Friday, April 5, 2013

Lappa och laga med tejp

Många utlandssvenskar bor i välmående delar av USA. Det gör inte jag som bekant. Därför kommer tejp till bra användning. :) Har sett en del bil"skrällen" här som lappats och lagats med all möjlig slags tejp. Så långt skulle jag nog aldrig gå utan ser till att min bil alltid blir reparerad "på riktigt". Eftersom vi inte har någon årlig bilkontroll kör man tills bilen inte fungerar längre. Kan tänka mig att Svensk Bilprovning skulle "slita sitt hår" om de såg vissa av bilarna som kör omkring här. ;)

Däremot kan jag använda tejp om det är litet mindre reparationer och om det är något som jag vet inte är värt att laga med nya delar eller som jag kanske vet att jag inte kommer att använda så länge till.

Eftersom jag försöker bli klar inombords vad jag egentligen skall göra framöver med mitt liv och min tillvaro och var jag skall vara (min mamma måste också finnas med i mina planer eftersom hon inte mår särskilt bra nuförtiden) hade jag ingen lust att ge mig ut och försöka hitta en ny dammsugare när en del av den jag har alldeles nyligen fick en skada.

En del av slangen, där den var ihopkopplad med en hårdare del av plasten, gick helt plötsligt av. Inte helt och hållet utan den satt tillräckligt mycket ihop för att kunna räddas tills vidare i alla fall. Då kom tejpen till räddningen.

Så kallad silvertejp (duct tape på engelska) och gorilla tape (vet inte ens om den sorten finns i Sverige) löste slangproblemet. :) Som tur var hade jag båda hemma och min dammsugare tycks fungera trots ett visst "handikapp".

Skönt att arbetsveckan är slut snart och troligen kommer dammsugaren fram över helgen.

29 comments:

Mrs Clapper said...

Tejp är fantastiskt! Finns många roliga och otroliga exempel på denna sida: http://failblog.cheezburger.com/thereifixedit/tag/duct-tape

olgakatt said...

Du skulle se min mans bil! Den har tejp på flera ställen. Senast för ett par dar sen fick han tejpa ihop ena ytterbackspegeln efter att jag råkat bryta av den när jag backade ut bilen..... Men den går alltid genom besiktningen!

Fullblodsekologen said...

Så då är det verkligen som man ser i många amerikanska filmer där det körs bilar som är så risiga att de knappt tar sig fram och är helfulla med all möjlig lagning.
Ha en fin helg! Kram/Annelie

Desiree said...

Tjep ska man inte underskatta. Det finns mycket man kan fixa om man är kreativ som du själv visat prov på. Men laga bilen med tejp tror jag inte riktigt på.
Kram!

Anonymous said...

detroit är inte välmående

Annika said...

Haha! Vi har lagat vår garbage disposal med tejp för att den läcker lite. Så småningom blir det väl en ny men det här funkar rätt bra.

Tejp är verkligen bra till det mesta.

Mimmi said...

Så ni har inte årlig besiktning i CA? Det har vi i MA, och de är lika hårda på det som i Sverige.

Ja, Duct Tape i all ära, kan användas till lite allt möjligt.

Har du hört talas om Prom Dresses gjorda av Duct Tape?

Kolla in här bl.a.

http://duckbrand.com/promotions/stuck-at-prom

:o)

Saltistjejen said...

Vi har lagat en hel del genom åren med just "silvertejp". Superbra tycker jag!!!! Hade alltid med en rulle även när vi paddlade och campade förr. OM man skulle behöva laga ngt. Här finns ju hur många olika sorters tejp som helst. I massa färger också!! Inte bara silver eller svart. Såg en reklamfilm för ett tag sedan där man gjorde en hel klänning i olika färger av just tejp... :-)
Kram!!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Visst är tejp bra. :) Att tejpa ihop ett hus (fanns på sidan du skickade) kanske är att gå litet långt. ;)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det trodde jag inte att bilprovningen godkänner tejpade bilar! Tejp är bra men jag vet inte om jag skulle våga (eller vilja) tejpa ihop min bil. ;)

Anne-Marie said...

Annelie: I alla fall hos oss - eftersom det bor många som inte har särskilt mycket pengar - finns det lappade och lagade bilar. Kommer du till större städer eller mer välmående områden är det nog litet mer ovanligt. Ha en fin helg du också. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Både silvertejp och gorilla tape är rejäla tejpsorter. Gorillatejpen nog mer än silvertejpen. Nej, jag håller mig till litet mindre "vitala" saker som jag lagar med tejp än min bil. :) Kram!

Anne-Marie said...

