Thursday, April 18, 2013

Gå ner i vikt med gurkmeja och en stukad fotled

Trogna läsare av bloggen minns säkert att jag råkade ut för en allvarlig stukning av ena fotleden tidigare i år. Och den var allvarlig, det har jag nu fått bekräftat av min chiropraktor. Inget brutet men allvarliga skador på ligament och senor. Har läst om denna typen stukningar på nätet och förstått att den kan ta månader ibland att läka och detta bekräftade chiropraktorn.

Jag rör mig mycket bättre nu men fortfarande har jag inte samma styrka i vänster fot och ben och det är stelt i vissa rörelser och det finns en liten svullnad kvar. Men jag jobbar på för att bli så återställd som jag kan bli. Det är möjligt att jag aldrig blir helt återställd men mitt mål är att bli som jag var tidigare. "Mind over matter" tror jag på. :)

Började gå till chiropraktorn för 2-3 veckor sedan. Ville vänta tills inflammationen i ledbanden hade gått ner så mycket som möjligt. Att ha en bra chiropraktor är A och O. Mannen jag går till är mycket duktig och kunnig och jag har fullt förtroende för honom. "Hittade" honom för ca 10 år sedan men har inte behövt besöka honom igen förrän nu. Han är också en holistisk chiropraktor vilket är helt i min smak. :)

När jag stukade foten fick jag tips om att ta något som heter Curcumin eller Turmeric som är en naturlig antiinflammatorisk växt - Gurkmeja på svenska. Jag har tagit den sedan jag stukade foten och gör det fortfarande. Den lär vara ett bra tillskott även om man inte är akut sjuk.

När jag provade ett par långbyxor för ett par veckor sedan var de alldeles för stora. Jag hade inte använt dem sedan jag stukade foten. Eftersom jag inte alls känt mig dålig eller har några andra symptom på att jag skulle vara sjuk och pga detta gått ner i vikt gick jag in på nätet och såg att just gurkmeja kan leda till minskning av vikten! Har ingen aning om hur mycket jag gått ner i vikt - har ingen våg hemma eftersom jag inte har några problem med min vikt - men det gör ingenting att jag blivit litet lättare. Intressant bieffekt som var helt oavsiktlig.


Eftersom jag vill göra så mycket jag själv kan för att bli bra (jag behöver också hjälp av chiropraktorn) började jag, redan innan jag gick till honom, med något som heter "castor oil packs". Castor oil är ricinolja på svenska. Just inpackningar med ricinolja lär hjälpa vid stukningar, inflammationer osv. Jag märker helt klart att de hjälper. Gör dessa inpackningar ungefär 3-4 ggr/vecka.


Dessutom hittade jag en "herbal ointment" som även chiropraktorn (eftersom han är holistisk) bekräftade är riktigt bra. Dr Christopher's Complete Tissue and Bone. Den smörjer jag på nästan varje dag och nu, när jag vet att inflammationen i fotleden i stort sett försvunnit, masserar jag en hel del också. Den här salvan innehåller bland annat vallört men även andra örter. Den verkar också hjälpa.


Utöver allt jag tar (tar även ett par andra tillskott för att hjälpa fotleden) och gör, blir det olika övningar med stretchningar och rörelser för att träna foten.

Den dagen jag inte längre tänker på att jag har ett vänsterben och en vänsterfot, då är jag nog i stort sett bra.

Curcumin - lånad från nätet. Ricinolja och örtsalva - mina egna bilder.

15 comments:

Äventyret framtiden said...

Du måste verkligen ha haft rejält ont en längre tid. Att ha inflammation i leder är inte särskilt roligt. Man måste ju röra dem. Skönt att du börjar skönja ett slut på "eländet" även om du kanske får känningar av det också i framtiden. Vissa saker tar tid på sig. Ledbandsskador känns...
Bra om du också har hittat "motgift".
På en av mina arbetsplatser, där vi var många, från olika föreningar, fick vi varje dag utdelat ett litet glas gurkmeja utrört i varmt vatten. För att hålla ev. förkylningar stången. Det smakade inte särskilt gott men gick bra att "stjälpa" i sig:)
Ha en fin fredag!

Kram

eastcoastmom said...

Allvarliga stukningar är just det, allvarliga! Det tar tid att bli bra. Det där med gurkmeja låter intressant...

Fullblodsekologen said...

Är en riktigt gurkmejerska, pimpla gurkmeja varje kväll. Blev rekommenderad detta av en kinesiolog för några år sedan tillsammans med en superlista på varför det är så bra/nyttigt. Köper den i pulverform från.....just det iHerb (kommer snart bli guldmedlem där.Nu har jag kommit till den punkt att jag tycker min gurkmejjesnaps på kvällen är riktigt god. Trevlig helg! Kram Annelie

Annika said...

Gurkmeja är intressant.
DET tål att testas.
Jag har ju min hälsporre att dras med och det är inte kul.
Blir sugen på din salva. Tror jag ska prova den.
Kram!!

Charlie sa ... said...

Gurkmeja, där ser man ;-) Det tål att testas som Annika skriver. Hur tar du gurkmejan?
Har du ändrat dina matvanor för övrigt?
Ja, alltid skönt att känna att det lättat lite :-) En positiv effekt.

Tycker synd om dig att det blivit en sådan långdragen rehabilitering!

Ta hand om dig

KRAM
Lotta

Anne-Marie said...

