Thursday, February 3, 2011

Tusen gallons jämnt

Igår kom min "utility bill", det vill säga vatten, avlopp och sophämtning. Tidigare räkningar har visat exakt hur mycket vatten jag använt. Igår var det en jämn och hög summa - 1000 gallons (1 gallon = 3.78541178 liter). Så mycket vatten har jag tidigare aldrig använt. Efter ett samtal till en av mina vänner blev slutsatsen att City of Weed troligen uppskattar användningen under vintern. Om det är mycket snö kommer de inte åt att avläsa vattenmätaren så då måste de ge alla en ungefärlig summa. Nu har vi ingen snö så varför de gör det nu är ett mysterium - men det är ju Weed. ;)

Trots snart 14 år i USA känner jag mig fortfarande litet som en motståndare till hur man mäter och väger här. Självklart har jag lärt mig enklare saker som att 1 inch = 2,54 cm och att 1 foot = 30 cm. Men många mått och längder känns oerhört komplicerade. En av mina mattelärare här i USA var en klok kvinna - hon sade att metersystemet är mycket mer logiskt. Visst är det det!

Svenska recept har jag räknat om med omräkningstabeller och jag har både svenska och amerikanska saker att väga och mäta med.

Många termometrar visar som tur är både Celsius och Fahrenheit. Jag har lärt mig på ett ungefär vad till exempel 60 grader fahrenheit är men om någon säger +15 grader Celsius då vet jag precis hur det känns. Det där har att göra med att växa upp med något och ha det i ryggmärgen.


Mina amerikanska mått för amerikanska recept - teaspoon, tablespoon osv.


Alldeles nyligen gick mitt svenska decilitermått i plast sönder så då fick jag snabbt ta reda på vad som kunde motsvara det. Det visade sig vara 1/3 cup!


Det här måttet har som tur är på ena sidan cups och ounces och på andra sida milliliter.


Det här mätbandet har faktiskt bara inch och feet men jag har en linjal i alla fall som visar både centemeter och inches.


Man har försökt införa metersystemet i USA men amrisarna har inte gett det tummen upp. Dags tycker jag! :)

15 comments:

olgakatt said...

T o m de konservativa britterna börjar acceptera decimalsystemet!
Vetenskapligt används ju decimalsystem sedan länge även i USA. När jag gick i skolan i California på 1960-talet ville min biologilärare att jag skulle använda inches och ounces när de andra använde decimalsystem för att det skulle vara RÄTTVIST, dvs lika svårt för alla. Jag har för mig att jag vägrade!

Hög tid att amrisarna kommer ikapp sin tid, det håller jag med dig om!

Mimmi said...

Jag har bott i USA i 15 år nu (firade 15 den 13:e Januari), och jag tror inte att jag någonsin kommer att få kläm på inches, foot, miles m.m. för det är, som du säger, inte logiskt, det liksom makes no sense. ;o)

Det metriska (heter det så??) systemet är ju så logiskt som det bara kan vara. Min man däremot har kläm på båda, så jag frågar alltid honom om temperatur m.m. (när jag inte känner för att kolla min converter på datan, eller på iPhonen).

När jag mäter och har mig (typ storlek på rum, möbler m.m.) så använder jag mig av det metriska systemet. Vid matlagning kör jag med Svenska mått om det är ett Svenskt recept, och med Amerikanska om det är ett Amerikanskt recept.

Nåt jag heller inte gillar är AM och PM, så alla mina datorer (både hemma, och på jobbet), ja allt som har 12/24 som val, så kör jag med 24 timmars systemet.

:o)

Carola said...

Visst är det jobbigt! När folk här frågar hur lång jag är så säger jag att jag inte har någon aning. Inte vet jag heller vad mina barn vägde i pounds när de föddes. Folk tycker jag är jättekonstig. Jag kan bara inte lära mig. Kanske kan jag om jag verkligen ville, men vem vill lära sig ett så ologiskt system?

em said...

Jag har hört många olika förklaringar på varför de inte går över - bland annat att det skulle bli för dyrt för industrin. Men om grannarna i norr har klarat av det, så bör ju amerikanarna klara det.
Egentligen tyckte jag att det gamla brittiska myntsystemet var värre än tum och gallon. Och precis när jag hade lärt mig att addera pund shilling och pence så gick de över till ett vettigare system.

Använder nästan bara koppar i matlagningen - fast att mäta smör i koppar känns konstigt när man inte köper smör med markerade "sticks" - fast vet man vad en kopp smör väger är ju inte det heller så svårt.
Eftersom amerikaner inte ens försöker lära sig decimalsystemet är man ju tvungen att lära sig deras variant.
Margaretha
som aldrig fått en förklaring till varför man anger bergens höjd i fot och inte yard - för att det låter högre?

Annika said...

Amen, syster, amen!
Jag har bott här i snart 18 år och jag har INTE kläm på det. DET var tungt då jag jobbade som dekartör och fick iólika mått slängda till mig som: Annika, cut 18 inches of the ribbon!!
Shit, gud vad jag fick räkna om snabbt i min matteusla skalle.
Jag kan än idag inte på rak arm mäa ut 20 feet etc. Ja, visst är metersystemet mkt, mkt, mkt mer logiskt.
Fahrenheit fattar jag numera, men det är troligast mest för att jag är självutnämnd vädernörd.
Miles, not so much...
Absolut borde de även här gå över till metersystemet. FATTAR inte att de inte gjort det redan. Jag hörde att det blev uppror då de fösökte ändra en ggn för länge sen, men nu vore det nog ide att försöka igen...
Pounds har jag KOLL på som bara den, men det beror ju på att jag kämpar med vikten sgs alltid och har gått på VV och annat här.
Precis som Mimmi gillar jag inte heller AM och PM o har 24 timmarsklocka på allt.
också vid matlagning kör jag som Mimmi, cups då det är amerikanska recept och gram och dl då jag kör svenskt. Funkar bra!
Kram och ha en FIN helg!!

