Thursday, March 5, 2015

Torsdagstankar

Jag har nu "blivit med" advokat. Papper är påskrivna och en stor check skickades i fredags i förra veckan. Ja, ni i Sverige, vi skickar checkar här i USA. ;) Detta "antika betalningssätt" som är helt godtagbart och används av många i USA.
Den gångna helgen samt några dagar denna veckan har jag jobbat ihärdigt för att kunna skicka 10 års!!! papper såsom deklarationer med tillhörande bilagor, bankutdrag, blanketten där man rapporterar utländska tillgångar, kopior på de årliga värdebeskeden för min pensionsförsäkring och översättningar jag försökt göra av dessa för att hjälpa advokaten som skall jobba med mitt "fall".
Det blev en ordentlig bunt med mappar som jag skickade igår med "priority express mail".

Jag är tacksam över att jag är en person som sparar på papper under lång tid. Jag hade alla papper som efterfrågades och det rörde sig "bara" om att göra kopior, översättningar och organisera allt. Sådant kan jag efter alla år då jag jobbade som sekreterare och assistent.
Jag skrev också summeringar för varje år - 10 år är en rätt lång tid - för att påpeka viktiga saker, bland annat att jag faktiskt tagit hjälp av professionella "tax accountants" (efter Michaels borgång) vilket jag hoppas skall vara till min fördel eftersom jag grundade mina blanketter på den information jag fått.

Nu är det bara att avvakta och se hur advokatbyrån vill gå vidare med det hela. Och eventuella brev från IRS (skattemyndigheten i USA) kan jag vidarebefordra till dem.
Olustkänslan finns fortfarande eftersom jag ännu inte alls vet hur mycket detta kommer att kosta mig. Men det är lika bra att få det hela avklarat nu och inte om 5 år då det skulle bli ännu svårare att reda ut allting.

Uppenbarligen behöver man professionell hjälp om man är en "US Person" och har utländska tillgångar. Framför allt nu då de nya FATCA-reglerna klubbats igenom i Sveriges Riksdag. De innebär att de allra flesta finansiella institutioner i Sverige (och andra länder) måste rapportera konton som "US Persons" har. I Sverige kommer till exempel bankerna att rapportera till Skatteverket och de rapporterar i sin tur till IRS. Antagligen kommer de allra flesta svenska bankkunder att få frågor från sin bank om de har eventuella kopplingar till USA som skulle kunna leda till att de räknas höra till US Persons.

Att numera vara en US Person (medborgare/green card) med utländska tillgångar (och det är säkert många svenskar som bor i USA som har olika slags pensionsförsäkringar) är något som är komplicerat. Och jag kommer att ta mig en ordentlig funderare, när den situation jag nu befinner mig i förhoppningsvis retts ut, vad jag egentligen skall göra framöver. Skall jag ha kvar mitt amerikanska medborgarskap eller bara ha mitt svenska? Givetvis kan jag inte bo i USA om jag inte längre är amerikansk medborgare. Och även om jag inte hade några svenska bankkonton skulle jag ju inte bara kunna göra mig av med min svenska pensionsförsäkring.
Ja, som sagt, det finns mycket att tänka på. När jag blev amerikansk medborgare fanns inte de regler som nu trätt i kraft som heter FATCA. Hade de funnits kanske jag sett annorlunda på det hela och helt enkelt gett upp mitt green card och flyttat tillbaka till Sverige. Jag har inget att dölja men frågan är hur mycket pengar jag vill lägga ut på experthjälp för att göra deklarationer korrekt för resten av mitt liv. Eftersom USA inte går efter var man bor utan efter medborgarskap, spelar det ingen roll för rapportering om man inte bor i USA. Rapportera skall man ändå. Sverige går efter var man bor och inte efter medborgarskap.
Får berätta mer framöver när jag vet mer om det som nu behöver redas ut.

Nu till veckan skall vi få sommartemperaturer eftersom det högtryck som hela tiden finns på plats väster om oss - ute i Stilla Havet - kommit tillbaka. Torkan fortsätter här medan snöstorm efter snöstorm drar in över östra halvan av USA.

37 comments:

L said...

Jag tycker det är läskigt hur USA tar sig friheter att utöva sån extrem kontroll över sina medborgare. Och svenskar som tror att vi lever i ett övervakarsamhälle.... Ha!

Lycka till med eländet framöver!

Anne-Marie said...

