Saturday, March 7, 2015

Sommartidstrams

Jag är uppe tidigt trots att det är lördag och skulle kunna ha sovmorgon. Har sovit kanske 10 timmar så det kändes som att det var dags att stiga upp även om klockan bara är 7 på lördagen. Var helt utmattad igår kväll troligen på grund av allt jag jobbat med för att kunna skicka till advokatfirman och all anspänning. En obehagskänsla finns hela tiden i bakgrunden att jag inte vet hur allt detta med mina deklarationer och rapporteringar skall avlöpa. Känns svårt att skjuta undan den just nu. Det finns ett uttryck som heter "Innocent until proven guilty". Som saker och ting är numera här i USA har ett annat uttryck skapats av denna fras "Guilty until proven innocent" och det är så jag känner mig just nu. Men min kartong med alla papper kom fram till advokatbyrån igår och väntar nu på advokaten när han är tillbaka på kontoret på tisdag nästa vecka. Jag har gjort just nu vad jag kan.

Skall åka och handla idag i Mt Shasta och försöka få litet ordning och reda hemma. Det blir lätt att man drar fram väldigt mycket när man håller på med stora projekt.
Dessutom har vi en 23 timmar lång lördag och inte 24 timmar som vanligt. Vi ställer nämligen om till sommartid instundande natt. Därav rubriken.

Ingen jag pratat med tycker om sommartiden. Alla säger att den känns onödig och bara ställer till med en massa extraarbete ifråga om klockor som skall ställas om och problem att sova. Jag har aldrig känt av sommar- eller vintertiden ifråga om hur jag sover men det kommer att bli mörkt på morgnarna under ett tag framöver. Det hade precis blivit ljust vid halvsjutiden när jag brukar stiga upp när jag jobbar men nu kommer det att vara becksvart igen. Ja, det blir ljusare på kvällen men det känns mindre viktigt faktiskt.

Jag är tillräckligt gammal för att ha upplevt "vanlig tid" året runt i Sverige. Det var först 1980 som det blev sommartid "på riktigt" i Sverige. Man hade provat redan 1916 men det var krut i böndena då som protesterade och det tog alltså nästan 70 år innan man permanent införde detta "påfund". I Sverige har man i alla fall den goda smaken att vänta litet och ställa man klockan först sista helgen i mars. USA hade samma policy fram till 2007 när man helt plötsligt skulle ställa om andra söndagen i mars.

I Sverige behöver man bara "bekymra" sig om en tidszon där alla ställer om samtidigt. Här i USA vet jag inte hur man ens skulle kunna hålla reda på tiden om man reste tvärs över USA under den instundande natten eftersom alla tidszoner ställer om när klockan är 2 på natten i just den tidszonen. Bor man i Hawaii och Arizona kan man dock sova som vanligt och inte delta i tramset utan få sina 24 timmar och behålla samma tid.

Jag vet att man i Sverige numera talar om trädgårdsmöbler som ställs fram eller tillbaka för att minnas vilket håll klockan skall ställas. När jag bodde i Sverige hade vi inte kommit på den ramsan. I USA säger vi kort och gott "spring forward, fall back". Jag skulle vilja säga "mer normaltid åt folket!" :)

Vad tycker ni som läser om sommar- och vintertid?


Jag säger nej som Grumpy Cat ;) - bilden lånad från nätet.

30 comments:

Fullblodsekologen said...

Söt kisse det där!! Jag gillar sommartiden, tycker om det är med att ha en timme ljusare på kvällen.:) Ha det fint!! Kram/Annelie

Anonymous said...

Grumpy Cat for President! Undrar hur han ser ut när IRS kommer på tal? Nej, nu ska vi inte plåga det stackars djuret. :-) Ja, sommartid är bara trams. Bojkotta! Imorgon har vädermänniskorna utlovat 14 plusgrader här (med eller utan sommartid)! Det är inte ordning på någonting nu för tiden. Var det bättre förr?/Susanne

Annica said...

