Tuesday, January 8, 2013

Får man tycka synd om sig själv?

Som trogna läsare av bloggen har sett har 2012 inte varit något höjdarår för mig - mycket underliga som har hänt och som inte riktigt flutit på.

Jag trodde att 2013 skulle börja litet bättre men tydligen inte. Idag när jag kom till skolans parkering hade vi tydligen "black ice" - is man inte ser och som är mycket förrädisk. Jag hade parkerat min bil och skulle gå runt den - och trillar. Så illa att jag nu har en stukad fotled.

Förhoppningsvis är den "bara" stukad - den är svullen och jag kan stödja på den men det gör ont så jag haltar. Jag tycker faktiskt synd om mig själv nu. Inte för att det troligen hjälper men jag känner att jag får tycka synd om mig själv en liten stund i alla fall.

Jag kommer att få litet hjälp från R som kommer över hit och troligen stannar ett par dagar så att jag inte behöver gå alltför mycket.

Jag stukade faktiskt ena fotleden för kanske 25 år sedan i Sverige och vet att det tar ett tag att bli bra. Då lärde jag mig något som jag nu kommer att tillämpa - att röra på fotleden, försiktigt, i cirklar för att förhindra ärrvävnad på olika ligament. När jag läste om det för 25 år sedan hade jag redan haft stukningen under några veckor. Jag hade blivit mycket bättre men det ville inte bli helt bra. Första gången jag gjorde cirklarna med fotleden trodde jag att jag skulle svimma, så ont gjorde det. Men jag blev bra på nolltid.

Nu gäller vila, is och jag använder faktiskt magneter. Vet att många är skeptiska mot dem men jag vet att de fungerar. Det har de bevisat tidigare.

Något positivt har i alla fall hänt idag - takreparationerna pågår just nu. Tur det eftersom vi kommer att få ett nytt oväder i natt och i morgon. Det var i grevens tid det.

27 comments:

Äventyret framtiden said...

Stackars dig! Man får tycka synd om sig själv. Det hjälper!
Hoppas du är säker på att du inte har fått någon fraktur, att det "bara" handlar om en stukning.
Jag stukade ofta mina fotleder i tonåren och fick gå med dem lindade för stadgans skull.
Hoppas att det onda ger med sig snart, snart!
Skönt att takreparationen kom igång. Alltid något

Varm kram
Karin

Louise said...

Usch vad trist! :( Du får verkligen tycka synd om dig själv. Jag hoppas att det läker snart och att resten av 2013 bara blir bättre efter detta nu. Kramar!

Anonymous said...

Nej, vilken otur Anne-Marie..... Linda den lagom hårt och när du kan ha foten i högläge när du sover eller sitter. Ja, nån kudde under den. Brukar bli bra då men det tar ju oftast tid. Självklart får man tycka synd om sig själv och ibland så är det ju så att det suger rejält. Men hade man inte de dåliga stunderna så skulle man ju inte uppskatta allt som är bra. Krya på dig och så höres vi! Kram, Maria G

Annica said...

Naturligtvis får man tycka synd om sig själv! Det nya året hade ju verkligen kunnat börja bättre! Det är så besvärligt när man gör illa sig i någon av gångapparatens delar. (Har själv "fraktur-erfarenhet"... två gånger... usch!!!)
Håller tummarna för snabbt tillfrisknande!

Mycket bra att taket – äntligen – blir lagat!

Anonymous said...

Hoppas du blir bättre fort! Så bra att din vän hjälper dig!

Charlie sa ... said...

Såklart man får tycka synd om sig själv! Så trist och besvärligt med din fot. Jag har för några år sedan råkat ut för exakt detsamma.

Ta hand om dig!! Bra att du rör på foten så mycket som du kan.

Skönt att takreparationen startat!

KRAM

Bettan said...

Usch då! Lite sent för linda, men känns det bättre så använd det några dagar, men inte hela tiden. Musklerna behöver jobba. Foten i högläge för att lindra svullnaden. Sedan är det viktigt att du använder hela foten när du går, liksom rullar den - häl, fot, tå om du fattar vad jag menar ;) Träna styrka genom att göra tåhävningar när du är bättre så hindrar du fler stukningar :) Fick lära mig det när jag hade stukat mig illa.
Så skönt att du ska få ett vattentätt tak! Det måste kännas skönt.
Kram

Desiree said...

Aj då vad tråkigt med foten. Hoppas att stukningen går över snart och läker fint. Tur att du inte bröt foten. Läskigt med black is som man inte alls ser.
Däremot toppen att de fixar taket och att du snart slipper oroa dig för detta iallafall.
Ta det lugnt och gulligt av R att komma och hjälpa dig några dagar.
Kram!

Annika said...

Nej men nej...
Vilken otur!
USCH!
Hoppas att det läker snabbt. Så himla onödigt med detta nu som "grädde på moset".
Det var det sista du behövde.
Bra att R kommer och tar hand om dig.
Du får ABSOLUT tycka synd om dig själv.
Bra med taket iaf. Äntligen!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Jag har inte varit hos läkaren så vet ju inte till 100% exakt vad som hände. Men idag (onsdag) känns det litet bättre. Inte en enorm skillnad, men litet bättre. Har fortfarande svårt att gå och stödja på foten så kommer troligen att stanna hemma ett par dagar i alla fall. Jag har inte haft några problem med mina fotleder mer än en stukning i lågstadiet som skedde under en gymnastiklektion och den för ca 25 år sedan när jag tog ett steg rakt ut i luften i en trappa. Trodde att trappan var slut. Varm kram!