Lisa: USA är ett mycket bevakat och kontrollerat samhälle och land numera. Och deras kontroll sträcker sig uppenbarligen överallt - oavsett var man bor.
Sverige är nog inte alls mer övervakat nuförtiden.
Hoppas att det blir så litet "elände" som möjligt. :)

eastcoastmom said...

Det gäller ju oss som är permanent residents också, som "bara " har Green Card. Precis samma regler vad jag förstår. Det är sånt här som gör att speciellt min make funderar på om vi verkligen vill söka amerikanskt medborgarskap...

Marina said...

För mig som är så dålig på att spara papper, och framför allt är det väldigt lite ordning på de som jag har sparat så låter det minst sagt som en mardröm!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Har man "bara" green card kan man ju ge upp det litet lättare vad jag förstår. Jag skulle faktiskt inte rekommendera någon i dagens läge att bli amerikansk medborgare. Att vara skatteskyldig globalt visste jag givetvis när jag ansöke om medborgarskap men då fanns inte FATCA och det är den lagstiftningen som verkligen ställer till problem.

Anne-Marie said...

Marina: Som tur är hade jag sparat på alla dessa papper och de var kanske inte så välordnade som de är nu men det var inte alltför svårt att få fram allt jag behövde.

Äventyret framtiden said...

Byråkrati är ibland detsamma som att "storebror ser dig". En benämning som ofta används här när man kontrolleras i sömmarna så det står härliga till och man känner sig så gott som livegen.
Strongt av dig att få ordning på "eländet", det nödvändiga.
Lycka till med fortsättningen!

Kramar!

Gunnel said...

Helt otroligt vilken pappersexercis det tycks vara. Det låter som rena häxjakten om man tänker på hur vi har det i Sverige. Kram

Desiree said...

Det var inte bara små käppar i dina hjul utan stora stockar du råkat ut för. Oj vilken härva av allt detta men så sant att det är lika bra att ta tag i detta nu. Vilken tur att du har sådan god koll på dina papper och att du sparat och arkiverat allt så noggrant. Jag borde bli bättre på sådant. Papper sätter vi in och sorterar i pärmar men jag tror inte att jag hade sparat papper som är så gammla. Jag håller tummarna för att detta snart ska vara avklarat och att det inte blir en allt för dyr räkning med advokaten.
Det är en del att tänka på om man har amerikanskt medborgarskap. Inser att detta är långt mer komplext än vad jag tidigare anat.
Stor kram

Andra året i Hjo said...

Jag får huvudvärk av sådan problematik. Hoppas du reder ut alla dina "papper".
Försök ha en trevlig helg!

Annica said...

Man kan verkligen använda tiden till trevligare saker än sortera papper. Hoppas nu bara att det nitiska IRS nöjer sig. Efter allt extraarbete och -utgifter du fått lägga ner på detta så borde du få en guldstjärna (och en trevlig bonus) på medborgarskapet ;)
Önskar dig en skön helg! Utan pappersskyfflande!
Kram från plus 6-gradiga Norrbotten!

Anonymous said...

Hej,
Detta är faktiskt en av anledningarna till att jag och min man efter ca 4 år i USA bestämt oss för att återvända till Sverige nästa år. Vi är just nu här på arbetsvisum via mitt jobb och möjlighet finns att gå vidare till greencard och sedan medborgarskap men det blir bara för krångligt känner vi båda. Det har varit tillräckligt jobbigt att deklarera inkomst under de år vi bott här och då har vi inte ens varit permanent residents. Hoppas verkligen allt löser sig för dig med alla papper och att du kommer fram till ett beslut som känns bra inför framtiden.
-Sara

Unknown said...

Hoppas att du får ordning på allting, men jag tror att när du blir klar med alla gamla deklarationer m.m. så blir det mycket enklare. Jag har som sagt bott i USA i många, många år och flyttade tillbaka till Sverige 2011. Då hade jag redan amerikanskt OCH svenskt medborgarskap så jag gick igenom allt vad regler heter, både USA och Svenska när det gäller skatter m.m. Börjar man gräva på djupet i dom svenska reglerna så kan det också bli komplicerat och öppet till tolkning, viker kan bli dyrt.
Så när du kan börja med de nuvarande skatterna så tror jag att det blir mycket lättare. Tex så behöver du bara rapportera bankkonton där du har mera än 10,000 dollar (80,000 SEK) med dagens kurs. Kan nog ge dig lite råd och rön om du har tid och lust.
Charlotte Silverman

Unknown said...

