Sunday, November 8, 2009

Gifta sig i USA


Jag var aldrig gift när jag bodde i Sverige. Det behövdes tydligen en amerikan för att det skulle bli av. :) I augusti 2002 gifte Michael och jag oss. Vi gifte oss i Reno, Nevada. Ja, i spelstaden Reno. Vi hade en borgerlig ceremoni och den gick så fort att jag efteråt undrade om vi verkligen var gifta. :)

Alla stater i USA har olika regler för giftermål. Nevada har väldigt enkla regler och det finns många andra stater som har lika enkla regler. Vissa stater kräver emellertid till exempel ett blodprov och/eller en läkarundersökning innan man kan gifta sig. Här är en hemsida som ger rätt bra information: US Marriage Laws.

Eftersom Nevada har så enkla regler var det ingen väntetid från det att vi ansökte om en så kallad "Marriage License" tills dess att vi gifte oss. Vi kom sent på kvällen till Reno och gick till ett par kasinon (tyvärr vann vi inga större summor) efter det att vi först fått vår licens från det kontor som utfärdar "marriage licenses". Dagen därpå begav vi oss till ett annat kontor där vigseln förrättades. Vi fick ett så kallat "marriage certificate" och om man gifter sig med en amerikan och senare vill immigrera är det ett mycket viktigt papper. Innan man skickar in kopior till USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services) skall man se till att man får det påskrivet och stämplat.

Eftersom jag behöll mitt flicknamn var det enkelt eftersom jag inte behövde meddela en namnändring. Tar man mannens efternamn eller har ett dubbelnamn måste man givetvis meddela namnändringen till alla myndigheter och företag som berörs.

I USA finns det inte alls samma sambolagar som vi har i Sverige. Vissa stater erkänner "common law marriage" vilket påminner om att vara sambo. Vill man däremot immigrera till USA måste man vara gift.
Michael och jag hade nog helst fortsatt att leva samboliv, men det gick ju lika bra att vara gift.

Just nu pågår ett TV-program som heter The Amazing Race 15 och de befinner sig i Sverige! Jag fick litet längtan efter Stockholm eftersom de visade en del fina vyer därifrån. Men Stockholm får vänta ett tag, troligen till nästa vår.

6 comments:

Annika said...

Ja, jag såg AR igår!! Härliga vyer, men för trista utmaningar. Det där med höet hade de förra ggn de var i Sthlm också.
Grönan var kul!
Älskar fö AR, har sett varenda säsong!

I USA verkar det alltid som det är lättast att vara gift. På alla plan. Jag minns att det var en del man skulle göra innan för att bli "godkända" av staten VA...men det är så länge sen nu att jag glömt det mesta :-)

Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag kunde inte se hela programmet eftersom jag fick ett telefonsamtal. Det är något speciellt med allt vatten vi har i Stockholm. Helt klart har vi en otroligt fin stad. :) Ja, jag tror att USA är litet mer "gammalmodigt" när det gäller äktenskap/att vara sambo. Michael och jag gillade att vara sambo men det gick ju inte för mig att immigrera om vi inte var gifta. Kram!

Mamaya said...

Det tog runt en vecka for Anthony och jag att fa varan marriage license.
Sa det gick ju ganska fort x_x tank vad forandrat allting ar fast anda inte nar man gift sig borgligt (vi gjorde det med).

Anne-Marie said...

Mamaya: Ja, det var skillnad mot Nevada där vi fick den på en gång. Det tog mig ett tag att bli van vid att säga "my husband" men efter ett tag blev det ju helt naturligt.

Unknown said...

Jag har en fraga om namnandring. Om jag gifter mig har i USA och vill andra till hans efternamn, hur gor jag da? Vilka myndigheter har i USA? Eftersom jag inte har nagot social number sa undrar jag hur jag skall andra detta? Har du nagot tips? Eller nar jag fyller i immigrations papprerna att jag bara skriver hans efternamn? Vore jattetacksam for svar! Linn

Anne-Marie said...

Linn: Jag ändrade aldrig mitt efternamn när jag gifte mig så vet tyvärr inte tillräckligt för att ge dig ett exakt svar. Jag tror att du skall skriva det namn du skall använda på de formulär som du/ni skickar in för ditt gröna kort. Problemet som uppstår då är att ditt svenska pass kommer att ha "fel" efternamn. Vet inte om du måste skaffa ett nytt pass eller inte. Skrev inte du privat till mig? Jag rekommenderade en bok i mitt mailsvar till dig. Troligen står det i den boken hur man gör med nytt namn. En bra hemsida som också har mycket information är: www.visajourney.com. Där kan det nog också finnas diskussioner om det här med namnbyte.