Thursday, March 19, 2015

Freaky Friday - solförmörkelse, supermåne och vårdagjämning

Ni som bor i Europa kommer att kunna se en solförmörkelse i morgon (fredag). Och i Sverige verkar det som om den kommer att kunna ses rätt bra. Stockholm kommer att ha 82% av solen täckt av månen. Ju längre söderut i Europa man kommer, desto mindre av en förmörkelse blir det.
http://news.nationalgeographic.com/2015/03/150318-total-solar-eclipse-equinox-supermoon-astronomy-spring/
Vi i USA kommer inte alls att kunna se denna solförmörkelse. Det var några år sedan här i nordligaste Kalifornien som folk vallfärdade hit eftersom Mt Shasta-området var en av de platser där den kunde ses som bäst. Givetvis var jag i Sverige då där man inte såg solförmörkelsen.

Dessutom är det en så kallad supermåne. Enligt Wikipedia är det när "en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana (apsis). Kort sagt, jorden, månen och solen är alla i en linje, med månen i sin närmaste position till jorden."
Det här lär vara en nymåne så den kommer inte att synas alls på samma sätt som när det är fullmåne. Jag har sett i alla fall en supermåne här i Weed och det kändes litet "freaky" ;) faktiskt eftersom den var otroligt stor.

Vårdagjämningen eller First Day of Spring (som den kallas i USA) infaller i alla fall samma dag i både USA och Sverige. Eftersom vi egentligen inte har haft någon vinter i nordligaste Kalifornien känns det litet märkligt att det nu är full vår här med blommor som håller på att slå ut. Blommor som annars inte brukar slå ut förrän mycket senare på våren. Idag har det varit runt +20 här. En mer normal vår skulle det vara bara kanske runt +12-13 i mitten av mars.
Det har varit mörkt på morgnarna tycker jag efter det att vi ställde om till sommartid här i USA för ungefär 2 veckor sedan. Fortfarande är det riktigt mörkt när jag kliver upp vid halvsjutiden så nog känns det litet vinterlikt fortfarande om man går efter hur mörkt det är på morgnarna. Om en vecka är det er tur i Sverige att ställa om klockan.

Ni som bor i Sverige berätta gärna om ni såg solförmörkelsen och hur det var.

Hur långt har våren kommit där du bor?

Jag tycker vi avslutar med ett citat av Nalle Puh. Inte kanske helt grammatiskt korrekt men det är ju vår nu. ;)


Bilden lånad från http://www.quotehd.com/

28 comments:

Fullblodsekologen said...

Precis som hos dig har vi haft en mild vinter, de senaste veckorna något som liknat svensk högsommar dagtid.
Det är lite molnigt här idag men jag hoppas kunna se lite av solförmörkelsen........så man slipper vänta på nästa som väl inte är förrän om sisådär 24 år.

Ha en fin helg!! Kram/Annelie

Marina said...

Snart ska jag hem och möta våren! Visst är det underbart med årstider!

olgakatt said...

Vi har helt igenmulet i Skåne så nån solförmörkelse kunde man inte se; möjligen att det skymde en aning mer. Men jag satt klistrad vid SVT:s direktsändning med inslag från Färöarna, Luleå och Svalbard. På Färöarna var det molnigt men blev helt nattsvart i 2 minuter, i Luleå var det klart och man fick se den 90%-iga förmörkelsen i en "solspotter". På Svalbard var det klart och man såg en fantastisk totalförmörkelse med corona och protuberanser.
Det är lätt att förstå all videskepelse kring solförmörkelse så länge man inte förstod fenomenet.
Om jag minns rätt så sa man att det blir solförmörkelse i USA nästa år.

Annika said...

