Tuesday, August 5, 2014

Det här med att fotografera

Himlen ser viktaktig ut och det känns som om världen är annorlunda på något sätt med rök och aska. En av mina kollegor berättade att hon och hennes man eventuellt får evakuera från det område där de bor. Just nu känns det som om vi är omringade av stora bränder i alla riktningar. Och igår kväll hade vi nya åskoväder med många blixtnedslag.

Den här kartan visar de stora bränder som vi har - den vita fyrkanten är det område där Weed ligger. Klicka på bilden så att den blir större och syns bättre.


Bilden från Google Maps.

I fredags var jag alltså hos Social Security-kontoret för att få hjälp med ett par saker. Social Security är den pension man får när man arbetat och fått ihop ett visst antal "credits". Får kanske anledning att återkomma till hur pensionssystemet fungerar i USA.

Bussen hade en hållplats precis utanför kontoret så det var väldigt nära. Väl inne på kontoret satt en säkerhetsvakt och bad att få titta i handväskan och en annan väska jag hade. Han frågade också om jag hade med mig "knife, or handgun, or pepperspray". Ja, det knatar man ju omkring med varje dag. ;) Nej, svarade jag. De hade i alla fall inga röntgenapparater som finns i en del andra federala byggnader som till exempel hos immigrationsverkets kontor.

När jag var klar med besöket tyckte jag det kunde vara roligt att fota utsidan på kontoret för att visa här på bloggen. Men det skulle jag inte ha gjort. Ut kom säkerhetsvakten och sade "Ma'am you cannot take pictures of federal buildings". Jag stod som åtta frågetecken och sade att jag inte hade en aning om detta. Sade litet snabbt att jag har en blogg där jag berättar om hur det är här i USA. Inget mer hände men jag tyckte det hela lät väldigt konstigt så jag tillbringade en del tid när jag kom hem igen med att kontrollera om det faktiskt stämde. Säkerhetsvakten tycks ha fel enligt olika hemsidor och dokument som just pratar om att vi har rätt att fotografera från utsidan - även federala byggnader. Det finns till och med en dom från 2010 som ger oss privatpersoner rätten att fotografera på allmänna platser.

Jag har bott i USA före och efter 11 september 2001 och USA är inte samma land som det var innan detta datum. Det är bara att konstatera. Misstänksamheten är stor och överallt i samhället kryper mer och mer kontroll, övervakning och polis"övertramp" in.

Det finns många berättelser ute på nätet om människor som blivit tillsagda, precis som jag blev, för att de tagit foton på allmänna platser och där federala byggnader funnits med som motiv eller i bakgrunden. Detta anses tydligen av en del poliser och säkerhetsvakter fortfarande vara ett misstänkt, och till och med i vissa fall kriminellt, beteende. Jag vågar mig på att lägga upp fotot - har dock tagit bort säkerhetsvakten som råkade komma med i bilden. Kommer de efter mig har jag dokument jag kan visa att jag faktiskt inte gjort något fel. :)

24 comments:

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Jag känner också, precis som jag skrev till dej förut, att USA har förändrats. Jag har bott här i en och en halv månad nu och känner det så starkt.

Folk är rädda och misstänksamma. Det brukade vara Innocent until proven guilty...nu verkar det vara guilty until proven innocent. Skrämmande och inte roligt!

Bra ämne!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Jag tror att du och jag har väldigt lika uppfattningar och känslor kring utvecklingen i USA. Det måste vara rätt påtagligt eftersom du känt det så snabbt efter det att du kom hit.

Kunde inte säga det bättre "guilty until proven innocent" tycks vara det som gäller inom alla samhällsområden. Och "the nanny state" breder ut sig mer och mer.

Nej, inte roligt. Och ja, skrämmande.

Kram!!

Anonymous said...

Hej, nu är den stora branden i
sverige brandröken har siktas
100 mil från branden, i norrland.

Ja bevakningen är väldigt överdriven. Den skulle, vara mer
slumpartad. Och sättas in där den behövs. En tränad, vakt ser om
det är något konstigt. Tur att det är så här. Men det som händer,
i usa händer senare i sverige.
Hälsningar Stig....

Channal said...

Hej! Nu är det en jättestor skogsbrand i Sverige, ett enormt stort område! Läskigt! Flera tusen har fått evakuera. Många sover i sina bilar tillsammans med sina husdjur. En man har dött! Scary!!

KRAM Anna

Första året i Hjo said...

11 september fick oss att vakna allesammans.
Kan berätta att även här hemma rasar en stor skogsbrand i Västmanland (mina barndomstrakter). Den största i mannaminne faktiskt. Ingen kontroll på den än och den har väl härjat en vecka nu. Hela byar evakueras.

