Tuesday, February 2, 2016

Code Red

Häromkvällen ringde telefonen och det stod Code Red som "avsändare". Jag pratade redan med en god vän så brydde mig inte om att svara på samtalet men bara 5 minuter senare ringde det igen med Code Red och då lyfte jag på luren.
Det var polisen här i Siskiyou County som meddelade att ett barn hade försvunnit i Yrekaområdet men att barnet senare hade hittats och man gick ut med det meddelandet.

Code Red är något som finns här där jag bor och troligen på de allra flesta platser i USA. "CodeRED is a high-speed Web-based emergency and mass notification system that has been in use since 1998 and is used by more than 3,000 state and local government entities across the United States and Canada." Man använder sig av telefonsystemet, SMS, email, meddelanden hos Facebook och Twitter, osv.

Det är inspelade meddelanden som man får via telefonen när det är någon form av "emergency" och det kan vara allt från barn som försvinner till olika slags kristillstånd på en viss ort.
För ett par år sedan kom det Code Red-meddelanden via telefonen om att en farlig brottsling var på rymmen inte alls långt från där jag bor och allmänheten varnades för denna person. Han hade skjutvapen och ansågs vara farlig. Litet senare hade polisen lyckats få tag på personen och då kom ett nytt samtal via Code Red och faran blåstes av.

Jag vet inte om något liknande system finns i Sverige men det här är ett bra sätt tycker jag att snabbt kunna få reda på viktig information som berör ett helt område.

Weed och Mt Shasta ligger som bekant vid foten av vulkanen Mt Shasta - som fortfarande anses vara aktiv. Skulle det bli ett nytt utbrott är det bara att hoppas att det finns tillräckligt med tid att utrymma hela området - och att man kanske använder sig av Code Red - eftersom den här typen vulkan (en stratovulkan) får mycket häftiga utbrott med så kallade pyroklastiska flöden. Troligen skulle ingen kunna bo kvar här om det blev ett utbrott.

Har ni sett filmen Dante's Peak? Även om det är en film tror jag den visar rätt bra på hur förödande ett utbrott av en stratovulkan kan bli.

34 comments:

FREEDOMtravel said...

Har aldrig hört talas om något liknande i Sverige...

Gunnel said...

Ett alldeles utmärkt system, men jag tror inte det finns här. Det hade varit något att importera från USA i stället för en massa nya ord som vi redan har så gott om. Jag har sett Dante´s Peak och den var skrämmande. Kram

em said...

För en tid sedan diskuterade jag Red Code med några vänner - ingen av oss hade hört talas om det i Sverige, och tyckte precis som Gunnel att det vore något värt att ta efter, istället för andra mer tvivelaktiga saker.
Jag har varit med om att polisen knackade dörr, när de letat efter en försvunnen kvinna, men det måste ju vara så otroligt mycket långsammare.
Margaretha

Desiree said...

Verkligen smart system. Hade inte hort talas om det tidigare men tur att det finns sadant har.
Hoppas att barnet kommer till ratta ordentligt.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Så bra med ett sådant system!
Jag tror inte vi har det registrerat som officiellt här hos oss men polisen söker gärna hjälp och ger upplysningar på facebook.

Kram

Anonymous said...

Vi har inte code Red här i UK, ännu, men kanske skulle vara bra.
Ser så lite film, såhar inte sett den du beskriver.

Rebekah M said...

Vi har systemet här, även om det heter något annat.

Vissa skillnader, dock ... de larmar bara om emergencies, som t. ex. nå't fel med dricksvattnet, naturkatastrofer osv ... inte om brottslingar. Det vore bra om de gjorde det också.

Hemma, är det annorlunda. Jag bodde i lägenhet (markplan) vid E4:an ett tag. En sexförbrytare hade rymt från Sidsjöns rättpsyk. Man gick ut på radio/TV/tidningare och varnade, men inte ett pip om hur han såg ut. Jag ringde upp lokalradion och tog upp detta, men "deras personliga integritet" måste ju skyddas *sarkasm*. Om de sätter in en bild, så är den utsuddat, i motsats mot här, där det är namn, bild och adress. I just det här fallet, hann han slå ihjäl en till kvinna innan de tog fast honom.

Det finns mycket i övrigt att önska ibland ...

Annika said...

Ja, det är samma här. jag får det via min iPhone.
Sen har vi Code Adam också, när ett barn försvinner. Det har hänt mig en gång, var inne och handlade på en affär då de ropade ut att det var Code Adam. Iom det stängde man alla dörrar, låste dem till affären. Ingen kom in, ingen kom ut.
Barnet hittades i en provhytt ngra minuter senare. Intressant att se hur SNABBT de gick tillväga. Det hände också en ggn då jag var på Barnes and Noble. Exakt samma där, code Adam och stängda dörrar.
Bra system, med både Code Red och Code Adam. Folk uppmärksammar det verkligen, och de spanar. Varit med om Code Adam på min telefon också, då en person tagit ett barn (ngn de kände) och dragit iväg i sin bil. Då fick vi upplysningar på både bil och registeringsplåt.
OCH barnet hittades tack vare ngn okänd.
Bra system.
Kramar!

