Tuesday, February 8, 2011

Immigrationsverket fick mig att åldras idag ;)

Efter mitt vårinlägg igår kom vintertemperaturerna tillbaka idag. Men det var väl bara väntat eftersom det bara är början av februari. Det har varit en mycket ovanlig januari med sol och relativt varmt i stort sett varje dag.

Idag fick jag en smärre panikattack inför intervjun nästa vecka. Av någon anledning kände jag att jag skulle kolla litet mer på det här med "tax returns" (deklarationer) vid just medborgarskapsintervjuer. Jag hittade ett par hemsidor där det framgick att man med största sannolikhet kommer att få frågor om sina deklarationer. Det var jag förberedd på och hade kopierat de senaste fem årens deklarationer. Men det jag inte hade sett var ett dokument hos USCIS (immigrationsverket) där det stod i klartext att man var tvungen att ha med sig de senaste fem årens så kallade "tax transcripts" (en slags summering som görs av skatteverket och som man kan begära i efterhand). Eftersom jag inte kunde minnas att jag sett denna information tidigare och det inte stod något alls i intervjubrevet fick jag litet panik. Att inte skriva detta i klartext i intervjubrevet är urdåligt och jag fattar inte att det inte är en standardtext.

Som tur var fick jag tag på en trevlig och hjälpsam man hos skatteverket (vilket kanske inte alltid är det lättaste) och han pratade med mig och hjälpte mig under mer än en timme med dessa papper. Det visade sig också att de bara kunde faxa (det var ju inte tal om att skicka med post eftersom jag aldrig skulle få det i tid) tre tidigare års "tax transcripts". För de två tidigare åren var det något annat ("account transcripts") som jag inte vet om immigrationsverket kommer att godta. Alla papper kom fram till slut via faxen men som sagt, om immigrationsnissarna kommer att godta de papper jag fick idag det står skrivet i stjärnorna. Och jag vet fortfarande inte om staten Kalifornien har något motsvarande papper jag kan få. Jag hann inte ens ringa deras kontor idag. Ingen kul överraskning alls och det är bara att hålla tummarna nu att allt går vägen trots allt. Mycket underligt att man skall behöva leka detektiv och inte få klara instruktioner. Jag har gjort vad jag kan och har i alla fall mer bevis nu än vad jag hade tidigare.

Nog med gnäll. Men några fler gråa hårstrån fick jag nog idag. ;) Det där med ålder är intressant tycker jag eftersom man nuförtiden egentligen inte alls vet hur gammal en person är. När jag var liten var tanter oftast tanter och gubbar var oftast gubbar. Den svenska tanten med permanentat hår och blommig klänning var ett faktum. ;) Och de som var 60+ lyssnade på en viss musik - ofta på Bertil Boo - den sjungande bonden.

Idag är gränserna mycket mer flytande. Ett bevis är en av de nya domarna hos "American Idol". Jag hade tänkt att inte titta på programmet eftersom förra säsongen var otroligt tam. Men så halkade jag in i sändningen för ett par veckor sedan och det var en helt annan stämning med de nya domarna Steven Tyler (Aerosmiths ledsångare) och Jennifer Lopez (ingen mer presentation behövs väl). Steven Tyler har verkligen gjort att American Idol känns intressant igen. Han är 62 och trots sitt omfattande droganvändande skulle jag aldrig gissat att han var i 60-årsåldern. Kul är det i alla fall att folk inte åldras som förr.

Hittade den här videon hos YouTube med Aerosmith - härlig låt tycker jag.

15 comments:

Saltistjejen said...

Fy vad jobbigt!!! jag tycke verkligen att just byråkratin i det här landet är otroligt mycket "djupare", svårare och även mer svårnavigerad än i Sverige. Vet inte om det delvis beror på att det handlar om både federala och delstatliga regler och lagar?? Hoppas verkligen nu att dina papper från skattemyndigheten ska vara tillräckliga!
Kram!

em said...

Håller alla tillgängliga tummar!
Margaretha

Katarina said...

Jag önksar di nu all lycka till och hoppas att dina handlingar som du har med dig ska vara tillräckliga.

olgakatt said...

