Wednesday, February 17, 2016

Åska på vintern

Vädret i kväll bjöd på allt möjligt - ösregn och vind, åska med blixtar, hagel och snö.

Meteorologerna hade sagt att det skulle bli regn och vindar under dagen och det stämde. Senare på kvällen blev det litet mer dramatiskt och intensivt med åska som följdes av hagel och snö.
Att se blixtar och höra åska under vintern känns konstigt av någon anledning. Det hör mer sommaren till men i kväll fick vi vara med om en vinteråska.

När man bor bland bergen som jag gör blir åskan väldigt imponerande eftersom ljudet förstärks av bergen som omger oss. I kväll kom blixtarna och åskmullret i stort sett samtidigt vilket givetvis innebar att ovädret låg i stort sett rakt över oss.

Jag har fortfarande ett levande minne av en sommardag när jag var en liten flicka och ett åskoväder drog in över Enebyberg. Det ovanliga med det ovädret var att det gick runt i cirklar och aldrig ville ge med sig. Det pågick i flera timmar medan jag byggde inomhuskojor med bord, stolar och filtar. :)

En annan gång skulle jag stänga fönstret i mitt flickrum i Enebyberg och en blixt kom genom luften så nära att jag hörde att det "knastrade" i luften och det uppstod en lukt av blixten. Jag stängde fönstret mycket snabbt och blev litet chockad av hur nära blixten faktiskt var.

Min första utlandsresa gick till England dit jag åkte på språkresa när jag var 15. Vårt flygplan kom in i ett åskoväder som hette duga och planet kastades hit och dit innan vi kunde landa. Som tur var blev jag inte rädd för att flyga vilket jag är mycket tacksam för nu.

För ett par år sedan hade vi ett intensivt åskoväder där blixten slog ner på flera platser. Jag blev orolig den kvällen eftersom det var så torrt och blixtnedslagen skulle ha kunnat orsaka stora bränder. Den kvällen gick jag faktiskt igenom vad jag skulle ta med mig om jag blev tvungen att lämna min bostad på grund av en brand. Den kunskapen hade jag nytta av ett år senare när den förödande Bolesbranden i Weed ödelade en stor del av vår stad och jag packade bilen med just de saker jag hade kommit fram till att jag skulle ta med mig.

Numera håller jag mig alltid inomhus under åskoväder och ser till att jag drar ur kontakter om åskan är riktigt nära. Det gjorde jag faktiskt även i kväll.

Förr trodde man att guden Tor var ute och åkte med sin vagn och slog med sin hammare när det blixtrade och åskade. Nu vet man att det handlar om urladdningar i atmosfären.

Så här "over the top" blev jag inte i kväll men är man en av USAs mest kända meteorologer är "thundersnow" tydligen något av det häftigaste man kan vara med om. ;) Jim Cantore hos The Weather Channel.Har ni som läser några starka minnen av åska, blixtar, "thundersnow" och andra åskfenomen?

32 comments:

Gunnel said...

Åska och snö har jag aldrig upplevt tidigare och den där meteorologen visar ju tydligt att det är ovanligt. Jag är inte rädd även om jag fick uppleva vuxnas rädlsa ständigt när jag var barn. En enda gång som vuxen har jag tyckt att det var obehagligt. Jag vaknade en morgon av ett mullrande som aldrig slutade. Det höll på länge, länge och sen kom blixtarna. De korsade varandra och det var riktigt hemskt. Som tur var hände det under dagtid. I mörker hade detta varit mycket skrämmande. Blixten slog ner på många ställen, men vi klarade oss helskinnade från ovädret. Kram

Anonymous said...

Jag är faktiskt lite rädd för åska! Tycker det är otrevligt. Minns från barndomen när mamma tog mej ut i bilen under åskväder. Där skulle vi vara säkra.
Jag har skrivit om boendeformer i UK, skulle vara intressant om du har möjlighet att skriva en kommentar och jämföra med USA. Gäller bl a insatslägenheter.
Ha det bra!

Bortugal said...

Jag skrev just om väder jag med! Alltid intressant! Här i Portugal haglade det nämligen i helgen och det tillhör inte vanligheten! Åska på vintern vet jag inte om jag varit med om! Det måste vara mäktigt där i bergen som du skriver. Jag gillar dramatiska väder ibland om de inte orsakar skador.

