Wednesday, February 2, 2011

Phil spår en tidig vår

Phil lär nog vara världens mest kända murmeldjur. Han bor i Punxsutawney (inte alldeles lätt att veta hur man skall uttala det ;)) i Pennsylvania. Idag är det hans och alla andra murmeldjurs högtidsdag i USA - Groundhog Day!

Phil förutspådde tidigare idag att det skulle bli en tidig vår. Kanske något man hoppas på i östra halvan av USA som under de senaste dagarna drabbats av ett oväder som verkar vara något helt enormt. Detta oväder har kallats "historiskt" och "monster". Ett oväder som lär ha täckt ungefär 1/3 av USA och dumpat snö, is och lett till tusentals inställda flighter. Det värsta ovädret på 40 år!

I USA finns det alltså en tradition att låta ett murmeldjur förutspå när våren skall komma. Om murmeldjuret inte ser sin skugga blir det en tidig vår. Ser han sin skugga blir det vinter i ytterligare 6 veckor. Phil såg inte sin skugga idag. Problemet kanske är att det finns flera murmeldjur som också gör väderprognoser. Flera såg sin skugga. Hur skall man tolka det? Troligen att murmeldjur inte är meteorologer. :) Eller att de kanske bara spår vädret lokalt.

Punxsutawney Phil har sin egen hemsida - självklart att murmeldjur inte skall vara sämre än oss människor. Några andra kända murmeldjur som också hör till denna unika grupp är:
Wiarton Willie i Wiarton, Ontario i Kanada, Shubenacadie Sam i Shubenacadie, Nova Scotia också i Kanada (det finns alltså till och med en internationell "avdelning: :)), Jimmy the Groundhog i Sun Prairie, Wisconsin, Stormy Marmot i Aurora, Colorado, Mountain Maryland Murray i Cumberland, Maryland, Staten Island Chuck på Staten Island (New York City), Buckeye Chuck i Marion, Ohio, General Beauregard Lee i Lilburn, Georgia och några till.

Groundhog Day - ytterligare en egenhet i den amerikanska kulturen. :) Och en bra film med Bill Murray.Bilden från www.groundhog.org

5 comments:

Taina said...

Det här tycker jag är gulligt - Groundhog Day! Liisa visste exakt vad det var och blev glad att skuggan inte skrämde iväg det idag. Våren ser jag fram emot. Snön och vintern är fin den med. Bara barnen får gå till skolan så...

Annika said...

Den filmen är så BRA!! jag älskar den!
Bill Murray är ju klassiskt underbar i den. Bara hans minspel!!
Borde se om den.
JA, tidig vår!! HAHA, vi får se om det blir så. I Washington märkte vi inget alls av monsterstormen.
KRAM!!

Katarina said...

Hoppas då på en tidig vår, då det verkar som vintern bitit tag i USA..

Intressant att läsa om murmeldjuret och vädret,,

Kram

Anne-Marie said...

Taina: Visst är Phil söt. :) Litet kul tradition som man givetvis skall ta med en nypa salt. Du har drabbats antar jag av vinterovädren och har säkert haft ett antal "snow days". Ytterligare ett amerikanskt "fenomen".

Annika: Visst är Groundhog Day en helt fantastisk film. Och han blir ju faktiskt en bättre person allteftersom filmen går. Ni verkar inte få del av ovädren i år. Skönt kanske i alla fall att slippa ett sådant enormt oväder som det som just dundrade fram över USA. KRAM!

Anne-Marie said...

Katarina: Groundhog Day är en litet kul amerikansk tradition. Ja, östra halvan av USA verkar ha det kärvt just nu. Jag hoppas att solen fortsätter skina här på västkusten så att jag inte får problem att åka till Sacramento. Kram!