Monday, February 15, 2016

Att vara en 08:a

Ibland kommer det litet småkul saker i Facebooks nyhetsflöde och häromdagen fanns den här videon hur man blir en riktig 08. :)
De talar i videon om att man bor antingen norr eller söder om stan och den känslan fanns definitivt när jag växte upp. Jag bodde hela tiden norr om stan och det var absolut en annan slags tillvaro och miljö jämfört med de gånger som jag åkte söderut.Eftersom jag är född i Stockholm och bodde i Stockholmsområdet tills jag flyttade till USA är jag väl också en 08:a även om jag numera inte riktigt klarar av Stockolm och dess tempo.
Något som slår mig när jag kommer till Stockholm och jämför med hur det är i lilla Weed och Mt Shasta är just tempot och att människor i Stockholm ibland inte verkar bry sig om andra alls på samma sätt som man gör där jag bor. Självklart går det inte att jämföra en stor stad men en liten stad med 3000 invånare men det känns påtagligt hur stor skillnaden faktiskt är.

Jag har minnen av tunnelbanan i Stockholm där folk betedde sig riktigt illa och skulle fram till varje pris. En gång skulle jag av tunnelbanan och de som stod utanför gav mig knappt chans att komma av tåget så jag fick i stort sett "slå mig" fram för att inte bli inknuffad igen.

Storstäder har en helt annan puls än de mindre även i USA. Min pappa och jag besökte New York 1986 och bodde på Manhattan. Vi sade till varandra att det var en mycket påtaglig puls och energi i den staden. Vi höll oss bara i de säkra områdena och uppskattade att vi faktiskt kunde promenera till många platser. Central Park var ett favoritområde.

När jag har besökt San Francisco vid några tillfällen har den staden också en puls men på ett helt annat sätt än New York. Litet mera "laid back" och folk har en annan stil tycker jag.

Det blir många nya 08:or varje år och Stockholm lär vara en av de fem snabbast växande regionerna i Europa. Hur och var alla dessa människor skall bo står nog skrivet i stjärnorna med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut. Och med alla nya svenskar kommer säkert ännu fler utmaningar både när det gäller jobb och bostäder.

Trots att jag inte alls är sugen på Stockholm är det en vacker stad och jag är glad att jag fick uppleva min hemstad i höstas.


30 comments:

Desiree said...

Nu nar jag vant mig vid tempot I Basel sa upplever jag Stockholm alldeles for stressigt pa manga satt. Stockholm ar min hemstad och ar en fin stad men jag gillar inte pulsen och vibbarna. Stockholm kanns lite ra pa nagot satt. Fina Stockholmsbilder.
Kram!

olgakatt said...

Stockholm, liksom New York, är trevligt att besöka då och då men jag skulle aldrig i livet vilja bo i en stad igen. Inte i nån stad alls.

Annika said...

Jodå, jag är också en inbiten stolt 08 :-)
Västerort för mig under barndom och uppväxt.
Älskar Stockholm av hela mitt hjärta. Skulle inte ha något emot att flytta tillbaka en dag.
Det tristaste med stan är att det är SÅ trendigt, men det gäller väl hela riket fö.
Tycker det är så trist att ALLA ska ha tex Mateus porslin, Don Wellington klockor,eller Odd Molly eller happy lights eller den DÄR vasen från Svenskt Tenn...ja du fattar vad jag menar. DET är nästan det stönigaste.
Trendkänslan is killing me ;-)
Känns så mkt mer avslappnat med det här i USA. DC är en stad makt, och det känns. Tycker folk kan vara rätt "uppity" här på det stora taget, och det är ju inte så kul det heller.
Trendigt är det iaf inte på det sättet som det är hemma :-) Och artigt är det ju, som överallt nästan i detta land.
Kram!


Anonymous said...


Att se brandkårsutryckning och sedan polisarrest och till slut
bilkrock på en och samma dag i NYC har hänt.Och alla strör
kommentarer som Donald Trump (mysig kille).Jag älskar Barnes&Noble
union sq.Nej på landet skall man bo.kram christer

Steel City Anna said...

Haha jag ar anda ratt stolt att vara 08. Ingen som kallat mej for det sen mina kusiner fran landet nar jag var liten :) det var minsann ingen komplimang. Skulle inte vilja bo dar jattegarna, men var jag tvungen att flytta tillbaka sa skulle jag anda hellre bo dar an nan annanstans i Sverige.

Krönikören said...

Jag är också en 08, med den skillnaden att jag har bott både norr och söder om stan. Det verkar hända något med folk i rusningstid - hyfs och vett bara försvinner. Trist. Om jag kan, så undviker jag stan i värsta tiderna. Men visst är det en vacker stad!

