Saturday, August 9, 2014

Löneförhöjning? Inte direkt

Som jag berättat tidigare här på bloggen har den grupp anställda inom skolan som jag hör till (classified staff) inte fått några löneförhöjningar på ca 7-8 år. Hur skulle man se på något sådant i Sverige? Troligen inte med blida ögon.
Min lön har gått upp litet under årens lopp eftersom vi har olika steg som man går igenom beroende på hur länge man arbetat inom skolan. Men det är väldigt små ökningar.
Och för ett par år sedan fick alla inom skolan lönesänkningar på grund av skolans dåliga ekonomi. Inget ovanligt tyvärr i dagens USA med lönesänkningar. Gruppen classified drabbades mest av dessa lönesänkningar eftersom våra löner var lägst till att börja med. Denna sänkning skulle gälla ett par år och i och med lönen jag fick insatt för någon vecka sedan var min lön tillbaka på den nivå den var för ett par år sedan. Har priserna ute i samhället stått stilla? Nej, självklart inte. Bensin, mat, hyror och allt annat har gått upp mycket så egentligen lever vi fortfarande med en lönesänkning.

Många är ordentligt frusterade inom skolan men då vi har väldigt få arbetsplatser inom Siskiyou County är det inte lätt att hitta ett annat arbete. Allt är självklart inte negativt eftersom vi har mer semester än många andra och vi har en relativt bra sjukförsäkring - vilket man ju måste ha i USA. Men att inte bli kompenserad för stigande priser är tufft. Framför allt när man lever själv som jag gör.

Jag har många funderingar just nu om mitt nästa steg och har kontakt med vänner och andra jag känner så vi får se vad som utkristalliseras framöver. Att stanna kvar här ser jag inte som ens en möjlighet.

Pengar måste man som sagt ha i dagens samhälle och jag är tacksam att jag har en del besparingar. Många i dagens USA lever "paycheck to paycheck", det vill säga de har inte råd att alls spara. För ett par år sedan bytte jag bank eftersom den jag hade stängde flera av sina kontor och verkade ha riktigt dålig ekonomi. Den jag har nu tror jag är mycket sundare och friskare. Jag var inne på banken igår för att uträtta ett ärende och såg solglasögon, hattar och långbyxor. En affär gjorde reklam för sina varor. Litet speciellt minst sagt. Skulle man kunna se något sådant i en svensk bank? Litet "bling bling" inne på banken. ;)37 comments:

olgakatt said...

Några grupper i Sverige har.också fått " lönesänkning" de semaste åren. Det sk "taket" i arbetslöshetskassan är inte höjt sedan 2002, så oberoende av vilken lön du haft så är din ersättning max vad den var för 12 år sedan om du blir av med jobbet.
Den sk "bromsen" i pensionssystemet har slagit till två gånger de senaste åren med sänkning av pensionen.
Så även i Sverige finns lönesänkning, tyvärr. Men bara för de redan sämst ställda.

Annica said...

Det är nästan ofattbart att det har blivit så tuffa tider i och för det forna drömlandet USA - möjligheternas land. Förr sa man att "i Amerika kan man jobba sig rik". Det gäller nog inte längre - i alla fall inte i vanliga jobb.
Men man har ju också känt till att det i USA varit stora skillnader i inkomster och levnadsstandard, väldigt rika och väldigt fattiga. Överdådig lyx och förfärlig slum på ett sätt som inte Sverige upplevt.

Numera verkar det som folk i allmänhet har det riktigt kärvt - med några få som fortfarande "skär guld med täljknivar".
T.o.m. städer kommer på obestånd, avfolkas och förslummas. En minst sagt skrämmande utveckling. Hela världen är ju beroende av att just USA har en stabil ekonomi.
-----
Tydligen ser bankerna en chans till lite extrainkomster genom att företag får göra reklam för sina varor i banklokalerna. Och bankkunderna får något att titta på medan de väntar i kassakön. Eftersom amerikanska företeelser brukar sprida sig till omvärlden kan man undra hur länge svenska banker kommer att vara "bling-bling-fria"? ;)

Ha en bra söndag!
Varma hälsningar från Norrbotten, nu med "lagom" temperatur, 17-18 grader igår lördag. Skönt! :)


Anonymous said...