Louise said...

Lustigt det där med fotona. När jag var i USA 2010 ville jag ta lite kort på ett "utomhus-mall", det var lite "finare" och ganska påkostat med dyrare affärer osv. Säkerhetsvakten där sa åt mig att jag inte fick fotografera där. På ett utomhusköpcenter med affärer? Verkar ju galet det här...

Elisa said...

Vi bor nära skogsbranden i Västmanland. Den är 1 mil x 1,5 mil. 1000 personer är evakuerade nu. Röken är intensiv här hemma och lukten vidrig. Vi har stängt all ventilation och fönster enl det Länsstyrelsen mm sagt. Nu ikväll har äntligen 2 av de 4 vatten"bomb"planen som kommit för att hjälpa oss från Italien o Frankrike satt igång att vattenbomba. Hittills är det bara helikoptrar som använts, och bara när det inte blåst för mycket.Sen i torsdags har de ju bara kunnat försöka begränsa elden men hettan och vinden har gjort att de inte kunnat börjat själv släckningen fast det har pågått en vecka nu. 32 grader har vi haft inomhus en längre tid nu.Puh! Hoppas er eld ger med sig snart, det är verkligen ångestframkallande detta.

Desiree said...

Du ar verkligen omringad av brander. Hoppas man far kontroll over dem snart pa nagot satt. Skot om dig. Kram Desiree

Annica said...

Anne-Marie, det där ser så skrämmande ut. Var mycket försiktig!
Dessa fruktansvärda bränder på skilda håll i världen får mig att fundera. Jag tänker att det är tur att vi människor inte kan göra så mycket åt vädret för annars skulle det vara ännu fler krig och oroligheter i världen.

Sommaren 2014 kommer på många platser att gå till historien som en värmens, torkans och skogsbrändernas sommar. Men ibland när man klagat på värmen och önskat en regnig dag har semesterfirare, soldyrkare och badälskare tyckt att man är en gnällspik. "Det är ju så här sommaren ska vara! Snart är det höst och då regnar det jämt. Och sedan blir det vinter och 25 grader kallt, så klaga inte."
Men det är inte bara positivt med gassande sol och höga temperaturer.
"Ständig sol ger öken."
Hoppas att regnet börjar falla så bränderna snarast släcks, varhelst de härjar. Och att så få som möjligt blir drabbade. Man känner verkligen med alla utsatta och alla brandbekämpare. Vilka hemska dagar.

Anne-Marie said...

Stig: Jag har förstått att skogsbranden i Sverige också är väldigt stor - med svenska mått. Den är fortfarande mindre än en av våra bränder. Och då har vi flera stora bränder.
Överavakningen är absurd i USA. Man misstänker allt och alla. Precis som Anneli skrev "guilty until proven innocent" är det som tycks gälla.

Anne-Marie said...

Anna: Jodå, jag har läst om den stora skogsbranden i Sverige. Otäckt. Precis som med våra bränder. Vi har flera i "mitt" område som är större (var och en) jämfört med den i Sverige.
Litet bättre verkar röken hos oss idag. Men vi är fortfarande bara i augusti. Här kan det brinna till långt fram på hösten.
Kram!!

Anne-Marie said...

Hans: Har läst om skogsbranden i Sverige och omfattningen. Vi har flera i mitt område som är större (var och en) jämfört med den svenska. Skogsbränder är otäcka.
11 september har för alltid förändrat USA. Och inte på något bra sätt tyvärr.

Anne-Marie said...

Louise: Det du var med om är tyvärr som utvecklingen i USA har blivit. Detta land som var så öppet och välkomnande. Inte så längre tyvärr. Fotografering tycks anses vara ett beteende som är misstänkt och ger upphov till tillsägelser och i vissa fall till och med arrest. Helt galet.

Anne-Marie said...

Elisa: Välkommen hit!
Förstår att det är otäckt med branden så nära och all rök. Jag vet som sagt hur det är.
Bra att planen har kommit till Sverige. Här har de använt både helikoptrar och mindre flygplan.
Fortfarande är flera av våra bränder större än den i Sverige. Och det är alltså varje brand individuellt. Skrämmande.

Anne-Marie said...

