Sunday, February 28, 2016

Idag för 30 år sedan

Jag är tillräckligt gammal för att klart och tydligt minnas den 28 februari 1986. Det var dagen då Sveriges statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm.

I USA minns ofta de som är litet äldre vad de gjorde och var de var när John F Kennedy sköts 1963. Jag minns exakt var jag befann mig när jag fick höra om mordet på Olof Palme vilket var hemma hos mina föräldrar. Mamma och pappa var redan uppstigna och när jag klev upp - detta var alltså dagen efter mordet - hördes bara klassisk musik på radion vilket verkade underligt. Mina föräldrar sade att Palme hade mördats under natten och att hela landet befann sig i landssorg.

Många har sagt att den här dagen var den då Sverige "vaknade" ur sin oskuldsfullhet och insåg att vi faktiskt var en del av världen där hemska saker sker. Jag arbetade inne i Stockholm på den tiden och när jag kom till platsen där mordet skett några dagar senare fanns det en stor hög med rosor. Många svenskar blev chockade och kunde inte förstå hur detta kunnat ske i Sverige. Olof Palme var en kontroversiell person och hade både anhängare och motståndare.

Bara några månader innan han sköts hade jag faktiskt skakat hand med honom. Mina föräldrar och jag var med på en prisceremoni i Stockholm där Olof Palme närvarade. Min pappa ville hälsa på honom vilket han också gjorde och även jag fick skaka hand med statsministern.

Fortfarande efter 30 år finns många oklarheter kring mordet och även om man försökte fälla Christer Pettersson blev han senare frikänd av Svea Hovrätt. En del mystiska och konstiga saker omgav onekligen hela händelsen. Varför tog det så lång tid (uppemot 1,5 timme) för polisen att spärra av Stockholm? Rikslarm gick inte ut förrän 2 timmar efter mordet. Varför har det rapporterats att människor med walkie-talkies syntes i närheten av mordplatsen? Och 1986 hade människor inte mobiltelefoner som kunde ha misstagits för walkie-talkies. Jag har inget svar men har följt en hel del av det som skrivits och sagts kring mordet under årens lopp.

Idag har man uppmärksammat 30-årsdagen med olika aktiviteter och tydligen öppnade polisen en "hot line" under några timmar med förhoppningen att kanske få in ytterligare tips från allmänheten.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=6378402
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=6378563

Vad minns ni av den här dagen? Vad gjorde ni när ni fick höra om mordet?

1986 var ett händelserikt år. Bara ett par månader senare sker kärnkraftsolyckan i Tjernobyl vilken jag också minns mycket väl. Det var i slutet april 1986 och det kanske finns anledning att återkomma även till den händelsen.


Bilden lånad från nätet - havet av rosor där Palme mördats: By Holger.Ellgaard (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

31 comments:

Annika said...

Jag minns också precis var jag var när jag hörde om Palme-mordet. Jag hade inte gått upp ur sängen än när mamma kom in i mitt flickrum med lokaltidningen i handen och berättade att Palme blivit mördad.

Det finns egentligen bara två historiska händelser som jag minns så glasklart - mordet på Palme och 9/11. Jag tror som du säger att det beror på att det kändes så oväntat, som om världen kollapsade inåt, som om något otänkbart inträffat.
Kram.

Från Glam till Damm said...

Hej,

Ja det hela är så mystiskt ang. vem som sköt och ibland känns det som om att det är för enkelt för många att låta Christer Petterson vara mördaren. Jag är djupt förfärad av polisens brister minutrarna och timmarna efter mordet då man inte ens spärrade av Stockholm eller Arlanda utan det fanns ingen sambandscentral och ingen koordination eller effektivitet i arbetet utan alla verkade bara helt förlamade.

Jo, visst minns jag kvällen. Jag var med vänner och mamma ringde och berättade att Palme blivit mördad.
Nyheterna sände visst sedan inte förrän kl. 4 på morgonen och det är SVT djupt förfärade av fortfarande. Det har varit en hel rad mycket intressanta program om mordet och om media och polisen de senaste veckorna.

Ha en fin kväll!

Kram, Anneli

Anonymous said...

