Wednesday, February 23, 2011

Deklarera via nätet

Under helgen gjorde jag mina deklarationer och för första gången gjorde jag dem via nätet. Som jag berättat här tidigare på bloggen måste man skicka in två olika slags deklarationer - en till den federala myndigheten IRS (Internal Revenue Service) och en till staten Kalifornien.

Förra året skickade jag in papperskopior men att göra deklarationerna via nätet var mycket enklare eftersom man fick frågor som var lätta att besvara och man blev vägledd vilka siffror som skulle finnas var. Att anlita en person eller ett företag är inte aktuellt för min del eftersom jag numera har en mycket enkel deklaration. I år fick jag tillbaka hela $2 !!!!! för den federala deklarationen men rätt mycket mera från staten Kalifornien. Det är skönt att inte behöva betala restskatt vilket jag gjort flera år.

Något man också måste göra om man har utländska bankkonton är att fylla i en blankett som inte skall skicks med deklarationen utan den skickas separat till Department of the Treasury. Eftersom jag fortfarande har ett par svenska bankkonton har jag troget skickat den här blanketten varje år.

I år har alla i USA på sig till den 18 april att skicka in sina deklarationer. Vanligen är det den 15 april som gäller (det är en av de 100 frågorna för medborgarskapsintervjun) men i år lär det vara en helgdag i District of Columbia som har gjort att senaste inlämningsdag har senarelagts. Den här helgdagen heter Emancipation Day och den firar frigivandet av slavar och medborgarrättigheter. Helgdagen finns inte i Kalifornien utan bara i några andra stater. Alla verkar fira den på olika datum men då Washington, D.C. ligger i District of Columbia och IRS har sitt huvudkontor i huvudstaden har de stängt den 15 april i år. Helgdagen infaller 16 april men man har stängt statliga kontor den 15.

Så här mycket pengar får jag inte tillbaka. ;)

19 comments:

Äventyret framtiden said...

Äsch, så förargligt då:). Den där högen med sedelbuntar kunde ju ha varit en bra att ha-grej!
Lycka till med deklarerandet!

Kram!

Min plats i solen said...

Säga vad man vill om datorer oh internet men nog har vissa delar av våra liv blivit bra mycket enklare sedan dess intåg. Det vill säga när allt fungerar som det ska. ;) För när man plötsligt står där en dag med strömavbrott eller ett internet som strular inser man också hur utlämnade vi har blivit åt elektroniken och att allt ska fungera som det ska. ;)

Ha en riktigt fin dag Anne-Marie!:)

Kram Lotta

Desiree said...

Himla smidigt att man nu kan deklarera elektroniskt istället. Det underlättar massvis. Jag ska ta och lägga 18 april på minnet. Vi måste fixa våran deklaration tills dess och lämna in den. Men den lär nog inte bli så krånglig. Vi kommmer också att få fortsätta deklarera i USA eftersom vi är medborgare där båda två. Men det lär ju inte vara så jobbigt. Bättre att få två dollar än att behöva vara skyldig, så det är alltid positivt även om det inte är en förmögenhet.
Kram!

Saltistjejen said...

Deklarationer här är ju ändå galet mer komplicerat än i Sverige. Tyvärr. Dock har vi såpass vanliga inkomster här att det går smidigt att göra det hela på nätet.

Marianne said...

Det var ju synd att den där pengahögen inte låg och väntade på att få komma hem till dig : )

Ja i år får jag också deklarera. Det har jag sluppit i många år eftersom jag inte har tjänat någonting i utlandet och Klas har deklarerat i de länder där vi bodde. Nu är det på det igen, men det är ju förhållandevis enkelt här i Sverige.

Kram!

Malin said...

Ja usch, deklaration. Vi har använt oss av en tax attorney av olika skäl tills förra året. Att ha en tax attorney var väl bra, men det kostade också en del. Förra året deklarerade vi för första gången via nätet och det gick jättesmidigt. Vi har redan deklarerat i år och fått den statliga återvinningen på kontot inom 4 dagar. I veckan skall den federala återbäringen sättas in fick vi veta. Om du endast fick 2 dollar tillbaka så har du lyckats passa in dina avdrag ganska precis under året;)

Anne-Marie said...

Karin: Litet extra pengar hade inte varit fel (mer än vad jag får tillbaka), framför allt efter min resa till Sacramento som blev mycket dyrare än vad jag trodde med extra hotellnätter och många taxiresor. Kram!

Lotta: Ibland blir jag mörkrädd när jag tänker på hur beroende vi är av internet och allt vi gör via internet. Det har talats en hel del här i USA om att det finns en chans/risk för en riktigt stor "solar flare" (minns inte det svenska ordet just nu) och då skulle troligen satelliterna och även internet slås ut. Det skulle bli en ordentlig omruskning för de flesta av oss. Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Ja just det, ni måste deklarara i USA även om ni bor i Sverige. En av medborgarskapets plikter. Har du satt dig in i vilka blanketter ni måste använda och hur mycket ni måste fylla i? Jag är tacksam att det inte blev kvarskatt i år. Ett år var jag skyldig över $800 - det var inte kul. Kram!

Saltis: USA är inget lätt skatteland. Och inte finns det några förtryckta deklarationsblanketter som i Sverige. Jag blev förvånad att det var så lätt att göra deklarationen via nätet. Kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Är ni skyldiga att deklarera i något av de länder ni bott i? Läste någonstans att det bara är USA av de industrialiserade länderna som kräver att medborgarna skall deklarera även om de inte bor i USA. Pengahögen hade inte varit helt fel att få. ;) Kram!