Äventyret framtiden said...

08-or brukar vi säga om stockholmarna som kommer till Åland. Tror att det alltid har sagts så, åtminstone så länge jag har funnits och det är ju rätt länge. Men helt snällt är det inte att säga 08-a. Lite nedlåtande är uttrycket nog.
Stockholm är en oerhört vacker stad men den har blivit stressad. Eller 08-orna ;)

kram

Från Glam till Damm said...

Haha...

Kul klipp!

När jag bodde i Stockholm under min tid som flygvärdinna kände jag mig som kusinen från landet :-)
Men vackert är det i vår fina huvudstad och det är kul att åka dit och fylla på med lite storstadsenergi med jämna mellanrum.

Kram;

Anneli

Anne-Marie said...

Desiree: Jag håller helt med dig. Tempot och atmosfären i Stockholm känns litet hårda och tuffa numera.
Staden i sig är fantastiskt vacker - framför allt på sommaren.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Att bo i en liten stad som Weed med knappt 3000 invånare känns okej.
Annars håller jag med dig om att man kan besöka storstäderna, men att bo där det skulle jag inte heller vilja.

Anne-Marie said...

Annika: Vet att du tycker mycket om Stockholm.
Jag tänkte på när jag var i Sverige i höstas att jag vuxit ifrån Stockholm ännu mer än tidigare. Visst är det vackert och fantastiskt till exempel med kollektivtrafiken men att bo där känns främmande för mig.
Jag upplevde faktiskt att till exempel Värmland inte alls var lika trendigt. Där på de mindre orterna var det litet som Weed. ;)
Ibland får jag känslan av att alla i Sverige - eller de flesta i alla fall - är stöpta i samma form och man skall ha exakt det som alla andra har. Det känns mycket konstigt om man jämför med USA. Och litet skrattretande faktiskt. :)
Weed och Siskiyou County är inte alls trendiga. Men det har du nog sett vid det här laget. :)
Artigt är det däremot och det tycker jag mycket om.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Christer: Kan tänka mig att NYC bjuder på precis allt man kan tänka sig. Det var så länge sedan jag var där att jag inte minns detaljer utan mer känslan och pulsen.
Landet är helt klart mera hälsosamt tror jag ur stressynpunkt - och även ur andra synvinklar.

Channal said...

Älskar Stockholm och New York. Men jag är lika glad att komma hem till lugnet. Bo nära naturen utan stress. Men kul är det att besöka o få känna storstadspulsen då o då.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Tror att begreppet 08:a ofta inte är en komplimang. :) Jag har inget emot att vara en 08:a eftersom jag växte upp i Stockholmsområdet. Nu bodde jag nog i en "skyddad verkstad" litet grand eftersom jag växte upp i Enebyberg/Danderyd som inte riktigt är som övriga Stockholm med omnejd.
Det finns väldigt många fina platser utanför Stockholm som jag nog hellre skulle bo på.

Anne-Marie said...

Lotta: Då kanske du har upplevt skillnaderna mellan norr och söder om Stockholm.
Jag fattar heller inte varför folk i rusningstrafiken tycks förlora vanligt sunt förnuft.
Stockholm är en fantastiskt vacker stad men det räcker med besök numera. :)

Anne-Marie said...

Karin: Jodå, det är nog inte alltid så positivt med begreppet 08:a. Den lilla filmsnutten var ju gjord med väldigt mycket överdrift hur folk är. Helt osann var den nog dock tyvärr inte.
Stockholm hör absolut till en av världens vackraste städer trots stressen. Och ju fler 08:orna blir, desto stressigare blir det nog.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anneli:
Jag känner mig som kusinen från landet numera när jag kommer till Stockholm. :) Trots att jag är uppvuxen där.
Det kan vara kul med litet storstadsenergi i små doser.
Helt osann var nog inte den lilla filmsnutten. Men överdriven förstås.
Ha det bra! Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Du smög dig in mellan mina svar. :)
New York är en metropol av ett helt annat slag än Stockholm. Stockholm är en litet mer "hanterbar" stad tycker jag.
I små doser går det bra med storstadsbesök men sedan är det skönt att vara på mindre platser med mer natur.
Kram!!

Tredje året i Hjo said...

Jag tycker mycket bättre om Göteborg, trots att den staden har alla lillebrorskomplex som tänkas kan gentemot huvudstaden. Gbg är en väldigt liten lillebror till Sthlm - och det tycker jag är bra.

Rebekah M said...