Joodå ... det minns jag mycket väl ... hur jag steg upp den lördagsmorgonen, slog på teven, och det var bara text-TV! Nyvaken, som jag var brydde jag mig inte först, men se'n tyckte jag det var underligt, och så såg jag en rubrik som rullade förbi: "Ingvar Carlsson ny statschef" ... Då tyckte jag det verkade ännu underligare, för var var Palme då?! Så inte förrän då började jag läsa ordentligt. Ringde upp en arbetskamrat, men henne gick det inte att prata med, för hon bara grät i luren. Jag var inte riktigt lagd åt det hållet. Visst var det ett uppvaknande, men jag undrar om det inte är lite överdrivet ... levde vi verkligen i en så'n drömvärld innan?! Jag tror inte det.

Utredningen lämnade mycket i övrigt att önska. Såg en amerikansk show härom kvällen som handlade delvis om Palme-mordet ... tydligen var nå'n snubbe vid namn Victor Hugosson (eller möjligen Hugo Victorsson, jag kommer inte ihåg), som var misstänkt. Han blev mördad själv i USA ...

Jag kommer ihåg JFK, men jag var 8. Av alla hemskheterna så är det 9/11 som sticker ut mest -- chocken, overklighetskänslan ...

Malin said...

Vi var på sportlov i Dalarna. Bodde i en stuga i en skidby. Jag minns att jag var vaken själv och gick till receptionen där det råkade stå en TV på som ingen riktigt tittade på. Nästan ingen var där men nyheterna rullade. Jag tänkte att det måste vara ett skämt, inte på riktigt, men det var ingen annan som tittade på TVn. Jag gick tillbaka till vår stuga och väckte pappa. Pappa arbetade högt upp på en myndighet och hade naturligtvis träffat Olof Palme. Han var chockad så klart.

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns att det var en slags surrealistisk känsla över det hela. Som om det egentligen inte hade skett nästan.
9/11 minns jag givetvis ännu bättre eftersom jag var äldre och bodde i USA när det skedde. Att ha bott i USA före 9/11 är faktiskt som att ha bott i två olika länder. Så stor har skillnaden blivit. 9/11 har ännu fler underliga saker och händelser kring sig. Skulle kunna skriva mycket om den händelsen men det får bli vid något annat tillfälle. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Det som skedde - eller snarare kanske inte skedde - efter mordet är lika underligt som mycket kring 9/11. Jag förstår att det finns många olika slags teorier kring vad som egentligen skedde - för båda händelserna. Palme var ju inte precis en neutral person om man säger så.
Jag har även för mig att jag läst eller hört att människor från utlandet (inom ledande positioner) ringde till Sveriges regering och berättade att mordet skett. Om det stämmer vet jag inte.
Eftersom mordet fortfarande är ouppklarat kan jag tänka mig att det varit mycket som skrivits och sänts den senaste tiden.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Alla har sina egna minnen av händelsen vilket jag tycker är intressant att läsa om. :)
Jag minns inte att vi slog på TVn av någon anledning utan det var radion som stod på. Nej, jag är inte heller lagd åt hållet att gråta vid den här typen händelser. Tror dock att många i Sverige blev ledsna och chockade och öppet grät när de kom till Sveavägen i Stockholm där han mördats.
Det jag tror ändrades är samma sak som helt förändrade USA vid 9/11. Det var en känsla av att saker och ting som inte "borde" hända faktiskt hänt. Jag minns hur stor skillnad det blev i USA efter 9/11. Folk förlorade tilltron och blev mycket mer rädda. En anledning till att TSA kan genomföra sina - i mitt tycke - alltför ingående kontroller ute på flygplatserna.
Intressant att man till och med tog upp det här i amerikansk TV. Det namnet du nämner har jag aldrig hört talas om.
Jag var bara 2 ;) när JFK mördades så minns inte den händelsen alls.
9/11 var en chock för USA och hela världen. Framför allt då det ju inte bara skedde saker i NYC.

Anne-Marie said...

Malin: Det måste ha varit en speciell upplevelse att titta på programmet helt själv och inte ha någon att prata med till att börja med.
Kan tänka mig att din pappa blev chockad om han träffat och kände Palme litet till och med.
En overklighetskänsla tror jag de flesta upplevde i Sverige kring denna händelse.
Sedan var det ju ytterligare en minister, Anna Lindh, som knivhöggs till döds inne på NK. Märkligt nog den 11 september fast ett par år senare - 2003.

