Wednesday, February 10, 2016

Lyssna på radio

I mitt barndomshem stod radion på för jämnan. Mest var det P3 som vi lyssnade på där populärmusiken sändes på den tiden. Eftersom min pappa var en teknik"nörd" hade vi flera stereoanläggningar och även radioapparater. :)

Det här är ett axplock av vad som spelades på den tiden.

Burt Bacharach var riktigt stor på 60- och 70-talen och den här låten spelades mycket i svensk radio.En svensk "landsplåga" som helt spelades sönder tycker jag men den var poppis. Lägg märke till en mycket ung Ulf Elfving i början. :)Och JokkMokks-Jokke uppträdde ofta i samedräkt och sjöng om Gulli Gullan. Vilken musiksmak vi hade i Sverige på den tiden. :)Att ha musik på tycker jag är trevligt även nu men i Mt Shasta/Weed-området är det svårt att ta in radiostationer på grund av alla berg som vi omges av så numera är det mest genom datorn som jag lyssnar på musik. De radiokanaler man kan ta in är en lokal station i Mt Shasta och några country and western-stationer vilket inte alls är min musiksmak.

När jag kör bil kan jag få in en radiostation som sänder från staden Redding som ligger en bit söderut. Det är 105.3 - Classic Hits, och de har riktigt bra musik. Av någon anledning är det bara i bilen jag kan få in den stationen.

När man bor i utlandet har Sveriges Television många program blockerade men Sveriges Radio däremot tycks inte ha den "bestraffningen" av sina lyssnare. ;)
Innan jul lyssnade jag mycket på ett program som heter Bjällerklang och som spelade julmusik av olika slag 24/7. Väldigt trevligt program tycker jag.
Annars blir det litet dåligt faktiskt med att lyssna på svensk radio för min del. Vet inte varför egentligen. Kanske kan det ha att göra med att jag inte vande mig vid det när jag kommit till USA eftersom det inte fanns internetradio troligen alls på den tiden. Vem vet?

Tre program som fortfarande finns vad jag vet är klassiker som även jag och mina föräldrar lyssnade mycket på: Ring så spelar vi, Melodikrysset och Svensktoppen. Den här lilla truddelutten har jag hört många gånger.Lyssnar ni mycket på radio? Vad lyssnar ni på då?

34 comments:

Annika said...

Haha, jag har precis noll koll på all musik som är aktuell idag men kan texten och tonerna till både Gulligullan och lyckliga gatan och Raindrops...inte klokt egentligen :) .

Jag lyssnar egentligen bara på radion när jag kör bil eller möjligen jobbar i köket (steker pannkakor och sånt). Och kör bil gör jag ju bara kanske fyra fem gånger per år.

Jag brukade vilja lyssna på någon musik när jag skrev men nu känns även det för störande.

Jag tycker INTE om att ha en massa ljud i bakgrunden - bakgrundsbrus. Svärmor har både radion och TV:n gåendes hela dan hemma hos sig och det kan göra mig absolut vansinnig så jag måste gå och sätta mig på toaletten för att komma undan "ljudmattan." Min bästa kompis säger att det kan ha med mina stressnivåer att göra att jag är så ljudkänslig. Men dessutom så är det ju ändå så ofta högljutt omkring en när man bor inne i en stad - här är det nästan aldrig helt tyst utom riktigt tidigt på morgonen (kanske är därför jag är uppe kl. 5).
Kram.

Channal said...

Jag är också uppvuxen med radio och Jokkmokks Jocke =) Haha Gullegullan KoKo som en gök. Mina föräldrar har alltid radion på. Skönt sällskap. Mannen och jag har löst Melodikrysset varje lördag i snart tio år. Det är kul! Här hemma har vi P4 på. Mysigt med Karlavagnen på kvällen när vi går och lägger oss. I min bil är det P3, i mannens bil är det P1 som gäller. Vi lyssnar aldrig på reklamradio med skvalmusik. Så trist! Vinterpratarna är roligt och intressant att lyssna på.

KRAMAR Anna

Gunnel said...

Visst minns jag den musiken. Mina föräldrar hade alltid radion igång och det hade jag också sen jag flyttat hemifrån. Idag är det bara min man som lyssnar på radio. Jag vet egentligen inte varför jag har slutat med det. Kanske skulle jag försöka mig på det igen. Vem vet, jag kanske blir riktigt biten. Kram

Steel City Anna said...

