Monday, November 16, 2009

Fördragna gardiner

Jag har märkt att hus och lägenheter där jag bor ofta har fördragna gardiner och neddragna persienner även under dagen. Många fler än vad jag någonsin såg i Stockholm.

Jag har funderat över detta flera gånger när jag varit ute och gått och idag frågade jag faktiskt min chef om kände till detta amerikanska "fenomen". Tyvärr kunde hon inte klargöra någonting egentligen, troligen mest beroende på att hon själv, hennes familj och de hon känner inte gör så. De gör som de flesta svenskar gör, drar upp persiennerna och drar ifrån gardinerna på morgonen. Jag hade hoppats på någon förklaring men det fick jag alltså inte.

Något som min chef sade var att vissa kanske vill behålla värmen inomhus. Det kan nog ligga något i det eftersom en del hus här fortfarande har enkelglasfönster. Många tror jag helt enkelt inte vill ha insyn. Men vad trist att aldrig få in dagsljus.
Jag är så van vid att alltid ha dagsljus som kommer in genom fönstren och skulle aldrig kunna leva i en bostad som alltid var mörk. I min lägenhet där jag nu bor har jag en massa stora fönster och det är underbart med allt dagsljus. När jag bodde i Kärrdal i Sollentuna hade jag "öppet" under dagen trots att min lägenhet låg precis vid en liten väg där folk gick, cyklade och åkte bil. Det var bara på kvällen, när mina lampor var tända, som jag drog ner mina persienner.

Undras just om det är så här även i andra delar av USA? Det kan väl inte bara vara i Mt Shasta området folk är "ljusskygga"? :)

12 comments:

Trillingnöten said...

:) Visst är det lustigt! Där jag bodde, i New York, så hade folk antingen mycket ljust, knappt gardiner, eller stora tjocka gardiner. Själv gillar jag att ha det mörkt och min man, amerikanen, gillar det ljust! Starka lampor och solljus i kombination!

Annika said...

Nej, jag tror det gäller överallt!!
AND, it would drive me nuts...att hela tiden sitta bakom neddragna persienner och fördragna gardiner. jag vill ha så ljust som möjligt. alltid.
Jag brukar tänka på allt fördraget då jag är ute på min PW. Kulturell skillnad?
Tror det...
Kram!

Anonymous said...

På sommaren när det var som varmast var jag tvungen att mura igen fönstren för att hålla ute värme. Hela dagen i en mörk lägenhet. Fy vad deprimerande.

Nu när mörkret kommer så snabbt är det viktigt att ha så mycket dagsljus som möjligt. Redan vid 17-tiden är det dags att tända värmeljus och annan mysbelysning...

Kram!

Lars Hultqvist said...

Det är detsamma överallt i USA tror jag.

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Det var annorlunda. :) Så du och din man har ombytta roller kanske. Det är verkligen påtagligt här hur många som har fördragna gardiner.

Annika: Intressant att höra att det är likadant på andra sidan kontinenten. Nej, jag fattar inte hur folk kan ha det fördraget hela tiden. Jag skulle bli tokig att inte få in dagsljus. Det är ett "krav" på en bostad att den skall vara ljus. Kram!

Maria: På sommaren när det är hett här drar jag givetvis ner mina persienner för att stänga ute hettan. Men solen står rätt mycket högre här så solen kommer inte in lika mycket som i Stockholm. Ja, det börjar bli mörkt här också nu på eftermiddagen/kvällen.

Lars: Det är alltså ett "amerikanskt fenomen" uppenbarligen. Amerikaner är "ljusskygga". :)

Jane said...

inte bara i USA; Tyskland och England ocksa. Man vill inte ha insyn och halla värmen inne.
Det är mest svenskar som är förtjusta att se ut och i dagsljus.

Katarina said...

Gardiner för fönstren, det hade alla våra grannar i GA.. nu när vi bor på Filippinerna är det likadant.. Jag funderar på att det kanske är ovanligt att ha öppen ridå som vi svenskar har det?

Jag älskar fönster utan gardiner,,, ljuset betyder mycket för mig...

Anne-Marie said...

Jane: Jaha, även europeiska länder är "ljusskygga". :) Undras just om de andra nordiska länderna också gillar dagsljus. Kanske våra välisolerade och välbyggda hus är en anledning till att vi har det så öppet.

Katarina: Även på Filippinerna. Intressant. Vi svenskar som är så blyga och tillbakadragna kanske vi tar igen det med "öppen ridå". Visst är det härligt med dagsljus och fri utsikt.

Ms Spider said...

Det gäller överallt men det samma gäller tyskland och belgien, exempelvis. Massor med neddragna persinenner ohc liknande, skrev ett inlägg om det för ett bra tag sedan. Känns så skumt! In med ljuset säger jag!

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Jaså, även i Tyskland och Belgien. Undras just varför vi svenskar (eller kanske skandinaver) har så annorlunda vanor? Håller helt med dig. Dagsljus känns nödvändigt tycker jag.

Erik said...

Svensk i Sverige här.

USA har väl rätt många krigsskadade? Rädsla för krypskyttar?

Själv har jag nästan alltid nersläppta persienner. Det hjälper mot kylan under vintern (40-tals hus). Sen är det mörkt ute mest hela den tiden på året. Det hjälper också att dämpa buller från vägen (uppmätt med instrument). Har endast öppet när det är strålande sommarväder och då jag måste ställa upp balkongdörren.

Och till dom som går utanför? Testa skyltfönstren!

Anne-Marie said...

Erik: Inte tror jag att det är rädsla för krypskyttar inte. :) Mörkt mest hela tiden under året. Var i Sverige bor du? Under jord? :) Om inte solen har ändrat sin bana minns jag att Sverige har väldigt mycket dagsljus under många månader. Men alla har sina egna vanor - jag skulle aldrig kunna leva i mörker inomhus. Du trivs med det.