Rune said...

Appropå vattnet. Hur mycket är kostnaden per gallon och hur är den fasta kostnaden?
Undrar även vad elen kostar hos Er per kwh.?

Anonymous said...

'Alldeles nyligen gick mitt svenska decilitermått i plast sönder så då fick jag snabbt ta reda på vad som kunde motsvara det. Det visade sig vara 1/3 cup!'

Skojar du Anne-Marie? Det ser man ju t.o.m på bilden att 1 dl inte är lika med 1/3 cup. 1/2 cup är närmare men ändå 25% mer än 1 dl.

Anonymous said...

OK, du är NÅGOT närmare med 1/3 cup än med 1/2 cup men vilken som helst av dessa är lika illa om man skall försöka hålla sig till ett svensk recept med 1 dl.

Verkar som du tar till för lite och jag tar till för mycket. Stämmer rätt bra på våra personligheter har jag förstått ;-)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Inte visste jag att du gått i skolan här i Kalifornien. Intressant! Det var ingen snäll lärare du hade. Och logiken verkar ju inte riktigt stämma. Dags för en reform i USA!

Mimmi: Grattis till 15-årsjubileet! Jag är dig i hälarna. Jag har varit här snart 14 år. Nej, det är inte logiskt. Miles har jag väldigt svårt för. Ser jag en trafikskylt som säger 65 miles till en ort har jag egentligen ingen aning om hur långt det är i km/mil om jag inte tar fram en miniräknare. Vad duktig din man är. :) Det där med AM/PM har jag nog kommit in i mycket mer än det övriga måttsystemet. Jag har kommit på mig flera gånger att inte tänka i 24-timmars-cykeln utan i just AM/PM.

Anne-Marie said...

Carola: Jag håller helt med dig. Varför lära sig ett ologiskt system. ;) Och amrisarna säger säkert samma sak om metersystemet om de bara lärt sig det amerikanska. Men visst är tiondelar mycket mer logiskt än alla de konstiga amerikanska måtten. Jag vet hur lång jag är i amerikanska mått men jag fick hjälp av Michael. Och ännu har jag inte börjat krympa. ;)

Margaretha: Jag tror också att jag hört något om det där med att det skulle bli för dyrt för industrin. Jag tror det mesta har med viljan att göra. Alla amerikaner jag pratat med säger att de tycker metersystemet är SÅ komplicerat. Jag har lärt mig så litet som möjligt - jag gör det nästan i protest. ;) Har faktiskt aldrig tänkt på det där med bergshöjd. Mt Shasta mäts i feet - har aldrig sett det i yard.

Anne-Marie said...

Annika: Vad skönt att vi är så många som tycker samma sak. :) Kan tänka mig att det var komplicerat med alla mått när du jobbade som dekoratör. Visst kan man använda ett måttband och mäta 18 inches men man vet ju inte riktigt hur långt det är. Säger någon 20 cm vet man ju ungefär hur långt det är utan att ta fram ett måttband. Ryggmärgen igen. Fahrenheit tycker jag är komplicerat att räkna ut om man gör en omvandling från Celsium till Fahrenheit, eller tvärtom. Pounds är litet enklare eftersom det är ungefär ett halvt kilo. Det kan jag klara av i huvudet. Jag använder också självklart mina svenska mått för svenska recept och de amerikanska för amerikanska recept. Men jag har varit tvungen att räkna ut gradtal i ugnen till exempel. 200 grader Celsius har jag ingen aning om vad det blir i Fahrenheit så där rakt av. Komplicerat helt klart. Ha en fin helg och KRAM!

Anne-Marie said...

Rune: Den fasta kostnaden för vatten per månad är här i Weed (och som jag alltid skriver här på bloggen skiljer sig saker och ting åt från ort till ort och stat till stat) USD 13.70/månad. Om man använder riktigt mycket vatten blir det en annan summa. Jag har aldrig använt så mycket vatten så jag vet faktiskt inte vad den summan är. Eftersom jag hör till gruppen människor som inte tjänar så bra har jag en rabatt på min elräkning så mitt pris per kwh runt $0.10/0.11. Och som sagt det är i Weed det. Det kan säkert skilja sig i förhållande till andra orter. Grejen är också det att man betalar mer per kwh om man använder mer el. Förra månadens räkning var hög eftersom det var kallt och då betalade jag ca 0.10 för 23 dagar och nästan 0.12 för 10 dagar. Och som sagt, jag har också en rabatt.

Anne-Marie said...

Lars: När mitt mått gick sönder (det var bara "handtaget") så hällde jag vatten i decilitermåttet och hällde det vattnet sedan i 1/3-cup måttet. Och det var väldigt lika. Inte exakt men tillräckligt lika för att fungera. Ännu har inga recept havererat. :) Så jag vet inte vilka slags mått du har. Arkanasa-mått kanske. ;)

Anne-Marie said...

Lars igen: Jag ser också att måttet säger 78.9 ml men när jag hällde vatten i först dl-måttet och sedan hällde det i cup-måttet var det i stort sett samma. Prova, det funkar. :)

Rune said...

Det verkar som Weed har ungefärligt medelpris i USA både för vatten och el, i Sverige är kostnaden dubbel. För övrigt tycker jag att det är obegripligt att man inte övergår till det metriska systemet.