Sunday, April 7, 2013

Bananjordnötssmör

Eftermiddagsgott - banan med jordnötssnör. :)

Istället för kakor eller något annat sött blir det ofta att burken med jordnötssmör och en banan åker fram när eftermiddagssuget kommer.
Åt aldrig jordnötssmör när jag bodde i Sverige men det är en favorit nu. Gott tillsammans med just banan. Det skall vara "creamy peanutbutter". Ekologiskt. Utan socker eller salt. Bara jordnötssmöret som det är.

Elvis Presley tyckte om smörgås med banan och jordnötssmör. Har aldrig provat den varianten. Ibland lägger man till bacon också. Kort och gott "Elvis sandwich" eller "the Elvis".


Det hade utlovats regn och blåst under helgen men det blev det inte mycket av. Just nu ser jag mörka moln som täcker berget men här i Weed skiner solen.

Tulpanerna som jag köpte till påsk står sig fortfarande. Nu har de slagit ut. Fint.

29 comments:

Mimmi said...

Jag åt heller aldrig jordnötssmör i Sverige. Jag äter inte det ofta nu heller, men ibland tar jag det som en snack med äppelskivor, eller selleri - mums!! :o)

PB&J sandwich är nåt jag INTE gillar, blä! ;o)

Charlie sa ... said...

Jag åt heller aldrig jordnötssmör i Sverige, men nu gör jag det. Efter att jag börjat med att köpa från Whole Foods kan jag inte äta den på burk. Har du testat att göra själv? Det är enkelt om du har mixer. Jag gillar chuncky och gärna mandelsmör också.

KRAM!

Christina said...

Ja jag älskar också jordnötssmör! Åt det aldrig i Sverige :-) Men har inte testat med banan, så det ska jag göra i veckan innan jag flyger hem till Sverige på visit :-)
Kram!

em said...

I Sverige är burkarna så pyttesmå, eftersom fabrikanterna påstår att vi äter så lite här att innehållet hinner bli dåligt i stora burkar. Sicket struntprat, pb håller sig ju lääääänge - även ekologiskt.
Som vi konstaterade nyligen när vi diskuterade pb, vill jag ha den med stora och många bitar i - finns bara den släta att tillgå, mal jag i bitar själv. Osaltade att mixa själv kan var svårt att hitta här.
PBJ och Elvis tackar jag nej till, det ska (som jag redan sagt) vara selleri eller tomat. Och ja, äpple - dessutom är det som Olgakatt påpekade, användbart i matlagningen.
Margaretha

Desiree said...

Mmmm just den kombinationen är jättegott. Banan och jordnötssmör är också något jag lärde mig tycka om då vi bodde i USA och fortfarande tycker är gott.
Så fina dina tulpaner är! Det har slagit ut på ett väldigt vackert sätt. Det är en fördel med tulpaner på kruka att de håller betydligt längre än de som säljs som snittblommor.
Ha en bra start på veckan.
Kram!

Fullblodsekologen said...

Hmmm, pb och banan. Kan det vara gott? Men jag ser att ovanstående skrivare äter det med selleri eller tomat! Tänk nu fick jag en bra anledning till att skaffa en burk med pb för allt detta måste självklart testas. Ha en bra vecka! Kram/Annelie

Annika said...

Pb är gott, det tycker jag med. Men det ska vara krämigt till max och inte chunky.
:-)
Äter dock pb väldigt sällan.
Men det är ju en stapelvara här i detta land.
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Tror att PB går att äta med en hel del olika saker. Har provat äpple också och det minns jag smakade gott. Tillsammans med ost går PB bra också.
Nej, PB & jelly äter jag inte. Nu var ju Elvis-smörgåsen PB och banan och kanske bacon. Men jag fattar vad du pratar om. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Nej, har aldrig provat att göra mitt eget PB-smör. Kan tänka mig att det är ändå godare.
Har litet svårt med "chunky" eftersom mina tänder inte riktigt klarar av nötter.
Mandelsmör är också mycket gott men litet dyrt att köpa hela tiden. Brukar köpa det ibland.
KRAM!!