Roligt att många här vill flytta tillbaka till Sverige, men Sverige är mycket annorlunda än när jag ursprungligen lämnade landet. Idag har jag flyttat tillbaka till USA igen, och står åter med ett ben i varje land. Kommer nog alltid att ha det så tyvärr. Man dras hela tiden till det land man inte är i för tillfället. När jag bor i Sverige så längtar jag till USA för att jag tycket att det verkar mycket mera logiskt och enklare. Samma sak när jag är i USA. Så ni som vi flytta tillbaka, det är inte paradis där heller.

Anne-Marie said...

Karin: Storebror är inte längre bara storebror i USA. Det är "gigantic enourmous big brother". ;) Har du läst boken 1984? Det har vi passerat redan här i USA.
Det finns ett uttryck som finns i USA "Innocent until proven guilty". Som jag ser det har man ändrat förutsättningarna och det som tycks gälla numera är "Guilty until proven innocent".
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Bra vinkling du har. Jag känner mig faktiskt som folk troligen gjorde då häxjakter fanns. Man måste ha experthjälp om man har utländska tillgångar. Det har jag insett nu. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Härvan har "bara" att göra med pensionsförsäkringen men då jag kommit upp i högre belopp pga mina egna besparingar och mammas arv har detta fått effekter även för andra blanketter. Det var det som gjorde att jag insåg att jag snabbt som möjligt var tvungen att anlita en advokat. Jag skulle inte klara mig ur denna "härva" på egen hand även om jag gjorde "fel" pga okunskap. Nu hoppas jag att IRS skall se det på samma sätt.
Det var en himla tur att jag hade precis alla papper och det borde ju visa advokaten att jag har ordning och reda på saker och ting.
Du som också är amerikansk medborgare antar jag måste ta upp tillgångar och annat som du kanske har i Sverige och Schweiz. Att bara vara amerikansk medborgare i Schweiz skulle jag inte vilja vara just nu. Schweiz stänger till och med bankkonton för amerikanska medborgare. Tur att du också är svensk medborgare.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Jag har redan fått huvudvärk flera gånger om sedan detta inleddes för en vecka sedan.
Nu kan jag inte göra så mycket mer utan avvakta advokatens feedback.

Anne-Marie said...

Annica: IRS är tyvärr en myndighet som verkar ha tagit till sig även polisiära fasoner. Eftersom man numera vill komma åt folk som gömt tillgångar utomlands (det är det som kallas FATCA) drabbar det tyvärr även "vanligt folk". En del länder till och med stänger bankkonton för amerikanska medborgare och green card holders och då ser man hur långt denna lagstiftning "gått snett". Hur kan man ens fungera i ett land om man inte har ett bankkonto? Och detta gäller alltså de som till och med bor i landet, till exempel Schweiz och Mexiko. Anledningen till att bankerna stänger konton är pga all administration kring de konton som US Persons har.
Nej, jag kommer inte att få någon "guldstjärna" tyvärr. Jag får vara glad om jag kommer undan med mindre belopp än de sexsiffriga.
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Sara,
Det kan nog vara ett klokt beslut. Så länge som FATCA gäller och man inte tycks bry sig om skillnaden mellan de stora skattesmitarna och "vanligt folk" tror jag att det egentligen är rätt omöjligt att ha tillgångar i båda länderna. Jag vet att en organisation som ser till amerikaners intressen är i förhandlingar med olika amerikanska myndigheter för att möjligen försöka få rätsida på detta tokiga som uppstått då "vanliga amerikaner" (som inte har något att dölja) kanske inte ens kan ha bankkonton i ett land.
Tack för din uppmuntran! :)

Anne-Marie said...

Charlotte: Kan tänka mig att du har erfarenhet av båda ländernas skatteregler och lagstiftning. Jag hoppas också att om det hela kan bli "cleaned up" som advokaten sade, att det kan bli lättare framöver. Jodå, jag känner till $10,000 för FBAR. Problemet är att FBAR även skall inkludera till exempel en svensk pensionsförsäkring som man själv betala in till - den räknas som en tillgång - och det var detta jag inte visste om. Och jag ligger mycket över den gränsen vilket gör att även en annan blankett skulle ha fyllts i dessutom (Form 8938) som har otroliga straffavgifter - $500,000! Vem kan betala sådana belopp. Jag hoppas att man kan bevisa att jag inte gjorde något "willful" och att man kan åberopa vissa begrepp som kan visa att jag inte visste om det hela och agerade utifrån okunskap. Mycket pga de skattemänniskor jag anlitade. Form 8938 infördes i och med 2011 och jag låg under de gränsvärden tills jag fick arvet från min mamma. Jag låg dock inte under gränsvärdet om jag inkluderade pensionsförsäkringen. Du ser dilemmat och de följder ett konto kan orsaka som man inte visste om skulle rapporteras.
Jag är mycket medveten om att Sverige inte är det land jag lämnade och att jag nog skulle ha svårt att anpassa mig men att "dras med" denna totala kontroll över precis allt som USA nu utövar även om man inte bor i USA, det vet jag inte om jag vill ha med mig resten av mitt liv. Och tänk bara på rapporteringsskyldigheten den dagen man får pension. Jag tar mig för pannan. :)
Du får gärna skriva till min blogg-email: attboiusa@yahoo.com så kanske vi kan maila litet om du har bra tankar och förslag.