Håller tummarna HÅRT!
Kan tala om att ditt videoklipp inte går att se i Sverige. Sony har blockerat det av upphovsrättsliga skäl, står det. Grr..

Min plats i solen said...

Oj, pappersexercisen kan verkligen driva en till vansinne i bland och det låter om du har fått din beskärda del nu. Jag håller tummarna! :)

Kram Lotta

Taina said...

Ja det var dåligt att behöva leka detektiv. Det kommer att gå bra. Så förberedd som du är så finns det INTE en chans att du felar. Jag håller tummar och tår!

Annika said...

Jag håller alla tummar. Attans så mkt det är att tänka på. Heja dig!
Och ja, jag har hört så mkt bra om Idol den här säsongen att jag blir småsugen på att börja titta igen. Tröttnade rejält förra säsongen, eller om det var säsongen innan den. men du och så många andra har nu sagt hur bra det är.
KRAM!

Lotta K said...

Låter knepigt... Gäller olika regler om man fått green card genom giftemål med en amerikan eller ej? Jag följde bara anvisningarna på blanketterna och i breven. Hade med mig de gamla pass jag hade tillgång till, inget annat. Inga skattepapper, och inga biljetter. Jag behövde inte visa något heller. Allt som hände vid intervjun var frågor och språktest. Och, intervjuaren gick igenom hela ansökan och ställde en del frågor om igen, muntligt. Lycka till!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag tror ibland att immigrationsverket gör det mer komplicerat än vad det är. Man skall ju egentligen inte behöva vara detektiv utan allt sådant här tycker jag skall finnas med i den lista som beskriver vad man skall ha med sig till intervjun. Hoppas också att allt går bra. Kram!

Margaretha: Tack! Det känns bra att få stöd från alla håll och kanter.

Katarina: Jag tror mycket beror på vem som intervjuar och hur djupgående det blir. Ja, vi får se nästa vecka.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack! Det känns bra att du också håller tummarna. Men vad synd att YouTube inte visar det här i Sverige. Jag visste inte att YouTube också har landsbegränsningar. SvT Play har det. Jag hade velat se flera program och så står det retsamt att det inte går att visa pga upphovsrättsliga skäl. :(

Lotta: Tack också för dina hållna tummar. :) Byråkratin I USA är mycket mera omfattande än vad den är i Sverige. Framför allt hos immigrationsverket. Kram!

Anne-Marie said...

Taina: Tack till dig också! :) Jag pratade idag med en av våra lärare vars man gick igenom precis samma process i Sacramento under hösten. De var också mer än förberedda och det tror jag är det bästa. Det gick bra för honom så jag hoppas på att få någon bra och snäll person i nästa vecka.

Annika: Jag fattar inte riktigt varför det inte finns riktigt klara riktlinjer. Så många variabler kan det väl inte vara ifråga om vilka papper man skall ha med sig. Tack för påhejningen. ;) Jag tror inte att du kommer att bli besviken på AI. Det är en helt annan klass på programmet tycker jag sedan det blev tre domare igen och alla verkligen kan musik. KRAM!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag kanske gör det hela större än vad det är men jag vill ju att det skall gå så bra som möjligt. Om man ansöker pga att man är gift med en amerikan (efter 3 år) behöver man ha mycket mer olika slags papper med sig. Jag söker bara i min "egen kraft" så att säga eftersom jag varit permanent resident i snart 8 år. Bra att höra litet mer om dina erfarenheter. Jag tar med mig alla papper jag har och hoppas på det bästa. Tack!

Äventyret framtiden said...

Mina stortår är optimistiska av födsel och ohejdad vana så de gör vad de redan kan; nu tar jag till tummarna också. Hoppas på det bästa för din skull:)!

Peter said...

Det lät fruktansvärt trötta! Byråkrati är inte alltid bra tydligen. Det är nästan för dumt när man tänker.

Anne-Marie said...

Karin: Hade inte sett din kommentar. Dina tår och tummar hjälpte säkert till. :)

Peter: USAs immigrationsverk är ökänt för att vara ineffektivt och otroligt byråkratiskt. Man blir så trött av sådant.