Anne-Marie said...

Christina: Det verkar som om alla vi USA-svenskar har anammat PB-smör sedan vi kom hit. Det är nyttigt också - inte bara gott.
Prova med banan. Riktigt gott. :) Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det verkar ju rena ursäkterna som man "har för sig" i Sverige. Troligen finns inte traditionen - det är nog mer det. Visst håller PB länge.
Jag har litet knepigt att äta nötter pga känsliga tänder så det släta smöret är det jag gillar. Tur att det finns både och. :)
Nej, jelly kan jag vara utan. Vet inte hur Elvis-smörgåsen smakar. Banan, äpple och ost brukar jag ha ihop med PB. Det verkar finnas många varianter.

Anne-Marie said...

Desiree: Ytterligare en banan och PB-smör-"fan". ;) Kul.
Vissa PB-smör har något sött tillsatt. De smakar inte gott.
Tulperna har hållit sig väldigt bra och nu när de slår ut ser det ju ännu trevligare ut. Såg dina fina tulpaner på bloggen. Önskar dig detsamma! Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Givetvis är smaken olika men både banan och äpple funkar bra. Har inte provat selleri eller tomat men det verkar som om just PB går ihop med många olika mattyper.
Kanske det blir en liten "recension" hos dig. ;) Ha en fin vecka. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att så många gillar PB. Tycker bäst om det släta, inte bara pga av känsliga tänder som har litet svårt med nötter.
Det blir rätt ofta jag har en PB-burk hemma. Mandelsmör är ju också väldigt gott men litet dyrt.
Kram!!

Mimmi said...

Jo, jag vet att du menade Elvis sandwichen, jag bara lade till att jag inte gillar den populära PB&J sandwichen.

Apropå PB sandwiches, så har du A-M (eller andra här) hört talas om "Fluffernutter Sandwich"? Det är nåt att bita i (eller helst inte). ;o)

En Fluffernutter är en sandwich som är som PB&J, men man byter ut jellyn mot Marshmallow Fluff. Gott säger många, men det låter alldeles för sliskigt för min del. Fluffernutter uppfanns här i Massachusetts, och är välkänd i New England, vet inte om den har spridit sig i resten av landet.

Kolla här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fluffernutter

http://www.marshmallowfluff.com/pages/fluffernutter.html

http://www.grubgrade.com/wp-content/uploads/2009/08/Fluffernutter.jpg

:o)

em said...

Mimmi,
Jo, den varianten har jag mött både på västkusten och Midwest, hua! Men när jag tänker efter har jag nog sett den oftare i NE, än på andra ställen.
Margaretha

Anne-Marie said...

Mimmi & Margaretha: Det låter rent förfärligt med den kombinationen. Marshmallows är alldeles för sött - och onyttigt.
Nej, jag föredrar mitt jordnötssmör med banan eller äpple. :)

kolja said...

Jag föredrar nog både jordnötter och jordnötssmör i matlagning, både i afrikansk och asiatisk mat.
Om banan & PB säger jag som Olgakatt om jordnötssmör i bakverk: det är rena kräkmedlet. Fast jag har en dotter som älskar det...

Catharina said...

Hej!
Har aldrig provat din kombination av jordnötssmör och banan, men det kanske vore något!
Fina tulpaner du fotat, vi har upptäckt att tulpanerna vi köper här i Norrland växer på höjden i vasen och dricker vatten som bara den, är det samma med dina? Vi börjar fundera på om de är genmanipulerade.

Beat Sofie said...