Anne-Marie said...

Helena: Jag har heller inte hört talas om att det finns i Sverige men jag är troligen inte rätt person att egentligen uttala mig om sådana saker. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Man kan undra varför Sverige, som är så teknologiskt långt kommet, inte har detta system. Verkar fungera väldigt bra.
Håller helt med dig betr. ord och annat amerikanskt som man nästan urskillningslöst tycks vilja ta till sig i Sverige.
Tyckte att Dante's Peak-filmen var bra men den är skrämmande.
Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Som jag skrev till Gunnel kan man ju undra varför Sverige inte tagit detta till sig med tanke på hur tekniskt avancerade man verkar vara.
Att knacka dörr fungerar säkert men måste ju ta väldigt lång tid jämfört med Code Red.

Anne-Marie said...

Desiree: Kanske inte Alabama hade det när ni bodde här? Det verkar vara väldigt effektivt och bra tycker jag.
Barnet hade redan kommit till rätta, det var vad det andra samtalet handlade om. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Roligt att se dig här igen. :)
Vet inte om Code Red finns överallt men det tycks finnas i USA och Kanada i alla fall.
Facebook kan också fungera bra. Jag gick faktiskt in på FB-sidan för Siskiyou County Sheriff och där stod det om det försvunna barnet som kommit till rätta.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Aha, en skillnad mellan länderna. ;) Med tanke på alla likheter finns det också skillnader.
Dante's peak är en film från 90-talet så den har några år på nacken.

Anne-Marie said...

Rebekah: Kanada verkade ju ha ett liknande system som USA enligt det jag läste.
Just det där med brottslingar tycker jag är bra eftersom man ju faktiskt skulle kunna stöta på personen ifråga. Bra att varna.
Man kan undra varför den där "personliga integriteten" skall skyddas om det handlar om farliga brottslingar. Tycker det verkar mycket bättre att gå ut med "rubbet" som rör personen.
Men vad hemskt att en kvinna fick sätta livet till.
Ja, det finns mycket att önska inom många områden. :)

Anne-Marie said...

Annika: Har faktiskt aldrig hört talas om Code Adam. Vet du hur det skiljer sig från "Amber Alert" som väl också har med barn att göra?
Jag tycker att amrisarna ofta är väldigt bra och effektiva när det gäller sådana här saker. I Sverige känns det ofta litet mer "mesigt" och att man inte tar i med hårdhandskarna - som Rebekah nämnde om "personlig integritet".
Men vad bra att man låste alla dörrar och att man på så sätt snabbt kunde söka igenom lokalerna.
Kramar!!

Gunilla Nardin said...

Finns något liknande i Frankrike. Dock ringer man inte hem till folk, men på Motorvägarna skyltas det upp, och i Tv visas en banderoll under en bra stund. Detta kom till för inte så länge sedan och är mycket bra tycker jag, tex när det gäller kidnappning av barn.
Hade inte sett eller hört om den filmen,tror inte jag vill
kolla på den heller faktiskt.
Verkar rätt så läskig

Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Vi har också skyltar utmed vägarna som visar till exempel "Amber Alert" om det är ett barn som försvunnit.
Ibland kan vi även få "alerts" via TVn om det är extremt väder i närheten.
Filmen är bra men litet läskig. För mig kändes det intressant också att se filmen eftersom jag bor granne med en sådan typ vulkan.
Stor kram till dig!

Marina said...

Nix, någon "Code red" har jag inte hört talas om, vare sig i Sverige eller i Singapore. Däremot så används olika sociala medier av polisen om något händer.

Steel City Anna said...

Intressant, aldrig hört talas om detta. Verkar vara ett bra system! Vi har väl lokaltidningen och pensionärer som informationskällor mest :)

Anne-Marie said...

Marina: Det verkar som om Code Red inte finns i Sverige. Sociala medier är också bra för snabba meddelanden.

Anne-Marie said...

Anna: Kanske detta system finns mest i USA/Kanada-området. Haha, inte dåliga informationskällor det heller som ni har. ;)

Maria said...

Verkar som ett bra system. Jag hade det pa mobilen ett tag, när jag bodde i Reno. Problem var att i en stad var det så många Code Red att man slutade lyssna efter ett tag. På mindre ställen kan det vara en perfekt lösning. (Skönt att barnet kom tillbaka.)
Kram

Från Glam till Damm said...

Hej!

Jag har varit med om att de har utfärdat Amber-Alert när vi bodde i Kalifornien. Då gick det till så att när ett barn försvunnit så blinkade stora skyltar längs motorvägarna med information om vad som hänt: Beskrivning av barnet och ibland av förövaren. Ibland även bilnummer på bilen som åkt iväg med barnet, och det är ju fantastiskt!