Anonym: Det kan nog stämma. Bor du där? Vet inte om det bor särskilt många utlandssvenskar i Detroit.

Anne-Marie said...

Annika: Man skall inte ge upp i första taget när något går sönder. :) Jag har dammsugit ett par gånger sedan jag tejpade och det verkar fungera.
Gorillatejpen är en stark tejp.

Anne-Marie said...

Mimmi: Tänk det visste jag inte att det fanns bilbesiktning i USA. Trodde att det var som i Kalifornien där det absolut inte finns någon besiktning utan man kör sin bil år efter år. För man in en bil från en annan stat måste den "smog" testas men det är allt.
Wow, vilka kläder man kan göra av tejp. Kanske jag kunde starta en ny trend här i Weed. ;)

Anne-Marie said...

Saltis: Tejp skall inte underskattas. :) Framför allt de här litet starkare varianterna klarar av en hel del.
Mimmi skickade en länk till en sida med bilder av just tejpkläder. Helt otroligt. Det skall vara i USA man gör sådant här. Kram!

Malix said...

tror min pappa hade älskat att bo i USA, det som inte silver tejp kan laga är inte värt att lagas. enligt honom, innan silvertejpen var det plasticpadding som var universallagnings medlet. Dammsugare som slangen har gått sönder köper man väl bara ny slang till? Fast det är klart vill man inte köpa det så funkar ju silvertejpen utmärkt. Jag som aldrig haft tankar på USA och inte nu har barnen snart blivit så stora så jag kan segla för utan vind vart jag vill och jo till usa ska jag men inte till turisternas usa utan till dom där små hålorna som är som Jesus " man har hört talas om, men ingen sett" fast än tar det väl några år till barnen måste ju gå klart skolan och utbildningsklara men sen så då ska det seglas för utan vind.... För jag är lite som Lotta på bråkmakargatan jag gör för att jag kan.

Anonymous said...

När vår registreringsskylt ramlade av satte jag fast den med häftmassa och vår bil gick igenom besiktningen. I Sverige!/Maria

Annika said...

Vi har årlig besiktning i VA också.
Hård sådan.
Så lustigt att ni inte har det i CA. Egendomligt.
Undrar hur många stater det är som inte har det?
Duct tape...
Det är grejjer det...
;-)
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Den pappa skulle nog trivts i USA. :) Inte kanske bara för silvertejpens skull.
Det knepiga med min dammsugare är att den inte finns längre. Michael (mannen jag var gift med) köpte den hos Walmart och sedan "ärvde" jag den när han dog. Tyvärr har Walmart inte den typen dammsugare numera så det finns heller ingen slang att köpa. Annars hade jag säkert gjort det.
Självklart att du skall åka till USA när du har möjlighet. Och det låter klokt att inte besöka storstäderna utan de mindre orterna. :)

Anne-Marie said...

Maria: Antar att bilbesiktningen kollar andra saker än tejp och häftmassa. :) Kanske de inte ens kunde se att du satt fast skylten med häftmassa.

Anne-Marie said...

Annika: Roligt att se dig på besök här igen. :) Vet ju att du har eller har haft kärt Sverigebesök.
Jag har fått lära mig något nytt genom det här inlägget, dvs att det faktiskt finns bilbesiktning i vissa stater. Nej, Kalifornien har ingen bilbesiktning. Däremot har vi "smog check" om man köper en bil eller för in en bil från en annan stat. På Hawaii fanns det en årlig, rent ut sagt löjlig, besiktning. Det var inte besiktning värd sitt namn
Det verkar som om det bara är 17 stater som har besiktning varje eller vartannat år. Den här länken har massor med bra och intressant info. Och det verkar vara mest stater på östkusten som har besiktning:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_inspection_in_the_United_States

Unknown said...

silver tejp funkar till allt :) Det är verkligen en användbar uppfinning.

Unknown said...

silver tejp funkar till allt :) Det är verkligen en användbar uppfinning.

Anne-Marie said...

Maria: Både silvertejpen och gorillatejpen fungerade bra - tills vidare i alla fall. :)

Charlie sa ... said...

Tejp - helt klart underskattat!

KRAM fina du!

LOtta

Anne-Marie said...

Tejp är BRA! ;)

Kram fina Lotta!

Christina said...

Ha ha, jag fnissar gott åt detta. Har sett en del tejpade bilar här med, ser ganska komiskt ut och jag bilprovningen hemma skulle nog slita sitt hår :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: De tejpade bilarna finns alltså inte bara i glesbygden utan även i "upscale" platser som du bor i närheten av. :) Bilprovningen tror jag inte skulle tycka om hur folk lagar sina bilar. Kram!