Tuesday, September 10, 2013

Färska persikor

Färska persikor som plockats direkt från ett träd är något helt annat än de man köper i affären.

Igår kom en av lärarna som undervisar för "min" avdelning till vårt kontor och både jag och min kollega fick färska persikor som tydligen precis hade plockats.
De var väldigt goda kunde jag konstatera när jag åt ett par på kvällen. Framför allt var de mogna och saftiga. Och de luktade gott.

Trots att Kalifornien är en mycket stor producent av grönsaker och frukt (5:e största producenten i världen) är de frukter som säljs i affärerna där jag bor oftast omogna och rätt smaklösa.
C - som bott större delen av sitt liv i staten Washington - hade vid något tillfälle frågat en affär där varför äpplena i affärerna oftast var rätt trista. Washington är känt för sina äpplen. Svaret hon fick var att de bra äpplena exporterades till Japan! Resterande fick alltså statens invånare hålla till godo med. Kanske det är likadant i Kalifornien.

Några goda persikor har jag kvar så de kommer att avnjutas de närmaste dagarn. :)18 comments:

Desiree said...

De ser riktigt goda ut. Så himla synd att den bästa frukten exporteras. Finns det ingen farmers market i dina trakter där du kan köpa närproducerat direkt från bönderna? I Alabama kunde man åka på självplock och plocka persikor. Men vi hade också gott om finfina farmers markets där man kunde köpa just närproducerat. Äpplen fanns inte så mycket i Alabama men persikor och majs som man köpte i vanliga matbutiker var ofta väldigt goda och saftiga.
Njut av dina goda persikor.

Charlie sa ... said...

Goda de ser ut! Vi har persikor nära oss, jättetrevligt. Dock får jag ofta utslag - tror de använder något medel för att hålla smykryp och sånt borta. Skölj ordentligt är min rekommendation.

Tips: persikopaj!

KRAM
Lotta

Anne-Marie said...

Desiree: Tyvärr har vi bara ett begränsat utbud av Farmers Markets här i Mt Shasta-trakten. Den i Weed har i stort sett ingenting och de i Yreka och Mt Shasta har bara öppet när jag inte kan åka under vardagarna. Det här är glesbygd och begränsat - som vanligt.
Vår odlingssäsong är också inte så lång som andra delar i Kalifornien pga den högre höjden.
Det närodlade är det bästa och jag får njuta av mina persikor ett par dagar i alla fall. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag skalar alltid min frukt. Allt skalas - äpplen, päron, persikor osv. Kan tänka mig att det finns medel på skalet även hos närproducerat.
Om det inte var så himla varmt här (runt +35 idag igen!) skulle jag kunna sätta på ugnen men i den här värmen försöker jag ha så litet värme på som möjligt. Har en känsla av att din persikopaj är smaskens. ;) Har faktiskt aldrig själv lagat någon.
Kramar!!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

I Sverige har vi mycet av de smaklösa frukter och grönsaker som du beskriver. Värst är det nog ställt med de totalt smaklösa tomater och jordgubbar som vi får hålla till godo med innan den svenska skörden är färdig. Nu har vi ju också fått veta att de grönsaker som säljs i vanliga mat affärer är så enormt besprutade att mängden gift vi och våra barn får i oss nästan tar bort hela nyttan med grönsakerna. Skrämmande tycker jag!! Gud vad jag längtar efter alla ekologiska "Whole foods stores" i USA.

Igår när jag kom hem från jobbet gick jag bak i min trädgård här i Dalarna och åt två små supergoda, supersöta äpplen direkt från mitt eget träd. Oslagbart!

När vi bodde i Spanien hade vi ett stort eget persikoträd i trädgården och från det åt vi solvarma, väldoftande, supergoda mogna persikor. Underbart!

Kram, Anneli

p.s flytten till USA sker i vår när skolan slutat. :-)

Katta said...

Underbart med egna persikor! Jag minns att min svärmor i Ca var så stolt över hennes vindruvor och plommon i trädgården.. Persikoträden hade än inte börjat ge frukt. Men egen frukt och egna bär smakar alltid så himla gorr!

Malix said...

här hemma frå vi nöja oss med sommarens jordgubbar och vindruvor jordgubbarna är ju över men vindruvorna börjar visa sig nu. Att lägga frukten i fönstret några dagar brukar göra att den smakar mera om det är tråkiga äpplen, Färsk persika ja det skulle va något,
Ha en fin dag

Christina said...

