Friday, November 27, 2009

Bacillskräck

Har amerikaner bacillskräck? Det är lätt att tro det när man ser den ena reklamen efter den andra för produkter som skall rengöra, desinficera och döda både virus och bakterier - upp till 99.99%.

När jag var liten överlevde vi utan sprejer, våtservetter, luft- och handrengörare. Jag tror faktiskt att folk var minst lika friska som vi är nuförtiden. Kanske till och med friskare. Visst är det viktigt att ha det rent men jag tror på att göra allt med måtta.

Här i USA skall allting rengöras och desinficeras: dörrhandtag, telefoner, madrasser, soffor, leksaker osv. Vissa sprejer skall neutralisera lukter som kan finnas i luften.

Hur det här tänkandet går ihop med alla heltäckningsmattor har jag inte riktigt förstått. Heltäckningsmattor går ju inte att få rena. Min lägenhet har heltäckningsmattor överallt utom i kök och badrum. Idag dammsög jag och tänkte att det egentligen aldrig blir riktigt rent.

Kanske amrisarna vill ha en steril miljö men en del bakterier behöver vi för att vara friska. Och som någon sade en gång "Litet skit rensar magen". :)

Bilden från Lysol.com hemsida.

11 comments:

Trillingnöten said...

Jag håller med fullt där! Min amerikanska man är helt nitisk med renhet. De flesta är purell i handväskan och det värsta är att jag blivit påverkad!

olgakatt said...

Nog lurar vi oss själva! Jag kan se stor vits med enskild bättre handhygien men inte hjälper det med alla dessa kemikalier i omgivningen. Luftrenare, pah...och heltäckningsmattor ska vi bara inte tala om! Örk.

Risken med att försöka döda alla baciller i omgivningen är ju att vi sorterar fram multiresistenta och dödliga varianter istället.

Erik said...

Det var kanske bra att äta lite smuts när vi fortfarande sprang på savannen och käkade ruttet kött. Men nu, med tillagad mat och rent vatten? Möjligen bra om man tror att kräk-terapi kan vara till nytta.

All den här hysterin om antibiotika och multiresistenta/dödliga bakterier borde balanseras med en titt på vår planets befolkningsutveckling - riktigt skrämmande.

Mamaya said...

jag HATAR alla heltackningsmattor har. Dom ar sa otroligt snuskiga!
Aven varan lagenhet har vi en ackligt ful brun heltackningsmatta overallt forutom kok och badrum. HATAR den. Saknar aven en ordentlig dammsugare, som den jag hade i Sverige, varan som vi har nu rengor ju inte alls nagot bra samt att den spottar ut smasten som dragits in med skor pa mig nar jag forsoker dammsuga. Helt jakla vardelos.

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Visst verkar amerikaner mer nitiska med bakteriedödande produkter än vad jag minns från Sverige. Det kanske har ändrats under de snart 13 år jag bott i USA. Jag tror att tvål och vatten hjälper också. Billigare dessutom.

Olgakatt: Där sade du verkligen en sann sak. Ju mer man försöker utrota bakterier desto mer och fler kan det nog bli. Luftrenare skulle jag aldrig spreja hemma och dessa heltäckningsmattor verkar ju gå rakt emot ivern att döda bakterier och virus.
Jag var och handlade idag i en affär där jag inte handlar så ofta och de hade persimoner. De var rätt så dyra så jag köpte faktiskt ingen men nu vet jag hur de ser ut "livs levande". :)

Anne-Marie said...

Erik: Vem har sagt något om kräk-terapi? Det var bara en iakttagelse jag gjort att det verkar finnas ett överflöd av bakteriedödande produkter här i USA. Håller helt med dig om att befolkningsutvecklingen är ett problem. Litet väl långt att skriva om här dock.

Mamaya: Heltäckningsmattor är inte trevliga. Och de om några skulle väl behöva "saneras" - det måtte väl krylla av bakterier och andra kryp som man aldrig får upp. Jag har skrivit ett inlägg om amerikanska dammsugare (var innan du "kom hit") och jag kan inte mer än hålla med dig om att de inte är bra. Du tar upp ytterligare en sak som jag också skrivit om här på bloggen, avsaknaden av hall i amerikanska hem vilket gör att man drar in smuts osv. Den svenska hallen är saknad tycker jag.

Anonymous said...

Det har blivit så i Sverige med iom svininfluensan. Rengöringsspriten tog slut på apoteken och allt vad det är.

Själv är jag allt annat än hysterisk, även om jag älskar när det är rent och snyggt också. Men det ska vara lustfullt :-)

Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Jag tror fortfarande att Sverige ligger ljusår efter USA i fråga om hysteri kring bacillusker. Allt är bra som är med måtta. Kram!

Annika said...

Men med svinifluensan är sverige låååååångt mer hysteriska än vad USA är.
Snacka om bacillskräck.
DET ser man inte här, och HÖR inte här. Media i sverige är ju helt galna med grisen.
Ja, jag har också purell i väskan, men med Lysol och annat ligger jag lågt såvida ingen spytt i mitt hus, för då åker den fram, in absurdum :-)

Mathilda said...

Hej! Jag gillar att läsa din blogg och jag länkade till ditt inlägg om bacillskräck i ett av mina inlägg. Jag bor i Oregon sedan 1 år tillbaks :)

/ Mathilda

Anne-Marie said...

Annika: Jaså, det visste jag inte att Sverige var så hysteriskt. Men det är klart att svenskar ofta gör som storebror säger, dvs tar vaccinet. Jag trodde faktiskt att amrisarna också var rätt "uppjagade" av svininfluensan. Purell har jag faktiskt aldrig köpt och inte heller Lysol. Kram!

Mathilda: Välkommen hit! Vad kul att du länkat till inlägget. Då bor vi inte så langt från varandra alls. Skall gå in på din blogg.