Sunday, January 6, 2013

Mindre i lönekuvertet

Det har talats och skrivits mycket de senaste veckorna om USAs "fiscal cliff". En viss överenskommelse skedde men det finns tydligen mycket kvar att komma fram till och lösa. Eftersom USAs skuld växer för varje minut är det här inget som kommer att lösas över en natt.

Som jag nämnt arbetar alla inom min skola nu för mindre pengar i och med januari. Det känns onekligen som att min motivation har minskat. Och det som hade sagts från början var att sänkningen bara skulle gälla under ett år. Nu kommer den att gälla under 2 år. Har man ett riktigt välavlönat arbete - som en del har inom skolan - märks givetvis inte sänkningen alls på samma sätt som för de som tillhör den grupp anställda jag hör till.

Något som inte alls verkar ha talats och skrivits om lika mycket är att den så kallade "payroll tax" har gått upp nu i januari. Den sänktes under 2 år för alla men förlängdes inte som många hoppats på.

Den här skattehöjningen gör att alla kommer att få mindre kvar efter det att skatten dragits. För en "medelinkomst" blir det runt $1000/år (eller runt 6500 kronor). Det är en hel del. Men även jag kommer att få betala mer i skatt och det i kombination med löneminskningen inom skolan känns ju inte riktigt som någon höjdare.

Det finns bara en väg nu - framåt och i en ny riktning. :) Fortfarande lever jag med frågan vart jag skall ta vägen men jag hoppas att det klarnar relativt snart.

Trots att det är mitt i vintern blommar ett par av mina krukväxter. Fint att ha litet blommor att titta på.14 comments:

Äventyret framtiden said...

Hoppeligen så hittar du riktningen snart!:)
När motivationen tryter blir det inte lätt, den är så viktig för välbefinnandet! Lycka till Anne-Marie!

Annika said...

Exakt, Anne-Marie, ny riktning.
Det ska bli så spännande att se vart det bär av för dig.
ALL lycka till med planering inför det.
Kram!

Desiree said...

Väldigt tufft med både skattehöjningar och lönesänkning. Jag hoppas det löser sig på ett bra sätt. Men du har alla förutsättningar för att fina en ny och bättre riktning.
Fina prästkragar. Lite sommarkänsla så här mitt i vintern.
Kram!

Anonymous said...

Tuff och frustrerande situation.
Tror att det finns på många ställen just nu tyvärr. Kanske känns situationen lättare när våren kommer. Vad du än bestämmer dig för så önskar jag dig lycka till.
Kram
Marie GA

Jane said...

Åh vad trist. Det ska bli spännande att se vad du bestämmer dig för. Ibland kan ju förändringar - även påtvingade- få fantastiska resultat.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Riktningen har inte riktigt kommit upp till ytan ännu. Den ligger på något sätt och gror fortfarande. Hoppas att den dyker upp - snart.
Tror att rätt många inom skolan känner som jag - varför jobba och slita när vi får mindre betalt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag har definitivt nått en återvändsgränd. Har egentligen känt rätt länge att jag är "klar" här i Mt Shasta-trakten men det var ledigheten som gav mig tid att fatta beslutet att det är dags.
Vi får se hur lång tid det tar och vad nästa steg blir.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Det kommer att bli mycket kärvare för de flesta i USA. Tror inte att folk fattade det när valet gick av stapeln tidigare.
Alla "förståsigpåare" verkar eniga att USA går emot en mycket djup depression.
Vi får se hur lång tid det tar att bli klar över mitt nästa steg.
Blommorna piggar upp i vintermörkret. Jag har ju inga tulpaner här.
Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Självklart är USA inte unikt på något sätt och fler och fler får det tufft på många håll.
Tack för dina lyckönskningar. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Jane: Bor man i ett glesbygdsområde är det helt klart tuffare än i en storstad. Hade det funnits fler arbeten här hade jag inte stannat kvar inom skolan utan bytt job för länge sedan. Men vi har väldigt få lediga jobb här.
Det enda beständiga är förändring sade någon klok person. :) Kram!

Anonymous said...

Lycka till med dina planer. Vet ju att tankarna snurrat ett tag. Och förstår att det här med jobb och lönesänkning är oroande.
Kram CC
(Hemkommen igen efter en underbar sem!)

Lindah said...

Kul att hitta din blogg. Jag är också utlandssvensk och det är tufft...Bor i Spanien på Gran Canaria sen 4 år tillbaka. Ska bli kul att föla dig.

Anne-Marie said...

CC: Trevligt att ni hade en fin semester här i USA. Det måste bli en förändring nu för mig. Skrev precis om att jag nu stukat foten - suck - så nu får jag se till att bli bra från den krämpan först.

Anne-Marie said...

Lindah: Välkommen hit! Roligt att du hittat till min blogg. :)
Det är tufft att lämna sitt hemland - mycket tuffare än vad många tror. Har aldrig varit i Spanien men kan tänka mig att det är en stor skillnad mellan Sverige och Spanien.