Sunday, September 22, 2013

First Day of Fall - Take back the Night

I USA har varje årstid en första dag. Oftast stämmer det inte alls med hur vädret är. Men idag stämmer vädret faktiskt med att det är First Day of Fall eller höstdagjämningen.

Solen har försökt komma fram men det har varit mycket moln och fortfarande svalt väder. Inte mig emot att ha en varmare tröja och att inte behöva ha fönstren öppna. Med den trafik som är i närheten av skolan är det rätt skönt att kunna stänga ute en del av ljuden.

Idag är dag och natt lika långa och nu kommer det att bli mörkare och mörkare för varje dag. Jag minns en viss panikkänsla som kom vid den här tiden på året när jag bodde i Sverige eftersom mörkret är så kompakt och långvarigt. Visst blir det rätt tidigt mörkt här i Weed också mitt i vintern men det är ljust i alla fall fram till halv fem/femtiden på eftermiddagen. Och det blir ljust vid halvåtta på morgonen.
Numera har vi sommartid i USA fram till början av november vilket gör att det är en löjligt kort tid med vintertid. Bort med sommartiden! Ha en tid hela året - "normal"tiden.

En av de hemsidor där jag ofta hittar mycket bra och intressant att läsa är Huffington Post. De skrev idag om First Day of Fall: http://www.huffingtonpost.com/2013/09/21/first-day-of-fall-2013_n_3964178.html?ir=Green . Gillar deras beskrivning av hösten "It's a time to reflect, and settle in to a new post-summer groove." :)

Speaking of groove - eftersom det blir mörkare kanske den här låten kan passa bra. Lägger ut både videon och en länk till en annan sida - förhoppningsvis fungerar någon av dessa även utanför USA.

Take Back The Night (Official Audio) by Justin Timberlake on Grooveshark

12 comments:

Äventyret framtiden said...

Det kanske var just därför som hösten kom här också. Den visste om att det var rätt dag helt enkelt.
Jag förstår din känsla av liten panik som du hade när du bodde i Sverige. Det blir så innerligt mörkt här, kanske man borde säga jämmerligt mörkt, för dagarna är så korta ett tag innan ljuset åter är här.
Men så uppskattar vi det desto mera förstås.
Ha det bra-kram
Karin

Malix said...

Jo du lite så är det nu när det mörknar men av någon underlig anledning så har det inte smugit sig hit i år det där panikkänslorna kanske beror det på alla vackra dagar som varit. Bilderna var vackra i länken. Nu är tiden inne för värmeljus och massvis med te vilket är en av mina favoriter vanligt enkelt ta med lite mjölk. Ha en fin dag så där på höstens första dag då :)

Annika said...

Ja, det är ju samma sak som höstdagjämningen. Sen infaller först day of winter på vintersolståndet etc.
Jag är helt och håller klar med sommaren som årstid för iår. Se fram emot hösten nu. Älskar den.
Håller med i det Huffington Post skriver.
Här i DC märks det att hösten börjat anlända, och det är jag glad för.
I Sverige och Finland hade jag den vackraste indiansommar jag ngnsin upplevt. Totalt underbart.
Är tillbaka i bloggvärlden igen nu.
Kramar!

olgakatt said...

Jag känner ingen panik inför hösten alls. Tvärtom uppskattar jag årstidsväxlingarna och just nu är det en härlig tid. Sen blir det snart mörkare och det blir mera ombonat inomhus. Det är först fram på senvintern jag börjar bli trött på skånskt blask och vårlängtan sätter in.

Desiree said...

Känner helt klart igen den där panikkänslan som du beskriver. Den mörka årstiden är ju såååå lååång i Sverige. Jättejobbigt. Här blir det mörkt men inte fullt lika mörkt. Det känns väldigt bra. Här i europa tror jag man ställer om till vintertid någon gång mot slutet på oktober.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Man vet aldrig vad vädret hittar på. Men det verkar vara så ur led nuförtiden att jag var väldigt förvånad att det faktiskt var litet höstlikt här.
Jag minns en november i Stockholm när det var 3!!! timmar med sol under hela månaden. Tala om megadepression.
Ha det bra du också! Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Sverige har väl haft en ovanligt fin sommar och förhöst. Förhoppningsvis har folk kunnat ladda batterierna litet extra.
Det var mysiga bilder i länken. Hoppas du får fina te-stunder. :)

Anne-Marie said...

Annika: KUL att du är tillbaka! :) Har förstått att du haft väldigt fina dagar under din vistelse i Finland och Sverige.
Visst är det skönt att det blir litet mera höstlikt. Fast när det blåser 40 mp/h i Weed är det inte lika skönt. Och det kommer.
Hinner inte läsa bloggar i kväll men kommer till dig SNART. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Arbetar man inte är det nog litet lättare att inte drabbas av vinter- och mörkerdepp. Jag minns hur jobbigt det var att gå upp i mörkret, åka till jobbet i mörkret, åka hem i mörkret och vara hemma när det var mörkt. Det tar på krafterna.
Försökte ta en promenad på lunchen men det var fortfarande väldigt mycket mörker under den vakna tiden när man inte var på jobbet.

Anne-Marie said...

Desiree: Vet hur du och C led av mörkret och vintern i Stockholm. Ni är väl inte riktigt på samma breddgrad numera som vi är men inte så långt från den. Stockholm ligger egentligen väldigt långt norr ut.
Jag uppskattar verkligen att det inte blir lika mörkt där jag nu befinner mig.
Tycker verkligen man kan slopa sommartiden och bara ha en tid.
Kram!!

Min plats i solen said...

Jag älskar hösten och känner mig redo att omfamna den rejält efter denna härliga sommar. Och nu ser man förändringar i naturen varje dag. En färgglad matta som lägger sig över landskapet. Så vackert! Men jag måste erkänna att mörkret är det jag tycker är svårast. Inte just nu kanske. Nu kan jag tycka att mörkret är rätt mysigt och ok. Jag har nog snarare min dipp i november och januari då mörkret känns så otroligt kompakt. Då är det tufft. Kanske därför jag älskar våren så mycket. Då ljuset vänder åter.

Och Justin Timberlake... han är bra han. :)

Sköt om dig vännen!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tror att du kan "ta vara på" vilken årstid som helst. :) Du är bra på att uppskatta det du har omkring dig.
Mörkret är jobbigt om man inte kan vara ute mycket under dagtid. Kan man det spelar det inte lika stor roll tycker jag. Men jag minns att jag blev litet chockad när jag var i Sverige för några år sedan och upptäckte hur mörkt det faktiskt var kring juletid. Jag hade nästan glömt det.
Visst är Justin T bra! Jag har spelat den här låten mycket sedan jag hörde den häromdagen.
Sköt om dig du också fina Lotta! Kram!