Sunday, December 7, 2008

Julpynt

I Sverige brukar väl de flesta julpynta strax före jul. Här i USA - i alla fall på västkusten - verkar det som om julpyntandet börjar redan kring Thanksgiving som är i slutet av november.

Redan nu ser man pyntade julgranar inomhus och många sätter upp massor med elektriska ljus utomhus. De finns på husen och i träd. Amerikanska långfilmer och TV-serier ljuger inte alls. Ibland ser det riktigt smakfullt ut men många har gått litet väl långt (tycker jag). Kanske den amerikanska stilen att "mycket är bäst". :)

Något som också finns i en del trädgårdar är olika slags prydnadsfigurer. Det kan vara tomtar, renar osv. En del är i plast medan andra är gjorda av ståltrådar med elektriska ljus.

Jag har aldrig sett adventsstjärnor eller adventsljusstakar. De är ju bland det vanligaste i Sverige. Kanske det är dags att köpa en adventsljusstake och ha i fönstret. Det enda problemet med det är att amerikanska fönster ofta inte har lika stor fönsterbräda som svenska fönster har. I min nya lägenhet skulle jag nog kunna ha en ljusstake men "brädan" är del av fönsterkarmen så varje gång jag drar ner persiennerna vore jag tvungen att flytta det som finns i fönstret. En IKEA-affär vore inte helt fel att ha i närheten. :)

Det känns inte riktigt som december eftersom solen skiner och det är runt +10 varje dag. Skulle inte ha något emot att det här vädret fortsätter.

Bilden från Target.com - uppblåsbar jultomte i plast.

9 comments:

Sparkling said...

fler och fler i sverige sätter upp julpyntet tidigt! i gbg lyser man upp stan med julbelysning i slutet av november och i år hade de flesta satt upp stakar osv. till första advent helgen (30-31 nov) där jag bor. det blir mer och mer likt usa-dekorationer också. mina grannar har minst nått i varje fönster, det är lysande stora tomtar på fönstrerna, tomte "klistermärken" olika slags stakar och liknande och mkt ljusslingor och ljusslingande kransar på utsidorna. har t.ex. en granne med en blinkande lång ljuslinga på utsidan. och häromdagen skymtade jag vad som såg ut att vara en real size julkrubba i nåns trädgård i ett område jag åkte förbi (vanligt med sådana i södra usa). jag tkr de e kul med massa pynt men det finns en viss gräns och för mkt färg och saker blir bara tacky enligt min smak.

Anne-Marie said...

Sparkling: Intressant att höra att man i Sverige även tar efter USA när det gäller julpyntandet. Jag tycker personligen att de där plastfigurerna som man blåser upp är rätt fula. Elektriska ljus brukar vara fint men det blir ibland för mycket av det goda. Vissa hus har så mycket ljus att man inte förstår hur de kan sova med alla ljus som är tända. :) Adventsljusstaker och stjärnor har jag för mig att många satte upp vid första advent också när jag bodde i Sverige.

Petchie75 said...

Ha ha, själv försökte jag övertala (på skoj) O att vi skulle köpa två rosa upplysta flamingos på Costco som vi skulle kunna sätta i mina föräldrars trädgård... Eller varför inte en palm?? Skämt åsido så tycker jag att en liten upplyst ren i ståltråd och vita ljus kan vara lite gullig men inget uppblåstbart - där går gränsen!!
Kram

Anne-Marie said...

Petra: Det hade varit en syn med upplysta flamingos. :) Det verkar som om amrisarna inte har samma syn på det här som vi svenskar. Det stod helt klart efter det att jag såg husen igår. Visst är ljus fina. Det är ju många i Sverige som också har. Kram!

Elisabeth said...
This comment has been removed by the author.
Elisabeth said...

Jag bor i Gävle och här är det samma sak. Kom hem från en resa 15 november och då var det fullt med pynt och julsaker i alla affärer! De flesta här verkar pynta i fönstren till första advent och ja det blir mer och mer lampor och stjärnor och stora uppblåsbara jultomtar och renar och figurer gjorda av lampor i trädgårdarna. Poppis är oxå att hänga lysande figurer på balkongräcket.. ju mer lampor ju bättre verkar det som. Jag tycker det är fint så mig bryr det inte men om man tänker på miljön så är det verkligen inte bra med all el som slösas i onödan..

Anne-Marie said...

Elisabeth: Välkommen hit! Jag tror Sverige blir mer och mer amerikaniserat. En anledning till att jag skrev mitt inlägg om att svenskar gillar USA. Roligt att höra hur julpyntningen förändrats sedan jag bodde i Sverige.

Family Fors said...

I Virginia pyntar vi oftast redan vid Thanksgiving eller 1 manad fore jul d.v.s. 25:e November.

Anne-Marie said...

Family Fors: Det verkar som om man pyntar ca 1 månad före jul här i USA. Har sett det nu under de år jag varit här.