Idag skulle du haft instagram, AM.
SÅÅÅÅÅ många bilder av solförmörkelsen. Alla molniga, men många verkar ha sett den rätt bra iaf.
Hos mig SNÖAR det ymnigt denna vårdagjämning. Jag tar det med ro.
Det kommer att försvinna lika fort som det kommer ner.
Men det är verkligen lapphandskar som faller.
Antar att vi inte kommer att se så mkt av supermånen eftersom den är helt i nedan nu.
Trist.
Var ute och spanade efter norrskenet ett par sena kvällar i veckan. Fastän det var stjärnklart såg jag ingenting. Men det är nog för mkt störande ljus här. man lär annars ha kunnat se norrsken här denna vecka.
Härligt att det är The first day of spring.
Trevlig helg!!!
Kramar!

eastcoastmom said...

Vi har en seg vår känns det som, och i eftermiddag ska det snöa! Oh well, this too shall pass...

Anonymous said...

First day of spring sprung med
snöflingor som blev blask denna
mörka morgon. MEN - det blir varmt och soligt till veckändan. Solen står högt på himlen på den här breddgraden, men
det var ändå lite tråkigt att se snöflingor dala i morse.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

I Olofström där jag jobbar kunde vi se solen med lätta moln framför. Tydligen var det mer moln i Tyringe där jag bor. På söndag är det dags för Stenshuvud för att se om Backsipporna har kommit upp.
Christina

Mrs Clapper said...

Här i Växjö blev det mörkare, som tidig skymning. Det var dock lite kusligt då det under den tiden blev helt vindstilla och alla fåglar tystnade. Man kan förstå att man förr i tiden tog det som ett omen/domedagsstämning.

Anne-Marie said...

Annelie: Det verkar som om stora delar av världen haft en mild vinter. Inte USAs östra halva dock. Nu har det utlovats litet mer ostadigt väder här under några dagar. Vi får se hur det blir med den saken.
Hoppas att du fick se något av solförmörkelsen.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Underbart att du kan komma hem till den svenska våren. Den är bland det finaste som finns.
Jag tycker om årstider. Gillade inte riktigt året på Hawaii med sommar hela tiden.

Anne-Marie said...

OLgakatt: Spännande att du kunde se live från andra håll i Europa som hade klart och där man såg solförmörkelsen. 90% är imponerande. Den som vi hade här i USA för några år sedan och som syntes extra bra i mina trakter var också nästan en total förmörkelse. Verkligen synd att jag inte kunde se den - var i Sverige på besök just under den tiden.
Tydligen blir det en total solförmörkelse som syns i USA i augusti 2017.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, litet synd är det ibland att jag inte har Instagram. Om jag känner till någons konto (som det du har) kollar jag men man tycks inte kunna söka såvida man inte är inloggad.
Snöflingor stora som lapphandskar var länge sedan jag såg där jag bor. Det känns verkligen mysko att vi egentligen inte har vintrar numera. Alla andra år (förutom förra vintern) jag bott här har det ju varit ordentliga vintrar med - ibland - väldigt mycket snö.
Folk påstår att de har sett norrsken i Stockolm. Det gjorde aldrig jag när jag bodde där. Det måste vara magiskt och mycket intressant att se.
Jag hoppas att det snart blir ljust på morgnarna när jag är uppe vid halvsju.
Ha en fin helg! Kramar!!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Eftersom jetströmmen ligger fastlåst numera under vintrarna är det tydligen ni som får snö och kallt. Snart kommer nog värmen hos er också.

Anne-Marie said...

Ruth: Jag minns knappt hur snö ser ut. ;) Det är mysko minst sagt att bergstrakterna där jag bor inte tycks ha snö nuförtiden.
Vi skall få litet mera ostadigt påstås det under några dagar. Återstår att se hur det blir med det.
Hoppas att du kan njuta av litet sol och värme till helgen.

Anne-Marie said...

Christina: Skall man se en solförmörkelse är det ju bra om det inte är alltför mycket moln.
Backsippor är vackra. Jag saknar vit- och blåsippor vilket inte alls finns där jag bor.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Spännande att du fick ta del av solförmörkelsen. Just det där att naturen "avstannar" måste kännas litet kusligt. Litet som när en orkans "öga" passerar kanske.

Steel City Anna said...