Anonymous said...

En bra svensk lättläst info om FATCA kan man läsa på denna länk.

http://www.swedishbankers.se/Sidor/1_Viktiga%20fr%C3%A5gor/4_FATCA/default.aspx

Trevlig helg.
BM

Annika said...

Japp, det gäller oss också med GC, var på HRBlock med deklarationen häromdagen, men känner mig iaf inte säker.... Mitt GC går ut 2016. Men i dagsläget vet jag inte om jag ska söka medborgarskap eller fortsätta på GC-linjen.
Det här skrämmer ju mig lite också.
Sådant här som du nu går igenom får mina nerver att trassla ihop sig, och hur ska då inte du känna dig.
Stackars AM.
I do feel for you!!!!
Stora, stora, stora kramar!!!

Anne-Marie said...

BM: Tack för länken. Den har jag redan i min dator sedan förra året. :) Och Sveriges Riksdag skrev precis in FATCA i svensk lag. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror uppriktigt att lokala skattemänniskor inte kan detta. Det krävs möjligen den typen advokat jag nu kommer att arbeta med, dvs en "international tax attorney". Eftersom flera regler och lagar är relativt nya fortfarande tror jag att mycket är oklart. Och just utländska pensioner och pensionsförsäkringar verkar vara ett mycket oklart område, mycket pga att den typen pensioner och pensionsförsäkringar som finns i utlandet inte riktigt motsvarar vad som finns i USA. Man kan ju egentligen inte ha amerikansk lag som omfattar svenska förhållanden. Egentligen är det ett övertramp av stora mått som USA gjort tycker jag just betr. detta. Man tvingar hela världen att följa en amerikansk lagstiftning.
Om jag hade vetat om FATCA när jag ansökte om mitt amerikanska medborgarskap (tror att den lagen skrevs in just omkring den tiden jag blev medborgare och den var helt okänd för mig då - den implementerades 2014) hade jag nog avstått och behållit mitt GC. Nu har jag medborgarskapet och det gäller att göra "damage control" i så stor utsträckning som möjligt. Har läst massor med artiklar om amerikaner i utlandet som är rent förtvivlade pga FATCA och dess konsekvenser. En lag som kanske hade goda avsikter men slagit så otroligt fel mot helt oskyldiga som knappt kan fungera i vardagen.
Tack för dina snälla ord.
Stora kramar till dig!

Anonymous said...

Käppen är borttagen och hjulet kan börja rulla! Och som din coach upprepar jag: En sak i taget och andaaaaaas. :-) Är fortfarande fascinerad över det här med checken. Skrockar lite för mig själv när jag ser framför mig en sekreterare som reser sig upp, tar på sig jackan och går till banken för att lösa in checken. Otroligt! Tänk om hon visste att man skicka faktura som kan betalas över nätet och pengarna går bums in på advokatbyråns konto. Men det är ditt minsta problem just nu. Jag hejar på allt jag kan och om du tappar hoppet så har jag mitt kvar. Det kommer att lösa sig. Det finns inga andra alternativ. På riktigt./Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Ja, det var ju en bra liknelse. ;) Vad bra att jag har en personlig coach - hoppas verkligen att du inte tar betalt! :) Checkar skickas och betalas med överallt i det amerikanska samhället. Kontoret för City of Weed - där man till exempel betalar för "water, sewer, garbage" har faktiskt bara betalning med antingen kontanter eller check. Finns inga andra sätt. Tycker det låter väldigt bra att du hejar på Susanne! Får kanske skicka dig till det IRS-kontor som säkert håller på att lusläsa alla mina deklarationer just nu. De vet nog inte ännu att jag har en advokat. Du kan banka litet vett i skallen på dem. ;)

olgakatt said...