Anne-Marie said...

Louise: Det kändes verkligen inte roligt igår. Tycker att jag haft min beskärda del av "elände" under 2012. Hoppas också att allt läker som det skall nu. Kommer att ta det mycket lugnt under ett par dagar. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Det var en underlig känsla att känna fötterna tappa kontakt med marken på den "osynliga" isen. Känns litet bättre idag men fortfarande svårt att stödja på foten. Behöver ta det lugnt ett par dagar åtminstone.
Hade tänkt skriva till dig igår men jag mådde inget vidare. Kaviaren kom i förrgår. Och dina skivor. Vad kul och TACK! Skriver snart. Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag hoppas att det inte är någon fraktur - det känns litet bättre idag så hoppas att det fortsätter så. Kommer att ta det lugnt ett par dagar så att jag kan vila foten.
Takreparationerna var verkligen uppskattade. Men skulle givetvis inte ha behövt ta så lång tid.

Anne-Marie said...

Anonym: Tack! Jag behöver kunna vila foten så mycket som möjligt så är verkligen tacksam att R kunde komma ett par dagar.

Anne-Marie said...

Lotta: Känner mig litet bättre idag som tur är så hoppas att det fortsätter så. Kände mig litet ynklig igår faktiskt.
Har lindat foten för att ha litet mer stadga men har fortfarande svårt att gå.
Tack för dina krya-på-dig-hälsningar. :)
Jag kunde knappt tro mina ögon när "takmannen" dök upp. Nu regnar det så det var verkligen bra att det blev gjort igår. KRAM!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Skall man linda med en gång? Hur som helst så har jag en linda nu för att få litet mer stadga i foten. Känns litet bättre idag men fortfarande måste jag se till att inte använda foten så mycket jag kan eftersom det är svårt att gå.
Bra tips. Tack. Vad jag vet har jag inte svaga fotleder men när man faller handlöst på is vet man ju inte riktigt vad som kan hända. Kommer absolut att träna styrka när jag är litet bättre. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har faktiskt inte varit iväg till doktorn så vet ju inte till 100% exakt vad som hänt. Men det känns litet bättre idag så jag hoppas att det fortsätter så. Har fortfarande svårt att gå men försöker sitta och ligga så mycket jag kan.
Det var underbart att se takreparatören igår. Och nu regnar det vilket troligen skulle ha gjort att det började läcka om det inte fixats igår.
Jag kände att jag behövde litet hjälp så är väldigt glad att R kunde komma ett par dagar. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag kände mig litet ynklig igår. Det har ju varit tillräckligt med saker under 2012 känns det som.
Men som jag skrivit till de andra känns det litet bättre idag så hoppas att det fortsätter att bli bättre.
Väldigt tacksam att R kunde komma eftersom jag har svårt att röra mig och vill undvika att använda min fot så mycket jag kan.
Taket känns som en lättnad minst sagt och nu regnar det och kommer att fortsätta att regna, snöa och blåsa idag. Kramar!

Bettan said...

Hoppas det är bättre idag! Jo, man ska linda så fort det går när det gäller stukningar. I innebandyn får killarna knappt gå av planen innan någon är där och lindar ;) Det är för att man får blödningar (blåmärken) även inne i vristen, och det är det som gör att foten svullnar. Kan man linda hårt snabbt, stoppar man blödningen och därmed svullnaden..
Om du vet att du inte har brutit foten, så ska du gå på den så fort som möjligt. Då kommer cirkulationen igång och det läker fortare. Men gå "rätt", stöd på hela foten :)

Här i Göteborg är det jobbigt väder - igår stormade det, regnade och var 5-6 gr varmt, idag är det minusgrader, snöar och blåser.
Hoppas du får vara torr om huvudet nu när taket är färdigt :)
Kram

Anonymous said...

Hejsan ! Va hemskt, det som inte
kulle hända. Ja det gör ont som
bara den. Plus att det är svårt att,
förflytta sig. Hoppas att du har,
något bra att stödja dej på. När,
du går. Hoppas att du är snart är
bra. Men det ömma sitter nog i ett
tag. Och att taket blir bra. Krya,
på dej hälsningar från Stig.

antonia said...

Vad för magneter och vad gör du med dom? Blev nyfiken :)

Anonymous said...

Vilken otur. Krya på dig. Och det är helt ok att tycka lite synd om sig själv ibland.

Anonymous said...

Jag tycker absolut att du får tycka synd om dig själv. Hoppas du blir bra fort! Min man gjorde sig illa i foten i mitten på november och är inte riktigt bra än.
Hoppas du får en skön helg iaf.
Hälsningar Pia

Desiree said...

Tänker på dig och hoppas att du mår bättre med foten och även har fått taket lagat nu.
Kraaam!

Desiree said...

Tänker på dig och hoppas att du mår bättre med foten och även har fått taket lagat nu.
Kraaam!

Charlie sa ... said...

Hoppas du mår bättre!

Tänker på dig

KRAM!

Mrs Clapper said...

Åh nej! Hoppas att det läker snabbt! Skönt att du kan få lite hjälp... Halka kan ställa till det oerhört mycket. :(
Spännande att höra om magneterna, har du något tidigare inlägg om det?
Krya på dig nu!