Jag hade knappt vaknat an men hoppade till av att det blev morkt plotsligt och kollade ut. Var en stor grej i England men jag var for trott for att engagera mej. Det dar med sommartid ar ju dumt alltsa!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Att det blir mörkt under dagen är ju onekligen en litet annorlunda upplevelse. Jag minns en solförmörkelse när jag var liten då det blev rätt skumt ute mitt på dagen.
Sommartid är tramsigt och om en vecka får ni i Europa också detta trams. ;)

Channal said...

Hej! I torsdagskväll var det så ljumt och varmt ute. Idag är det svinkallt, minusgrader och massor av SNÖ!! Vårdagjämning är svårt att tro just nu iallafall! Molnigt är det också, så vi kan inte se månen. Inte kunde vi se månförmörkelsen heller i fredags för alla moln. Men i början av veckan såg vi norrskenet ända ner till Skåne. Läckert!

Trevlig helg och Kram! Anna

Andra året i Hjo said...

Var nog i luften hem från Paris när solförmörkelsen kunde ses. Jag såg ingenting, gick mig obemärkt förbi.
Angående våren - fick en föraning i Paris ett par dagar, men här hemma vaknade vi med snö i går. Och idag blåser det isvindar i nollgraderskylan. Våren är nyckfull och svårtippad.

Anonymous said...

Jag var i Sverige men missade totalt solförmärkelsen. Däremot såg min man den här i Wales.

Anne-Marie said...

Hej Anna,
Jag såg dina bilder hos FB på snön. Bakslag hör till i Sverige. :) Min mamma hade något uttryck som jag inte riktigt minns nu att det skulle bli kallt innan det blev varmare.
Pratade med en kompis i Dalarna igår och hon sade att hon också haft mulet väder och inte direkt sett solförmörkelsen.
Jag såg en bild någonstans av norrskenet i Stockholm. Det vore spännande att se norrsken någon gång.
Ha en fortsatt fin söndag! Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Det verkar ha varit litet olika hur man såg solförmörkelsen i Sverige. Är man uppe i luften blir det ju helt klart litet annorlunda. Bakslag brukar höra till i Sverige innan värmen kommer. Jag minns fortfarande en juni när jag var rätt liten och det snöade.

Anne-Marie said...

Lena: Jag har ett svagt minne av att jag var med om en solförmörkelse som riktigt liten när det blev rätt skumt ute mitt på dagen. Och den vi hade i Mt Shasta-området för några år sedan missade jag eftersom jag var i Sverige på besök just då. Har dock sett bilder som arbetskamrater tog.

Annica said...

Solförmörkelsen märkte jag mest av inomhus. ;) Jag hade glömt den och så plötsligt tyckte jag att det var ett så konstigt mörkt i köket. Innan jag kom på vad det berodde på så hann jag bli lite orolig - hade jag med ens blivit skumögd? Jag kände mig faktiskt lättad när jag efter en stund kom ihåg att "visst ja, det är ju solförmörkelse". Skumögdheten var övergående. ;)
Läste någonstans att här i norr var solen skymd bortåt 93%. Hm... då är det ju tur att man själv är en liten solstråle... ;)

Anne-Marie said...

Annica: Men så bra att det var "naturlig" skumögdhet. :) Det verkar ha varit väldigt olika hur man kunde se denna solförörkelse och givetvis om det var soligt eller mulet.
Det verkade som om ju längre norrut man kom att solen var skymd i allt högre grad. Det var ju ingen dålig solförmörkelse ni hade där i norra Sverige. Verkligen tur att du lyste upp Annica! :)

maria at inredningsvis said...

Haha jag ÄLSKAR Nalle Puh han är jäklig vis me:) Hoppas annars att ni haft en mysig helg med mer sol än oss


Ny post..8 påskpynt som räddar påskstressen:)

Jag önskar dig en härlig ny vårvecka.

LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor :)

Anne-Marie said...

Maria: Visst är Nalle Puh en mysig typ. :) Och klok!
Vi hade faktiskt en del regn vilket vi verkligen behöver pga torkan vi har. Det kunde ha regnat mer.
Ha det fint!