Friday, August 22, 2014

Rainbow people och dreadlocks

Mt Shasta har förändrats mycket sedan jag kom hit för 17 år sedan.
Då var det en stad med mycket framtidsanda och en puls. Nu känns staden rätt "avslagen" och det är många tidigare butikslokaler som gapar tomma.
Många personer tycks också ha lämnat staden och flyttat härifrån.

Ett inslag i gatubilden som vi inte alls hade på samma sätt för några år sedan är the Rainbow People.
Det är unga, ofta omkringdrivande, personer som man ser sitta i gatuhörnen. De ser fattiga och smutsiga ut. Och de verkar inte ha någonting att göra.
Tydligen har de också varit inblandade i en del stölder i Mt Shasta-trakten.
Ofta drog de söderut när det blev kallt här men då den gångna vintern var mild och vi knappt hade någon snö eller något regn verkade de stanna kvar.

The Rainbow People eller Rainbow Family uppstod redan på 70-talet och är numera en löst sammansatt grupp som inte har något egentligt fokus mer än icke-våld och jämställdhet människor emellan.
Varje år har de så kallade Rainbow Gatherings i olika områden. I USA (det finns tydligen även Rainbow Gatherings i Europa) brukar de hålla till i National Forests. Ofta kan det vara stora grupper som samlas - kanske uppemot 20,000 personer - och självklart märks det. I år var det staten Utahs tur.
http://www.ksl.com/?nid=148&sid=30343975

De som vi ser i Mt Shasta har ofta så kallade dreadlocks. Ni vet de där hoptovade lockarna. Inte något jag tycker om, men som jag skrev häromdagen "whatever floats your boat".
Dreadlocks är inget nytt utan har funnits under lång tid. http://dreadstop.com/history-of-dreadlocks/
Visst ser det även ut som om de gamla egyptierna hade något på gång med dreadlocks.


Bilden lånad från internet.

Den gångna veckan har inte varit någon höjdare när det gäller de nya grannarna. Var till och med tvungen att ringa hyresvärden igår. Vi får se om det blir några resultat.
Och om ni vill se brandröksdiset som omger berget så gå till länken i högerspalten "Mt Shasta webkamera". Det blir inga bilder på berget som jag kan ta just nu. Alldeles för mycket dis.

18 comments:

Annica said...

Låter väldigt positivt med människor som är för jämställdhet och icke-våld. Men bedrövligt att the Rainbow People tydligen inte kan skilja på "mitt och ditt". Stölder måste ju skada deras rykte, både som grupp och individer. Nog är det synd att det mesta här i världen alltid har två sidor, gott och ont, bra och dåligt.

Maximal otur att du skulle behöva drabbas av dessa nya, störande grannar. Hur tänkte din hyresvärd egentligen - tänkte hon alls? (Visst var värden en hon?) Otroligt korkat att låta pengabegäret vinna över sunda förnuftet. Men tyvärr händer ju det alltför ofta.

Usch, förfärligt dis runt Mt Shasta! När man tittar på webkamera-bilden så känns det som man vill börja hosta. :(

Hoppas du får en bra och skön helg! Trots rökdis och jobbiga grannar.
Kram!

malix said...

jobbiga grannar är aldrig en höjdare, får hoppas de löser sig att antingen grannarna eller värden tar sitt förnuft till fånga. rainbow family vilket fint namn de borde de inte smutsa ner med att stjäla.

Channal said...

Usch vad tråkigt med dina nya grannar! Jobbigt!! Tänker på dig o hoppas hyresvärden tar tag i det ordentligt!

Har aldrig hör talas om dessa regnbågsmänniskor! Stjäl de för att överleva?!! Dreadlocks är flera som har även här. Både tjejer o killar! Lite rasta fari!

KRAM Anna

My kids' Mom said...