Jag tittar på jättemkt svensk tv och lyssnar på SR. Gillar Spanarna, Språket i P1 och Filosofiska rummet. Sommar och vinter i P1 när det sänds. Gillar att ha svenska i bakgrunden så kan ha lite vadsomhelst på ibland.

tennswede said...

Brukar lyssna på Vaken som sänds på nätterna i P4-P3 i Sverige. Lyssnar genom internet.

Mimmi i MA said...

Jag har alltid radion på när jag är på jobbet (via datorn) och i bilen, men jag lyssnar sällan på musik (orkar inte hålla på och flippa runt när det är en låt jag inte gillar - och det är väldigt ofta). Jag lyssnar mest på sportsnack, men nu när football säsongen är över så lyssnar jag på andra talk shows. I jultider så lyssnar jag ganska ofta på en julkanal (älskar julmusik). Hemma kan jag däremot inte lyssna på radio, vet inte riktigt varför. Hemma har jag alltid en TV på även om jag alltid inte aktivt tittar på något.

Marina said...

Åh, nostalgi...Lyckliga Gatan var en av mina första skivor som jag spelade på min dundermoderna grammofon med högtalare i locket... Ibland kan jag fundera över hur gammal jag är egentligen ;) Här går svensk skvalradio, precis som hemma (man måste ju inte anamma alla seder dit man kommer).

Anne-Marie said...

Annika: Kul att du kan texterna till de sångerna jag lade ut. :) Jag har en del koll på dagens musik eftersom jag lyssnar på en del av den musiken men jag märker ofta att jag kan musiken men vet inte vem som sjunger och spelar.
Det blir inte så mycket radiolyssnande för dig ser jag. :) I köket har jag ingen radio - jag har faktiskt ingen radio egentligen alls numera mer än en liten radio som kan ta emot all frekvenserna.
Jag tror att vissa människor är mer ljudkänsliga än andra. Jag kan ha musik på när jag sitter vid datorn men är otroligt känslig för ljud som kommer från andra människor. Borde faktiskt bo i en stuga ute i skogen utan andra omkring mig.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Du och jag är ju i stort sett jämngamla så vi växte väl upp med samma slags musik. JokkMokks Jokke var verkligen inte någon favorit men jag kommer givetvis ihåg hans sånger.
Melodikrysset är trivsamt och det lyssnade vi nästan alltid på. Jag har lyssnat litet på P4 och P5 via datorn men inte alls varje dag. Numera finns det väl en hel del radiokanaler i Sverige med reklam. Det fanns ju inte när vi var små.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har också kommit att lyssna mindre på radio jämfört med hur det var när jag var yngre. Michael lyssnade en hel del på kortvågsradio medan han levde.
Det är rätt trivsamt att ha något att lyssna på utan att behöva titta på en TV-skärm.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag borde skaffa en service som gör att jag kan se svensk TV. Har inte kommit mig för att skaffa den typen service.
Låter trevligt att du har så många program som du följer.

Anne-Marie said...

Tennswede: Att lyssna via nätet fungerar ju väldigt bra numera. När man hade dial-up gick det inte riktigt. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag hade alltid radion på när jag jobbade i Sverige. Då fanns ju inte musik genom något internet utan det var en riktig radio jag hade. :)
Sportsnack kan jag inte riktigt med. Vet ju att du gillar amerikansk fotboll.
Det är skönt att ibland ha det helt tyst. Ofta brukar jag dock ha musik genom datorn. Tittar väldigt litet på TV numera.

Anne-Marie said...

Marina: Jag håller med dig om att jag också ibland funderar över hur gammal jag är. :) Brukar dock tänka att väldigt mycket hänt inom tekniken sedan 60-talet.
Nej, visst kan man ta med sig trevliga vanor oavsett var man är.

Anonymous said...

Anna-Lena Löfgren och Jokkmokks-Jokke, vad kul! Nostalgi!
Jag har radion på i stort sett hela dagen, BBc Radio 2. Bra blandning av nyheter, musik och intervjuer.
Ha det bra!

olgakatt said...

Jag är inbiten pratradiolyssnare, bara P1. Skval är helt onjutbart och något jag avskyr är att komma på besök till folk som har skvalradio på trots att man är flera som samtalar. Riktigt illa blir det när man uppmanas att tycka en låt är underbar eller en artist fantastisk när man knappt står ut. Jag blir alltid förundrad när folk tror att alla andra har just deras musiksmak samtidigt som de högt och ljudligt förkastar allt annat.
Tror att Annika ovan och jag har en del gemensamt:)

Desiree said...

