Thursday, December 11, 2008

Husnummer

Husnummer i USA är inte lika självklara och logiska som i Sverige.

I Sverige (och stor del av Europa) är ju det vanligaste att det är ojämna nummer på ena sidan av vägen och den andra sidan har jämna nummer. De brukar ju också vara i ordningsföljd.

I USA är det annorlunda. Kanske inte totalt när det gäller de jämna och ojämna numren men efter det försvinner alla likheter. När jag först kom hit fattade jag ingenting av hur det fungerar här. Man kan gå på en gata och ha till exempel hus nr 1360 och nästa hus har nummer 1400. Ofta är husnumren också mycket högre än i Sverige.

Tydligen numrerar man hus i enlighet efter en given "baslinje". I städer som har ett rutnät med gator ökar husnumren ofta med 100 för varje tvärgata.

San Francisco har flera olika numreringssystem i olika områden! (Jag blir snurrig bara av att tänka på det här:)). Där de olika systemen möts har parallella gator ofta numrering i motsatt riktning. Varför göra det enkelt? :)

När Michael och jag bodde på Hawaii hade vårt hus inget nummer alls vad jag minns. Vi bodde utanför en stad så det var riktiga landet. Man fick beskriva huset och var det låg.

Jag skall inte fortsätta eftersom det inte har någon logik alls. Det är bara att konstatera att numrering av hus i USA är lika förvirrande som deras måttsystem med inches, feet, gallons osv.

6 comments:

Suddrik said...

Hos oss utanför Seattle är det jättelogiskt! Vi bor på 17417 33rd, och då vet man direkt att vi bor i korsningen 174:e/33:e.

Å andra sidan kan det vara jobbigt att åka på t ex 156th och inse att den tar slut fast man inte är framme än, det kan ligga t ex en park eller ett villaområde här och var.

Anne-Marie said...

Suddrik: Vad skönt att du tycker husnumren är logiska. :) Det jag mest har tyckt varit litet förvirrande är att man aldrig vet var ett visst husnummer finns eftersom det ofta är så stora hopp mellan hus trots att de ligger bredvid varandra.

Anonymous said...

jag har aldrig forstat mig pa husnummerna har, har altid lika svart att hitta eftersom de "hoppar" fram och tillbaks pa samma gata.

Anne-Marie said...

Frida: Visst är det konstigt! :) Skönt att höra att det inte bara är jag som tycker det är litet småmysko.

Sanna said...
This comment has been removed by the author.
Sanna said...

hejsan! Hittade till din blogg genom bloggtoppen. Jag pluggade i L.A. ett tag och tyckte själva gatusystemet var ganska logiskt när jag väl fattat det...haha. Tittar man exempelvis på en karta över Santa Monica så heter alla vågräta gator 1st, 2nd, 3rd osv och sen har de lodräta namn...ganska smart. Men husnummer har jag tyvärr ingen koll på...;o/ Det du beskrev lät ju lite knepigt!