Saturday, September 28, 2013

Vinterkänsla

Kylan kom litet överrumplande. Igår var det riktigt kallt. På eftermiddagen haglade det helt plötsligt. Och på kvällen tog jag fram en fleecetröja och varma fleecetofflor.

Väderkartan ser ut som en färgglad quilt med olika "warnings" och "advisories" till helgen! En monsterstorm skall komma in över nordvästra USA med orkanstyrka på vindarna - det kommer att blåsa i Weed! - och de talar om översvämningar vid kusten och jordskred. Vinter i september? Det verkar inte bättre.

Jag har ännu inte riktigt kommit på hur jag skall värma min nya bostad. Det är såpass kallt nu på kvällarna och nätterna att man måste ta fram de bärbara elementen. Har nog aldrig tagit fram dessa element så tidigt. I morse hade min bil frost på vindrutorna.

Kanske det blir en vargavinter. En del forskare tror det. Har läst flera artiklar den senaste veckan om att många forskare inte förstår vad som är på gång med solen. Solen har stor påverkan på jordens klimat. Vi skall vara mitt uppe i ett så kallat "solar maximum". Men det finns knappt några solfläckar och det borde vara många. När detta har hänt tidigare har jorden gått in i miniistider.

En hemsida jag ofta brukar titta på är Spaceweather.com. De berättar om vad som händer med solen. Och de har också skrivit om frånvaron av solfläckar och att det borde vara tvärtom. Idag skriver de "The weakest Solar Max in 100 years continues today with another 24 hours of quiet." De visar också ofta vackra bilder på norrsken, som uppstår när solen slungar ut materia.

Efter den senaste veckans kyla ligger snön faktiskt kvar uppe på berget och har nog fyllts på litet de senaste dagarna. Efter helgen kommer berget nog att vara ännu vitare.

Vy över berget idag från Mt Shasta.

18 comments:

malix said...

detta fantastiska berg, jo hösten har kommit med stormsteg även här. och vi har redan börjat elda med pellets. Mycket rönnbär är det med och det talar ju för en kall vinter. Tur att vi har haft en så fin sommar. Intressant länk den ska jag kolla vidare
ha en härligt lång ledig helg :)

Äventyret framtiden said...

Jag får nästan abstinensbesvär ibland om jag inte får se "ditt berg". Det ligger där och ruvar på hemligheter från gångna tider och småler i mjugg åt alla nymodiga funderingar som vi människor har. :D. Från högsommarvärme, nästan tropik till vinter...
Igår berättade man i nyheterna om att om inte utsläppen minskar på vårt jordklot som kommer vi att ha ca 6-9 grader varmare om hundra år än vad som är nu. Miniistider var inte ens tal om, så det är lite olika bud på gång.
Ta varmt på dig och hade bra!
Kramar!

Unknown said...

Det där är en "award winning" bild :) Så vackert!! Kram

Mimmi said...

Men vilken bild alltså!! Superfin!!

Ja, det sägs att vintern kommer bli lång och kall. Ser INTE fram emot det alls. Vi har inte behövt slå på värmen än (har faktiskt A/C:n på idag), och jag hoppas att vi inte behöver göra det på ett tag än. Men det är nog dags att börja hålla koll på oljepriser, och se till att få tanken fylld om man stöter på ett bra pris. Vi skall komplettera oljevärmen med att installera några el element.

Ha en trevlig helg! :o)

Desiree said...

Oj så kallt redan. Är det ingen inbyggt värme i bostäderna i Weed? Kör alla med bärbara element? Här är det väldigt skönt väder fortfarande. Njuter till fullo av 20 grader så här i slutet på september. Det hade ju inte hänt i Sverige. Hoppas på att det håller sig skönt ett tag till. Stay safe med snöstorm och allt i sikte. Bilden på Mt Shasta är ju otroligt vacker som alltid.
Kram!

Steel City Anna said...

Mini-istid låter inget vidare! Vilken vacker bild på berget.

Fullblodsekologen said...

Även här har det helt plötsligt blivit kallt. Ena dagen gick vi i sommarkläder och nu är det på med höstkläder. Ha det fint!

Anne-Marie said...

Malix: Berget var vackert i fredags. Nu ser man det inte pga molnen. Vinden har, som tur var, ännu inte var så stark som de sade. Ha en fortsatt fin söndag!

Anne-Marie said...

Karin: Vilken bra beskrivning av berget. :) Det har definitivt sett mycket.
Det har, som tur är, inte ännu alls varit så blåsigt som de sade men fortfarande "rullar" stormen in. Just nu regnar det på söndagmorgonen. Litet duggregnsliknande.
Jag vet att man bara talar om global uppvärmning. De andra rapporterna tystas ner litet grand. Den här länken är intressant tycker jag: http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/10294082/Global-warming-No-actually-were-cooling-claim-scientists.html
Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Oj vilken fin komplimang från en fantastisk fotograf! Tack! Nu ser man inte ens berget så det var tur att jag passade på. :) Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Tack!
Oljan är inte billig nu - ligger en bit över $100 per fat. Den lägenheten jag nu hyr har en "monitor heater" men min nuvarande hyresvärd har ingen policy (som de tidigare hade) att den som flyttar ut skall fylla tanken så om jag skulle fylla denna trol 200 gallon tank (som nu är tom) fick jag betala enormt mycket. Den skulle fyllas med fotogen. Det blir nog elelement.
Ha en fortsatt fin söndag!

Anne-Marie said...

Desiree: Det finns alla möjliga varianter av uppvärmning i hus i Weed - monitor heater, wood stove, baseboard heater, bärbara element, forced air. Min nuvarande bostad har en monitor heater, men tanken är tom (hyresvärden har inget krav på att den som flyttar ut skall fylla den om man använt kerosen/fotogen) så om jag skulle fylla en 200 gallon tank med fotogen skulle jag få betala otroligt mycket. Annars finns det ingen uppvärmning så det får nog bli de bärbara elementen. Här är det i alla fall dubbla glasfönster vilket jag ju inte hade i den tidigare bostaden.
Tack för bildeberöm. :) Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Tack! Roligt att du tyckte om bilden.
Mini-istider har alltid funnits och en hel del forskare tror att det kan bli antingen varmare eller kallare.

Anne-Marie said...

Annelie: Det verkar ha blivit kallare på många håll rätt så plötsligt. Var inte riktigt beredd med höst/vinterkläderna men nu har de kommit fram. Ha det fint du också! Kram!

My kids' Mom said...

Vilken fantastiskt vacker bild! Mys i vinterkänslan. Tänd lite ljus och ta fram en skön filt, det har vi gjort i Dalarna. Ha det gott.

Kram

My kids' Mom said...

Vilken fantastiskt vacker bild! Mys i vinterkänslan. Tänd lite ljus och ta fram en skön filt, det har vi gjort i Dalarna. Ha det gott.

Kram

My kids' Mom said...
This comment has been removed by the author.
Anne-Marie said...

Anneli: Tack! Berget var vackert i fredags.
Det kom så snabbt det här med höst/vinter. Det blåser och regnar idag. Jag har en stor och tjock och MYCKET varm fleecefilt som är ovärderlig under vintern eftersom jag är snål med värmen där jag bor. Kostar helt enkelt mycket att värma bostaden. Ha en fortsatt fin söndag! Kram!