Annika said...

Thundersnow händer då och då här under stora blizzards. Det ÄR ett mkt underligt fenomen, som fascinerar mig stort varje ggn det händer.
Jag hade aldrig varit med om det innan jag kom till USA.
Det är verkligen konstigt att se och HÖRA åska medan snön vräker ner i full storm, flera minusgrader kan det vara. OCH sen plötsligt åskar det. Känns lite som domedagen är nära då :-)

Jag gillar dramatiskt väder, och har alltid gjort. MEN alla förutsättningar måste vara rätt då, man ska vara i säkert förvar sas.
Stora åskväder har vi här med om somrarna. Riktigt otäcka ibland. Men det blir ju lätt så i fuktiga klimat.
Min stora väderskräck är tornados, men vi är rätt förskonade från sådana tack vare ett kuperat landskap, men iaf ... de har ju inträffat. OTÄCKT!!

Väder är intressant, alltid! Kan tänka mig att det kan bli dramatiskt i dina berg då det åskar.


Kramar!

Lynne said...

Ja!

Maria said...

Åska kan verkligen vara en överväldigande upplevelse. Åska i öknen är ena mycket intensiv upplevelse.

Desiree said...

Jag tycker också att det känns konstigt med åska och blixtar under vintern. Förra veckan hade vi faktiskt just det i Basel. Häftiga regnstormar med mycket blåst och så åska och en och annan blixt. Märkligt.
Kram!

Steel City Anna said...

Det är verkligen sällan det åskar här, du hade otur som hamnade i ett oväder den gången. Jag landade i Prag en gång i ett åskväder, det var väldigt läskigt tyckte jag. Men nu har du varit med om nåt riktigt häftigt iallafall, kul film :)

Rebekah M said...

Jag har upplevt åska på vintern se'n jag kom hit. Vi hade åskväder i februari förra året. Det är svårt att "få det att gå ihop" ... att det kan snöa och åska på samma gång.

Som liten, var jag på väg till kiosken, och åskan slog ner i ett ställverk i närheten. Det small så jag ramlade omkull. Efter den fullträffen var jag rädd för åska ganska länge. Nu ... kan jag uppskatta ett rejält åskväder -- det är mäktigt och man känner sin litenhet, men jag har en hälsosam respekt för den.

Tänk om man skulle kunna ta tillvara på all den kraft som finns i varje blixt!

Annika said...

Hade inget emot åska i Sverige där den oftast var rätt liten om den inte kom jättenära. Men när jag bodde i mellanvästern så fick jag åskrädsla som hette duga för där var åskvädren alltid som slutet av världen, enorma urladdningar och dessutom tornados och hagel ovanpå det. Varken jag eller min yngre hund är några stora fan av åskoväder - han är värre än jag - utan gömmer oss helst någonstans (jag sätter i öronproppar). Som tur är är resten av familjen rätt oberörd och här i Sydkalifornien blir ju åskstormarna tack och lov sällan riktigt läskiga.
Kram.

Anne-Marie said...

Gunnel: Det var en märklig kväll igår med först regn, sedan åska och blixtar, därefter hagel och till sist snö. Det är nog rätt ovanligt att det åskar och snöar samtidigt.
Jim Cantore är en mycket energisk och inlevelsefull meteorolog (som du såg ;)) och han tyckte tydligen att detta med "thundersnow" var superhäftigt. Tänkte tanken att det inte finns många svenska meteorologer som har den inlevelsen. :)
Usch, det ovädret du beskriver låter väldigt otäckt. Blixtar är otrevliga tycker jag.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Minns att jag också fick höra som liten att en bil var den säkraste platsen. Eftersom jag inte kan ha min bil inomhus i ett garage måste jag ge mig ut för att komma till den så troligen inte det säkraste alternativet.
Har skrivit en kommentar hos dig. Intressant som vanligt att jämföra USA och England.

Anne-Marie said...