Ha en fin dag!

Kram!

Anneli

Annika said...

När jag googlade på de bägge ser jag att Code Adam används i affärer, museer, nöjesparker etc när ett barn försvinner.
Då stängs alla dörrar in och ut. Det är det jag varit med om två gånger.
Bägge gångerna hittades barnet fort, tack och lov!
Code Amber måste det ha varit då jag var ute och körde och fick det på min mobil. Den gången då de gav ut bilmärke och registreringsnummet etc till allmänheten. PLUS att det informeras om det på alla elektroniska skyltar, som Anneli skriver ovan.
SÅ var det, Så det är ju liten skillnad mellan Code Adam och Amber.
Bra system likafullt. Väldigt effektiva efter vad jag sett. Säkert är det inte alltid så, tyvärr.
Kram!

Malin said...

Jo det finns något liknande här, jag tror de kallade det för reverse 911. För några år sedan blev det ramaskri då det automatiska meddelande att någon återfunnits (tror det var en autistisk man) ringde upp många mitt i natten. Det blev ju helt klart något fel, men polisen skyllde på telefonbolagen och tvärtom. Sedan dess har jag inte hört något, men jag vet att norra Virginia har detta system för snödagar i skolan (WADE) tror jag det heter och de har också ringt typ 4 på morgonen för att tala om att det inte blir skola och föräldrarna har inte varit så glada. MEN om det skulle gälla ens egna familjemedlem så tänker man nog annorlunda.

Anne-Marie said...

Maria: Ja, bor man på en större ort kan jag tänka mig att man kanske slår dövörat till om det är många larm. Jag har faktiskt bara fått kanske 5 eller 6 samtal från polisen med Code Red. Men så är det ju en liten ort också. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag har bara sett Amber Alert utan någon information på en av skyltarna som sitter utmed I-5 - mellan Weed och Mt Shasta. Bra att de ibland även ger mer information så att bilisterna kan hålla utkik. Fast, vem hinner se en bilskylt med siffror och bokstäver? Jag skulle nog inte göra det.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tack för att du "googlade". :)
Eftersom vi knappt har någon av de platser som Code Adam gäller antar jag att det kanske är en anledning till att jag aldrig hört talas om just den koden. Bra att veta skillnaden.
Amber Alert har synts några få gånger - som jag har sett - på ett par skyltar utmed I-5 mellan Weed och Mt Shasta. Jag kör ju inte bil så ofta så det kanske förekommer oftare än vad jag tror.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malin: Jag har en känsla av att polisens "system" nog inte tar med tidsaspekten i beräkningarna tyvärr. Har man något av vikt att meddela allmänheten skickas det nog ut meddelanden oavsett när på dygnet. Det är klart att om det inte är skoldag kanske man vill meddela i god tid. Det finns alltid för- och nackdelar med allt. Bra i alla fall tycker jag att man har ett system att informera allmänheten.

Channal said...

Code Red finns inte i Sverige. Men liknande system finns. När jag åker bil kan radiosändningen avbrytas av trafikinformation. Typ om en krock eller ett vilt djur på vägen. Även radio o TV meddelar/bryter in om allvarliga saker som allmänheten behöver veta. På TV'n kommer det upp en rullande text om t.e.x. "giftgas ute. Stäng fönster och håll er inomhus i Varberg." Lite Code Red fast de inte ringer på telefonen.

Vad skönt att barnet kom till rätta.

Kramar Anna

Krönikören said...

Smart system, det skulle vi ha. Fast du verkar ju inte direkt jaga upp dig ;) Vi får verkligen hoppas att du bryter ett ev pågående samtal om Mt Shasta får ett utbrott. Dante´s Peak är en riktigt spännande film!

Och du tycker att jag är dramatisk!? *blink*

När jag jobbade på försäkringsbolag testade man att skicka sms till berörda kunder om det skulle komma t.ex. ett oväder. Tyvärr vet jag inte hur det gick med det.

Anne-Marie said...

Anna: Vad bra att det finns system liknande Code Red även om de fungerar litet annorlunda.
Jag minns inte att jag såg någon information via TVn när jag bodde i Sverige. Men så är det ju också snart 19 år sedan. ;)
Bra också med information när man kör. Det har vi också.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Mt Shasta skulle nog ge varningssignaler ett tag innan ett utbrott. Det brukar vara så med vulkaner. :) Visst är Dante's Peak en bra film.
Jag kanske lät mer ointresserad än vad jag var. Jag kollade faktiskt på nätet hos Facebooksidan för Siskiyou County Sheriff så hade i alla fall koll på det hela. ;) Lever man i en stat med vulkaner och jordbävningar jagar man kanske inte upp sig lika ofta.
Dramatik i Täby och Weed på litet olika sätt kanske. ;)
Tror att utvecklingen gått snabbt med sådana här larmsystem sedan jag lämnade Sverige för snart 19 år sedan.