Jag lyssnar mest på musik. Älskar stationen Radio Paradise som spelar en riktigt bra musikmix. De är en station från CA och drivs av ett par som gör det ideelt med endast donationer från lyssnarna. Ibland lyssnar jag på sommarpratare när jag kommer in i det hela. Gillar inte radioprogram där det är flera i studion som pratar i mun på varandra och det blir skrikigt och skränigt och de tror att de är jätteroliga.
Intressant att höra lite på vad vi lyssnade på förr i sverige.
Kram!

Annika said...

Så är det inte för mig. lyssnar JÄTTEMYCKET på Sveriges Radio tex. Laddar ner och lyssnar när jag är ute och går. Lyssnar på Språket i P1. Karlavagnen i P4, Söndagarna med Stina Wollter, dokumentärer och SÅ mkt mer.
Lyssnar även på podcasts som Kristoffer Triumfs Värvet + amerikanska podden Gilmore Guys.
Tycker SR PLAY äger!! SO top of the line.
Jag har VPN på min dator så jag kan se de programmen som är blockade på SVT och Fyran.
Det är jag glad för.
Bjällerklang lyssnade jag också på i julas, hela tiden. Ny musik har jag tappar lite greppet om sen K började college, det var hon som höll mig a jour, mer eller mindre.
Men då jag är ute och kör i området med bilen brukar jag ha en top-40 station inkopplad. Så att jag iaf får liiite koll på vad som är poppis idag.
Lyssnar inte på musik under dagen hemma, faktiskt.
Städar jag etc har jag SR Play på, eller lyssnar på en podd. Skriver jag, eller jobbar med bilder, har jag det oftast helt tyst.
Men jag minns alla de låtar du har på din lista. Anna-Lena Ls Lyckliga Gatan var en av de första sånger jag lärde mig utantill!
Hos oss var radion också alltid på, mysigt.
OCH Raindrops Keep falling älskar jag ÄN idag. Har den på min iPod. Älskar den svenska verisonen med SIW M också.
Melodikrysset fyller jag varje vecka, haha. Via en app i min telefon.
SÅ kul.
Roligt inlägg.
Kramar!

Annica said...

Trots min ljudöverkänslighet så har jag alltid radion på, med njutbar volym förstås. Mest är det SR P4 och Radio Norrbotten som står på, där sänds en bra mix av musik, prat och nyheter, både riks och lokala. Jag har faktiskt radioapparater i (nästan) alla rum, t.o.m. i badrummet. :)
Det är kul att man fortfarande kan sjunga med i "Lyckliga gatan", "Raindrops keep falling" och Jokkmokks Jockes "Gulli gullan". Jag märker att texten till bl.a. de flesta av Elvis´ låtar också sitter kvar i minnet. ;) (Inte så konstigt kanske eftersom jag var/är ett stort Elvis-fan.)
Kram långt bortifrån!

Berit said...

Jag kände Jokke på den tiden jag pluggade i Östersund. Vi brukade fika tillsammans på Törners konditori. Han var mycket snäll och trevlig.

Anne-Marie said...

Lena: Visst är det kul med litet nostalgi ibland. :) De gamla slagdängorna verkar ju många komma ihåg.
Det är trevligt med radio och numera kan man ju lyssna på radio även via nätet.
Ha en fin fredag!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tur att vi alla har olika smak. :)
Minns att jag lyssnade en del på pratradio när jag bodde i Sverige men det var nog mest litet lättsammare program. Sommarpratarna och en del barnprogram minns jag.
Många människor vill tyvärr få andra att hålla med dem om både det ena och det andra.

Anne-Marie said...