Åsa: Kan tänka mig att hagel i Portugal inte är det vanligaste.
Just kombon åska och snö känns litet skum faktiskt. Men det berodde nog på att kallare luft mötte den varmare luft som vi haft den senaste veckan. Det blev påtagligt kallare när fronten passerat.
Bergen skapar ett ordentligt muller. Har inget emot mullret, blixtarna är jag inte fullt lika förtjust i.

Anne-Marie said...

Annika: Du och Jim kanske kunde vara ett bra team för olika vinterväderfenomen. ;) Han är onekligen en mycket inlevelsefull person hos TWC. Tänk bara när han rapporterar om orkaner och andra våldsamma väderfenomen. Där kan de svenska meteorologerna slänga sig i väggen där de står som stela pinnar framför kameran. ;)
Jag är ingen fan av extremt och våldsamt väder. Vindarna i Weed kan bli litet väl starka för min smak. Och här talar man ju inte om vindarna som just TWC gör för östkusten. Där är 30 mph i stort sett förenat med livsfara enligt dem medan här kan det blåsa 50 mph och ingen ordar ens om det.
Tornados tycks uppträda på fler otänkbara platser numera. Här i Kalifornien borde inte tornados uppträda men det har de börjat göra. Inte ofta men i sällsynta fall.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lynne: ????? Det var en av de mest fåordiga kommentarer jag fått. ;)

Anne-Marie said...

Maria: Åska kan bli dramatiskt och mäktigt. Har bara varit i öknen egentligen vid ett tillfälle i Arizona. Men där blåste det mest när jag var där.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Just vinter och åska går liksom inte ihop. Men jag tror det kan bli så om två luftmassor som har olika temperaturer möts. Som tur var fick vi inga tornados vilket ju kan bli ett annat resultat om en varm och en kall luftmassa möts.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Menar du att det är så ovanligt med åska i England? Jag var med om ett rätt häftigt åskoväder när jag och grupp besökte Stonehenge för många år sedan. Mycket konstigt oväder.
Jag tror att det kanske var första gången som jag såg snö ihop med åska.
Att flyga i åskoväder är ingen höjdare direkt.

Anne-Marie said...

Rebekah: Då kunde du också "göra en Cantore" kanske. ;) Visst är det litet mysko med kombinationen snö och åska.
Att vara med om blixtnedslag så nära är traumatiska upplevelser. Tur att blixten slog ner där den gjorde och inte precis där du var.
Vissa människor tycks vara levande åskledare och överlever ibland blixtnedslag. Mycket märkligt.
Ja, om man kan ta tillvara på all kraft i blixtarna kunde man kanske få energi till en hel årsförbrukning av el.

Anne-Marie said...

Annika: Mellanvästern verkar inte vara en bra plats om man kanske har rädsla för åskoväder. Tornados som tycks bli fler för varje år kan ju orsaka enorm förödelse och dödsfall.
Jag kan inte ens föreställa mig känslan om man ser en tornado komma närmare och man vet att kanske ens hus kommer att ligga mitt i vägen. Usch!
Hundar och åska tycks inte gå ihop bra alls. Antar att öronpropparna är till dig. :)
Nej, Kalifornien har inte riktigt samma slags oväder som till exempel mellanvästern men nog kan det blåsa och vara otrevliga oväder även här.
Kram!

Channal said...

Jag var också 15 år när jag åkte till England på språkresa. Så kul!! Ett roligt gladminne som jag tänker på än idag. 38 år sedan, inte klokt!!

Åska, usch! Jag, mamma o mina döttrar flög till Mallorca 2001. När vi kom över Tyskland var det ett fruktansvärt oväder. Planet slocknade där vi satt. Blixtrarna lös upp. Jag spydde! Det var hemskt! All personal satt fastspända. Inte kul!!

Trevlig helg och kram! Anna

Gunilla Nardin said...

Det hander att vi far aska pa vintern har ocksa...gillar det inte ...speciellt med tanke pa att vi har haft asknedslag i huset ett par ganger. En gang slog blixten upp ett stort hal i taket ..det var riktigt otackt. I samband med sno har det dock aldrig hant, men det ar ju mycket sallan det snoar har. Det dundrar pa ordentligt har nar det askar, bergen ligger ju alldeles ovanfor dar jag bor.
Att flyga i askvader ar inte kul, men for det mesta sa kan ju piloten undvika detta,genom att byta hojd,rutt osv.