Karin: Konstigt nog har jag inte haft så mycket ont - förutom i början förstås - utan det har mest varit svagt och stelt och svullet i fotleden. Fortfarande är det stramt och chiropraktorn sade att han inte kan känna "delarna" inne i fotleden på samma sätt som i den andra. Något som bildas är ju ärrvävnad och det skall han försöka få bort så mycket som möjligt genom massage.
Jag tar "curcumin" i kapselform. Vet inte om jag skulle vilja ta det i vatten. Hmmm. Men jag har hört mycket bra om just gurkmeja och det gjorde inget att jag gick ner litet i vikt. :)
Ha en fin lördag! Kramar!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Jag har haft ett par "lättare" stukningar tidigare (för ca 40 och 25 år sedan) men har inte haft några men av dessa alls så hade ju ingen erfarenhet alls av vad som kan hända vid en allvarlig stukning. Och jag hade inte kunnat stå på benen när jag tidigare i vintras ramlade på "black ice" - har aldrig varit på så hal is någon gång.
Hade ingen känsla alls för att man kunde gå ner i vikt med gurkmeja men hittade med en gång sidor som pratade om just detta.

Anne-Marie said...

Annelie: Som jag skrev till Karin så tar jag gurkmejan i kapselform. Förhoppningsvis får man kanske i sig litet mer på det sättet. Vet inte om jag "behöver" ta det nu men kommer nog att fortsätta.
Kul att du hittat och tycker om iHerb. Jag tycker de har ett fantastiskt utbud och är supersnabba och pålitliga. Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Om man kan gå ner i vikt utan att egentligen tänka på det är det ett bra sätt. Och jag har ju suttit väldigt mycket de senaste månaderna pga stukningen så man tycker ju att jag borde gått upp i vikt i stället.
Tycker att du skall prova salvan. Jag köpte den hos iHerb.com. Ett fantastiskt bra nätföretag här i Kalifornien. De har mycket bra priser och är snabba och pålitliga. Har förstått att hälsporre inte är roligt alls.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Kanske en anledning till att de flesta indier är nätta och smala. De äter väl en hel del gurkmeja i Indien.
Jag tar det i kapselform - har det märket som jag visade bild på. Enkelt och praktiskt tycker jag att ta det i den formen.
Jag blev verkligen förvånad när byxorna var mycket större än vad de var tidigare. :)
Nej, det här var ingen rolig skada alls och det är bara att hoppas och ha intentionen att jag kommer att bli återställd. Är fortfarande stel och stram i vissa rörelser och kan inte gå ännu helt som vanligt. Tack Lotta för din omtanke! Kramar!

Malix said...

AAAHHAAA sånt här gillar jag för jag tror mera på just sånt där mera naturligt och nyttigt än de vanliga läkarmedicinerna. Säger hon som äter Concerta för att stå ut med min omgivning. :)
Tänk att jag till och med nu lär mig.
Hoppas du blir helt återställd, i din fot, ha en trevlig helg själv ska jag jobba lång helg men det funkar ju det med:)

Anne-Marie said...

Malix: Jag hade inte velat ta "vanlig" anti-inflammatorisk medicin utan gurkmejan kändes mycket bättre.
Att använda ricinolja - måste vara den "rätta" sorten - och den här örtsalvan känns också bra.
Jag var inne i Walmart idag och fick gå en del och det var en utmaning för foten märker jag nu. Har inte gått så mycket sedan jag stukade den. Mycket styrka som måste byggas upp och även ligament som måste bli "friskare".
Ha en fin helg trots jobbet!

Annica said...

Fråga din chiropraktor om han känner till Bioptron-behandling? En ljusbehandling som jag själv har mycket goda erfarenheter av och som funnits i över 25 år. Och utan rapporterade biverkningar. Inte många behandlingar kan skryta med det.
Vore kanske något för din skadade fot?
Metoden är godkänd av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

Jag har investerat i två egna Bioptronlampor (en stor och en liten) så att jag kan behandla min besvärliga nacke, axlar, m.m. Även min bror har köpt en lampa (den mindre) och efter en tids strålning läkte ett fotsår som han dragits med i månader. Likaså ett besvärligt eksem.

Om man googlar på Bioptron så får man över 1,3 miljoner träffar, t.ex. den officiella websiten:

http://www.bioptron.eu/

och en svensk:

http://www.galomedical.se/

Anne-Marie said...

Annica: Tack för dina tips! Skall höra med chiropraktorn. Till och med Amazon.com säljer en sådan apparat. Verkar litet dyr men fungerar det så kan det ju vara värt att fundera på. Det jag inte skrev om i inlägget var att jag under ett par månader (har slutat med det nu faktiskt) använde en så kallad "magnetic pulser" som helar olika slags skador. Tror att den hjälpt också. Gillar magnetterapi och vet att den fungerar. Minns också att jag ett år för länge sedan hade en elakartad influensa och hade litet ont i lederna efteråt. Sommaren var helt fantastisk i Sverige det året så jag satt mycket ute i solen och den läkte det onda, det vet jag. Kanske skall prova också med solstrålning på foten.

Anonymous said...

Hej,

ett tips vid stukad fot är också att blanda gurkmejapulvret med äggula (+lite salt) och göra en pastej av det och smörja in det inflamerade området med, sen linda foten över natten med pastejen under och du märker att svullnaden gått ned mycket snabbar på bara en natt än annars!