Igår och idag har min kollega haft med sig persikor som växt i en trädgård här i Skåne. Han har fått en väldigt riklig skörd i år. Men persikorna är lite gröna i färgen så jag har inte smakat (en gång nästan föråt jag mig på nyplockade persikor i Georgia, så man tror ju att man vet hur de ska se ut.)
Det var dumt av mig. Idag testade jag en och den var ljuvlig. Inte söt men aromatisk och frisk.
Så nu vet man det. Om jag hade haft en trädgård hade jag nog satt ett persikoträd där!

Fullblodsekologen said...

Blir lite sotis faktiskt. Vill också ha. Färska nyskördade persikor är bland det godaste som finns.

Det låter likadant med frukt och grönsaker hos dig som i Spanien. Nu börjar det dyka upp flera ekologiska odlare, men tidigare åkte vi till Frankrike för att köpa spanska ekologiska grönsaker som var omöjligt att hitta hos oss!! Kram/Annelie

Anne-Marie said...

Anneli: Även om man äter ekologiskt är det inte alltid så bra som man tror tyvärr. Här i USA besprutas ekologiska äpplen med antibiotika! Inte vad man tror när det gäller ekologiskt.
De svenska äpplena är nog bland det godaste som finns. Vi hade äppelträd i trädgården i Enebyberg (där jag växte upp) och de var fantastiskt goda. Inga besprutningsmedel där inte.
Kul att veta när du/ni ställer kosan västerut. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Man skall egentligen bara äta det man kan plocka själv men det kräver givetvis att man har en trädgård. Vilket jag inte haft på mycket länge nu.
Minns att jag hälsade på vänner i Los Angeles som hade ett apelsinträd i trädgården. Den apelsinjuicen var nog det godaste jag smakat tror jag.

Anne-Marie said...

Malix: Tänk att ni har vindruvor. Visste inte att de växte så pass långt norrut.
Persikorna var inte dumma. :) Men man måste äta upp de rätt snabbt märker jag.
Ha en fin dag du med!

Anne-Marie said...

Christina: Det är något alldeles speciellt med nyplockade frukt och bär. De persikorna du fick smaka på nu låter litet spännande. Trodde att mogna persikor alltid var söta men så kanske det inte är.
Tänk att Skåne kan klara av persikoträd. Det är helt klart varmare längre tid på året där.

Anne-Marie said...

Annelie: Om jag bodde i en större stad teller ett område med fler människor skulle det nog vara litet lättare att handla hos Farmers Markets. Och det är ju där man kan hitta de mogna frukterna och grönsakerna.
I affärerna i Mt Shasta är alltid frukten otroligt hård och omogen. Egen trädgård är helt klart lösningen. Kram!

Min plats i solen said...

Mmm, så gott! Vilken lycka att kunna äta nyplockade persikor. Jag kan tänka mig att det är en helt annan smakupplevelse än de som vi kan köpa i affären häri Sverige.

Förr fanns det ett persikoträd i år trädgård. Det togs av frosten. Kanske är det dags att återigen plantera ett persikoträd. :)

Ta hand om dig vännen och njut av dina persikor.

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Tyvärr fick jag slänga ett par persikor som blivit för mogna men jag har fortfarande ett par kvar.
Att äta nyplockade persikor är något jag inte är bortskämd med alls.
Tänk att persikor kan växa i Skåne. Det vore väl underbart att ha egna persikor! :)
Ha det bra Lotta och Kram!

Anonymous said...

ser riktigt goda ut! jag vill verkligen flytta till USA och dina inlägg beskriver landet som jag hade hoppats på, tyvärr så verkar det svårt att få ett ''green card'' men en F-1 visa för studier verkar enklare. Är det svårt att komma in i ett normalt amerikanskt universitet och plugga ett program man hade behörighet för i sverige? kanske electrical engineering eller radiation therapy? Tack på förhand!

Anne-Marie said...

Anonym: Ja, green card är svårt att få tyvärr. F-1 visum är fortfarande enklare. Litet svårare troligen efter 11 september 2001 men det är en bra väg att gå för att få en känsla för landet utan att behöva bestämma sig permanent att bo här. Sverige och USA skiljer sig faktiskt väldigt mycket åt.
Tror att de program som finns här i USA skiljer sig åt en hel del från de program som finns i Sverige. Kan inte svara i detalj tyvärr eftersom jag inte vet. Du får kolla på några olika skolor och se vad de säger. Lycka till!