Har man ett statligt jobb och bor i GA upplever man samma sak. Lönesänkning och ingen lönehöjning. Man har även fått en ny sjukförsäkring som är dyrare än tidigare och som innehåller mindre. Som någon redan nämnt så har även den svenska pensionen sänkts de senaste åren två gånger.
Hela världsbilden har förändrats och det tar nog lång tid innan det ekonomiska läget blir bättre.
Ha en bra helg.
Kram
BM

My kids' Mom said...

Anne-Marie,

Jag tycker att du ska följa ditt hjärta och ta steget. Allt kommer att ordna sig det är jag stensäker på. Ställ in dej på hur du vill ha det och så kommer det att bli. The law of attraction....Den lever jag efter :-)

Kram,

Anneli

malix said...

bankerna ja de är ett kapitel för sig här. fast inget bling bling. Inte ens ränta, ändå tjänar de miljonbelopp och det är vi vanliga som betalar.
lönesänkning löneökning Lön det är skrämmande hur det har blivit.... de som inget har får mindre de som har förser sig även här i vårt avlånga land.

em said...

Som hantverkare, konstnär eller småföretagare (kanske även större - vad vet jag), kan du ställa ut dina produkter på banken. Jag har sett både vacker konst och pråligt skräp, ställas ut i banklokaler.
Margaretha
som även hon
ställt ut på
banken

Anonymous said...

Märkligt med en bank som säljer bling som extrajobb!

Det låter som att det är läge för dig att ta steget, vilket det nu blir!

Freedomtravel said...

Tuffa tider! Besparingar märks i Sverige också, och att landet inte har råd att investera på samma sätt. Det drabbar ju småstäder på många sätt. Men inte lika tufft som i USA. Och lönesänkningar på det sättet som du beskriver skulle ju folk protestera mot förstås. I min bransch är lönehöjningarna ganska små, men det är ändå några hundralappar varje år.

Första året i Hjo said...

Det verkar ju rätt tufft. Några rejäla löneförhöjningar blev det ju sällan för oss på biblioteket heller. Men alltid blev det några hundralappar. Dessbättre har inflationen nästan varit lika med noll också. Tufft i USA, det tror jag nog. Men tillåtet med framgång, knappt tillåtet här.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Sverige är självklart inte samma land det var när jag bodde där. Och arbetslöhetsersättningen har säkert försämrats precis som du skriver. Om jag skulle flytta tillbaka till Sverige skulle jag ju inte ens kunna få a-kassa då jag inte arbetat i Sverige.
Minns att min mamma pratade om just pensionen och att den inte var mycket att "hänga i julgranen".
Det tycks tyvärr som om de redan sämst ställda ofta får det sämre.

Anne-Marie said...

Annica: Tror att man i Sverige haft litet av vanföreställningen (nu menar jag inte du utan gemene man) att allt är "guld och gröna skogar" här i USA. USA har alltid haft en stor fattigdom som tyvärr blir mer och mer utbredd. Ungefär 50 miljoner amerikaner är nu beroende av så kallade "food stamps" som är deras möjlighet att köpa mat. Det är en stor del av befolkningen.
Vissa delar av USA är väldigt utarmade. Detroit har jag förstått är en sådan stad. Och det område där jag bor blir mer och mer utarmat på olika sätt.
Jag hade faktiskt aldrig sett "fenomenet" med "bling bling" i våra banker. Det var en nyhet. Inget fel med det - bara litet ovanligt.
Nu förstår jag att du trivs med svalare temperaturer. Skicka gärna litet till oss också. :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

BM: Jag vet att du berättat om den statliga sektorn hos dig också.
Nej, det är tufft för många - både i USA och i Sverige. Fler dock i USA tror jag eftersom man är mer utsatt här och får klara sig mer själv.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: "Problemet" är att jag har en hel del reservationer inför Sverige också. Om det inte var så skulle det bli litet enklare.
Law of Attraction tror jag också på stenhårt. Men då måste man vara klar över vad man vill. Annars blir det sammelsurium. ;)
Skriver till dig via Facebook - har en fråga. Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Det där med ingen ränta är helt otroligt. Men vad skall man göra. Man kan ju inte ha pengar hemma i madrassen.
Jag minns när jag började jobba i Sverige 1981 och jag faktiskt tjänade pengar på att ha pengar på banken eftersom räntan var så mycket högre.
Bling bling på banken var en nyhet för mig. :)

Anne-Marie said...

