Friday, January 14, 2011

Vara hyresgäst i USA

Som trogna läsare av bloggen vet har jag haft många (alltför många) bostäder under de senaste åren. Bostäder som jag hyrt.

Jag har lärt mig mer och mer och vad man skall tänka på och fråga om men det verkar finnas nästan hur mycket som helst som man som hyresgäst kan råka ut för. När jag bodde i Sverige hyrde jag aldrig bostad utan hade en bostadsrätt utanför Stockholm. Här i mina trakter finns det inte bostadsrättslägenheter alls på samma sätt som i Sverige. Det är möjligt att det finns den typen bostäder i större städer och på andra orter. Det närmaste man kommer en bostadsrättslägenhet här är en så kallad "condo" eller ett "townhouse".

En del av de mejlfrågor jag får har att göra med bostäder och vad det kostar och hur det fungerar. Som så mycket annat här i USA kan man inte svara entydigt på en sådan fråga eftersom kostnader och regler skiljer sig från ort till ort och från stat till stat. Jag tycker att hyrorna i Mt Shasta området är höga med tanke på att det är ett glesbygdsområde men om man jämför till exempel med San Francisco-området är det billigt. Där betalar man mycket för bostäder.

Att hyra bostad i USA kräver oftast referenser från både privatpersoner och tidigare hyresvärdar. Någon som kan tala om hur bra man är. ;) Dessutom görs ofta en så kallad "credit check" vilket innebär att den blivande hyresvärden kontrollerar vilket "credit score" man har. Credit score har att göra med hur många kreditkort man har, hur man sköter sina betalningar, andra lån osv. En siffra visar om man har ett högt eller lågt credit score.

Här i Kalifornien verkar många hyresvärdar ha en rätt stark ställning och hyresgästerna har en rätt svag position och inga starka hyresgäströrelser att falla tillbaka på. Men det finns rättigheter som man som hyresgäst verkligen bör känna till. Några av de här rättigheterna är: en hyresvärd kan inte diskriminera gentemot en blivande hyresgäst på grund av vilken hudfärg man har (USA har fortfarande det här med "raser" i samhället), vilken religion man har, nationalitet, handikapp, vilket kön man har osv. Man har också rätt till en "livable" place vilket till exempel inkluderar ett tak som inte läcker (jag hade kunnat bryta mitt kontrakt om min hyresvärd inte lagat taket), att avlopp, vattenledningar, elektriska ledningar osv fungerar, att kallt och varmt vatten finns, att uppvärmning fungerar osv. En hyresvärd kan heller inte komma in i bostaden utan att ge 24 timmars förhandsvarning såvida det inte föreligger något akut. Hyresvärden måste betala tillbaka en så kallad "security deposit" inom ett visst antal dagar. Dessutom kan hyresärden inte hämnas om man som hyresgäst klagat på något som skall fungera.

När man hyr bostad i USA finns det oftast två varianter på hyreskontrakt - månadsvis eller en kontraktsperiod som kan vara 6 månader till ett år. Om man hyr från månad till månad har man rätten att flytta ut när som helst efter det att man gett hyresvärden förvarning (skriftligt är det bästa). Här i Kalifornien gäller 30 dagar som man skall ge hyresvärden. Har man ett längre kontrakt (vilket jag har just nu) kan man inte bryta kontraktet hur som helst utan konsekvenser. Om jag skulle flytta ut nu skulle jag i teorin fortfarande vara skyldig att betala hyra tills mitt kontrakt går ut. Det skulle bli väldigt dyrt. En hyresvärd måste försöka hyra ut bostaden men om de inte gör det måste man betala hyran även om man inte bor där. Men om hyresvärden inte åtgärdar t ex ett läckande tak kan man bryta kontraktet eftersom det läckandet taket strider mot en "livable place".

Något man också måste göra är att betala en så kallad "security deposit" vilket innebär att det är en extra summa som man betalar när man hyr en ny bostad. Denna summa skall täcka eventuella utgifter som hyresvärden kan få om man inte tar hand om bostaden och det uppstår skador. Om man städar bostaden och lämnar den i ungefär samma skick som när man flyttade in måste hyresvärden betala tillbaka dessa pengar. Här i Kalifornien måste hyresvärden betala tillbaka pengarna inom 3 veckor.

Alla stater har olika regler för allt som rör hyresbostäder så det gäller att ta reda på vad som gäller i just den stat där man bor. En mycket bra bok som jag verkligen kan rekommendera är "Renters" Rights: The Basics". Där finns det mesta man behöver känna till när det gäller vilka rättigheter och skyldigheter som hyresgäster och hyresvärdar har.


Vi får se var jag hamnar när mitt hyreskontrakt går ut. :)

5 comments:

Madeleine said...

Tack tipset om Nolo's Fiancé & Marriage Visas. Jättebra info.
Nolo har mycket bra böcker.

Pettas said...

Fastän jag troligtvis aldrig någonsin behöver använda mig av all den intressanta information du delar med dig av, så är det mycket roligt att ändå få veta hur det är i "stora världen".Återigen inser jag hur bra och enkelt det är i ett litet samhälle.
Ha en fin helg!
Kram!

Anne-Marie said...

Madeleine: Varsågod! Förstår efter att ha kollat in din blogg att du är på väg till USA till din käresta. :)

Karin: Jag får en hel del mejl från svenskar som undrar om allt möjligt (hur man kan flytta till USA, hur man kan arbeta i USA, giftermål med en amerikan osv) så ibland får det bli litet mer informativa inlägg som kanske inte är så personliga men förhoppningsvis kan hjälpa de som undrar. Ha en fin helg du med! Kram!

frida warberg said...

åååh vad awesome att bo i USA ! så avundsjuk!


sjukt blogg också också btw :D

Anne-Marie said...

Frida: USA har sina för- och nackdelar precis som Sverige. Kul att du gillar bloggen.