Kul video! Jag har aldrig bott i Stockholm, men jag skulle gärna vilja. Nu är jag ju så gammal att jag åtminstone inte skulle behöva påverkas av alla de där stöniga trenderna. Dessvärre, skulle jag aldrig kunna få tag på en bostad där, om jag skulle flytta hem nå'n gång.

Senaste gången jag var hemma (2014), så spenderade jag tre dagar där, bara för att "vara där" ... alltså, ingen annan anledning. Jag bara gick omkring ... åkte tunnelbana ... tog bilder. Men i det långa loppet skulle jag sakna artigheten från här -- att folk verkar bli så "fulla av sig själva" bara för att de råkar bo i en viss stad. Egendomlig fenomen, egentligen -- de behöver ju bara ha flyttat dit för en kort tid sedan för att drabbas av det.

Anonymous said...

hur lång tid brukar det ta att svara på ett mail?

Anne-Marie said...

Hans: Trots att min pappa kom från Göteborg har jag knappt varit i den staden. Kanske beroende på att min pappa flyttade till Stockholm som ung.
Det lilla jag upplevt av Göteborg känns positivt tycker jag. Folk verkar litet mer avslappnade och trevliga jämfört med Stockholm.

Anne-Marie said...

Rebekah: Nej, Stockholm kommer nog att bli nästan "omöjligt" att bo i med tanke på bostadsbristen och kostnaden för att skaffa en bostad.
Visst var videon kul!
Trendigheten och känslan av att Stockholm räknas litet mer än övriga Sverige är märkliga Stockholmsfenomen. Jag kände mig som "kusinen från landet" när jag var där i höstas. :)

Anne-Marie said...

Anonym: Det beror helt på hur mycket annat jag har att göra. Jag är tyvärr inget "företag" som har en viss "turnaround time".
Om du bor i Sverige kom också ihåg att tidsskillnaden mellan Sverige och Kalifornien är 9 timmar vilket innebär att jag har natt större delen av din dag.

Anonymous said...

Är det via gmail man skickar mail till dig? Är inte så bra på sånt

Anonymous said...

Hej!
Vad jag uppskattar din blogg o särskilt när du la upp musik från min barndom härligt född 1961. Jag är ingen infödd 08 men kom hit som 19 åring visserligen varit här mkt då jag är uppväxt ganska nära i Mariefredstrakten älskar denna stad med allt stress utbud av krogar och människor från alla håll. Har bott i innerstan från den dagen jag kom hit och tyvärr har det området numera blivit ett område bara för de som har pengar som i alla andra städer tyvärr. Men jag kör mitt tempo de som rusar får rusa och då blir det inte så körigt.
Hälsningar Birgitta S

Anne-Marie said...

Anonym: Du kan skicka till den email som finns under min bild i högerspalten: attboiusa@yahoo.com

Anne-Marie said...

Birgitta: Vad roligt att du tycker om bloggen och tack för dina kommentarer. :)
Jag är också född 1961 så vi är samma årsgång.
Roligt att höra om dina erfarenheter av "kungliga huvudstaden". Det är synd att innerstan har blivit så otroligt dyr.
Ha det bra!

Anonymous said...

Videon var ju lite komiskt! Jag är ju från norr om stan...alltså Barkarby. Visst var det skillnad att vara från norr eller söder om stan. Fast jag jobbade i söderort och efter att jag flyttade hemifrån bodde jag både på söder och sist bodde jag på gärdet. Skulle jag välja boplats så blir det helt norr! Fast som du säger - finns ju inga hyreslägenheter! Däremot svindyra bostadsrätter. Bostadsproblemen är ju enorma vad jag förstår.

Tycker att det är trist att folk som man inte känner personligen oftast är ohövliga i Stockholm. Knuffar och armbågar men säger inte ursäkta eller förlåt. Helt annan ton i USA...allafall där jag bor i Virginia. Man har vant sig vid att vara mer artig och hövlig. I början kändes det lite fånigt men nu gillar jag det.

Susanna B.

Anne-Marie said...

Susanna: Visst var det skillnad beroende på var man bodde i Stockholm. Eller snarare utanför stan. Jag har bara bott norr om stan - i Enebyberg och Sollentuna - så har ingen erfarenhet av att bo söder om stan. Jag jobbade också norr om stan och sedan inne i Stockholm.
Bostadspriserna är ju rent löjligt höga numera i Stockholm.
Jag fattar inte riktigt varför folk är så "buffliga" i Stockholm. Just artigheten är en mycket påtaglig skillnad mellan USA och Stockholm. Säger inte Sverige eftersom det är annorlunda ute på landsbygden. Jag gillar artigheten i USA.