Margaretha: Intressant. Jag hade faktiskt aldrig sett detta tidigare. Så även svenska banker har konst etc förstår jag på din kommentar.
Helt okej, bara en nyhet för mig.

Anne-Marie said...

Sara: Jag frågade inte hur det hela låg till med kläderna och solglasögonen men det var nytt för mig.
Har skrivit till dig om mina tankar och frågor. Hoppas du har möjlighet att svara. :)

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag vet att Sverige inte alls är samma land jag lämnade för 17 år sedan men jag har känslan av att människor i USA trots allt har det tuffare. Fler lever i misär och fattigdom som man trots allt inte gör i Sverige.
Min lön nu är mycket lägre än den jag hade i Sverige för 17-18 år sedan. Det svider ibland när jag tänker den tanken.

Anne-Marie said...

Hans: Vi har inflation i USA. Allt går upp. Framför allt maten har blivit mycket, mycket dyrare. Och det är ju något man inte kan vara utan.
Jag har nästan glömt hur det är att få en viss lönehöjning varje år och 5 veckors semester. :)
Man är mer tillåtande i USA fortfarande inför andras och egen framgång - det stämmer.

Channal said...

Bling bling inne på banken!! Knappast, här är det svala lokaler med marmorgolv och välklädda människor.

Många blir starka tillsammans. Gå upp i kamp! Lärarfack måste väl finnas?!! Lycka Till!

KRAM Anna

Marina said...

Som jag förstår finns det lite andra planer hos dig, och även om jag inte vet vad det handlar om så hoppas jag att det är något du törs testa och att det kommer att fungera!

Anne-Marie said...

Anna: Det är så jag minns de svenska bankerna. Men som Margaretha skrev finns det tydligen även annat ibland (som konst) inne i banklokaler.
Jag är inte lärare utan jobbar på kontor och visst har vi fackföreningar men de är mycket svaga jämfört med de svenska. Både lärarnas fackförening och den för classified staff som jag hör till. Tyvärr. Det är en stor skillnad mellan USA och Sverige just det där med fackföreningar.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Det handlar om vart jag skall ta vägen och vad jag skall göra. Sådana där små livsfrågor. ;)
Såg att du är igång igen - roligt.

Anonymous said...

Har ingen aning om hur det fungerar i Sverige, men intressant och tänkvärd läsning.

Annika said...

Ta steget, AM!!!
GÖR det!!
It is time!

Kramar!

Desiree said...

Det är verkligen tuffa tider på många ställen och i synnerhet på mindre orter och i landsbyggden. Inte kul att ständigt behöva vända på varenda öre. Men en inkomst är ju ändå en trygghet. Förstår att det är otroligt många som blir tvingade att leva från pay check to pay check.
Jag har full förståelse för att dina framtida beslut inte blir lätta heller. Man vet ju aldrig hur lång tid det kommer ta innan man hittar något nytt jobb osv. Jag hoppas själv att det löser sig på något bra sätt för mig här. Vi trodde nog att det skulle vara betydligt enklare att hitta något än vad det visade sig.
Kramar!

Katta said...

Att det fortfarande är tufft i USA har jag också många som vittnar om, varje vecka. Jag förstår att du nu går i svåra och nya planer för framtiden. Följ din känsla och jag önskar dig all lycka. Kram

Anne-Marie said...

Lena: Det har nog blivit kärvare även i Sverige men det är mycket tuffare i USA. Här i USA är det mycket upp till individen och de sociala skyddsnäten få och tunna.

Anne-Marie said...

Annika: Det är "overdue" att ta steget. Men jag måste veta vart jag skall ta vägen i alla fall litet löst. Och jag måste nog bara kasta mig ut i det okända utan jobb, bostad osv och det känns rätt läskigt. Jag är inte 25 längre.
Kramar!!

tennswede said...

Ta inte beslutet att flytta hem till det gamla landet i en hast. Det är många som har ångrat det beslutet. Det är inte bara det faktum att allting förändrats, det är inte billigt i Europa. Har man inte toppjobb så är det ingen dröm där hemma heller.Vanlig konsumtion är i regel mycket dyrare i Sverige. Sen så har du många avgifter och utgifter som du inte har här. Tv avgift är bara en som jag kom på i en hast. Bilprovning en annan, som långt ifrån alla har här över. Tror nog att en flytt till de södra delarna av det här landet skulle vara till din fördel. Låg skatt och bra klimat. Men jag förstår det är inte bara att dra iväg hur som helst. Du måste ju ha cashflow.
Hoppas att det löser sig för dig,

Anne-Marie said...

