Tuesday, September 17, 2013

Arsenik och gamla spetsar

De gamla spetsarna vet jag inte hur det är med men arsenik finns i något de allra flesta äter - kyckling. I pjäsen "Arsenik och gamla spetsar" förgiftar två förvirrade systrar ensamstående män med arsenik. Arsenik äter man ju inte så vad gör arseniken i kycklingen? Bra fråga.

Redan på 40-talet började man här i USA ge arsenik till kycklingar för att främja tillväxt, behandla sjukdomar och öka pigmentering i kycklingköttet. Även om ett medel inte längre får användas, har man tydligen fortsatt med ett annat. USAs matindustri upphör aldrig att förvåna och skrämma mig.

Självklart försvinner inte arseniken magiskt utan en liten mängd finns kvar i köttet som vi äter. Urk!

Det är de "vanliga" kycklingarna som har högst värden. Det säkraste är att äta ekologiska kycklingar vilket jag gör numera. I USA kan man nästan inte äta "vanlig" mat längre såvida man inte vill "göda" sig själv med tillsatser som, när man vet vad de är, gör att man blir mörkrädd.

En länk som berättar om arsenik i kycklingar: http://www.huffingtonpost.com/chris-hunt/arsenic-in-chicken_b_3267334.html

När man väljer att äta ekologisk mat blir menyn litet mer begränsad - i alla fall när man bor som jag gör med ett mindre antal affärer. Därför provade jag något alldeles nyligen - ekologisk kycklingkorv. Den finns i hälsokostaffären i Mt Shasta och var inte billig men faktiskt riktigt god. Listan på ingredienser var mycket kort vilket var positivt - och det var ekologiskt.


Jag har skrivit mycket om torkan och hettan här i Weed. Idag regnade det! Inte mycket men jag fick till och med ta fram mitt paraply. Och jag kunde ha en litet varmare tröja på mig. Från att ha varit drygt +30 i lördags var det beskedliga +12 nu på kvällen. Det kommer att bli varmare igen men kanske att det äntligen börjar bli litet mera höstlikt.

Litet blött på marken blev det.


Och moln hade vi till och med!

14 comments:

Äventyret framtiden said...

Huj, arsenikspäckad kyckling. Jag ryser. Ekologisk Bosarpkyckling är bättre. Jag läste för ett antal år sedan om en hel by någonstans i alptrakterna som på något märkligt sätt fick i sig en liten liten gnutta arsenik varje dag. Jag minns inte om det var via vattnet de drack eller om det var någonting annat, men det påstods att de mådde förträffligt bra i alla fall, röda kinder och fina värden, men, det finns alltid ett men, när de hade fått tillräckligt stor uppsamlad dos så kolade de vippen. Kan du förstå?;)

Ät ekologiskt! Rekommenderas
Kramar
Karin

Desiree said...

Skönt med lite regn kan jag tänka mig eftersom ni haft så torrt och så varmt under hela sommaren. Har värmen börjat lägga sig något nu?
Usch låter inget vidare alls med arsenikrester i kyckling. Jag är väldigt positiv till det stora utbudet på ekologisk mat och ekologiska frukter och grönsaker som finns i vanliga butiker här. Känns som det finns mer här än i Sverige.
Ha en bra dag.

My kids' Mom said...

Hej,

Det är så skrämmande vad mat egentligen innehåller. Jag äter typ, fisk, kyckling, och älgkött. Det är för mycket hormoner etc. i biff och för mycket gift i fläsk, OK, nu måste man alltså tänka till när man äter kyckling. Arsinik...kanske det är därför jag tappar håret?

Ren och organiskt odlad/driven mat är dyr. Det blir en klassskillnad. De fattiga får äta dålig mat och de rika har råd med ren och nyttig mat.

Intressant och mycket relevant blogginlägg!

Kram Anneli

Unknown said...

Tacka vet jag ekologiskt! Riktigt hemskt det där med arsenik..

olgakatt said...

Maten har blivit generellt mycket billigare i Sverige - men också av sämre kvalitet. Det är ju så; man får oftast vad man betalar för.
Det mesta går att hitta ekologiskt om man anstränger sig litet grand och kan tänka sig att betala för en bättre kvalitet. Vi åkte till fyra gårdar i den skånska ekorundan förra helgen. De vi besökte ligger nära oss och producerar allt från ägg, lamm, gris, kalv, potatis, bröd och alla sorters grönsaker, äpplen och bär.
Arsenik i kyckling låter verkligen inget vidare! Man upphör aldrig att förvånas över vad människor kan ta sig till för att tjäna enkla pengar. Läste i tidningen idag om en rapport från USA att folk som bor nära storskalig svinuppfödning drabbas av MRSA i högre utsträckning p g a att grisarna utfodras med stora mängder antibiotika!