Desiree: Just där jag bor tycks det som om vi har bränderna i en cirkel nästan runtomkring.
Ett par av bränderna tycks de ha fått litet mer kontroll över men flera ökar fortfarande i storlek.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Luften är litet klarare idag. Och det beror nog mest på att den stora branden på gränsen mellan Kalifornien och Oregon blivit mer kontrollerad. Fortfarande en brand som är större än den i Sverige men ändå ett framsteg.
Jag tror att bränder i Kalifornien och södra Oregon bara kommer att bli större och mer intensiva om torkan fortsätter. En anledning troligen att inte stanna kvar här.
Det finns tydligen inte ens tillräckligt med vatten för viss brandbekämpning pga torkan.
Det underliga med svenskar tycks vara att man klagar oavsett om det regnar eller är varmt.
Regnar det blir alla panikslagna (tänk på "väderhatet" tidigare då det var kallt och regnigt) och nu när det är varmt så är det "för varmt".
Jag tror att vi kan konstatera att vi människor ofta är missnöjda med det som är.
Man talar redan om att kanske många miljoner människor måste flytta från Kalifornien pga torkan.

Karin said...

Ruskigt med alla era bränder! "Vår" brand, i Sala-trakten i Sverige, är den störta i Sverige i modern tid och den verkar ändå vara rätt liten jämfört med era värstingbränder. Men ovana som vi är har den både spritt sig mer än nödvändigt och varit förstanyhet i tidningar och TV i en vecka!

Fotograferandet är fortfarande rätt fritt här (och egentligen i USA också som du skriver). Man får fotografera (nästan) överallt där man får äta glass! http://www.fornanderfoto.se/2011/12/vem-vad-och-var-far-man-fotografera/

Annika said...

Tríst det där att du blev tillsagd, men du har ju rätt att fota.
Tråkigt med missförstånd. Man skulle i princip inte kunna fota ngt inne i DC om det vore så.
jaja..

Skogsbranden därhemma är hemsk, och inte verkar de komma tillrätta med den heller.
Den största nånsin.

Sommaren i Norden har varit SÅ het, så TORR och så ovanlig.
Har faktiskt aldrig upplevt dess like.

Nu är jag tillbaka.
Kul att läsa här på bloggen igen,

Kramar!

Gunnel said...

Det märks tydligt när man åker till USA och ska gå genom tullen att det är misstänksamhet mot nästan vem som helst. Jag tror aldrig jag träffat på mer allvarliga och helt humorbefriade männniskor. Vänlighet kan man väl ändå visa. Fast sist jag åkte mötte jag en mycket trevlig man i tullen. Allt går mycket snabbare och enklare då. Kram

Anne-Marie said...

Karin: Jag förstår att situationen i Sverige är bekymmersam betr. branden. Man har liksom inte riktigt samma beredskap som vi har här. Kalifornien har alltid skogsbränder varje sommar men de vi har i år är värre än andra år.
I morse "regnade" det aska på min bil och i luften igen.
Tyvärr har USA blivit väldigt misstänksamt efter 11 september och man märker det precis överallt tycker jag.

Anne-Marie said...

Annika: Roligt att du är tillbaka igen. :) Har saknat dig här på bloggen - och att läsa din blogg.
Det jag reagerar inför här i USA är att misstänksamheten är så stor inom många samhällsområden efter 11 september. Du skulle aldrig ha hört någon kommentera fotograferande innan dess. Och tänk på flygplatserna när vänner och familj fick komma ut till gaten. Those were the days. :)
Det verkar torrt och hett på många håll denna sommar.
I morse var det aska igen på bilen.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst är det trist att det blivit så mycket misstänksamhet i USA. Som någon annan skrev så är det
mycket en mentalitet av "guilty until proven innocent" som gäller idag. Tidigare var det tvärtom.
Visst blir det mycket enklare om man är vänlig och trevlig.
Kram!

olgakatt said...

I NY blev jag tillsagd att jag inte fick fotografera vid en byggarbetsplats plank, alltså utanför mot planket. Det var inte alls det jag hade i sökaren men jag blev helt paff.
I London fick jag inte ta en bild av ett paket getmjölk i en supermarket. Butiksgubben ryckte ifrån mig kameran och raderade bilden! Sen gick jag till en annan likadan butik och tog min bild utan problem., haha.
Med alla telefoner med kameror kan de lägga ner kampen mot "otillåten" fotografering.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Så är det överallt i USA nuförtiden. Folk får inte ens fotografera till exempel tåg. Man anses vara ett hot för att man gör det. Tala om paranoja.
Till och med i England finns alltså denna inställning. Ibland kanske butiker kan vara litet "känsligare" men statliga byggnader som ligger helt synliga och som inte har någon anknytning alls till militära installationer verkar ju något överdrivet.
Man undrar om de tänkte på det där med fotografering när alla "smarta" telefoner tillverkades.