Hej,

Jämställdhet och icke våld är viktigta ämnen som man kan kämpa och jobba för även om man är en produktiv och ansvarstagande medborgare som jobbar heltid. Tyvärr så tror jag att många lata människor som inte vill ta ansvar utan bara flumma och glida runt använder these causes som en ursäkt för att få flumma runt, sitta i gatuhörn och röka pot och sjunga fredssånger för att slippa engagera sig och ta ansvar och bidra i det verkliga livet. Att stjäla är ju faktiskt ett slags våld det med som lämnar kvar brottsoffer. Regnbågsmänniskor, hippies etc...det är bara en ursäkt för att kunna få fortsätta vara oansvariga tonåringar resten av livet och när man inte jobbar och kan försörja sig själv...ja. då känner man sig berättigat att stjäla från andra. Min åsikt om det hela. Vi har liknande så kallade rädda naturen och fredskämpar grupper i Sverige och för ett par år sedan hade de stormöte i en skog ovanför Orsa. Det var droger och fylla och skogen var helt förstörd när de åkte därifrån. Skogsägarna fick tillkalla polisen. Fruktansvärt!

Tack för ännu ett intressant inlägg.

Har du någon gång funderat över att frilansa för en svensk tidning?

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Annica: Själva principerna verkar ju bra men jag tror att de Rainbow personer som finns i Mt Shasta och som man ser i gatuhörnen nog mest bara är deprimerade och fattiga. Troligen även hemlösa.
Ja, det är en kvinna som är min hyresvärd. Jag tror att hon vill få ordning på det hela men vi får se hur det går. Igår kväll/natt var de i farten igen mina grannar. Jag tror att hyresvärden gett de något slags ultimatum (det var det hon indikerade att hon skulle göra) men att de ger blanka fasiken i det. Det blir nog ett nytt samtal till hyresvärden.
Jag håller mig inomhus så mycket det bara går med tanke på röken. Idag ser det litet bättre ut. Allt beror på vindarna.
Önskar dig en fin helg också!
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Nej, grannarna kan dra dit pepparn växer. Framför allt då hyresvärden mest troligt gett dem något slags ultimatum och de blankt struntar i det.
Rainbow Family låter ju bra men om de stjäl och förstör blir det inte riktigt i den andan. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Det är verkligen synd att det blivit så här med grannarna. Framför allt då de tidigare grannarna var så otroligt tysta. Jobbigt att inte kunna känna lugn och ro hemma.
De stjäl säkert delvis för att de har ont om pengar. Det ger väl inte gruppen någon bra stämpel precis.
Dreadlocks hör inte till mina favoriter. Men de som har dessa "lockar" tycks gilla dem.
Kram!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Tack för din kommentar. Håller med dig i precis allt du skriver.
Tror du har helt rätt betr. oviljan att faktiskt göra något som många yngre tycks ha nuförtiden. De vi ser här i Mt Shasta verkar vara utan något mål i livet.
Att stjäla är oförsvarligt tycker jag. Har inga sympatier för de som stjäl.
Det du berättar om skogarna där du bodde tycks stämma även här i USA, dvs att det ofta blir förstörda naturområden efter det att dessa stora grupper samlats.
Det går ju också emot deras filosofi tycker man.
Tror nog att det finns många flummiga typer inom just den här rörelsen.
Nej, det har jag nog inte tänkt att jag skulle kunna göra. Vet inte om jag skriver tillräckligt bra för att frilansa. Tack för att du tycks tro att jag skulle kunna göra det. :)
Kramar!!

Anonymous said...

Har inte med detta inlägget att göra men läste precis att det varit jordbävning hos er! Hur har du det?/Maria

Desiree said...

Jag hoppas också att det löser sig med grannarna på något sätt. Är det collage ungdommarna som härjar? Rainbow people låter som en slags moderna hippies som lever kvar. Har aldrig tänkt på att dreadlocks faktiskt funnit så länge men det har du ju rätt i att även de gammla Ägyptierna hade sin variant på dessa.
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Eftersom massmedia alltid talar om norra Kalifornien när det handlar om SF/Bay Area blir det missvisande. Jag bor i norra Kalifornien - SF/Bay Area är i mellersta Kalifornien tycker jag.
Hur som helst, vi har inte märkt av något här. Napa (vindistriktet) fick tydligen en del skador.