Anne-Marie said...

Karin: Hua! Låter inte bra med alpmänniskorna. Arsenik är ju ett gift. Kan inte vara bra att få i sig i någon form. Precis som fluor är ett gift - och det tillsätts i vattnet här i USA. Vi har det inte i Mt Shasta-området men de allra flesta områden har fluor.
Heja ekologiskt! ;)
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Idag var det behagliga +20. Det är perfekt. Och jag uppskattade verkligen att kunna ta på mig litet mer kläder. Har tröttnat nu på kortärmat och shorts.
Tror att både USA och Basel (vet inte om hela Schweiz har samma utbud som ni har) har mer ekologiskt än vad man tycks hitta i Sverige.
Det där med kycklingen är otäckt tycker jag.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli: Jag vet inte om det helt klart framgick att det gäller inte kycklingen (vad jag vet) i Sverige utan i USA. Bara så att du vet när du kommer tillbaka hit.
Tror inte att ditt håravfall beror på det. Jag tappade massor med hår förra hösten när jag provat ett nytt shampoo. Har du börjat med ett nytt shampoo? Det visade sig att det nya shampoot var otroligt basiskt. Jag visste då inte om att hår och hårbotten är syrliga och behöver syrliga shampoon, dvs med lågt pH.
I USA är det nog ännu mera en klassfråga ifråga om mat än i Sverige. Nu är det 50 miljoner! människor i USA som inte klarar sig utan food stamps. Hemskt och tragiskt tycker jag! Det är en stor del av USAs befolkning.
Roligt att du tyckte om inlägget. :) Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Det är tur att det fortfarande finns så mycket ekologiskt här i USA. Men det finns också starka krafter som vill stoppa den ekologiska maten.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vad bra det låter att du kan få tag på ekologisk mat i din närhet. Så fint med en ekorunda där man kan handla allt möjligt.
Matindustrin i USA är rent hårresande och vi har ju Monsanto som vill pracka på hela världen sina genetiskt modifierade grödor. Det finns en film som heter Food Inc som alla borde se. Mycket bra och samtidigt skrämmande film om just matindustrin i USA.

Malix said...

låter ju vidrigt sånt får det ju inte vara,det verkar vara mer så att man där över måste vara mera om sig och kring sig. fast det är klart här hemma läser jag ganska så ofta på våra förpackningar med, finns många konstiga ämnen som jag inte vill ha i mig. Men jag brukar laga mat från grunden och använda mig av mycket grönsaker som är färska är de ekologiska så är det ännu bättre :) utbudet här hos oss är nog ganska så bra på sådant tror vi konsumenter börjat bli mera medvetna nu. ha en fin dag i hösten då :) här va det två grader i morse när vi vaknade

Anonymous said...

Hej synd att det, tillsätts så
mycket onyttigt i maten, Försöker,
att äta så ren mat som möjligt. Åt
en god kålsoppa hemlagad. Ja det,
var jag som var kocken. Försöker,
att laga så mycket som möjligt. Då,
har man koll lite över vad man äter.
Du har bra koll på vad du äter.
Tycker det är intressant, när du
skriver om mat. Hälsningar Stig B

Anne-Marie said...

Malix: USAs matindustri är skrämmande. Det finns hur mycket som helst som gör att man undrar hur folk tänker. Skulle kunna skriva många inlägg om olika saker.
Tror att man i Sverige överlag inte gått så långt som man gjort i USA, dvs det är bättre förutsättningar i Sverige för djur osv.
Jag gör mycket också från "scratch" men korv ger jag mig nog inte på.
I morse var det bara några plusgrader här i Weed. Men idag var det uppemot +27 på dagen. Helt otroligt vilka svängningar.

Anne-Marie said...

Stig: Vad duktig du är som lagar kålsoppa! Visst skall man göra så mycket man kan från "scratch" - det gör jag också oftast. Men jag tyckte det var litet spännande att prova denna ekologiska korv - och korv ger jag nog inte på att göra själv.
Roligt att du tycker om matinlägg. :)