Wednesday, January 30, 2013

Små etiketter

Det här kanske är allmän kunskap men det hade lyckats gå mig förbi.

De där små klistriga etiketterna som sitter på frukt och grönsaker (kallas för PLU-labels - Price look-up här i USA) har inte bara funktionen att tala om för kassaapparaterna vad det är för slags frukt och grönsaker (det visste jag) utan man kan också dubbelkolla hur det man köper odlats. Det var faktiskt nytt för mig.

För ett par år sedan började jag att köpa mer och mer ekologisk mat eftersom den smakar mycket bättre och inte har en massa konstiga tillsatser. Fortfarande köper jag vissa frukter/grönsaker som inte är ekologiska - priset har en viss betydelse. Efter en snabb koll i kylskåpet kunde jag konstatera att etiketterna stämmer med märkningen i affärerna.

Ekologiska frukter och grönsaker har etiketter med 5 siffror som börjar med 9.


Konventionellt odlade frukter och grönsaker har etiketter med 4 siffror som börjar med 3 eller 4.


De frukter och grönsaker som jag själv aldrig skulle äta är de genetiskt modifierade. De har etiketter med 5 siffor som börjar med 8.

Fler och fler studier visar att just de genetiskt modifierade produkterna är skadliga att äta. Här i USA är större delen av majs- och sojaväxterna genetiskt modifierade. De kommer sedan in i maten och då nästan alla hel- och halvfabrikat i USA innehåller någon slags majs- eller sojaingrediens finns den genetiskt modifierade maten runtomkring oss. Ekologiskt märkt mat får i USA inte innehålla genetiskt modifierade produkter.

Bäst att hålla utkik i affären framöver efter de små etiketterna.

10 comments:

Annika said...

TACK!
Nyheter för mig.
Trodde bara det var ngn lite halvjobbig klisterlapp som satt där ;-) för att underlätta vid betalningen.
Nu fick jag lära mig ngt nytt.
Kram>

Desiree said...

Det här visste inte jag heller. Tänk att de där små etiketterna innehåller just så mycket info. Jag har hittills endast irriterat mig på dem varje gång jag ska pilla loss dem då jag tvättar frukten. Men jag ska tänka på deras nyttiga sida nästa gång och inte irritera mig på dem.
Kram!

Freedomtravel said...

Jag har inte heller tänkt på det där... men är det samma system här i Sverige?

Anne-Marie said...

Annika: Alltid roligt när man lär sig något nytt. :)
Jag trodde också att lapparna var mest för priskontrollen.
GMO äter jag inte. Finns allt för mycket som visar hur onyttigt det är och kan skada kroppen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Finns de även i Schweiz? Kan tänka mig att det kanske är ett globalt "fenomen".
Oklart för mig om siffrorna har samma betydelse överallt men här i USA är det tydligen denna innebörd de har. Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag försökte "googla" och se vad jag kunde få fram om lapparnas nummer-betydelse i Sverige och hittade i stort sett ingenting.
Mysko att man inte har information om detta på svenska hemsidor. Ibland känns Sverige fortfarande litet som ett U-land när det gäller hemsidor. Finns så otroligt många informativa hemsidor här i USA.

Charlie sa ... said...

Tack för den här informationen!
Precis som Desiree har jag mest tyckt det var besvärligt att pilla bort när man sköljer av frukten. Femsiffrigt som börjar med 9 är det som gäller alltså!

Kramar
Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Aha, nu är du Lotta i Connecticut. ;) Jag brukar skala all min frukt så jag har inte det bekymret. Har alltid skalat frukt och grönsaker om det inte var hemodlat förstås. Just det - fem siffor med 9 i början är det bästa. Har du redan gett dig av på din resa? Hann inte kommentera hos dig idag. Kramar!

Mimmi said...

Jaha, då har man lärt sig nåt nytt från dig igen. ;o) Lika intressant som vanligt.

Skall ta mig en noggrannare titt nästa gång jag handlar frukt/grönt, men jag tror inte att jag har köpt nåt med 5 siffrig etikett.

Tack för intressant fakta! :o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Vad roligt att jag kan dela med mig av det jag själv lär mig. :)
Jag tyckte att det här var väldigt intressant och att man kan undvika GMO-maten. Skulle inte stoppa in den i munnen. ;)