Usch, så trist att känna obehagskänsla och oro för något som du nu gjort allt för att få ordning på men som du ändå inte vet resultatet av. Det är så jobbigt att inte ha kontroll. Sade jag, kontrollfreaken. ;)
Varje gång det är dags att ställa om klockan blir jag både irriterad och arg. Sommartid är verkligen bland det tramsigaste av påhitt. Jag tror de flesta skulle vilja ha tillbaka "den gamla goda tiden". Bokstavligen. På två sätt! ;)
Ibland undrar man vad det är för virrhjärnor som bestämmer och tar beslut som knappast är folkligt förankrade. Vi borde starta en proteströrelse mot det larviga sommartidstramset.
Håller med Susanne här ovan - det är inte ordning på någonting numera!
Anne-Marie, jag sänder dig en bamsestor kram med förhoppning om Aatt allt ska ordna sig på bästa sätt!

Anonymous said...

TV apparater och telefoner i vår moderna tid ställer ju om sig automatiskt och det lilla som blir kvar att ändra är lätt ordnat på ett par minuter.
Tid tar det knappast.(bara om man är urmakare).
Sommartid/vintertid spelar mig absolut ingen roll.
BM

olgakatt said...

Som pensionär kvittar sommartiden mig, nästan alla våra klockor ställer om sig automatiskt. Så länge jag jobbade var jag mycket glad att plötsligt få en timme dagsljus på kvällen i trädgården efter jobbet!
Ursprungligen var "daylight savings time" tänkt som ett sätt att spara el så korkade var nog inte de som införde systemet. Klockan i bilen ställer jag aldrig om på pin kiv - i bilen har jag alltid sommar;)

Marina said...

Jag tillhör de som gillar fenomenet sommartid, men som du säger, i Sverige är ju själva förfarandet inga problem och jag har ju lite svårt att förstå hur det skulle fungera 8eller inte med fler tidszoner). jag tycker det är jätteskönt med den där extra timmen med ljus, och i mörka norden tror jag vi behöver den.

Anonymous said...

Ja, bönderna hade rätt, förstås, för av nån anledning kunde dom inte få korna att förstå finessen med sommartid.
Det är ju fel att säja att man får mer dagsljus på kvällen. Dagsljuset är ju detsamma, vare sej man kallar tiden 7 eller 8. Antalet timmar per dag är konstant.
Vet att jag skrev om det här förra året. På mitt kontor i Sthlm jobbade vi 8 - 4 på sommaren i stället för
9 - 5.

"Innocent until proven guilty"
"Ignorance is no excuse"¨
De två uttrycken går hand i hand.
Hoppas allt går som smort med dina skatter. Ska lämna in mina papper nästa vecka. Vi brukade göra vår egen deklaration, men det har blivit så in i vassen complicerat, att jag själv inte skulle klara av det. Så himla många blanketter!

Det har börjat bli varmare, men än har vi ett snötäcke. I morse var det -9C!
Tråkigt att norra Kalifornien inte fått mycket snö. Blir en tuff sommar i
Central Valley för alla grönsaksodlare.
- Har redan mocklat med mina klockor -

Ruth i Virginia

Gunnel said...

I början tyckte jag väl det kändes lite konstigt att "hatta" så fram och tillbaka med tiden. Men efter alla år nu så tänker jag inte mer på det. Själv har jag inget obehag av ändringen, men det kan kanske ställa till problem för en del. Trevlig söndag.

Desiree said...

Jag tycker som du att det är onödigt med vinter och sommartid. Hade varit bra med bara en tid. Här i Europa ställer vi inte om förräns söndag den 29:e mars så det är några veckor kvar. Känns som om sommarkvällarna är tillräckligt ljusa och att man inte behöver vrida fram klockan för att de ska bli ljusare.

Jag hoppas du snart får hela denna pappersexercis överstökad och kan pusta ut.
Kram!

Annica said...

I Sverige som ligger så långt norrut behövs inte sommartid (DST, Daylight Saving Time). Under sommarhalvåret har en stor del av landet långa ljusa kvällar och i norra halvan är nätterna väldigt korta. Speciellt i Norrbotten känns det extra onödigt att ställa om klockan när solen lyser dygnet runt. Beslutet om sommartid togs nog av människor söder om Dalälven. ;)
Nej, bort med klocktramset. Vi klarar oss bra utan det.

Anne-Marie said...

