Thursday, September 12, 2013

En ny stat där jag bor?

Troligen kommer det aldrig att bli så men nog är det litet spännande och intressant att människorna i den allra nordligaste delen av Kalifornien och södra Oregon under lång tid arbetat (mer eller mindre aktivt) för att skapa en egen stat - State of Jefferson. Uppkallad efter USAs tredje president, Thomas Jefferson. Han som var med om att skapa "Declaration of Independence."

USA har 50 stater och ett så kallat "federal district" - Washington D.C. Kalifornien är litet större än Sverige men har 38 miljoner människor. Det är den stat i USA som har flest invånare.

Eftersom Kalifornien är en mycket stor stat till ytan och sträcker sig långt söder- och norrut är skillnaderna enorma mellan olika delar av staten. Det går inte ens att jämföra hur det är att bo i södra Kalifornien och där jag bor. Huvudstaden i Kalifornien heter Sacramento och där sitter Kaliforniens regering. Deras beslut berör hela Kalifornien men de har ingen riktig kontakt känns det som med glesbygdsområden som Siskiyou County där Weed ligger. Det är en anledning till att människor här och i södra Oregon (som heller inte känner sig särskilt kopplade till Portland - Oregons huvudstad) länge känt behovet av att skapa en egen stat. Man känner att ingen lyssnar på oss.

State of Jefferson blev nyhetsstoff i förra veckan över hela USA eftersom Siskiyou County's Board of Supervisors (har ingen aning om hur man skulle kunna översätta detta till ett svenskt begrepp) godkände en skrivelse att gå ur Kalifornien. Troligen skulle dock Kaliforniens regering aldrig gå med på att bryta upp staten.
Man ser och hör talas om State of Jefferson litet överallt - "ladan" som står utmed motorvägen I-5 som har State of Jefferson skrivet på taket, en "public radio" kanal säger “You’re listening to the rhythm and news service of Jefferson Public Radio, committed to supporting lifelong learning and the arts in the mythical State of Jefferson since 1969.” Det finns en flagga för den nya staten och andra har T-shirts med statens namn.

Den här delen av Kalifornien är totalt annorlunda jämfört med andra delar av Kalifornien. Vi har enorma skogsområden och bondgårdar som ligger utspridda. Det är ett glesbygdsområde med få människor. Arbetstillfällena är få och lönerna mycket låga. Bor man i San Francisco Bay Area med höga löner och många arbetstillfällen kan man inte ens föreställa sig hur det är här i Siskiyou County. Det är två helt olika världar.

En möjlig karta med den nya staten Jefferson. Bilden från jeffersonstate.com


I början av 40-talet var den här rörelsen aktiv och man delade ut den ursprungliga "Proclamation of independence of the State of Jefferson". Bilden från oregonlive.com.


Den här hemsidan har massor med information om den här möjliga staten. Den skulle bli USAs 51 stat!

http://www.jeffersonstate.com/

18 comments:

Malin said...

Wow, hade inte hört talas om detta tidigare. Här är det förstås stort med att många i DC vill ha statehood elleer/och rösträtt för sina representanter. (Vi bor precis utanför DC).

Mimmi said...

Vad intressant!! Har inte hört talas om det tidigare. :o)

Äventyret framtiden said...

Som vanligt väntar det intressant och lärorik läsning här:)

kramar!

Malix said...

det lät spännande, Nu förstår jag väl inte riktigt hur det funkar men politik är politik och då blir det intressant. Kan tänka mig att det borde bli stora skillnader i beslut och kanske till och med viktiga beslut. Lite så är det ju här med att riksdagspolitiken ligger för långt bort för att förstå svårigheter i vårt glesbygdsland det är väl där våra kommunpolitiker kommer in fast våra färgelanda politiker är så omtalade runt omkring i västsverige att vara de sämsta av de sämsta och jag kan nog hålla med om det är många skattekronor som vi betalar för politikers dumma beslut. Ska bli spännande att följa er debatt ha en fin dag här börjar hösten visa sig både på träd och klimmat

Fullblodsekologen said...

Intressant läsning. Trevlig helg på dig. Kram/Annelie

olgakatt said...

Avlånga länder i nord-sydlig riktning lär ju få flera klimatzoner, Kalifornien liksom Sverige. Inte heller i Stockholm fattar man ju hur det är i Norrlands inland. Fast man behöver inte ens ha så långt till glesbygden. Längs Öresundskusten har man ingen aning om vad som händer i glesbygden i östra Skåne.
Jag blir alltid uppiggad av folk som vill bli mer självständiga och inte bara slå samman allt till storkommuner och regioner. Imponeras av Åland med alla sina pyttekommuner!
Jag läste om Jefferson State för ett tag sen och det var kul att få mer kött på benen.Tack!

My kids' Mom said...

Vad spännande! Det har jag aldrig hört talas om förut. Det påminner mig lite om byarna i allra norraste Italien; människorna som bor där vill liksom inte vara italienare. Kanse också lite som Basqerna i Spanien?

Tack för informationen. Det sägs att man skall lära sig något nytt varje dag...

Kram
Anneli

Anne-Marie said...

Malin: Tror inte att så många vet om att dessa tankegångar finns här. Men efter det att Siskiyou County Supervisors röstade som de gjorde tror jag att fler fått upp ögonen för den här delen av Kalifornien och Oregon.

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag lärde mig en del genom att skriva det här inlägget. :) Visst är det intressant!

Anne-Marie said...

Karin: Vad roligt att du tycker det. :) Vi kanske är litet som ni ålänningar. Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Tydligen skall det bli andra County Board Supervisors som skall rösta framöver (inom det område som skulle omfatta State of Jefferson) så vi får se vad de gör.
Besluten i Sacramento är ofta "off the wall" så att man blir mörkrädd.
Ingen höst här. Idag var det mellan +30-35. Nu är jag trött på värmen. Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Anneli: Roligt att du tyckte det var intressant att läsa om "my corner of the world". :) Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Spännande att du redan hört talas om State of Jefferson.
Nej, jag tror att kunskapen om olika delar av en stat/ett land kan vara riktigt bristfällig hos de beslutande som ofta sitter mycket långt från de områden de beslutar över.
Jag tänkte också på Åland när det gäller människor som vill gå sin egen väg.

Anne-Marie said...

Anneli: Jag tror att det finns områden och människor som, pga sina levnadsförhållanden inte passar in i den mall som beslutsfattarna oftast vill att alla skall passa in i. Det finns mycket märkligt som är på gång både i Kalifornien och i USA.
Tänk på samerna i Sverige som väl nästan tvingades in i det "vanliga" svenska samhället.
Roligt att jag kunde delge något nytt. :) Kram!

Christina said...

Ha ha, hade inte hört talas om detta tidigare :-) Håller med om skillnaderna i Kalifornien :-) Känner att vi bor i bubbla här, bara man kommer ut på landsbygden så är det så annorlunda.
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Det verkar vara litet krut i folk här i alla fall som vill bort från Kalifornien. Måste erkänna att jag inte har så höga tankar om ledningen i Kalifornien. De har kört den här staten i botten och det märks mycket i glesbygden. Kram!

Annika said...

OCh här i Virginia vill Northern Virginia (du vet, DCs föroter i VA) bli egen stat. The New Dominium. Tror inte det blir så.

Anne-Marie said...

Annika: Kul att det finns planer på att bryta upp de gamla, inrutade staterna. Tror heller inte att det blir så men jag gillar folk tänker "outside the box". Kram!