Åsa said...

Jag minns att det gick en utbytesstudent från USA i min brors klass i gymnasiet och att han var kär i henne och blev helt förkrossad när hon blev hemkallad i förtid p g a händelserna i Sverige det året. Först Palme, sedan Tjernobyl. Hennes föräldrar fick för sig att hela Svergie stod i lågor och att läget var ytterst falsigt och instabilt så de bestämde att hon skulle komma hem direkt. Det minns jag.

Gunnel said...

Jag minns att min man berättade för mig när jag steg upp att Palme blivit skjuten. Det var väldigt chockartat. Man trodde knappast att något sådant skulle hända i Sverige. Idag är det nästan vardagsmat med allt våld och elände. Vi lever i en hård värld. Kram

Tredje året i Hjo said...

Fick reda på det först på morgonen via telefonsamtal. Ja, det var ingen vidare bra dag. Och lika illa har hela polisutredningen varit. Det så man knappt tror det är sant. Hur i hela friden kunde Holmér sätta sig själv som spaningsledare? Å andra sidan fungerade inget innan heller. Märkligt.

Annica said...

Det är märkligt hur illa utredningen av Palmemordet tycks ha skötts. Fortfarande jobbar några personer med den. Efter 30 år borde man avsluta - knappast någon som tror att mordet har en chans att bli uppklarat efter så lång tid.
Det finns många datum - och ortsnamn - som man aldrig glömmer p.g.a. att det hänt förfärliga saker just då och där.
Kram! Ha en bra vecka!

Marina said...

Visst är det lite spännande med händelser som sätter spår som gör att man vet exakt var man var och vad man gjorde när det hände. Att Palme blivit mördad hörde vi vid den första nyhetssändningen på natten då det hänt. Jag kan än idag återge det ordagrant, hur det började med att "vi bryter sändningen (vilken var Stjärnornas musik) för en extra nyhetssändning", och sedan kom orden som idag är välkända: "Stadsminister Olof Palme är död, han sköts i hörnet av...." Och ja, jag tillhörde de som först trodde det hela var ett mycket bisarrt skämt...

Anne-Marie said...

Åsa: Det låter ju väldigt dramatiskt att dottern blev hemskickad pga det som hände i Sverige 1986. Men jag vet att det företag jag jobbade på i Stockholm - det var ett amerikanskt företag med kontor i Europa - kallade hem sina anställda från resor när Gulfkriget bröt ut. Jag och en del av mina europeiska kollegor var på ett möte i Belgien och vi fick inte avsluta mötet utan fick åka hem. Amerikaner tycks ofta ta till litet drastiska metoder.

Anne-Marie said...

Gunnel: Världen såg mycket annorlunda ut 1986 jämfört med hur det är nu. Tror nog att man i Sverige blev chockad precis som amerikaner blev chockade 1963 och senare 11 september 2001. Stora, omvälvande händelser som påverkar ett helt land. Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Alla tycks ha sina speciella minnen av denna dag. Det var väldigt mycket tramsigt kring polisutredningen och man kan verkligen undra om det var så att man inte skulle hitta en gärningsman. Beroende på vem/vilka som låg bakom det hela.

Anne-Marie said...

Annica: Jag tror att det kanske till och med är så att en lösning inte skall komma fram på mordet. Precis som det var i USA 1963. Som jag skrev till Hans kanske det beror på vem/vilka som egentligen ligger bakom det hela. Jag köper inte att det var en ensam gärningsman.
Vissa händelser etsar sig fast i minnet tycker jag. Och man minns detaljer som man annars inte skulle minnas.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Det var inte dåligt att du minns de exakta orden till och med. Jag hade missat det och kom in litet senare när man bara spelade klassisk musik.
Vissa händelser kan verkligen etsa sig fast i minnet. Precis som med 9/11 när väldigt många också tycks minnas vad de gjorde när de fick höra talas om detta.
Idag har nog alla på litet högre nivå säkerhetsvakter med sig vilket ju varken Palme eller Anna Lindh hade.

Channal said...

Minns det som igår. Att det har gått 30 år. Utredningen var pinsamt dålig. Inte klokt! Stockholm borde ha spärrats av på en kvart. En stor man och en stor förlust för Sverige. Hans tal är aktuella än idag!! Det har inte hänt så mycket med orättvisor och mänskligheten.