Annelie: Grumpy Cat är tydligen ett fenomen. Hittade hur många bilder som helst med den katten och han tycks alltid ha en åsikt. ;) Trots att det är mycket mörkare i Kalifornien än i Sverige under sommaren just på kvällarna kan jag inte påstå att jag numera direkt saknar de ljusa kvällarna. I början när jag kom hit gjorde jag det. Kanske beror det på att vi aldrig har det så mörkt på vintern som det är i Sverige. Kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Du är för rolig du. :) Och jag hittade faktiskt en bild med Grumpy Cat och IRS men den var inte så kul tyckte jag. Sommartiden var inte alls lika lång förr som den numera är i USA så det känns bara ännu mera tramsigt att faktiskt hålla på att byta tid. I USA har vi "normaltid"/vintertid bara 4 månader nuförtiden. Antingen tycker jag att man skall ha sommartid året runt eller normaltid året runt. Vissa saker var nog bättre förr. Andra inte.

Anne-Marie said...

Annica: Jag är också till viss del en kontrollfreak. Det jag skulle vilja är att jag hade ett omedelbart besked vad som kommer att hända men det förstår jag ju att världen inte fungerar så tyvärr. Det verkar som om det är delade åsikter om sommartidens vara eller inte vara när jag ser kommentarerna här på bloggen. Som jag skrev till Susanne är sommartiden mycket längre numera i USA än vad den var tidigare. Vi har faktiskt bara 4 månader med vintertid/normaltid och det känns verkligen tramsigt att ställa om klockorna för en så kort tid. Antingen skall vi ha sommartid året runt eller vintertid/normaltid året runt. Inte hatta som vi nu gör. Tack för din bamsekram! Den uppskattas. :) Skickar dig en lika stor kram tillbaka.

Anne-Marie said...

BM: Jag har tydligen flera "antika" klockor än vad du har. :) Jag har flera klockor som faktiskt måste ställas om manuellt. Självklart ställer klockan i datorn och mobilen om sig automatiskt. Jag tycket inte att just klockorna är så irriterande utan det är mer att det känns onödigt att ens ha en tidsomställning eftersom nyttan med den tycks vara obefintlig numera. Och för många människor blir det en hälsopåverkan pga tidsomställningen. Har läst en del om att energin som skulle sparas inte alls sparas nuförtiden eftersom folk har en helt annan dygnsrytm och använder elektricitet på ett annat sätt än kanske för 20-30 år sedan.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Som jag skrev till BM har jag tydligen fler "antika" klockor. :)
I Sverige tycker jag att kvällsljuset är så långt och sent att den extra timmen inte spelar så stor roll. Här i Kalifornien skulle det bli märkbart mörkare utan sommartid men inte ens det tror jag skulle störa mig - kanske pga att vintrarna är mycket ljusare här. Som jag också skrev till BM används tydligen elektricitet på ett annat sätt nuförtiden så det man ev. sparar är rätt obetydligt. Jag brukar glömma ställa om klockan i bilen så har vintertid eller sommartid där längre än vad jag borde. :)

Anne-Marie said...

Marina: Jag sov genom omställningen så var lyckligt ovetande om det var problem eller inte här i USA. :)
Mitt minne av de ljusa kvällarna och nätterna i Sverige är att den extra timmen inte spelade så stor roll - för mig i alla fall. Nu har vi sommartid och jag skall ställa om min klockor som inte ställer om sig automatiskt.

Anne-Marie said...

Ruth: Tror att korna hade en sund inställning. :)
Du har helt rätt i det du skriver - timmarna är desamma. Det är bara klockorna som visar annorlunda. Och vad är tid egentligen om vi skall bli riktigt filosofiskt djuplodande? :) Tror att vi människor skulle må mycket bättre av att inte ha klockor. Självklart är det omöjligt att ha det så men tanken är fascinerande.
Jag håller också tummarna att advokaten skall kunna få IRS att se att jag inte gjorde något avsiktiligt - vilket jag ju inte gjorde. Nu inser jag att jag var litet naiv och trodde att jag skulle klara det hela på egen hand. Och detta kommer att kosta mig - det vet jag.
Torkan i Kalifornien kommer att bli ännu mera katastrofal i år. Och det var kritiskt redan förra året. Har du läst om hur de har det i Brasilien där det också är en historisk torka? Där får en del bara tillgång till vatten ett par gånger per vecka. Kanske det blir så även i Kalifornien - vem vet.
Jag har mocklat med ett par klockor redan. Skall ta resten snart.