Har fått check från amerikanska vänner ett par gånger på exakt det belopp de varit skyldiga mig - och fått betala dyrt för att lösa in den....
Otroligt att inte internetöverföring är rutin. Kreditkort funkar ju!
Hoppas verkligen att allt löser sig till det bästa och att du inte blir skyldig några pengar! Det lär räcka med advokatens räkning!

Anonymous said...

Ha, ha! Min coaching kostar gratis för dig. Jag skickar fakturan till IRS istället - via e-mail. :-) Får kanske ta vägen via ett IRS-kontor vid nästa USA-resa och slå näven i bordet. Risken är väl att jag åker ut med öronen före och aldrig får komma tillbaka in i landet igen. :-) Ha en skön helg, och vad sa vi? Just det: andaaaaas./Susanne

Anonymous said...

Roligt att ha dej tillbaka i bloggvärlden. Förstår att du haft fullt upp. Det hela vekrar helt vansinnigt- Vilken koll!
Vi har fortfarande checkar kvar här i UK också. Typ postgiro finns inte. En jäkla förbannelse, tycker jag. Att behöva gå till banken ständigt för att sätta in sin check och sedan vänta en vecka på pengarna. Gammalmodigt!
Lycka till!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Att skicka check utmomlands skulle jag aldrig göra. Det verkar inte särskilt smart. Vet hur dyrt det kan bli för den som får checken. Men inom USA fungerar det bra - fortfarande.
Jag blev litet förvånad att advokatbyrån ville ha en check men det var det de bad mig skicka. Jag kommer säkert att bli skyldig en del pengar men jag hoppas att de astronomiska summorna kan undvikas.

Anne-Marie said...

Susanne: Synd att advokaten inte har samma policy som du. ;) Troligen skulle IRS inte ens veta vad de skulle göra med en så "modern" faktura. :) Tror nog att du skulle ha det klart svårare att komma in i USA om du kom med på IRS "svarta lista". Ett annat lagförslag som inte klubbats igenom (ännu) i USA är att man inte ens skulle kunna resa utomlands om man har en viss skatteskuld till IRS. De skulle helt enkelt kunna beslagta passet! Så "vänligt" har USA blivit. Man tar sig för pannan.

Anne-Marie said...

Lena: Tack för dina snälla ord! :) Ja, helt vansinnigt är korrekt. Man tar sig för pannan och undrar om man verkligen befinner sig i ett land som påstår sig vara en demokrati.
Det verkar som om USA och England verkligen har många likheter. Inte så konstigt kanske eftersom det var engelsmän som kom till USA för att komma undan förtryck för några hundra år sedan.

emelie said...

Hej,

Behöver du rapportera din svenska statliga pensionsförsäkring till IRS?

Steel City Anna said...

Jag visste inte att så mycket ändrats i USA. Som du skrev någonstans förut så hänger väl mycket ihop med elfte september. Sverige verkar ju inte så tokigt då trots allt (fast jag blev nästan galen på byråkratin när jag skulle flytta därifrån och registerna samkördes så att posten och telefonen slutade samtidigt och allt möjligt annat som skapade en massa bök) och England verkar rena paradiset :) när jag var ny här så ringde jag och bad om råd och jag hade gjort nåt småfel men det rättades till snabbt utan några problem och jag upplevde att de uppskattade att man var ärlig och kollade upp saker. Hoppas och tror att det blir så för dej med. Jag tror att som svensk drar man lite för stora växlar på sånna här saker för så är kulturen och moralen man är van vid. Kanske kan du snart till och med le åt detta och se det som en erfarenhet, även om det inte kommer kännas bra förrän du har ett beslut svart på vitt att det är klart och ordnat. Må det sunda förnuftet segra! :)

Anne-Marie said...

Emelie: Menar du den allmänna pensionen? När jag ringde till IRS FBAR Help Line sade de att pensions"konton" där man själv betalat in skulle redovisas men inte de där en arbetsgivare betalat in. Min advokat har ännu inte hunnit titta på det hela då han är på en konferens just nu.

Anne-Marie said...

Steel City Anna: USA har förändrats enormt. Efter 11 september blev det ett "storebrors"land.
I USA tycks man ha en annan inställning ofta till olika saker som man tycker att folk "borde" känna till och hur man "bestraffar" människor. Jag hoppas ju att de år då jag faktiskt anlitade professionella skattebyråer och ingen sade ett ord om min pensionsförsäkring skall vara till min fördel och ge en indikation att jag verkligen inte försökte undanhålla något.
Jag hoppas verkligen att sunt förnuft skall finnas med. Och jag är medveten om att jag kommer att få betala en del för min okunskap.