Anne-Marie said...

Desiree: Lördagsnatten var hemsk. Jag somnade vid 3-tiden. Skickade ett SMS till hyresvärden och skall ringa henne i morgon. Hon får välja mellan mig och collegetjejerna och det kommer jag att säga till henne.
Jag vet att hon vill ha mig kvar men man vet ju inte om hon är beredd att vräka tjejerna.
Ja, litet hippie"stuk" tycks Rainbow people ha.
Kram!!

Annika said...

Alltså, dina grannar.
INGEN överraskning att det blev så. HUR kunde hyresvärden hyra ut till dem?
SMÅTT oroligt.
Det finns en anledning till att det finns campus och boende där.
Skulle absolut inte vilja ha collegeungar boende vägg i vägg, och då är jag ändå collegemamma själv. Klart de festar, det fattar man ju.
Känner med dig, AM!! HOPPAS du får rätsida på detta!
Många alternativa livsstilar i detta land, det är då säkert!!
Kramar!!

Första året i Hjo said...

Rainbow people, verkar lite hippieaktiga. Här har vi romer som tigger från Rumänien och Bulgarien i varje stad, tom i lilla Hjo. Hur de nu har hittat hit. I Gbg utanför var och varannan affär. Dina grannar har jag nog missat, förstår dock att de inte är roliga.

Gunilla Nardin said...

Hej Anne-Marie!
Nu ar jag tillbaka i mitt andra
hemland igen.
Har varit en underbar semester, fast lite val het och kvalmig ibland.
Har last ikapp pa bloggen och som jag forstar, sa har du fatt riktigt
jobbiga grannar som haller dig vaken om natterna.Inte sa kul precis!
Hoppas din husvard tar tag i detta pa allvar.
Sedan har det brunnit och brinner
val fortfarande antar jag! Maste vara en
minst sagt besvarlig situation att
ta sig igenom!
Kanske ar det litet svalare nu iaf.

Dessa "Regnbagsmanniskor" har jag aldrig hort otalas om tidigare.

Sjalv har jag aldrig forrut sett
sa manga tiggare pa gatorna i Göteborg som iar. Det blir ett tufft problem for politikerna att
losa, om dom ens kan det?

Ha trots allt en fin vecka och
Stor Kram ifran Frankrike!!
Gunilla N

Anne-Marie said...

Annika: Du kan läsa i inlägget som jag precis lade ut att tjejerna nu blir vräkta. Nu får man bara hålla tummarna att de verkligen flyttar ut och inte blir kvar trots allt. Och att de inte gör något dumt gentemot mig.
Hyresvärden gick på referenser. Jag börjar undra om de förfalskat dessa. Jag kan inte se att någon hyresvärd kunde tycka att det beteende jag sett är bra. De har troligen brutit mot i stort sett alla klausuler i hyreskontraktet.
Collegeungomdar skall inte bo i samma hus som äldre personer.
Livsstilarna är helt klart fler i USA än i Sverige.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Det har jag förstått att de romerska tiggarna verkligen brett ut sig. Jag såg många i Stockholm förra året.
Grannarna är en trist följetong sedan 1 augusti.

Anne-Marie said...

Hej Gunilla!
Men så roligt att se dig här igen på bloggen. :) Jag tänkte faktiskt på dig under helgen och undrade hur du hade det.
Om du har varit i Sverige har det säkert varit väldigt varmt. Och det har ju brunnit även i Sverige.
Granntjejerna som flyttade in 1 augusti har varit minst sagt jobbiga. Som jag precis skrev i ett nytt inlägg kommer de att bli vräkta. Hoppas att de inte blir extra jobbiga nu.
Brandröken kommer och går. Och svalare, nja. Kanske litet men nu till veckan talar de om uppemot +35 igen.
Regnbågsmänniskorna finns nog inte i Sverige. Vet inte hur det är i Frankrike? Många skulle vilja att de inte fanns i Mt Shasta.
Känner igen det där med många tiggare från Stockholm. Det var något jag verkligen reagerade inför förra sommaren jag var där.
Ha det gott!
Stor kram!