Friday, September 6, 2013

Vasst

Luften har klarnat i Mt Shasta-området. Även om det fortfarande brinner skogsbränder har de avtagit och brandmännen har fått mer kontroll över dem.
När jag var i Sverige startade en enorm brand i nationalparken Yosemite i Kalifornien. Det skrevs till och med i Dagens Nyheters nätupplaga om denna enorma brand som fortfarande brinner. Den är nu Kaliforniens tredje största skogsbrand genom tiderna. Och den lär ha orsakats av en jägare som hade en olaglig lägereld. Jägaren hade inte sett till att släcka den ordentligt trots att det rådde eldningsförbud. Branden har hittills kostat $81 miljoner att bekämpa och man vet inte ens om det kommer att bli rättsliga konsekvenser för jägaren. Något verkar snett.

Eftersom det går att vara utomhus igen gick det bra att jag och C gjorde vår lilla utflykt till Yreka förra helgen. Mycket var stängt där eftersom vi åkte på Labor Day men en del fick vi uträttat i alla fall. Bland annat åkte vi till en konstnärsstudio där Cs ena son hjälper till. Studion var egentligen stängd men vi kunde se oss om ändå eftersom sonen var där.

Konstnären heter Ralph Starritt och hans favoritmaterial är metall. En hel del av hans konst - bland annat många skulpturer - finns i Siskiyou County. Jag har lagt ut bilder vid ett par tillfällen, bland annat från Weed och från motorvägen norrut.
Allt kändes väldigt vasst ;) inne i studion och jag höll ett visst avstånd till föremålen. Det är fascinerande egentligen vad man kan skapa i metall.Ralph Starritt har också skapat kon Moodonna ;) som står vid sidan av motorvägen I-5. Den har till och med en del olika kläder som används vid helger och festligare tillfällen. Kon står alldeles vid en "lada" med beteckningen "State of Jefferson". Det får bli ett annat inlägg om denna föreslagna stat som Siskiyou County och södra Oregon skulle ingå i.
Bilderna på Moodonna och State of Jefferson lånade från nätet.


8 comments:

Desiree said...

Hej Anne-Marie, skönt att du är hemkommen nu. Jag förstår absolut att du känner dig ganska utmattad efter denna Sverige resa och hela denna våren som varit väldigt turbulent på många sätt med din fot som skadades och sedan din mors plötsliga bortgång.När man är uppe i allt praktiskt som ska ordnas så hinner man inte alltid bearbeta allt så jag tror att mycket känslor och tid kommer att krävas för att bearbeta och gå igenom allt som hänt precis. Även om detta är en process som kommer att ta sin tid så hoppas jag att det kommer att kännas bra till slut. Nu är det iallafall du som står vid rodret för din framtid och detta ger ju nya möjligheter och en frihet som du inte riktigt hade innan då du inte visste vad som skulle ske med din mor.
Synd att man har så lite semester i USA för du hade absolut behövt lite lugn och ro nu. När det gäller emails och inboxen så är det bara att beta av en i taget så får det liksom ta sin tid. Många mail kan du säkerligen sortera bort ganska snabbt, saker man blir cc:ad på men inte behöver svara eller göra något med.
En stor kram till dig och hoppas att du får en skön helg nu iallafall.

Anonymous said...

Hej, trevlig konst. Ja konstverken är ju även återvinningsbara. Ja skulle
färgsätta om jag vore konstnär.
Ja du har haft en tuff tid.
Hoppas att du snart kan tänka.
Oj, man klarar trots allt av
en hel del. Hälsningar Stig B.

Min plats i solen said...

De där skogsbränderna är bra skrämmande men skönt att höra att de har dem under kontroll nu. Ja, tänk vad en stund av oaktsamhet kan leda till.

Det är häftigt det där med människor som verkligen lever ut sin kreativitet och go all in. :)

Ta hand om dig vännen och så hoppas jag att livet kommer sakta ner lite för dig nu. Att du får landa i allt det nya och bearbeta allt som har hänt de senaste månaderna. Att livet får lov att gå lite långsammare. Ta hand om dig!♥

Kram Lotta

Charlie sa ... said...

Fint att ha dig tillbaka "over here". Tänker på dig! Det är verkligen omtumlande veckor du har gått igenom.

Vad trevligt att du och C har gjort en utflykt. tillsammans. Spännande konstnär! Verkligen kreativ.

Ja, ta hand om dig nu. Hoppas saker och ting faller på plats och att du får tid att vila upp dig.

Stor kram!
Lotta

Anne-Marie said...

Desiree: Tack för din långa och fina kommentar. :) Att gå igenom och uppleva så mycket som jag gjort det senaste året har nog hunnit ifatt mig nu och det är bara att acceptera att kroppen "säger sitt".
Att stå vid rodret känns litet ovant eftersom jag alltid haft mina föräldrar (eller en förälder) som en fast punkt i tillvaron. Jag är otroligt tacksam att jag fick det senaste året för att bearbeta en del känslor av hur det är att vara "föräldralös".
Stor kram till dig Desiree!

Anne-Marie said...

Stig: Visst är det spännande konst och litet annorlunda. Det tar nog tid att lära sig att forma metall och skapa konst.
Man klarar av mycket. Och man måste också låta kroppen ha sin tid att helas efter stress och anspänning.

Anne-Marie said...

Lotta: Skogsbränderna har varit ovanligt många och svåra i sommar pga torkan som vi haft i Kalifornien sedan i vintras.
Att skapa i metall är nog inget man lär sig över en natt. Spännande och annorlunda minst sagt.
Eftersom mitt mål är att komma vidare och inte stanna i Mt Shasta-området blir det andra steg framöver. Har ännu ingen riktigt klar, inre vägledning men den kommer förhoppningsvis snart. Mammas dödsbos förvaltning måste kanske bli avslutat först.
Sköt om dig! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Har tänkt skriva till dig via mail men det har inte blivit av ännu. Blir nog snart. :)
Metallkonst är något som helt klart hör till det litet ovanliga men det är spännande och annorlunda.
Det känns som om saker och ting inte riktigt kommer att falla på plats för nästa steg förrän förvaltningen av mammas dödsbo är klart. Jag håller tummarna för att hennes lägenhet skall sälja relativt snart.
Stor kram till dig Lotta!