Monday, November 2, 2009

Svininfluensan i USA

Det blev ett litet miniuppehåll här på bloggen men nu känns det dags igen för ett nytt inlägg.

Ingen har väl kunnat undgå alla skriverier om svininfluensan. Här i USA finns den i alla stater vad jag känner till och fler och fler får denna influensa. Tydligen är de flesta fallen rätt milda även om vissa personer uppenbarligen blir riktigt sjuka. Som med alla influensor finns det tyvärr människor som inte klarar av sjukdomen utan avlider. Det man ofta inte skriver om är hur många som dör i "vanliga" influensor - tydligen rör det sig om ca 36,000 i USA/år.

Jag kommer inte att ta vaccinationen eftersom jag tycker det känns alldeles för osäkert och otestat. Många amerikaner känner samma sak och verkar inte vara intresserade. I New York kom det bestämmelser som sade att alla som jobbade inom sjukvården skulle tvingas att bli vaccinerade. Det rörde sig om ca 500,000 människor. För ett par veckor sedan hävdes det beslutet efter starka protester.

I Mt Shasta området får tydligen fler och fler svininfluensan. Det är bara att hålla tummarna för att man klarar sig. Det har satts upp "stationer" med så kallad "hand sanitizer" i alla byggnader på skolan. Att tvätta händerna är ju viktigt och man vill underlätta för elever och anställda. Jag tror att tvål och vatten också fungerar bra. Att ta extra tillskott är också något jag gör och jag har litet extra saker jag kan ta om jag skulle känna mig dålig. Som tur är finns det ingen Socialstyrelse här i USA. :)

Igår ställde vi om klockan i Kalifornien och det var skönt att få en extra timmes sömn. Det var trevligt att det var ljusare i morse när jag gick till bussen. De senaste dagarna har vi faktiskt haft sensommar här och det är bara att tacka och ta emot.

8 comments:

olgakatt said...

Visst dör många av den "vanliga" säsongsinfluensan men då huvudsakligen gamla och förut sjuka. Det är stor anledning att vaccinera även mot den "vanliga" influensan.

Nu dör friska unga och barn!Om det finns vaccin är det väl ändå att föredra, eller?

Tyvärr sprids en massa ovederhäftiga och felaktiga rykten om vaccineringen, vilket är beklagansvärt.
Här vågar t ex många bland invandrarna i Rosengård inte vaccinera sina barn p g a egendomliga uppgifter på arabiska TV-kanaler. Samtidigt kommer man inte in i Saudiarabien utan intyg att man är vaccinerad (jag själv utfärdat sådana). I Egypten måste man vara vaccinerad för att få resa på pilgrimsresa till Mecka.

Lisa said...

Ja det ar verkligen mycket skriverier o tal om dessa sprutor. Min man fick fylla i en blankett fran sitt arbete for nagon manad sen o i och med att han ar riskgrupp fick han ta forst, ca 1,5
vecka sen. Jag tog for en vecka sen. Det ar inte sa mycket o fundera over tycket jag sjalv nar jag mest tanker pa min man o han kan smittas trots spruta.
Det har tom bildats grupper pa facebook, ta inte sprutan osv.

Har finns det lika mycket asikter som manniskor.

olgakatt said...

Men visst finns det "socialstyrelse"i USA!Dels på federal nivå men också i varje stat.
http://www.hhs.gov/ och http://www.cdc.gov/ är på den federala nivån.
Lagar och förordningar på delstatsnivå kan skilja sig en hel del i de olika staterna. Men visst finns "Socialstyrelse"! Konstigt vore det väl annars.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag förstår och respekterar din inställning och många har samma uppfattning som du. Jag har läst så mycket om vacciner att jag fått litet annat synsätt. Visst har jag fått olika vacciner när jag var mindre men nu undviker jag dem om jag kan. Det kanske blir ett annat inlägg om just vacciner. Många i USA känner som jag att vacciner inte alltid är så bra för kroppen.
Jodå, visst har vi statliga/federal organ som styr och ställer men det är en helt annan frihet att sälja t ex alternativa preparat. Socialstyrelsen i Sverige skulle få stora darren om de såg vad man kan köpa via internet - örter som inte får säljas i Sverige, olika slags tillskott och preparat. De är inte farliga utan tvärtom nyttiga och bra men i Sverige får de inte säljas. Blir troligen ett annat inlägg om det framöver.

Anne-Marie said...

Lisa: Håller helt med dig om att det finns många olika åsikter och det bästa jag tror man kan göra är att respektera och acceptera att så är det. Det jag tycker är obehagligt är att en hel del människor blir sjuka av vaccinerna. En av lärarna på skolan tog den "vanliga" influensasprutan och hon blev våldsamt sjuk och sade att hon aldrig gör om det. Jag tog ett par vaccinationssprutor i Sverige för många år sedan och blev väldigt sjuk. Det är ju ingen garanti att man inte blir sjuk bara för att man tagit vaccinet. Jaha, även Facebook har en grupp. Jag tror på god sömn, bra, mat, tillskott, litet extra "ammunition" om man blir sjuk.

olgakatt said...

Socialstyrelsen i Sverige har mycket klart för sig vad som säljs via internet och gör regelbundna undersökningar! Det står mycket om det i mina medicinska facktidskrifter. Man är ju tacksam för det som åtminstone är ofarligt och som mest kan lura folk på pengar men mycket är farliga saker också. Värst är kanske det som inte alls innehåller vad som deklarerats.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Inte kollar Socialstyrelsen i Sverige vad som säljs via internet i USA? Det jag gillar är att man faktiskt kan köpa mineraler, vitaminer, örter osv i USA som man inte kan köpa i Sverige Peterson reglerna är mycket hårdare. Jag tror inte att det vi kan köpa här på något sätt är skadligt utan kan hjälpa människor.

olgakatt said...

Vitsen med internet är ju att det inte finns några gränser!
Massor med firmor skickar över hela världen!Och inte bryr dom sig om några regler och lagar. Det är bara att googla så hittar man allt! På min dator kommer massor med reklam från USA på både google och alla möjliga bloggsidor. För att inte tala om skräpmejlen med erbjudanden om alla möjliga preparat, inte bara Viagra.

Själv har jag handlat varor flera gånger från USA på nätet - dock inte örter eller vitaminer.