Kram Anna

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det är svårt att fatta att det gått så lång tid redan. Utredningen var skrattretande. Inte knappt ens värd att kalla en utredning tycker jag.
Att man inte gick ut med rikslarm och avsprärrningar förrän ett par timmar senare är ju som en dålig film.
Palme var definitivt en stor personlighet och många hade känslor kring honom - både för och emot.
Kramar!

Anonymous said...

Jag minns var jag var den kvällen och minns hur jag fick reda på det.
Och visst ändrades allt helt, för och efter mordet på Olof Palme.
Mycket mystik och oklarheter runt det.

tennswede said...

Den så kallade 33 åringen som var häktad och misstänkt länge, var Victo Gunnarsson från Jämshög vill jag minnas. En person som hade rört sig i högerextrema kretsar bland annat kring Europeiska Arbetarpartiet. Ett fascistiskt parti. Han flyttade sedermera till U.S.A. Han blev där mördad i N.C. Jag tyckte det var ett märkligt livsöde.

tennswede said...

https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Gunnarsson

Rättelse, han var från Jämsjö inte Jämshög.

Anne-Marie said...

Lena: Visst är det intressant att man kan få så klara minnen när något omvälvande händer.
Det finns väldigt mycket oklart och mystiskt kring mordet på Olof Palme. Precis som med JFK och 9/11.

Anne-Marie said...

Tennswede: Eftersom man inte löst mordet är det antingen en otrolig inkompentens eller också "skall" det inte lösas. Det kan ju också vara en kombination av båda. :)
Tror inte alls faktiskt på dessa "lone gun men"-teorier. Tror mera att de var rökridåer.

Gunilla Nardin said...

jag minns speciellt den dar overklighetskanslan som man hade dagarna efter mordet.Att nagot sa hemskt kunde handa i Sverige. Sedan, hade det varit mer snabba reakioner ifran polisens sida , hade mordet kanske varit lost idag. Men tyvarr sa blir det nog aldrig uppklarat.Tror inte heller det var en ensam garningsman. Palme var alskad eller hatad av sa manga.

Ha det gott AM!
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Visst var det overkligt. Hela Sverige tycktes gå in i någon slags masspsykos nästan.
Polisens agerande var patetiskt tycker jag. Har till och med hört att personer från utlandet ringde till medlemmar i Sveriges regering och påtalade mordet. Om det stämmer vet jag inte men det skulle inte förvåna mig.
Palme var en person som troligen hade många motståndare.
Ha det fint Gunilla!
Stor kram!

Anonymous said...

Jag minns att jag pluggade och på morgonen gick upp före min numera man och på den tiden hade han som hade arbete o råd att betala en prenumeration på en morgontidning dvs DN och då stod det med stora rubriker att Palme var död detta var Stockholmsupplagan och vi (han) bodde vid Fridhemsplan vi fick oftast tidningen runt 0.600 då hade de hunnit med på tryckeriet bra jobbat på den tiden när allt gick i press så fort de kunde i upplagan som gick ut i landet fanns det inte med den trycktes så klart mkt tidigare på den tiden. Jag minnas rubriken springer o skriker till min numera make att Palme är död någon har skjutit våran statsminister? Han tror inte utan blir bara irriterad och jag viftar med DN o säger jag måste till tbanan och jobbet det är mitt minne.
Vi bor fortfarande kvar i stan runt Fridhemsplan men utan DN på morgonen numera funkar det ändå med nyheter .

Anne-Marie said...

Anonym: Jag minns faktiskt inte vad DN hade skrivit men jag kan tänka mig att denna händelse hade hunnit att komma med eftersom Palme mördats strax före midnatt.
Tror nog att många svenskar reagerade som din make och att det verkade otroligt. Precis som man här i USA inte riktigt kunde fatta vad som hände 11 september.
Vad bra att det går bra även utan DN på morgonen. :)

Anonymous said...

Jag tror det kan vara det där vittnet som sett mycket som hette inge som trätt fram

Anne-Marie said...

Anonym: Jag kan faktiskt inte alls vad man nu letar efter betr. mordet. Tror att det kanske kan förbli ouppklarat.