Desiree: Har aldrig hört talas om den stationen du nämner. Får se om jag kan hitta den. Alltid roligt med människor som gör saker ideellt.
Musik är det jag lyssnar mest på. Har inte lyssnat på Sommarpratarna på väldigt många år.
Det finns en del som tycker att det är jätteroligt att prata i mun på varandra och som försöker överträffa de andra. Sådana program klarar jag mig också utan.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag trodde att du skulle ha en del att säga om radio. :) Minns att du tidigare har berättat om alla olika slags program du lyssnar på. Bra att du kan ladda ner och lyssna när du gör annat.
Jag tror att jag måste se till att skaffa VPN så att jag kan kolla litet mer på svensk TV.
Bjällerklang kände jag inte till innan du nämnde det programmet. Mycket bra blandning tycker jag av julmusik.
Ja, litet måste man ju hänga med i det som är den senaste musiken. :)
Jag har oftast någon musik via datorn. Och jag har laddat ner musik från YouTube (bara musiken) som är väldigt avslappnande och meditativ. Det är den typen musik jag lyssnar mycket på.
De där låtarna jag lade upp tycks de flesta ha något minne av. Kul. :)
Melodikrysset var mycket länge sedan jag löste. Visste inte att man kan få det via en app.
Kul att du tyckte om inlägget. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Kanske en jämn volym på radion kan vara bra också trots din ljudkänslighet.
Radio i badrummet har jag faktiskt aldrig haft. :)
Verkligen roligt att låtarna jag lade upp tycks ge så många minnen. Jag brukade ofta sjunga med i låtarna som spelades även som ung. Kan nog hundratals låtar - dock inte texterna.
Elvis var aldrig min favorit men visst gjorde han också bra musik.
Kram från ett ovanligt februarivarmt Weed!

Anne-Marie said...

Berit: Men så trevligt att du till och med kände Jokke. Han verkade vara väldigt genuin som artist.

Från Glam till Damm said...

Å vilken underbar nostalgi du bjuder oss på så här på fredagseftermiddagen!

Hemma hos mamma och pappa står radion också alltid på och det känns så hemtrevligt.

Själv lyssnar jag mest på radio när jag kör bil.

Ha en underbar helg!

Kram från Dalarna,

Anneli

Äventyret framtiden said...

Också i min barndom var det radion som var förhärskande. Tv-n kom ganska mycket senare in i mitt liv, även om vi brukade gå till grannen och titta på de program som visades.
För det mesta spelades klassisk musik i radion när jag var liten, åtminstone minns jag det så. Senare, i tonåren förändrades musikvalet per automatik.
Svensktoppen var ett måste och också bilradion på lördagar.
Men jag minns också att jag lyssnade på en hel del läs och pratprogram också.
Numera går radion på lite grann för sig själv eftersom Uffe behöver ljudet för att inte höra sin tinnitus. Far han till stan eller så utan mig, så njuter jag av tystnaden under tiden.

Kramar!

Anne-Marie said...

Anneli: Litet roligt med nostalgi ibland tycker jag. :)
Min radio går mest via datorn nuförtiden. Men hemma i mitt barndomshem fanns det flera radioapparater.
Radio i bilen är väldigt trevligt.
Ha en fin helg du också!
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Vi hade TV även när jag var liten i början av 60-talet. Troligen mycket beroende på att min pappa var teknik"nörd". :) Men det dröjde länge innan vi skaffade färg-TV av någon anledning.
Vi lyssnade faktiskt aldrig på klassisk musik utan det var populärmusiken på 60- och 70-talen som gällde. Plus att mina föräldrar tyckte om storbandsjazz så det fanns en hel del sådana LP-skivor.
Jag minns att jag lyssnade på en del barnprogram på radion och det fanns även en julkalender tror jag via radion.
Det är skönt med både tystnad och musik.
Kramar!

Tredje året i Hjo said...

Är en dålig radiolyssnare nuförtiden. I ungdomen var det annat. Men varje lördag löser hustrun Melodikrysset.

Anne-Marie said...

Hans: Jag lyssnar heller inte mycket på radio men litet blir det i alla fall. Melodikrysset var i alla fall ett trevligt program. Har inte lyssnat på just det programmet på mycket länge.

Anonymous said...

Åh vilken härlig nostalgitripp du fixa fram kommer ihåg när jag som liten var o besökte mormor o morfar i Köping o Jokkmoks Jocke spelade i ett varuhus jag var helt begistrad o tyckte han var bäst.
Vi lyssnade också mkt på radio hemma på 60 talet och även 70 talet kan sakna det ibland nu.
Hälsningar Birgitta S
Tack för en bra blogg.

Anne-Marie said...

Birgitta: Det verkar som om de flesta här i kommentarsfältet minns dessa låtar och har en relation till dem.
Att lyssna på radio tror jag var väldigt vanligt på 60- och 70-talen innan TVn hade tagit över.
Roligt att du tyckte om inlägget och tack för dina snälla ord om min blogg. :)