Thursday, November 26, 2009

Happy Thanksgiving

Idag har det ätits kalkon i USA. Ungefär 45 miljoner kalkoner har hamnat på de amerikanska middagsborden. Eftersom jag ofta äter kalkon som smörgåspålägg gjorde det inget att jag åt en vegetarisk Thanksgiving middag idag.

Min vän J hade bjudit in några vänner på Thanksgiving knytkalas. Hon är vegetarian, som så många är i Mt Shasta området. Jag hade kokat en linssoppa och det bjöds på ris och tofu"bollar" och annat gott. Alltså ingen traditionell "turkey dinner" men god ändå. Vi fick pumpapaj och några kakor som bakats med en frukt som heter persimon. Eftersom jag aldrig hört talas om denna frukt kollade jag på Wikipedia. Tydligen kallas den också dadelplommon. En helt ny frukt för mig men den smakade gott i kakorna.

Kalkonen är som sagt fokus för Thanksgiving middagen. Mindre känt kanske är att det finns tre orter i USA som heter Turkey - den största har ca 500 invånare och ligger i Texas. En obekräftad uppgift påstår att vi i Kalifornien äter mest kalkon i hela USA under Thanksgiving.
En annan huvudingrediens för en "riktig" Thanksgiving middag är cranberry jam - eller tranbärssylt. Man använder tranbärssylt på liknande sätt som vi använder lingonsylt.

I morgon är det "Black Friday" när julhandeln startas och folk kommer att köa från tidiga morgonen för att handla. Många affärer öppnar redan 5 på morgonen. Vissa stora affärskedjor som Wal-Mart kommer att ha öppet under 24 timmar med start idag.

Happy Thanksgiving!

6 comments:

Mamaya said...

Igar hade vi varan thanksgiving middag. Maken min tillagade familjens kalkon (den blev jattegod, rokig och vild smak) samt southern style green beans (haricort verts) , jag tillagade hasselbacks potatis, kladdkaka, pumpapaj. Vi fick 3 gaster som tog med sig efterratter och dryck.
Det var jattemysigt.
Jag gillar att fira mathelger med min familj, vare sig dom ar svenska eller amerikanska. (Julen ar min att paverka! skinka, kottbullar, gravad lax etc.) :j

olgakatt said...

Persimoner träffade jag på i Tbilisi 1975 och fick då lära mig att man måste vara säker på att dom att är riktigt mogna annars är dom gräsligt sträva - hela munnen skrynklar ihop sig! Många år senare kom det sharonfrukter till Sverige från Israel, mest, tror jag, som ser precis likadana ut men inte blir så sträva även om dom är omogna. Godast var de torkade persimoner jag köpte på ett grönsakstorg i Tbilisi och proppade resväska full med. Dom var trädda på långa snören. Såna har jag aldrig ätit sedan dess, men så har jag inte varit i Georgien igen heller. Var var dina persimoner odlade nånstans? Det borde ju vara nåt man kan odla i södra Calif. Tänk om det finns torkade persimoner i USA!

Anonymous said...

Å, vegetarisk thanksgiving! Skulle passa mig utmärkt.

Jag gillar denna högtid som väl tillsammans med halloween är bland det mest amerikanska i genren ;-)

Och tranbär.... mums!

Anne-Marie said...

Mamaya: Låter som ni verkligen hade en smaskig Thanksgiving dinner. Hasselbacks potatis som är så gott. Och kladdkaka låter ju inte helt fel det med. :) Kan du alltså "få till" svensk julmat här i USA? Förra julen var jag i Sverige så då blev det litet svensk julmat, inlagd sill, risgrynsgröt osv.

Olgakatt: Intressant att höra om dina persimon"erfarenheter". Min vän J sade aldrig var de kom från men det verkade som om hon fått en hel del och kokat sylt och gjort kakor med dessa persimoner. Det odlas ju mycket i den stora dalen i mellersta Kalifornien så där kanske de finns.

Maria: Det var helt okej med en vegetarisk Thanksgiving. Att umgås och äta är en viktig del av Thanksgiving och då spelar det ju inte någon roll egentligen om man äter kalkon eller något annat. Kram!

Mamaya said...

Risgrynsgrot ar inte sa svart att gora, bara hitta rundkornigt ris (sushiris kan man ta) och koka ihop det efter ett enkelt recept.
Sedan finns det ju Lindsborg shoppen som du lankade till, tidigare dar man kan kopa lingonsylt, finns ytterligare en sajt dar man kan bestalla kalles kaviar samt sill http://www.swedensbest.com/index.html
Lite dyrt, men vill man ga all out sa far det kosta har borta.
Julskinka ar enkelt att fixa, kottbullar, pepparkakor etc. Jag gillar att baka mycket fran scratch samt laga mat fran scratch :j
ar man litet uppfinnigsrik sa blir det ganska enkelt att hitta allting har.

Anne-Marie said...

Mamaya: Skall nog försöka göra risgrynsgröt kring julen eftersom jag kommer att vara kvar här i Mt Shasta området. Jodå, jag har köpt från Swedens Best och ett par andra affärer online, bland annat Anderson Butik som också ligger i Lindsborg. Du är alltså en riktig "matmamma" :). Vad kul. Synd att vi bor så långt från varandra annars kunde jag ha kommit över och kanske fått smaka på allt gott du lagar till. :)