Tuesday, November 3, 2009

Adventsljusstake

Något jag har saknat sedan jag flyttade till USA är alla fina adventsljusstakar som lyser i fönstren under den mörka årstiden. Visst kan det finnas vanliga ljusstakar här och där men inte alls på samma sätt som man ser t ex i Stockholm.

Nu har jag bestämt mig för att "slå till" och skaffa en traditionell svensk adventsljusstake. Jag har en liggande i min mammas lägenhet men den fungerar ju inte i USA på grund av skillnaden i strömstyrka.

Här i Mt Shasta området finns givetvis inga affärer med skandinaviska julprydnader men jag har hittat flera internetbutiker som säljer adventsljusstakar. En affär ligger i Lindsborg i Kansas. Den heter Hemslöjd och säljer allt möjligt som har med Sverige och Skandinavien att göra.


De har både adventsljusstakar och adventsstjärnor. Jag gillar den litet mer klassiska varianten på adventsljusstake så deras verkar passa perfekt.

Lindsborg i Kansas kallas också Little Sweden USA. Staden grundades av svenska immigranter som kom från Värmland. Det finns flera svenska affärer i staden och man firar även svenska helger. Lucia firas stort i Lindsborg.

Det är tur att det finns några "oaser" för oss utvandrade svenskar. :)

Bilden från Hemslojd.com

12 comments:

olgakatt said...

Ja, det är så mysigt med alla ljus och stjärnor i fönstren! Mina danska vänner med stuga här försöker ta med sig seden till Danmark. Dom tycker det är så dystert att åka härifrån tillbaka till Danmark under december. Här glittrar det i alla hus - där bara mörkt. Så dom ger elljusstakar i present till alla sina vänner. Hoppas det hjälper!
Du kanske kan bli pionjär i Mt Shasta-området! Vi tar snart fram våra stjärnor och ljusstakar till totalt 11 fönster i vårt hus.
Lycka till!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det låter häftigt att bli pionjär här i Mt Shasta. :) Bodde jag litet mer centralt kanske jag till och med kunde starta en trend. :) Det skall bli kul att ha en "riktig" adventsljusstake igen. Visst är det fint och mysigt med alla ljusstakar och stjärnor som lyser i fönstren.

Saltistjejen said...

Å vad roligt! Måste kolla upp den länken! jag saknar också advent mycket här. Detta att ha ljus och stjärnor som lyser under den mörka tiden. Det är så mysigt i Sverige.
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Ja, kolla in den. Det finns fler internetbutiker som säljer just den här typen ljusstakar. Visst är det fint med ljus som lyser upp. Har verkligen saknat det. Kram!

Anonymous said...

Jag har inte haft någon adventsstake här under alla år, trots att jag tycker de är så fina. Det verkar finnas så många fler svenskanknytningar i USA än i Australien. Det bor ändå en cirka 50.000 svenskar här, men det märks verkligen inte.

Katarina said...

Jag är ingen julfirar person, men visst har du rätt, det är något speciellt med vår adventsljusstake. Jag har skickat ner 3 stycken till Filippinerna, de ska i år pryda hemmet, hoppas jag!

Anonymous said...

Tack för tipset Anne-Marie. Karen hade faktiskt adventsljustakar på sin önskelista för hennes födelsedag så jag beställde 2 stycken av den som kallades 'Karin', borde passa bra :-)

De är dyra jämfört med när man köper dem i Sverige ($99) för två stycken + reservlampor och porto tycker jag var i dyraste laget men vad gör man inte för att fira svensk jul i USA :-)

Anonymous said...

Tack för tipset Anne-Marie. Karen hade faktiskt adventsljustakar på sin önskelista för hennes födelsedag så jag beställde 2 stycken av den som kallades 'Karin', borde passa bra :-)

De är dyra jämfört med när man köper dem i Sverige ($99) för två stycken + reservlampor och porto tycker jag var i dyraste laget men vad gör man inte för att fira svensk jul i USA :-)

Anne-Marie said...

Matilda: Kan tänka mig att det finns mycket mer svenskanknytning i USA jämfört med Australien. Finns det IKEA i Australien? Kanske du kan hitta något via internet.

Katarina: Jag firar inte heller jul. Att ha en adventsljusstake känns som om det räcker för att få litet "svensk stämning". Kan man använda samma strömstyrka i Filippinerna som i Sverige?

Lars: Vad bra att du fick ett tips till Karen. Och "Karin" passar ju perfekt. :) Nej, det är inte billigt alls men det kanske kan vara värt att ha en "riktig" svensk adventsljusstake som lyser upp i kvällsmörkret.

Matildas fikarum said...

Jodå, IKEA finns här, men dit går jag inte. Blev så bedrövligt illa behandlad sist jag var där.

Trillingnöten said...

Jadu, den där adventsljustaken saknade jag himla mycket. Jag köpte en billighetsvariant på IKEA. Den var liksom avlång och ganska ful, men jag fick lite julkänsla iaf...

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Visst är den typen ljusstake fin. Jag kollade på IKEAs och kände att den vill jag nog inte ha hemma. Bättre att betala litet mer. :)