Ha en riktigt go weekend Anne-Marie
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Anna: Kul att du också åkte på språkresa! :) Jag åkte till Isle of Wight som ligger litet söder om det engelska fastlandet. Mycket lärorikt.
Usch vilken upplevelse du hade med din flygresa. Om flygpersonalen sitter fastspända, då är det illa. :)
Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Men usch så otäckt med blixtnedslag i huset. Vet inte hur jag skulle klara av åskoväder efter en sådan upplevelse.
Det blir en underlig känsla av att ha snö och åska samtidigt tycker jag. Man är ju van att det åskar mest på sommaren.
Jaha, du har också berg i närheten av där du bor. Det blir maffigt ljud tycker jag med mullret. :)
Vi höll på att landa har jag för mig när jag flög till England så de kunde nog inte göra så mycket tyvärr.
Ha en riktigt fin helg du också! Stor kram!

Min plats i solen said...

Hu, jag är livrädd för åska. Jag önskar att jag inte var det och får jobba hårt med min rädsla när åsksäsongen sätter in. Vi bor på landet i ett gammalt hus som åskan gärna slår ner i och det är det som har skapat min oerhörda rädsla. Blixtar som kommer in genom eluttag och skorstenar skapar en otrygghet som man inte vill känna i sitt hem. Men befinner jag mig t.ex. i en affär då det åskar är jag inte det minsta rädd. Där känner jag mig trygg. Men jag kämpar vidare med min rädsla och hoppas övervinna den en dag.

Ta hand om dig Anne-Marie och hoppas du får en fin helg.♥

Kram Lotta

Steel City Anna said...

Det har nog bara åskat kanske tre fyra gånger under den tid jag bott här. Men när det väl åskat så har det varit med besked.

Annica said...

Ett år i början på 1970-talet var jag med om kraftigt åskväder i mitten på januari. I Norrbotten! Blixtarna ljungade över himlen, åskan mullrade i ett och det var domedagsstämning över hela landskapet. Väldigt obehagligt. Faktiskt var vädret alldeles galet hela den vintern, som om det plötsligt fått för sig att det var sommar. Långa perioder var det mycket mer regn än snö och många plusgrader istället för minus. Den vintern måste vädret drabbats av tillfällig sinnesförvirring. ;)
Sänder kram med hopp om att du får en skön helg!

Anne-Marie said...

Lotta: Usch, det låter inte trevligt att blixtarna kommer in i ert hus på det sättet. Vet att du har berättat att ni bor i ett gammalt hus. Min bästa väns farmor (när jag var liten) fick in blixtklot i sitt hus och jag har för mig att det började brinna. Minns att jag tyckte det lät så hemskt.
Om jag befinner mig på en mer allmän plats inomhus känner jag nog mig också tryggare egentligen.
Ha en fin helg Lotta och ta hand om dig!
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Intressant att du inte varit med om mer åska. Vi brukade inte ha åska alls särskilt ofta när jag kom till det här området men numera tycks det bli åskoväder oftare.

Anne-Marie said...

Annica: Det låter underligt med den vinter du beskriver. Framför allt då du ju bor rätt långt norrut.
Så redan 1970 var vädret ur led. Inte bara den sk globala uppvärmningen (som jag inte köper rakt av alls) som lett till konstigheter.
Man får lätt litet domedagskänsla när det blixtrar på kvällen/natten.
Ha en fin helg och kram tillbaka!

Sara said...

Min mamma blev träffad av blixten när hon var liten och hon sa att det var en värsta smärtan hon någonsin varit med om. En dag när jag satt och pratade med mina bröder i ett rum i Manilla (Filippinerna) kom en blixt mellan oss och vi tre utbrast "såg ni också blixten eller var det bara en inbildning?" Min family är nog släkt med vikingaguden Tor. Haha

Anne-Marie said...

Sara: Jag kan tänka mig att det måste göra oerhört ont att träffas av blixten. Fy så hemskt!
Oj då, ni drar till er blixtar. Intressant men obehagligt.
Ja, Tors hammare kanske är en släktklenod. ;)