Anne-Marie said...

Gunnel: I Sverige har man i alla fall vintertid/normaltid i 5 månader. Här i USA har vi bara 4 månader. Så det är en anledning till att jag tycker det känns onödigt. Och jag ser nog inte någon egentlig fördel med sommartiden. Normaltiden gick lika bra vad jag minns. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Nuförtiden tror jag att de orsaker som man angav tidigare (som att spara energi) inte riktigt stämmer eftersom folk har en helt annan dygnsrytm. Och en timme extra dagsljus på kvällen i Sverige tycker jag inte borde spela så stor roll eftersom det är ljust ändå.
Men nu har vi sommartiden så det är bara att ställa om klockor och behöva stiga upp i mörkret.
Det kommer säkert ta ett tag med papperexercisen men jag hoppas givetvis på att det skall bli något slags besked relativt snart.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Kan bara hålla med dig. Sverige som har ljust i stort sett dygnet runt under sommaren undrar man vad vitsen med extra ljust på kvällen skall vara. Och Hawaii till exempel som inte har sommartid utan alltid normaltid (trots att staten hör till USA) har verkligen inga ljusa kvällar. De klarar sig bra ändå. :)
DST har tydligen diskuterats under långa tider enligt den här hemsidan: http://www.timeanddate.com/time/dst/history.html
Folk söder om Dalälven kan nog inte bli beskyllda för detta trams. ;)

Channal said...

Gillar inte sommartid! Timman man förlorar känns av i minst två veckor. Vi ställer om tiden om några veckor!

Hoppas allt fixar sig! Jobbigt med all byråkrati!

Kramar Anna

Andra året i Hjo said...

Normaltid året om skulle vara helt ok för mig. Men visst är det gott när det är dags att ställa om till sommartid på våren. Kvällarna blir så mycket längre. Ljuset har stor betydelse i Sverige. Oj oj, så mörkt vi har det stora delar av året.

Anne-Marie said...

Anna: Jag tycker lika illa om varje år när jag förlorar en timme. Och då det bara var ca 4 månader sedan vi ställde om till vintertid känns det litet onödigt.
Byråkrati är inte roligt. Och IRS har en enorm byråkrati.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Jag tycker det vore mycket enklare med normaltid året om. Men ni i Sverige väntar ju i alla fall litet längre att ställa om. Slutet av mars känns mer okej tycker jag än början av mars. Visst har ni det mörkt men samtidigt har ni det mycket ljusare under sommaren än vad vi har här i till exempel Kalifornien.

Annika said...

AMEN SISTAH!! AMEN!!
JAG är helt på din bana. Tycker det är skitlarvigt, rent utsagt, att byta.
Inför normaltid HELA året! Fattar inte att We THE PEOPLE ställer upp på detta fåneri.
Tror att de flesta ogillar det också, det är min uppfattning.
Ljust blir det ju på kvällarna även med normaltid, och ffa i norden!!!
Men även här, såklart.
SLOPA!!!
:-)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: AMEN TO YOU TOO! ;)
Visst är det larvigt med tidsomställningen. Framför allt nu då vi bara har 4 månader "normaltid" i USA.
We the People tycks tyvärr ställa upp på väldigt mycket tokigt numera. Både i USA och i Sverige.
Åsikterna var väldigt varierade i kommentarsfältet så det tycks finnas både de som tycker om den extra timmen på kvällen och de som tycker som du och jag gör.
I morse var det mörkt när jag klev upp klockan 6.30.
Kramar!!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Det enda positiva med sommartid är att man ett halvår senare får ställa klockan rätt igen! Mer normaltid åt folket!

Hoppas det löser sig för dig med snårskogen av byråkrati.

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Maria: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig här tidigare.
I USA har vi "onormal" tid ;) 8 månader under året nuförtiden. Skulle mycket hellre se normaltiden komma tillbaka.
Tack! Jag hoppas att jag skall få en så bra lösning som möjligt på denna papperbyråkrati.

Carina said...

Jag tycker också att sommartid och att ställa tillbaka och ställa fram klockan bara är extra arbete.

Anne-Marie said...

Carina: Välkommen hit! Visst är det onödigt med att ändra tiden. En tid, året runt. :)