Vi bodde i Hanover, NH, när jag gick på high school. Där hade vi en pensionerad granne som hade arbetat för Kraft Foods, av honom fick vi lådvis med Kraft produkter, bl.a. marshmallow, både fluff och bitar. Ingen i familjen tyckte om det, men jag kom på att jag kunde ta med mig smörgåsar med fluff & pb till skolan och byta till godare luncher! Gissa om jag blev populär!

Till Catharina vill jag säga att det är normalt för tulpaner att dricka mycket och växa sig långa. Det sägs att man bara ska ge dem lite vatten, men mina blir långa i alla fall. Anne-Maries som är planterade, borde inte växa fullt så mycket.

Saltistjejen said...

jordnötssmör känns verkligen superamerikanskt! Jag är inte dödsförtjust i det dock. Gillar jordnötter mycket men är inge stor älskare av just sagda smör. Men här är det väl mer regel än undantag att familjer ger sina barn PJ&J sandwiches (alltså Peanut Butter & Jelly på mackan. Har testat det men DET var ingen hit för mig hahaha!
Har kompisar här ockås som fick "ants on a log" som mellanmål då de var barn. Det var tydligen selleristjälkar som deras föräldrar klickade på pb på och tryckte dit russin i själva smöret så att det såg ut som myror som gick längs med selleristjälken. En annan kompis som växte upp i USA men bor i Sverige nu brukar äta just selleri med PB. Dippar det.
Kram Kram!!

Anne-Marie said...

Kolja: Välkommen hit! Smaken är olika. :)
Har faktiskt inte provat direkt att koka med PB men har ju ätit rätter på restaurang med jordnötter och jordnötssås. Det brukar vara gott.

Anne-Marie said...

Catharina: Det verkar som om smaken är olika och det finns tydligen flera varianter på hur man äter PB.
Jag har inte tulpaner i vas eftersom det inte finns några lösa tulpaner här att köpa. De jag köpte står i en kruka och de verkar inte växa på höjden. Genmanipulation är ju inte alldeles ovanligt så man vet ju aldrig. ;)

Anne-Marie said...

Beat Sofie: Kan tänka mig att du blev populär med allt sött och onyttigt. ;)
Det stämmer att tulpaner som står i vatten har en tendens att bli långa. De jag köpte har inte växt på längden. Och det där med litet vatten minns jag också. Välkommen hit till bloggen!

Anne-Marie said...

Saltis: Visst känns PB amerikanskt. Och just PB och jelly verkar vara poppis. Tycker inte om den kombinationen.
Det där med "ants on a log" var något nytt för mig. Tänk vad man kan hitta på. :) Har aldrig provat russin ihop med PB men det kanske är gott. Många varianter tydligen som finns. :) Kram!!

Anonymous said...

Hur äter man banan med jordnötssmör? Skivar man bananen och klickar över jordnötssmöret eller mixar man alltihop? Bara en liten undran från mig som inte är invigd i amerikanska "snacks" ;) / Karin

Anne-Marie said...

Karin: Jag brukar lägga litet jordnötssmör på bananen och sedan äta ett par tuggor och sedan lägger jag på litet mer. Man kan säkert göra på fler sätt. :)

em said...

Jan Karon’s Banana and Peanut Butter Sandwiches

1 large banana
¼ tsp fresh lemon juice
4 tbsp peanut butter
6 slices sandwich bread
Miniature chocolate chips, optional
Miniature marshmallows, optional

In a small bowl mash the banana with the lemon juice. Add the peanut butter and mix until smooth. Divide the mixture up between 3 sandwiches, adling miniature chocolate chips or marshmallows if desired. Cut Esch sandwich in half or into 4 triangels.
********
Somliga skär bananen i skivor och trycker ner i jordnötssmöret - jag avstår helt.
Margaretha

Anne-Marie said...

Margaretha: Det där låter faktiskt inte så gott tycker jag. ;) Verkar litet väl sött för mig. Men kanske det tilltalar amrisarnas "sweet tooth". Tack för ditt kort. Skriver privat till dig snart. Kram!