Malin: Jag var tvungen att använda mig av en person som hjälpte mig ett par år med deklarationen efter det att Michael gått bort. Det var alldeles för mycket konstigt som jag inte förstod mig på och vi hade flyttat mellan olika stater som gjorde det extra komplicerat. Utan "Make Work Pay" krediten hade jag varit skyldig några hundra dollar. Tur att den finns.

Magdalena and Co in US said...

OJ OJ, jag måste nog läsa på vad som gäller mig. Har duktigt förträngt den biten. Jag vet att jag i och med att jag har permanent uppehållstillstånd lovat att skicka in papper. Nu jobbar ju inte jag så det lär inte bli nån stor deklaration, och även om maken tar upp mig i hans så vill jag ha kontroll över hur det funkar.
------------
100 medborgarskapsfrågor. Har du skrivit någonstans om dom?
2 dollar är bättre än nada;) fast det är klart att pengabunten hade varit fin
Hej hopp från Magdalena

Saltistjejen said...

ja allt beror väl på om man har endast enkla inkomster/utgifter här. Krånglar det sig med t ex flytt mellan olika delstater, aktieinnehav, företag etc så gissar jag att det blir så krångligt att man måste be om hjälp??
Vi använde oss av H&Rs service online tror jag. Svårast var första året då vi inte alls visste hur man skulle göra. men nu känns det enklare när man gjort det några ggr. Det är ett fasligt deklarerande under våren tycke jag. Här ska ju både federal samt delstatsdeklarationen göras. och vi deklarerar även i Sverige så den ska in i början av maj... Puh!

Magdalena and Co in US said...

Funderar på om nån som har erfarenheter av Turbo tax? Bra eller dåliga?

Anne-Marie said...

Magadalena: Har du grönt kort redan? Om du har det bör du och din man deklarera och göra "filing jointly". Så att immigrationsverket kan se att ni verkligen bor tillsammans. Paranoida som de är. Jag har inte skrivit i detalj om de 100 frågorna. Om du går till USCIS hemsida kan du se vilka frågorna är. Det är ingen hemlighet eftersom de ger både frågor och svar. Jag använde mig av www.taxact.com och de var enkla och bra. De finns rekommenderade på IRS hemsida.

Saltis: Jag hade aldrig klarat av att deklarera på egen hand när Michael gick bort. Och han var egen företagare vilket gjorde det ännu mer komplicerat. Har ni alltså inte utvandrat från Sverige. Jag har ingen som helst deklarationsskyldighet längre i Sverige eftersom jag står som utvandrad. Kram!

Lars Hultqvist said...

Oops. Vad var det där om att skicka in en blankett till State Treasury om bankkonton i Sverige? Har du någon länk till mer information om detta så blir jag glad.

Glad kommer inte min fru dock att bli för hon sköter våra deklarationer och har nämnt detta tidigare men jag har hela tiden sagt att det behövs inte någon deklaration för jag skattar för detta i Sverige.

Lars

Anne-Marie said...

Har du bankkonton i utlandet skall du skicka in blanketten TDF 90-22.1. Det jag inte skrev i mitt inlägg var att det gäller belopp över motsvarande $10,000. Kanske var litet slarvigt av mig att inte nämna det. Eftersom jag har mer än $10,000 i svenska bankkonton har det här alltid gällt mig. Här är en länk: http://taxes.about.com/od/
preparingyourtaxes/a/TDF90221.htm. De har också länken till blanketten hos IRS. Ledsen om jag "skrämde upp" dig - du kanske inte alls berörs av detta.

Magdalena and Co in US said...

Ja, jag har haft grönt kort sedan i april förra året. Så jag har bara erfarenhet av att söka uppehållstillstånd efter 11 sept. Och det var ingen enkel historia. Tänkte inte på aspekten med immigration och filing jointly, borde jag såklart gjort efter alla vändor med dom. Ska kika på deras hemsida. Ännu är det ju inte dags för sådana tankar om medborgarskap, men jag håller med om att de har mycket bra info. Använde ingen hjälp utifrån utan enbart deras när jag sökte green card. Ha en fin helg!!!

Marianne said...

Ja, vi har betalat skatt i de länder där vi har bott. Inget svartjobb och lön på Cayman-öarna inte : ) Men när vi har varit utskrivna har vi inte behövt deklarera i Sverige. Det underlättar att bara behöva deklarera i ett land.

I Turkiet var det förresten lite bökigt, för där fick man dra av momsen på vissa varor man hade köpt. Kommer inte riktigt ihåg, men det var hyra, läroböcker, sjukvård, kläder och MAT. Så man fick sitta där med alla sina kvitton och ränkna. Men ärligt talat så betalade vi hjälp med det ...

Kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Jag hoppas du inte tog det så att jag ifrågasatte om ni betalat skatt. Det jag undrade över var om ni fortfarande var skyldiga att betala skatt i de länder där ni bott. USA verkar vara rätt unikt just när det gäller att kräva sina medborgare på deklarationer och ev. skatt trots att man inte bor i landet längre. Jag har varit utvandrad från Sverige under många år och betalar ingen skatt där just nu. Men om jag skulle flytta tillaka till Sverige fick jag alltså deklarera i två länder - USA och Sverige. Troligen skulle jag väl inte behöva betala skatt i USA eftersom de har en rätt hög gräns för när man måste skatta. Kram!

Anonymous said...

Le principe proteique des jus de fruits, viagra france, avant de produire des corps pyrogenes, con el fin de que esta Tesoreria reciba integro, cialis barato, deben ser sustituidas por una sociedad sin clases, Heckel aiix remarques de M. vendita viagra italia, a seconda delle condizioni che la determinano, welche nicht selten todtlich wurde und ebenfalls cialis preise, in welchem eine Taube sass,