Saturday, November 14, 2009

Tårtor

Då och då bjuds det på tårta på skolan. Igår var det dags igen för tårtkalas eftersom en av vicecheferna skall sluta.
Alla på skolan bjuds in och får komma om de har tid. Det finns egentligen inga organiserade fikapauser, vilket ju ofta är "standard" i Sverige. Tyvärr kunde jag inte gå igår men en av lärarna var snäll och tog med sig en tårtbit.

Många av de tårtor som vi fått på skolan är givetvis variant större och de har oftast varit fyrkantiga. Jag minns inte att det fanns så många fyrkantiga tårtor när jag bodde i Sverige. Något annat jag också märkt är att många amerikanska tårtor måste ha i stort sett alla färgtillsatser som finns. Och de är väldigt söta.

Jag äter tårtor väldigt sällan men igår saknade jag faktiskt en svensk klassiker som marsipantårtan. Den har jag inte ätit på väldigt länge. Efter att ha kollat på en del svenska tårtrecept märkte jag att nästan alla innehåller vaniljkräm och vaniljsocker. Vaniljsocker är ovanligt utomlands. Det som finns t ex här i USA är vaniljextrakt.

Håll till godo med några fantasifulla tårtor från Cake Central.com14 comments:

M.E said...

So funny! Jag gjorde vaniljsas till min appelkaka idag....jag anvande for forsta gangen vaniljsockret som min mamma skickat till mig....och nu laste jag din blogg.

Halsningar fran Silicon Valley!

Anonymous said...

Jag blir glad av att se tåtorna Jag ler stort avundsjukt. Jag vill också kunna

Anne-Marie said...

M.E.: Gick det bra att göra vaniljsås ? Jag har aldrig provat att använda vaniljextrakt men det verkar som om folk gör det och det fungerar. Ja, det var ju litet lustigt att jag precis skrev om vanilj. :)

Alltidaldrig: De där tårtorna kan man nog inte baka utan att ha mycket erfarenhet. De ser ju inte ens ut som tårtor tycker jag.

Virre said...

Svenska tårtor smakar ändån bäst tycker jag :) Amerikanska tårtor are all the same...

Prinsess tårta, hallontårta, gräddig jordgubbstårta...såååå gott!! Saknar svenska fikapauser :)

Trevlig helg!

Mamaya said...

Hujja.. jag avskyr amerikanska tartor. Alltid ska dom antingen sugar paste eller hemsk amerikansk frosting. UGH.

Saknar svenska bakverk.

Anonymous said...

Å, vilka vackra tårtor. Den enda fyrkantiga tårtan jag kan komma på är smörgåstårta. Sedan har vi ju "stubbar" också som är rektangulära, ex då prinsesstårtestubbe.

Och marsipan i alla dess former älskar jag.

Kram!

M.E said...

Anne-Marie, jag har aldrig gjort vaniljsas tidigare i mitt liv...men det blev gott tyckte jag. "ha ha ha" Min hubby tyckte faktiskt om det ocksa, och han ar krasen. "Kokade ihop" nonfat milk och lite half&half, agg, socker, cornstarch och vaniljsocker. Valdigt halsosamt. "skratt"

Min applekaka och vaniljsas ar helt klart battre an en Amerikansk tarta. "skratt"

Come on over for some! Du bor ju inte sa langt ifran oss. "smile"

LindaH said...

Har ni vaniljpulver? Det finns i sverige att köpa. Blanda det med socker= vaniljsocker.

Anne-Marie said...

Virre: Visst smakar svenska tårtor bättre än de amerikanska. Glad att jag inte är ensam om att tycka det. :) När jag jobbade på ett företag i Stockholm hade vi 2! fikapauser per dag. Och det var inte bara 10 minuter per gång utan vi kunde sitta där kanske 20 min. varje paus.

Mamaya: Det verkar som om de flesta är rätt eniga om att svenska tårtor smakar bättre. Kanske det vore en importgrej till och med och vem vet, kanske amrisarna skulle gilla våra svenska tårtor.

Anne-Marie said...

Maria: Smörgåstårta var väldigt länge sedan jag åt. Nu blev jag sugen på det. :) Undras just om det finns smörgåstårtor här i USA. Får nog kolla det. Visst är marsipan gott, men i måttliga mängder. Kram!

M.E.: Det låter smaskigt verkligen. Kan tänka mig att din äppelkaka med vaniljsås slog de amerikanska tårtorna med "hästlängder". :) Tack för din inbjudan!

LindaH: Vet faktiskt inte om vi har vaniljpulver. Köpte Vanilla Extract idag eftersom jag planerar att baka chokladmuffins snart och där skulle det vara vanilj. Tack för tipset!

Mamaya said...

Jag bakar med vanilla extract. Det enda trakiga med det ar att den fargar latt av sig, till skillnad fran vaniljpulver i Sverige som ar rent vitt eller cremefargad sa ar vanilla extract brunt och fargar av sig ofta :\
det suger litet, speciellt nar man ska gora vaniljkram.
Jag har bakat manga svenska bakverk har borta, jag var en bagare/patessier i Sverige (utbildad) men vissa saker ar bara helt omojliga att fa tag pa har omkring. Jag har letat och forsokt fa tag i farsk jast (finns bara torrt som erbjuds har) och Keso som kallas Kvarg/quarg har. Helt omojligt.

Anne-Marie said...

Mamaya: Jaha, kul att veta att du jobbade som bagare/patessier i Sverige. Skall bli intressant att se vad jag tycker om vanilla extraktet när jag bakar muffins. Det där med färsk jäst har jag också letat förgäves efter. Konstigt att det inte finns här. Just med mat och bak märks skillnaderna mellan USA och Sverige tycker jag. Sådant man vant sig vid och skulle vilja använda går helt enkelt inte att få tag på.

Freedomtravel said...

Många produkter är ju faktiskt sötare utomlands än här hemma. T.o.m. produkter som ser exakt likadana ut på hyllan har ofta mer socker utomlands än här hemma (om man läser på innehållsdeklarationen). Producenterna rättar sig efter konsumenterna och (än så länge) vill svenskarna tydligen inte ha riktigt lika söta produkter som man vill i en del andra länder...
Men tårtorna på bilderna är ju verkligen imponerande!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Kan tänka mig att det där med sockret stämmer. Inte bara tårtor verkar sötare här. Även annat som kakor osv är nog sötare. Kanske vi svenskar har en tradition att inte söta fullt lika mycket som man gör i andra länder. Visst är tårtbilderna rätt fantastiska.