-Marie said...

Malix: Jaha, så ni har gått från torka och hetta till regn.
Här har vi inte gått från någonting. Det är status quo - hetta och brandrök.
Vädret är ur led och det kommer nog att bli en del områden som helt enkelt inte blir beboeliga framöver.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annika: Jag förstår att ingen klagar över litet svalare väder och regn. Det skulle nog ingen göra här heller.
Det var en ovanlig sommar även i Sverige/Finland vad jag förstår. Hög värme och ovanligt torrt. Efter kylan förstås då folk hatade meteorologerna. ;)
Det tar på energin att det alltid är varmt. Och denna brandrök som inte tycks ge med sig. Jag har aldrig sett så många dagar med "torra" åskoväder som denna sommar. Det slår alla rekord. Det är de som startat de flesta bränderna.
Det känns nog med +34 och rätt hög luftfuktighet i NC.
Torkan i Kalifornien kommer att få stora effekter både här i staten och i övriga USA. Både ur matsynpunkt och kanske även "torkflyktingar" så småningom från Kalifornien.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Vad härligt att du kan vara utomhus utan att stånka och stöna. :) Jag vet hur fuktigt det kan vara på öskusten.
Kalifornien kommer nog att vara en mycket förändrad stat under mycket lång tid framöver. Jag tror inte att människor riktigt förstår hur illa det är. Jag bor i ett område som har en hel del vatten men även här börjar det sina.

Anne-Marie said...

Hans: Vädergudarna i USA har helt "ballat ur". :)
Och i östra USA har de haft enorma regn som lett till översvämningar.
Det låter tidigt med höst redan nu i Sverige. Kanske en reaktion efter den långavariga hettan?

Anne-Marie said...

Annica:

Lagom vore bra! :) Här skulle jag gärna se litet mer "lagom" väder. Vi har bara haft extremt väder de senaste 1-2 åren.


Jag tror att det kan bli så att folk så småningom kommer att få flytta från Kalifornien. Finns det inget vatten går det ju inte att bo här. 38 miljoner flyktingar. Det blir intressant att se hur alla skulle få tak över huvudet någon annanstans.
Otäckt med översvämningarna i Sverige. Och med allt bränt blir det säkert värre.

Naturbefolkningarna visste oftast verkligen hur de skulle överleva i samklang med naturen. Nu är vi nog för många på Jorden för att det skall fungera tyvärr.

Ja du, den här veckan har gått fort. Skolan startade här i måndags och min energi har inte varit i toppform. Ha det gott Annica!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie, Tack för intressant läsning. Här har vädret också varit annorlunda. Fuktigt, och så har aldrig varit fallet här i södra Kalifornien förr om åren. Och i Sverige blir det bara varmare och varmare varje sommar, men det gillar svenskarna.

Ha en toppen kväll. Hoppas det lugar ned sig lite på jobbet.

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Varsågod! :)
Det finns nog mycket kring det förändrade vädret som vi inte känner till och sådant jag känner till men nog inte skriver om på bloggen.
En sak är säker - ur led är vädret.
Det vore konstigt annars om svenskarna inte gillade det varmare vädret. ;)
Första veckan på höstterminen är alltid hektisk.
Ha det bra! Kram!