Desiree: Väldigt många amerikaner lever just paycheck till paycheck vilket jag inte tror att lika många i Sverige gör.
Jag har nästan glömt hur det är att få en lönehöjning och så skall det inte vara. Framför allt inte då jag fått mer ansvar pga min chefs utökade arbetsuppgifter. Men det har jag inte alls kompenserats för.
Jag tror det är knepigt överallt numera att komma in på arbetsmarknaden. Kramar!

Anne-Marie said...

Katta: Det är verkligen tufft för många att klara sig ekonomiskt här i USA. Tänk vilken skillnad mot hur det var för 50 år sedan då det fanns en rätt välbeställd medelklass. De finns knappt kvar längre.
Det känns litet läskigt att "hoppa" vilket jag troligen kommer att få göra framöver. Kram!

Anne-Marie said...

Tennswede: Om jag kände att allt var okej i USA skulle jag absolut inte tänka på Sverige. Men det finns väldigt mycket konstigt på gång i USA som jag aldrig skriver om på bloggen men som pågår och inte alls känns bra.
Sverige är inte alls någon perfekt plats - det är jag väl medveten om. TV-avgiften håller faktiskt på att tas bort. Det skedde för inte så länge sedan. Jag bor i en mycket dyr delstat (Kalifornien är otroligt dyrt) och vi betalar mycket för mat, hyror, bensin osv. Troligen mycket mer än vad man gör hos dig. Och genom att jag bor i en glesbygd med litet konkurrens mellan affärera så blir det ännu dyrare. Min mamma och jag jämförde ibland matpriser och jag betalade ungefär vad hon betalade i Stockholmsområdet.
Jag har aldrig varit i södern så har ingen aning om hur det är där. Det längsta söderut jag varit är North Carolina. Jag får komma och hälsa på dig. :)

tennswede said...

Helt rätt vad du säger om att det är inte all rätt här heller, men jag vill påstå att det finns många bra ställen här också. Jag tror att du bor i en svår omgivning. När det gäller tv avgift så lever den än. Mor min betalr över 2000 kr om året. Vad som hände var att de kan inte ta betalt för mottagare som inte är endast tv, såsom dator till exempel. Men vanlig tv det får du fortfarande betala för. För att hålla igång public service kanalerna. Du gör rätt i som fösöker förändra, och jag tror att du skulle känna en helt annan positiv energi här I Knoxville, TN. Jag har bott här sen 1994 och trivs fantastiskt. Nu är det ju så att mycket at min trivsel hänger ihop med mitt naturintresse som kan odlas här. Du är välkommen att mötas om du har vägarna förbi.

Anonymous said...

Klart att du skall flytta Anne-Marie om du bor i en så trist omgivning. Är man inte beroende av jobb och fast inkomst så är det väl bara att packa ihop och sticka iväg på nya äventyr. USA har många fina ställen att utforska och bosätta sig på. Flyttar du till Sverige får du ha hänglås på plånboken för där är det dyrt att leva. Radio och TV avgiften för övrigt i Sverige för 2014 är 2.076.-kronor.
Ha en bra vecka.
BM

Anne-Marie said...

Tennswede: Tack för din inbjudan! Jaha, då hade jag fått det om bakfoten med TV-avgiften. Trodde att den gällde även vanliga TV-apparater.
Siskiyou County är ett speciellt område och jag kom ju hit egentligen pga Michael (mannen jag var gift med). Det jag kanske saknar allra mest här är naturen som jag var van vid från Sverige.

Anne-Marie said...

BM: Nja, så välbeställd är jag inte. Jag skulle inte klara mig utan ett jobb i längden. Och de växer nog inte på träd idag varken i Sverige eller i USA.
Kalifornien är troligen mycket dyare än staten där du bor. Min mamma och jag jämförde matpriser med jämna mellanrum och vi betalade i stort sett samma kom vi fram till. Hyrorna här är också höga.
Skrev en liten hälsning till dig via mailen. Kram!

Anonymous said...

Tack Anne-Marie den skall jag genast läsa.
Du skall så klart glömma dyra Kalifornien och flytta till en annan stat om det gäller flytt inom USA. Nu har du ju tillfället att välja själv.
Kram.